Nem ebben állapodtunk meg!

török_mónika_profilkép.jpg

 

A kettes sorszámú lányom lenyomott a gép elé és azt mondta, hogy írjak. Igaza van. Pár éve megjelent egy könyvem A nagy Ő címmel. És még mindig élünk! Ezt lehet itt nyomon követni.

Friss topikok

  • Bodócsy Vera: Amíg élek, nem felejtelek. Nagyon szerettelek. Köszönök minden írást, fotót (2020.09.03. 17:37) Tíz jel, ami arra utal, hogy esetleg egy kicsit fáradt vagy
  • : @tomtyi: mellesleg II. Ottónak nem volt osztrák felmenője , legkevésbé I. Ferdinánd. Mivel mintegy... (2018.08.20. 00:39) Honfoglalás
  • urbánugar: Hm. @Konyvmolyolo: Egy ilyen munka talán engem is érdekelne. Legalább is szívesen kipróbálnám mag... (2018.07.18. 14:38) Levél anyámnak
  • Bodócsy Vera: Szerettem mindet, mentettem, amit csak tudtam. Nem tudok aludni a hiányodtól. Nem így kívántam, ... (2018.07.13. 03:29) Feljegyzések a pelenkázó mellől 26. - Pillanatképek
  • aranyosfodorka: Hosszú, hosszú titkos, néma olvasás után muszáj megszólalnom. Ez igaz ? Hát Te is ? Sajnálom, de t... (2018.05.02. 10:00) Szerettem

Országos amnézia

2014.01.04. 12:31 | törökmonika | 440 komment

Címkék: emlék

Honnan jön ez a hihetetlen mennyiségű, tömegű, alaktalan masszányi ostoba?

Azok, akik pontosan "emlékeznek", milyen rettenetes üldöztetésben volt részük a "komenizmusban", akik kicsiny bibliával a hónuk alatt igyekeztek szaporán vasárnap állítólag a templomba, s akiknek az édesanyja a távoli falu verandáján mosolygott a gémeskút mellől, letörölve ezerráncú arcáról az áldott anyaföld porát satöbbi, miközben édesapjuk, a szűkszavú, ám dolgos kétkezi szikáran mindig a magyar igazságot mondta a házi kenyér mellé, akiknek a nagymamája eleve öregen és kontyosan, sütemények gőzében élt, úgy született és úgy is halt meg, igaz imával az ajkán, zokszó nélkül satöbbi?

Honnan?

Hol olvasták ezt a sok baromságot?

Velem egykorú emberek „emlékeznek” tisztán arra, hogy...

Mire is?

Vagy milyen illegális tudatmódosítót használnak?

Milyen „emléke” lehet itt egy fél országnak olyan időkről, amelyek egyrészt nem léteztek, másrészt semmiképp nem élhettek volna bennük életkorukból adódóan?!

Beszélgetek a velem egykorú volt iskolatárssal, egy utcában is laktunk, ismertük egymás szüleit, nagyszüleit, kutyáját, macskáját, most meg mondja nekem, hogy a drága kérgestenyerű édesanyja, az az áldott asszony, hogy az még holtában is az Urat dícséri, hajjj, mennyit dolgozott az kint a földeken.

Nézek rá hülyén, valaki itt teljesen megkergült.

Ez hülye?!

Együtt rollereztünk a lakótelepen, baszki, anyád fiatal volt és a tanácsnál volt irodista, együtt jártak a szüleink bulizni, hajnalig tartott a zenés-táncos ereszd-el-a-hajam a kultúrban, te voltál az, aki apád fiókjából kiloptad és bedobtad a közösbe a pár szál kék Fecskét meg a feketecímkés cseresznyét, mi a fenéről beszélsz te itt nekem az anyaszentegyházról meg a Trianon előtti boldog anszienrézsimről?! Hülye vagy? Hát töriből is folyton bukdácsoltál, viszont baromi jól tudtunk kacsázni a folyóparton és bömböltettük a szalagos magnóról a zenét, amire te úgy emlékszel, hogy tilos volt, mert a komenisták tiltották. Mit tiltottak neked, öcsi? Az ágybavizelést, maximum. Tőlem lejmoltad el az abbás nejlonzacskómat, tőled kaptam a boniemes szalagot, annyira tiltottak, mi?!

