Nem ebben állapodtunk meg!

török_mónika_profilkép.jpg

 

A kettes sorszámú lányom lenyomott a gép elé és azt mondta, hogy írjak. Igaza van. Pár éve megjelent egy könyvem A nagy Ő címmel. És még mindig élünk! Ezt lehet itt nyomon követni.

Friss topikok

  • Bodócsy Vera: Amíg élek, nem felejtelek. Nagyon szerettelek. Köszönök minden írást, fotót (2020.09.03. 17:37) Tíz jel, ami arra utal, hogy esetleg egy kicsit fáradt vagy
  • : @tomtyi: mellesleg II. Ottónak nem volt osztrák felmenője , legkevésbé I. Ferdinánd. Mivel mintegy... (2018.08.20. 00:39) Honfoglalás
  • urbánugar: Hm. @Konyvmolyolo: Egy ilyen munka talán engem is érdekelne. Legalább is szívesen kipróbálnám mag... (2018.07.18. 14:38) Levél anyámnak
  • Bodócsy Vera: Szerettem mindet, mentettem, amit csak tudtam. Nem tudok aludni a hiányodtól. Nem így kívántam, ... (2018.07.13. 03:29) Feljegyzések a pelenkázó mellől 26. - Pillanatképek
  • aranyosfodorka: Hosszú, hosszú titkos, néma olvasás után muszáj megszólalnom. Ez igaz ? Hát Te is ? Sajnálom, de t... (2018.05.02. 10:00) Szerettem

És ez még mindig nem a legalja!

2011.07.20. 01:37 | törökmonika | komment

Nincs kedvem sem a blogot, sem az életemet folytatni. Az utóbbit kénytelen leszek, mert nem tehetem meg másokkal - nem veletek, felebarátaim, hanem a kölykeimmel -, hogy szimplán felkötöm magam. Különben is szarul mutatnék szederjes nyelvvel, márpedig hiú vagyok.
 

Egyszerűen csak szégyellem magam. Szégyellem, mert amikor évekkel, évtizedekkel, évszázadokkal ezelőtt emberek hasonló s.o.s. jeleket adtak le, mindig állati toleráns és megértő akartam lenni - és fogalmam nem volt a baj mélységéről. Hát, lövésem nem volt a dolgokról. Mondtam okosakat. Amikor most mondják mások nekem ezeket az okosakat, épp csak a torkukat nem harapom át.

Szégyellem magam, hogy ha leírom, péntektől keddig konkrétan négy, azaz négy szem krumpli volt itthon kajcsizni (meg egy deci tej, de azt beosztottuk!) - de szerencsére találtam még egy kis hántolt árpát, miszerint gersli. Pár évvel ezelőtt még  nagy büszkén el tudtam volna mondani, hogy mibe kell a gersli, hogy megadja a bukéját a cuccnak. Az elmúlt napokban rájöttem, mire jó a gersli: megenni.
Aztán rájöttem arra is, milyen kínos, ha erről az ember beszél.
Egyrészt, mert nem hiszik el.
Másrészt, mert oda akarnak adni pár ezer forintot. Drága szíveim...
Én már nem is tudom, melyik kínosabb - bár az utóbbiban legalább van valami emberség.
Küldözgetem az életrajzomat mindenhová, szorgalmasan járok állásinterjúkra.

Kicsit kezd cikivé válni a dolog, mert konkrétan már tényleg csak egyetlen pár, viszonylag kevéssé szakadt cipőm van, de igyekszem melléöltözni hippisnek -, állati okosan hozzászólok a különböző közösségi portálokon a dolgokhoz, hiszen attól még, hogy péntek óta nem ettem, még lehet véleményem, és attól még, hogy csóró vagyok, még akár igazam is lehet...
 

És még a tévécsatornák is bejönnek! Jó pár éve kikapcsolták a szolgáltatást, de valamilyen, számomra teljesen értelmezhetetlen okból durva jól bejönnek az adók. Az internetről nem nyilatkozom, az titok! :)
 

Felebarátaim az úrban: kívánom mindegyikőtökek, hogy SOHA ne csússzon ennyire le.
Merthogy náluk még midig felemás a helyzet ám! Még mindig a világ egyik legjobb helyén lakom - egy, még el nem készült, de már foszladozóban lévő házban. Nem az enyém, innen váltam el, de valamiért pont a váláskor voltam annyira asszertív, hogy megértettem a bírósággal: nehogy már nekem kelljen elmennem a négy gyerekkel valaki más kapuzárási pánikja miatt.
 