Milyen templomba jártál te titokban? Hát együtt lógtunk a játszótéren, ott basztuk az időnket minden vasárnap délelőtt, míg az anyáink – ismétlem: fiatal, nagyszájú, külvárosi csajok – a komjáti-féle zenére sütötték a rántotthúst és boldogok voltak, mert fiatalok voltak, volt lakásuk, munkájuk, milyen lavórban fürödtél te huszadmagaddal, amikor nincs is testvéred?

Hát akkor látott a te anyád földet, amikor apám kiejtette a negyedik emeletről a család egyetlen muskátliját és az pont előttetek ért flasztert.

Téged üldöztek? Ki, kérlek alássan, mesélj már róla többet, mert én csak arra emlékszem, hogy az angoltanár üldözött téged egyszer, igaz, akkor favonalzóval, de az is csak azért, mert nem írtad meg a leckédet és még rendesen be is szóltál neki.

Mi van a nagyanyáddal meg a tornácos parasztházzal? Három utcányira laktak a nagyszüleid, a gyárból mentek nyugdíjba, akárcsak az enyémek, kórusban és felkérés nélkül káromkodtak, nagyapád halat árult karácsony előtt a piacon, úgy vette a szövetkezetben, aztán adta el a későn ébredőknek, nagyanyád meg süteményrecepteket cserélt kötésmintára a prolinegyedben, akárcsak az enyém. Az akkor látott parasztasszonyt, amikor az enyém: amikor lett tévéje.

Hova jártál te? Templomba meg hittanra? Ne röhögtess már, kiscsávó, együtt voltunk úttörők, koriztunk, bicajoztunk és fociztunk, és egyszer nagyon megvertél, mert lestem rólad orosz dolgozat közben. Lófaszt jártál te templomba, azt se tudtad, hol van.

Igen, hallom, hogy várostörténetet írsz és elöl ülsz a templomban, mert téged úgy neveltek.

Kik? Kik neveltek téged ilyenre? Mit ittál? Na, azt nem kellett volna. Szóval szerinted kik?

A szüleid, akik eleve a háború közben vagy utána születtek, akárcsak az enyémek és pont olyan csóró prolik voltak, mint az enyémek? Akiknek '56 is olyasmi volt, mint egy jófajta focimeccs a városszélén, mert kábé annyit értettek belőle? Milyen emlékekről beszélsz te? Anyádék gyerekek voltak, te nem éltél, ne könnyesedjen be nekem a szemed, vagy ha igen, sirasd meg Dózsa Györgyöt is, oda járt a hatodik cébe, tavaly vitte el az infarktus, egy évvel fiatalabb volt nálunk.

A Kovács, na látod, az parasztgyerek volt, úgy költöztek városra. Abból állt az egész sulis programunk, hogy röhögtünk rajta, biztos kapát tartogat az iskolatáskájában. Ne gyere nekem a cicomás vidéki nosztalgiáddal, mert még az osztálykirándulásokon is nagyokat köptél ha láttad a Budapest vége táblát, és Újpestről bebuszozni a Keletiig még a mai napig kihívást jelent és túrát.

Pontosan emlékszel, honnan jöttél, mi? És most nosztalgiázol.

Szólt már neked valaki, hogy kéne valami emlékezetjavítót szedned?

Nagyanyád, ha élne még szegény, az enyémmel együtt úgy vágna szájon, ha jönnél neki Horthyval, mint fénykorodban.

Amire nem emlékszel.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://torokmonika.blog.hu/api/trackback/id/tr105731925

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szembenézés 2014.11.14. 17:33:19

Mondanám, hogy bajban vagyok. El vagyok maradva egy csomó könyvről szóló bejegyzéssel, és néha azt hiszem, hogy az ebben kupacban álló könyvek így jártak… aztán történik valami és hirtelen az egyik könyv aktuálissá válik. Amikor befejeztem Peter Här...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrew_s 2014.01.04. 13:12:22

Olyan ez, mint a partizánság. Egy idő után annyian lettek, hogy a németek be se fértek volna az országba, ha az igaz.
Ma státusz-keresztényből van annyi, hogy Dunát lehet velük rekeszteni. No meg az ősellenállókkal. Akik már 30 éve is ellenálltak. Ha másnak nem, akkor a spenótnak.
A hívik meg olvashatják, hallgathatják a sínylődéstörténeteiket.

benko01 2014.01.04. 13:29:52

Sajnos, az anyja, és a nagyanyja már nem él, hogy szájon kaphassa úgy isten igazából, és bármennyi maflás is repült, mondván ne hazudj fiam, az mind nem volt elég! Ez valami nemzeti tudatmódosító, de addig szerencsés a dolog, amíg azért nem mindenkire hat!