Még be tudom kapcsolni a mosogatógépet - mert nekem az is van ám! Inkább bekapcsolom, mintsem a melegvizet fogyasszam a bojlerből a kézzel mosogatáshoz, mert akkor nem tudnak a srácok zuhanyozni.
Mosógépünk remek. Az előzőt egy volt országgyűlési képviselőtől kaptam, nem győzött szabadkozni, hogy milyen gáz - hát nem volt az. Addigra ugyanis már vörös volt a kezem a kádban való sikálgatástól. A mostani gép viszont tényleg csúcsmodell: a legnagyobb lányomnak, az egyeskének vettem, amikor még éltem (duma by Dezsényi Katalin), és amikor ő még úgy gondolta, hogy albérletben folytatja az életét tovább. Nos, a gyerek pillanatokon belül hazaköltözik, a mosógépe meg már itt sipákol nekem, mert ő kezdte a költözést.
 

Egyébként mosószer nélkül is lehet mosni. Végül is mit csináltunk az úttörőtáborban a zoknijainkkal esténként? Szappan, melegvíz. No, ezt a mosógép is megtanulta.
Mosogatni ecettel is lehet, csak rohadt büdös és én konkrétan elhányom magam tőle - de hasznos.
 

Enni nem kell naponta ötször - jó, ha egyszer összejön. De akkor ami belefér! Lássuk, mi van itthon! És éljen a kreativitás! Csak ne olvasgassunk közben ételrecepteket a neten és véletlenül se kapcsoljunk a Paprika TV-re... Ja, és a picsába az életmód-tanácsokkal.
 

Kétségkívül problémát jelentenek az állatok - őket elég nehéz megdumálni. Ha éhesek, hát éhesek. Bár, mint a cigány lova, kezdenek rendesen leszokni ők is.
Viszont!
Aki tuti fogyókúra-receptet akar, ne fizessen súlyos pénzeket semmilyen csodaszerért! Töltsön egy hetet velünk!
 

A számlákkal nincs gond, ki se nyitom a borítékokat. Minek.
Arra igyekszem azért figyelni, hogy ha kicsúszom a három (illetve mostanában már kettő) hónapnyi varázslatos határidőkből, rögtön reklamálok (ráadásul általában igazam van - de hát miért ne a csóringereken verjék le a szolgáltatók a nemtudoménmit).
 

Panaszra nincs okom: e hónaptól az önkormányzat a védelmébe vett, mostantól kapom a segílykét (miután kihullottam a munkaügyi központ ölelő karjaiból).
28.500.-Ft-ot érek a magyar államnak havonta. Ezért bármikor kirendelhetnek bárhová - hát, ők tudják. Ha láttak volna a kezemben kaszát, kapát, nem volnának ennyire nyugodtak...
 

És visszatérek a szégyenkezéshez: én bizony rohadtul szégyellem magam azért, hogy pár éve még, aki egyetlen írásomért ennyit fizetett volna, mondtam volna, hogy tartsa inkább meg, nekem nem tétel.
Egy darabig még elpoénkodtam azon, hogy ha kirendelnek Hanságot lecsapolni vagy gátat építeni, konténerben lakni, mekkorát fogok belőle írni - ma már kevésbé vagyok derűlátó.
Ma már írni sem tudnék.
 

Valaha kábé öt perc volt végiggondolni egy jó kis publit, pár nap megcsinálni egy zaftos riportot, és értelemszerű idő elkészíteni egy interjút.
Ma már hozzá sem tudnék kezdeni.
Publicisztikát írni?!
Minek? Kinek? Ráadásul az életfunkciók fenntartása TÉNYLEG elviszi az ember huszonnégy óráját.
Riport?! Ja, hogy oda kéne menni valahová? Amikor annyi pénzünk sincs, hogy egy liter tejet vegyünk ötünknek?! Hát konkrétan pont leszarom, hol tüntetnek és mekkora riportot tudnék belőle írni - nem tudok odamenni.
Interjú?! Hát hogyne. Drága képviselő úr, miniszter asszony, művész pajti, üljünk be valami jobb helyre, a vendégem vagy, dumcsizzunk egy nagyot - csak fizesd ki a buborékmentes ásványvizemet és ne nézz rá az egyetlen pár, kissé lukas tornacipőmre, mert nekem is gáz, csak úgy teszek, mintha állati jó fej volnék.
 

Kilátás?
Semmi.
Esélyek?
Romlanak.
 

Biztos jobban élek, mint négy éve, csak még nem vettem észre.

Ja, terem a paradicsom a kertben. Augusztusban kurva nagyot zabálunk lecsóból!




 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokmonika.blog.hu/api/trackback/id/tr313082061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2011.07.20. 09:25:14

Nyomasztó volt olvasni, hogy értelmiségi nőként hasonló helyzetben vagy te is mint én. Nálunk a kertből felszedett két marék bébi répából lesz főzelék. Nincs már itthon kenyér, rizs, olaj, tej, tojás stb. Volt még egy kis zsír és liszt, és egy negyed vörös hagyma. Így készül el a répafőzelék.
Pontosan tudom, bárcsak egyikünk se tudná, hogy milyen a szegénységi küszöb alatt!
Mindenütt számlatartozások. Jönnek a szolgáltatók egyre zordabb hangvételű felszólító levelei. Tartozok a barátaimnak. Próbáltam kint dolgozni, de a napszámos munkát nem bírta a testem. Felsültem külföldön.
A rokonságom szintén nehéz helyzetben van, onnan nem jöhet segítő kéz.
Nagyon eldurvult a világ, és ez nem az, amiről a nagy eszű vezér beszél, hogy nincs ingyen ebéd, a munkának vissza kell adni a becsületét.
Idióta! Amióta kifordult a főiskola kapuján egyetlen munkahelye volt. Igazi megélhetési politikus. Míg én írtam 3 (megjelent) regényt, művelem a kertet, eladtam a mobilgyűjteményemet, megjártam munkásként Hollandiát, dolgoztam adminisztrátorként, szerkesztőként, áru-összekészítőként és takarítónőként. Természettudományos blogot vezetek. Sosem loptam és sosem kívántam másét. Ki az értékesebb ember? És mégis mi a tisztességesek döglünk meg.

törökmonika 2011.07.20. 11:27:09

@Gamma Leonis: nagyon durva, ami veled (is) történik. de szerintem juszt sem adjuk fel! ugye?

katharosz 2011.07.20. 12:18:09

uhhhh.... Még a végén kiderül, milyen jól megy nekünk, mert 2 x 28.500 azért mégis csak jobb (lesz), mint 1x! Ráadásul mi csak ketten vagyunk (hurrá, vagy mégsem?)... Jaj, de jó, el is megyek vásárolni !!!

Basszus. :((((((

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2011.07.20. 17:34:03

@törökmonika: Nem az a kérdés, hogyan vagy hol, hanem a mikor. Sokkal nagyobb esélye van annak, hogy felkössem magamat mint annak, hogy kikeveredjek a szegénységi küszöb alól. Hamarosan se mobilom, se internetem nem lesz, dinoszaurusszá változok a felgyorsult világban. Nyugodtan meghalhatok. Csak egy újabb vesztes. Semmiség. A gazdaság dübörög, lejtmenetben a szakadék felé mindenki mással.

aviik 2011.07.20. 20:41:31

...vagy bízol abban, hogy mint sok más embernek, újra lesz munkád. akik a +35-ös csoportban találtak, mind csaknem egy évig keresték, mire lett. muszáj talpon maradnod, akkor is, ha nehéz, mert nincs más lehetőséged és kész. ha nem magad miatt, akkor a gyerekek miatt. ki fogsz keveredni, ez nem megöl, hanem megerősít, majd meglátod. nem is lehet máshogy.