Ibolya2013 2014.01.04. 13:52:12

Magaménak érzem az eszmefuttatást!
Jó lenne ha csatlakoznának olyan emberek a bloghoz, akik a régi rendszerről írnának. Ez nagyon fontos lenne, hiszen a következő nemzedék hiteles információkat tudna meríteni.
Bizonyos, hogy nem mindenki tud objektív maradni, de a megtapasztalás tényén ez nem sokat változtat. Visszaemlékezéseinkből talán átfogóbb képet kaphatnának a fiatalok, mint a történelmi könyvekből!
Rajta hát! Ragadjunk "tollat" és írjuk meg saját történeteinket..., történelmünket!
Kitartó, jó munkát kívánok ehhez mindenkinek! Ibolya

Szende Szandi(nista) · http://szendeszandinista.blogspot.com/ 2014.01.04. 14:49:40

Ez zseniális írás, de tartok tőle, hogy rövidesen megjelennek majd a népnemzeti, vagy akár a liberális trollok, akik fotóval és oklevéllel is tudják bizonyítani, hogy rájuk bizony nem igaz az állítás, ők bizony úgy éltek, és a szüleik is úgy éltek, ahogy azt mondják, és amiről a poszt szól....illetve éppen amiről nem.
Köszönöm Mónika, szereztél egy jó szombat délutánt :)

Mári Pacal 2014.01.04. 16:32:13

Ejnye bejnye. Milyen massza? Pár kormanytag. Pár MSZMP-s. Nem kell erölködni, fogy a karakter.

Mári Pacal 2014.01.04. 16:35:15

@Szende Szandi(nista): ja. Föleg kiemelendö a basztuk az eget és a lofaszt használata. P

similarthings 2014.01.04. 16:36:01

Jíháá, ez jóféle írás volt. Congrat.

Szende Szandi(nista) · http://szendeszandinista.blogspot.com/ 2014.01.04. 16:47:37

@Mári Pacal: Ezt nem értem, de szerintem nem is akartad, hogy értsem :)

Erzsébet Limpekné 2014.01.04. 17:00:36

Hát, ráhúzhatnám egy-két ismerősömre az általad leírt karaktert!!! :)
Most nekem is eszembe jutott pár dolog, némileg más, mint amit leírtál, de az akkori kort talán ez is jellemzi némileg. Mi falun laktunk, ahol vallásosabb volt a nép akkoriban, mint a városban, hát én is jártam hittanra, nagymamám íratott be. Meg voltam úttörő is. Ezért aztán a hittanról mentem őrsi órára (több osztálytársammal), és hogy otthon ne felejtsük, a piros nyakkendő egész nap rajtunk volt. A hittanon is. A plébános úr nem tette szóvá, mint ahogy az úttörővezető sem, hogy honnan jövünk. Apám vasutas volt, Anyukám gyárban dolgozott 3 műszakban, mi meg tanultunk, ahogy tudtunk, nem jártunk különórákra.
Tini korunkban már a városban laktunk, és nagyon is szabadon éltünk, szabadabban, mint a mostani fiatalok, mert jobb volt a közbiztonság és nem kellett bennünket félteni, ha éjfél után ballagtunk haza. MERT, IGEN, mi is hajnalig buliztunk, mint a mostani fiatalok.
Egyszer díszlépésben masíroztunk el (brahiból) a szovjet emlékmű előtt, de a rendőr csak hazazavart bennünket, nem bántottak még ezért se.
Én még az elmúlt rendszerben szültem a gyerekeimet, nem kellett aggódnom, hogy hova megyek majd vissza dolgozni, mert volt munkahely.
Persze, láttuk a rendszer ellentmondásosságát is, de az ideológián kívül (amit nem lehet megenni) annyi különbséget látok, hogy az országra terhelt kölcsönökből akkoriban mindenki részesült olcsó lakás és életszinvonal növelő intézkedések formájában, míg ma a felvett hitelekből a kisember nem részesül, csak néhányan gazdagodnak.

Szende Szandi(nista) · http://szendeszandinista.blogspot.com/ 2014.01.04. 17:07:44

@Erzsébet Limpekné: A kisember is részesül a mostanság felvett hitelekből, csak nem az áldásaiból :)

vörösbor(de)minőségi 2014.01.04. 17:10:51

ez ott van ahogy köll.

az emlékezet és annak csorbulása bocsánatos dolog de csak akkor ha nem vélt vagy valós előnyök mentén/okán csorbulgat...