talalom 2011.07.21. 03:02:47

Kedves Mónika! Én igen nagy szegénységben nőttem föl az ötvenes években (államosított burzsuj lányaként), de éheznem sose kellett, Mert volt munka! És édesanyám mindent elvállalt, hogy fenntartsa a három gyerekét, meg a teljesen elanyátlanodott férjét is. Nem győzök hálát adni a sorsnak, hogy a 20. században élhettem le életem nagyobbik részét, ez ugyanis azt jelenti, hogy nyugdíjam van! És még dolgozom is! Ezért is írok. Szerintem tudnék Önnek munkát szerezni (nem kell érte semmit fizetnie, hallottam róla, hogy vannak akik még a 28 ezer valahány forintot is megsarcolják), csak internet és számítógép, no meg a magyar nyelv alapos ismerete kell hozzá. Ha érdekli az ajánlat, keressen meg az mratesi@gmail.com emilen. Ahogyan kedves ismerősöm szokta volt mondani: fel a fejjel, semmi remény!

kötekedőke 2011.07.21. 14:07:51

Csak egy tipp, talán érdemes megpróbálni, most láttam egy plakáton a városban, hogy az Önkormányzat keres a népszámláláshoz " számlálókat", a HÉV-nél az aluljáró előtt van egy hirdető, azon részletesen le van írva, azt hiszem a jegyzőnél lehet jelentkezni...de a hivatalban biztos tudnak róla.

Venlo · https://hessenwinkel.wordpress.com/ 2011.07.22. 10:35:13

Ne haragudj Mónika, egyszerűen szavakat se találok arra, hogy a XXI. században egy értelme és ereje teljében, a legjobb alkotókorban lévő értelmiségi nő ilyen körülmények között legyen kénytelen élni.

Ez szégyen az egész társadalomra, mint ahogy az össznépi szegénység is az, melyhez hasonlatos csak a félfeudális Horthy-korszakban volt ebben az országban eleddig utoljára.

Nem is tudom, mit írjak. Sajnálatról, részvétről papoljak? Egyikkel se mennél se Te, se a hasonló cipőben járók semmire. Munkát adni nem áll módomban (bár abban a helyzetben lehetnék). Ez utóbbi valamelyik milliomosunk feladata lenne, pl. PR-osaként, avagy sajtóreferenseként, személyi titkáraként, életrajzírójaként, vagy mittudoménmicsodaként, DE foglalkoztatnia kéne egy ilyen okos nőt, mint Te.

törökmonika 2011.07.22. 11:26:08

@Venlo: köszönöm.
azt hiszem, jó nagy cipő lehet ez, amelyben járunk, ha ennyien beleférünk... :(
nem csak rengeteg segítséget, de számtalan történetet is kaptam az elmúlt napokban - értesítések ugyanabból a cipőből.
hihetetlenül sokan élnek így, vagy ennél rosszabb helyzetben.
nem is hittem volna.
mintha valóban egy teljes társadalmi réteg (alsó-középosztály, például) csusszant volna át egy másik dimenzióba hirtelen.
valaha jobb napokat látott emberek ezrei kapkodják csak a fejüket, hogy most akkor mi van?!
nem hiszem, hogy ennek így különösebben jó vége lesz.
na, kicsit zagyva voltam talán, de valamennyire biztosan érthető is.

Venlo · https://hessenwinkel.wordpress.com/ 2011.07.22. 11:50:01

@törökmonika:
...tökéletesen érthető voltál... A történelmet szerető, azt hobbi szinten művelő emberként úgy sejtem, ez a fajta lecsúszás, amiről írsz, utoljára a magyar társadalomban a dzsentrik deklasszálódásakor ment végbe. Hogy minden MA hová vezet, nem tudom. Az viszont tény, hogy a délamerikanizálódás drámai útjára lépett társadalmilag az ország. Egyrészt a dúsgazdagok szuperluxus villáinak szuperluxus élete, másrészt a (lassan létrejövő) bádogvárosok. "Szép Új Világunk!"

G.Freeman 2011.07.22. 12:39:07

Moldova könyvében a népi író azért vállalt hólapátolást hogy megmerítkezvén az élet sűrűjében új benyomásokat szerezzen a dolgozó munkásosztály életéről szóló trilógiája számára, ma ez már nem teljesen így működik. Mindenesetre hasznos időnként a való világgal szembesülni, (és itt nem a televíziós sorozatra gondolok) azért, hogy később értékelni tudjuk azt amink van.

G.Freeman 2011.07.22. 12:43:10

..egyébként én is átmentem ezeken a dolgokon.vagy inkább a dolgok mentek át rajtam? Egykutya. Volt hogy inkább gyalogoltam pár megállót mintsem villamosjegyet vegyek, mert úgy maradt annyi pénzem hogy magamnak és a macskának tudjak venni egy liter tejet.

natinha · http://kocos.paignia.hu/ 2011.07.23. 11:18:18

most kaptam fülest, hogy a III. kerületben gondnokot keresnek nyugdíjasházba - keress rá a Celler Kft-re valahol, náluk kell jelentkezni...

Számolj Templár 2011.07.23. 16:50:27

Ha ez megnyugtató, ez a 28500 HUF-ból élés (már ha ezt életnek lehet nevezni) sokaknak rögvalóság! Akárcsak az egyre halmozódó közműtartozások, a végrehajtói fenyegetés, a terhel és árverezett lakás, ami a kutyának sem kell.
Ugyancsak rögvalóság, hogy augusztus 1-től "gáttakarításra" közmunkára kell menni, mert ha nem, akkor annyi a 28500 BPJ-nak. Igen, ott a dunai gáton majd visszavezetnek a munkába, ahonnan eltévelyedtem, 570000 magammal (+ akik még a nyilvántartásban sem szerepelnek). Ott majd böngészhetem az állásportálokat, írhatom a pályázatokat, eljátszadozhatom az interjú gondolatával, miközben tolom a talicskát. Most még csak hagyján, de mi lesz majd novemberben meg decemberben? Mert se munkaruhát, se védőfelszerelést se ételt-italt nem adnak, még az útiköltséget sem fizetik! Lesz kéziszerszám, meg otthonról hozott szendvics, a minimálbérért. Mert annyiból aztán remekül meg lehet élni, fizetni az elmaradásokat, venni bakancsot, kabátot, és minden este főzni valami tápláló meleg ételt.

emárton 2011.07.23. 19:05:41

Mónika! Én is egy évig éltem így a két gyerekemmel, szintén értelmiségi, elvált nőként. Mostanra (talán) rendbejöttünk. Keress meg, volna ötletem neked munkára (nem ügynökösködés v. ilyesmi, ne ijedj meg). e.marton@gmail.hu

sosolit 2011.07.24. 12:18:11

@Venlo: "...DE foglalkoztatnia kéne egy ilyen okos nőt, mint Te."
Így aztán például a buta férfiak meg jól rábaszhatnak!

comenius111 2011.07.24. 19:45:47

Kedves Monika, abszolút megértelek. Csakhogy gond az, hogy nálam ez a helyzet több mint tíz éve fennáll, politikai kurzustól függetlenül. AMúgy baloldali és liberális vagyok, mindezt többszörös felsőfokú végzettséggel, valamint a köz előtt is bizonyított munkássággal. Ennek ellenére ugyanúgy kirúgott Kondor Katalin és Hillerpifti. És Mester Ákos is a foximaxijával. Rém izgi volt, hogy a foximaxis (ha egyáltalán van olyan neki) Mester Ákos hangtechnikusnak használja a szocik pénzén az egyetemet végzett és a szakmájukban bizonyított újságírókat. Lényeg: a baloldal is olcsó gyakornokokat akar, akik lapátolják a bugyilehúzós bulvárcikkeket, és nem gondolkodnak. Mi több, végzettségük sincs, hiszen minek az? A szakmai ismeretek? Ugyan... Lényeg: a főszerk és családi vállalkozása megkapja a havi fixet.
Úgyhogy Mónika, tökéletesen megértelek.Csak sajnos, a dilettantizmus nem a Fidesszel kezdődött, sajna.