Erzsébet Limpekné 2014.01.04. 17:19:17

@Szende Szandi(nista): Igen, a Tied a korrekt megfogalmazás. Én kicsit pongyolán fogalmaztam.

hang54 2014.01.04. 17:48:26

Drága Mónika!
Teljes szívemből KÖSZÖNLEK!
Bombasztikus írás!
De jó, hogy megírtad, olvashattam! (..és, persze, hogy így, ilyen jól!)
KÖSZÖNLEK Kedves!

Venlo · https://hessenwinkel.wordpress.com/ 2014.01.04. 17:57:08

Hát Monika, remek stílusodnak hála, potyogtak könnyeim a nevetéstől, mire a mai vér valóságot ecsetelő írásod végéhez értem. Magam is Ugyanezeken gondolok gyerekkori barátaimmal kapcsolatban. Hogy hol éltek ők, meg hol én (pedig együtt nőttünk fel...). REMEK írás (y)

Dögei 2014.01.04. 18:05:10

Annyira üldöztek minket,hogy a templomban a kórussal készültünk (valószinű Pünkösdi ünnepre)gyakoroltunk,onnan rohantam a suliba vissza,mert a május 1-i felvonulásra gyakoroltunk,ahol szakaszparancsnok és nótafa is voltam.A kutyát nem érdekelte:)
De felnőtt korunkban is legalább ilyen "üldözés" volt! A ref.templomban keresztelőn,keresztanyaként voltam hivatalos,a csoportképet a templom előtt készitették a családról,rólunk...párttitkáromnak is megmutattam,ill.már előre is szóltam neki a dologról:)
Soha senki nem bántott,vagy üldözött!
Igaz, 66 évesen még nem szedtem kavintont,mindenre emlékszem.Nekem sem lehet kamuzni:)

Toby6 2014.01.04. 18:09:57

Nagyon eltalált cikk. Amikor kettészakadt kis-hazánk, a baráti körből is többen átírták a 70-es, 80-as éveket a maguk szája íze szerint, szívem szerint én is beolvastam volna nekik. Annak az ismerősömnek például, aki a sport révén évente többször utazott versenyekre Európa szerte, jókat seftelt, amikor abbahagyta, szerzett a kapcsolatai révén egy kis belvárosi üzletet, amiből ( nem sajnálta tőle senki, természetes volt abban az időben) remekül megélt. Soha nem foglalkozott politikával, többször kifejtette, hogy nem érti, mi jó van abban, hogy én unalmas újságokat olvasok és különösen nagy marhának tartott, hogy az érettségink évében kockáztattam a jogi egyetemi felvételimet azzal, hogy tüntetni mentem március 15-én. Nos, bár naprakész a fidesz szövegéből, most sem olvas utána, de szajkózza, amit kell. El sem jutnak hozzá és a hozzá hasonlóan (nem)gondolkozókhoz az én, a mi érveink. Régen sem érdekelte más, csak a saját érdeke, és ez most is így van.

Ilia 2014.01.04. 18:48:41

@Mári Pacal: Az írás nem erről szól. Kár, hogy nem érti.

Mitzimackó 2014.01.04. 19:29:10

Ez a kamu nosztalgiázás pont olyan, mint ahogy a vén kurva előadja, milyen szigorú erkölcsi normákat kellett betartania fiatalkorában :-) Nem is olyan: ugyanaz!

Pünkösti Sándorné 2014.01.04. 19:29:45

Tényleg! Olyan szép volt a régi rendszer, hogy gyűjtsetek aláírásokat a visszaállításáért! Akkor senki nem menne nyugatra dolgozni, mert a határ zárva lenne! Ti jól emlékeztek! Se telefon, se internet, se semmi! Olyan jó lenne!

Szende Szandi(nista) · http://szendeszandinista.blogspot.com/ 2014.01.04. 19:39:26

@Pünkösti Sándorné: Attól tartok, nem értetted meg azt, amiről a fenti írás szól....Próbáld meg lassan elolvasni, és értelmezni, hátha akkor nem ilyen hozzászólást írsz :)

Konok Péter 2014.01.04. 19:45:39

Há, remek írás! Én még a Plébányosúrral is felolvastatnám itten a Fatornyosba', olyan igaz! Bár azért azt hozzátenném, hogy mi csimotakorunkba' matyós fakalánnal früstököltük azér' a trianonnyát, Idesapánk szelt hozzá nekünk abált erkölcsi tartást a kövérjéből. Jó is volt az fokhajma levével, már ha nem volt nagyon hideg!