comenius111 2011.07.24. 19:59:37

Bocs, Mónika, ha keserű voltam. De talán jobb lenne belátni, hogy a baj sajna nem most kezdődött. Engem ma letiltott a népszabó online, amikor azt írtam, talán nem arról kellene cikkezni kiemelt rovatban, hogy Mészáros Antónia lesz az ATV új arca. Mert 1) a világ mértékadó portáljai a norvég drámát tették vezető hírré 2) örülünk, bár egy csöppet sem lepődtünk meg, hogy követi édesapját az ATV-be. De a kirúgott talpasokkal mi lesz?
Értelek, Mónika. De úgy gondolom,ezt a harcot a hozzáértés és szakértelem érdekében, poliikától függetlenül kellene folytatni.
Bár nézeteim vannak: baloldali és liberális vagyok. Mégis azt mondom. a szakmaiság számítson. EZEN az oldalon is. Mert egyébként nincs hitele semmiféle tiltakozásnak. Marad a "ma nekem, holnap neked" -elv.

pokesz70 2011.07.26. 17:30:18

Csak halkan mondom: Magyarországon a lakosság (nem írok zembereket, mert már nem vicces egy kicsit sem) 37%-a a hivatalos létminimum alatt él. Ami átlagban (a háztartás összetételétől függően) 57ezer huf/kopf havonta. Mégegyszer: 37 százalék!!!! Egy ilyen adatot meglátva, nekem is egyből az jutott eszembe, mint a Szent Jobbnak: egykulcsos adó! Háromhavi munkanélküli ellátás! Közmunka-program! MOL részvények! Munkatörvénykönyv-szigorítás! És tapsoljuk el gyorsan a mnyup-pénzeket, nehogymá a következő generációnak könnyebb legyen!

Deedo 2011.07.26. 20:06:54

Kedves Mónika, szeretnék a figyelmébe ajánlani néhány linket; lehet, hogy ismeri őket, de hátha még nem :)

www.youtube.com/watch?v=_5ymahCQXv0
Ilyen cserebere piac elvileg minden hónap utolsó péntekén van a Kesztyűgyár közösségi házban kesztyugyar.hu/
A júliusi időpont még nincs kint a programajánlóban, (lehet, hogy nyári szünetet tartanak) de érdemes figyelni az oldalt, vagy a Facebook oldalukat. A cserebere teljesen pénz nélkül zajlik, mindenki annyit vihet, amennyit hozott, a megmaradó pontokat a következő alkalommal is fel lehet használni.

oko-piac-ter.freeblog.hu/archives/2011/07/21/Itthon_is_meg_lehet_csinalni/

oko-piac-ter.freeblog.hu/archives/2011/07/21/Egy_holgy_15_eve_el_penz_nelkul/

www.urban-eve.hu/2011/06/08/bloggerek-blogolvasok-figyelmebe-flattr/

nasal 2011.07.29. 10:19:16

Kedves Mónika!
Régen faltam a cikkeidet, igazi intellektuális élvezet volt olvasni a szellemes írásaidat Aztán én leszoktam az újságolvasásról... bizonyos kor után már nem egészséges a stressz.Nagyon szomorú, hogy ebben a blogban találtalak meg újra.Minden épkézláb országban a kiadóknak aranyban kéne fizetniük azért, ha leírsz egy szösszenetet! De ez, ahol élünk egy másik Pán Péteri mese Neverlandja.
Tarts ki, nagyon drukkolok Neked, olvasni fogom a blogod!
Egy híved!

designerke 2011.08.04. 12:23:44

Kedves Mónika!

Én is a 35+ korosztályba tartozom, 2 éve keresek állást, a munkaügyiben már csak úgy ingyen vagyok regizve együttműködőként és a férjem tanári keresetéből élünk. Azt hiszem szerencsés vagyok, ha összejön, akkor a munkaügyi most segít vállalkozni, vagy szellemi szabadfoglalkozású leszek, vagyis adószámos magánszemély, számlaképes. (bővebben még szellemiszabad.blog.hu)

Az elmúlt 2 évben és még korábban is, megtapasztaltam én is értékelni, ha van itthon valami a kertben. Még 3 évig lakáshitelt törlesztünk és a férjem fizuja épp elég erre, a rezsire meg némi kajára. Ő közalkalmazott, így még kap pár extrát. Kb ezért még tudunk néha kaját is venni, meg itt a kert, és a családban is van mindenkinek.

2 éve cserebere börzékről öltözködöm és a rokonság leselejtezett - mellesleg még kifogástalan állapotú - ruháit is szívesen bevállalom vagy a korábban felgyülemlett anyagokból magam varrom. Amikor lehet bringázunk, az bio üzemanyaggal megy :) Karácsony előtt papír ékszereket kezdtem gyártani. Az volt az ajándék a családnak. Örültek neki, szép lett. Mára annyi van, hogy lassan kézműves vásárra vihetem. Lejárt magazinokból, prospektusokból, szórólapokból tálat készítek és még sorolhatnám.

Ezen kívül átképeztem magam webszerkesztővé itthon, saját erőből, barátokon gyakoroltam. Ez a helyzet kihozta belőlem a max kreativitást. 2 idegen nyelvet beszélek, van egy nyelvi diplomám. A munkaügyiben már képzést se tudtak kínálni képzést, mert azokon már túl vagyok... Ráadásul szakmám is van.

Volt, amikor tényleg csak a kerti termés volt itthon. Télen a száraz kenyérbál és tejből meg egy kis mákból lett guba. A száraz kenyér másik feléből bundás kenyér. Ez pár éve volt, mikor építkeztünk. Ahhoz képest most királyság van. Megtanultam újrahasznosítani, cserélni... És a semmit beosztani. A szüleim nyugdíjasok, alattunk laknak a földszinten, anyósomék Pest közelében, vidéken élnek, és kb a fél rokonság, így éhen nem halunk. Az, hogy húst nem eszünk, csak max ünnepnapon, nem vág földhöz, amúgy se szeretem.

Van kiút, hidd el, pl. ez a szellemi szabadfoglalkozású megoldás. És a közlekedés bkv helyett bringával. 2 éve önkénteskedem is zöld szervezeteknél, hogy ne esek ki a munkából és a közösségi életből. Ha szervezünk börzét, szólok, és a maradékot akár el is lehet vinni. Azt az egoból jövő hangot, hogy elfogadni másoktól a segítséget ciki, már rég elnémítottam. Nem, nem ciki. A fogyasztó társadalom még mindig olyan jó állapotú dolgokat vet ki magából, hogy az angol bálás és a magyar cserélt is jobb, mint amit butikban sokszorosáért adnak el, csak mert bele van varrva egy név... De bármit is adnak, elfogadom. Adnak fogadd el, ütnek szaladj el! Sokan kidobnak egy csomó dogot, mert nem tudnak mit kezdeni vele. Pedig használható! Csereberéltem már növényt, könyvet és minden egyebet. Kaptam így már mindenfélét, ruháért és csecsebecsékért... Mikor mi kell. A fogyasztói társadalom "szemete" vagy hordaléka akkora, hogyha nem vagyunk túl büszkék elfogadni, abból vígan élhetünk! Régen más volt, édesanyád biztosan megértené, ha ma itt lenne és látná. Átérzem a helyzetedet, évekig kiadóknál dolgoztam, tördelőként, szerkesztőként... Most én is blogolok (a fent említett nem az enyém). Gyerekem még nincs, ha szerencsém van, összejön és akkor kapok legalább gyest... és/vagy beindul a vállalkozásom. Segélyt az önkoritól nem kaptam, mert a férjem többet keres annál, amit megszabnak minimumként... Amint látom és bőségben élek néhányakhoz képest, és áldom is az eget... Remélem, neked is bejön valami vagy legalább a gyerkőcök közül valamelyiknek és akkor az élete választod! Bár tudnék valamit segíteni!

designerke 2011.08.04. 12:27:47

@designerke: bocs a hibákért... néha elkalapálom a betűket... Remélem, így is érthető...

okopiacter 2011.08.04. 17:33:22

Ke@Deedo: Kedves Deedo!

Köszönöm a megemlítést, páran át is ruccantak a blogra! Remélem, lesz még pár csere-bere alkalom és így még sokan részt vehetnek majd benne. Idén tavasszal is volt pár sikeres alkalom és igen, legtöbbször nyári szünet van, mert tavaly júni végén is csak lézengtek az emberek a nyári börzéken. Ha szervezőként benne leszek a dologban, a magam részéről szívesen felajánlom a megmaradt holmikat - többnyire még ezek is elég jó cuccok - teljesen ingyen elvitelre az olyan nehéz sorsú embereknek, akik nem tudják megvenni ezeket a javakat, csak legyen, aki elszállítja. A Kesztyűgyárban egyébként - ha valaki egyébként oda tud jutni és még ősztől folytatják - az ucsó fél óra ingyen piac, amikor el lehet vinni mindent, pontlevonás nélkül is, és a legeslegvégén adományba megy úgyis minden. Persze, vegyes méret és minőség, de ha konkrétan jelentkezik valaki, hogy ekkora bajban van, akkor eljöhet és válogathat.

Némelyik börze mindenes, tehát nem csak ruha vagy kiegészítő van, hanem egyéb javak is. Tervben van egy-két őszi börze is. Időpontot és helyszínt még nem tudok, de az Öko-piac-téren ki lesz írva, ha lesz valami konkrétum. A blogon a kapcsolat rovatban kint vannak az elérhetőségek. A Kesztyűgyárban már nem vagyunk ott, de ha az Ökoteregetés vagy más szervezők indítanak börzét, akkor biztosan lesz elvihető holmi. Leginkább segélyszervezetek szokták elvinni a maradékot egyébként.

Elképzelhető, hogy magántulajdonból keletkező felesleg is lesz a közeljövőben. Akár azt is el tudom képzelni, hogy a közeljövőben beindítok a blogon egy online csere-közvetítő szolgáltatást, egyfajta üzenőfalat, ahol regisztráció után (ingyen) mindenki írhatja mit cserélne mire. Lehet, hogy a blog weboldal verzióján fog ez futni, mert ott jobban meg lehet oldani technikailag, de látva, hogy erre egyre nagyobb az igény ezt fontolóra veszem. Még kitalálom, hogy a legjobb ezt kivitelezni.Hasonló már működik: groups.yahoo.com/group/budapest-mindeningyen/
Fix helyet a városban egyelőre még nem tudunk biztosítani, ahol minden nap lehet cserélni, és depoként működhet, de itt a userek meg tudják egymással is beszélni majd a kontaktot, egyebet, egyénii igények szerint.

GwenGreenWall 2011.10.20. 16:51:14

Szia!
Így ismeretlenül is, ezt a hirdetést most találtam:

"Lapszerkesztőt keresnek
Médiatapasztalat előny, de nem feltétlenül szükséges.

www.hirhatar.hu/ "

törökmonika 2011.10.20. 16:54:34

@GwenGreenWall: nagyon aranys vagy, köszönöm. néztem - franchise. na, pénz... az a legkevesebb :)

Deedo 2011.10.27. 15:23:36

Következő csereberék:

*Novemberi Ökoteregetés:
okoteregetes.blog.hu/2011/10/15/novemberi_okoteregetes_2011_ne_vasarolj_semmit_nap

*Cucc cserebere
2011. október 30. · 19:00 – 22:00
Helyszín
Frisco Kocsma-Kávézó
Mátyás utca 11.
Budapest, IX. ker (Ráday és a Lónyay utca között)
“ruhák amik hegyekben állnak a szekrény mélyén de már nem kellenek, vagy kellenek de minek, azt hozd be vasárnap este a Friscóba, s cseréld el mások cuccaival.
ami megmarad azt se bánd, elvisszük a Kovách Eszter féle adományboltba, vagy ha már oda se, akkor a Retextileseknek adjuk.”

*Könyv cserebere: librarium.blog.hu/2011/10/16/vastagmargo_ingyenes_konyvcserebere_ujra

*Növény cserebere: www.zoldbolt.hu/cikk/noveny-csere-bere-ne-vasarolj-semmit-nap

grgrgr 2011.11.05. 15:08:28

látom, hogy régi poszt ez, de én csak most keveredtem ide... 86 éves idős asszony rokonom törvényes és hivatalos ellátmánya havi 12500 ft, földet kapált anno valami téeszfélében évtizedekig, nem számitották be neki az éveket, ennyit kap nyugdij helyett. No nem biztatásképp irom ezt neked... de látod, meg lehet élni akár 90 évet is ebben az országban, ilyen körülmények között... mindenesetre készülj fel arra, hogy a másik 3 kölyköd is más országban fogja a kenyerét keresni... ha már itt nem lehet...
süti beállítások módosítása