BRAAJEN 2014.01.04. 19:53:15

@Pünkösti Sándorné:
Kedves nem idén üdvözült!

Melyik országban teccik élni? Azért mennek el innen mert nemakarnak orbánisztánban élni. És abban a korban még nem volt feltalálva az internet, hüjébbek kedvéért. ;)

Pünkösti Sándorné 2014.01.04. 20:09:39

@BRAAJEN: Éppen azt írtam! Minden rútságával és elmaradottságával tessék emlékezni a régi szép időkre, és úgy visszakívánni!!!!
És hú, ha akkor tetszettek volna demokráciáért kiabálni! Akkor aztán elvitte volna a hangoskodókat a rendőr bácsi!
És DE MÉG MENNYIRE EL AKART VOLNA MENNI MILLIÓ EMBER NYUGATRA!
De hát: le volt zárva a határ, nem tetszik emlékezni? Fegyverrel őrizték.

csacsa61 2014.01.04. 22:20:55

Na itt az igazság !
Anno mindenki partizán volt, most meg mindenki szentéletű jópolgár ...
Ugyan már4 Hisz tudja azt mindenki , hogy hogy is volt az hajdanában , danában ...:)
Legalább egymásnak ne ...

Zsuzsa Ranschburg 2014.01.04. 22:33:08

Valami nagy megtérési hullám volt itt 25 éve. Én az ötvenes években jártam hittanra a cca 800 fős iskolából hetedmagammal, és semmi hátrányom nem származott ebből. Emellett úttörőként segítettünk öreg néniknek bevásárolni meg takarítani, és a Vár felújításán "társadalmi munkában" téglát pucoltunk. És nem emlékszem, hogy olyan agymosásnak lettünk volna kitéve, mint a mai szerencsétlen gyerekek (és felnőttek). És biztos, hogy a nagy igazságokhoz csak szamizdatban lehetett hozzájutni, de lassan oda jutunk, hogy újra így lesz.

ugorgyunk 2014.01.04. 22:45:45

Móni! Talált - remélem: elsüllyedt (szégyenében)

Májking 2014.01.04. 22:47:49

Jó írás ez, tetszik!

alte trottel 2014.01.04. 23:30:32

@Pünkösti Sándorné:
Kedves Búvár Hencser, a határ valóban zárva volt, kb úgy mint most a schengeni. Viszont a '60-as évek végétől 3 évenként kaphattunk valutát (50-70-100 $ + a benzinköltség), akinek meg volt _HIVATALOSAN_ (pl. disszidens rokon átutalta) ill. rokon meghívólevélben garantálta az ellátását, az tetszés szerint utazhatott kék útlevéllel. És az IBUSZ, EXPRESS utak nem terhelték a valutakeretet, pl. focidrukker annyiszor utazhatott nyugatra a kedvenc csapat meccsére, ahányszor a pénze meg a szabadsága engedte.
Cicus, itt még élünk jó páran, akiket nem látogatott meg Alzheimer doki, az unokáidat hülyítsd, ne itt égesd magad!

Pünkösti Sándorné 2014.01.04. 23:37:23

@Szende Szandi(nista): Hogyne értettem volna. Ismerős a jelenség, az első mondatból. De hadd emlékezzenek idővel akármilyen célzattal is a kellemetlen, rossz percekre is az életükből! Ki tiltja meg nekik, hogy elmondják... Annak idején nem panaszkodtak, nem sírtak, nem szidták a rendszert, mert egyszerűen csak féltek, vagy éltek, legalább annyira egyszerűen, hétköznapian vagy boldogan, mint mások. Mindig voltak pálfordulók.

bilberranch 2014.01.05. 00:51:40

@Pünkösti Sándorné: Szerintem, Te nem ugyan azt az írást olvastad, mint itt a többség!

gigacherry 2014.01.05. 04:37:27

@Pünkösti Sándorné: "De hadd emlékezzenek idővel akármilyen célzattal is a kellemetlen, rossz percekre is az életükből!"

Emlékezzenek csak, de emlékezzenek jól. Ne azt mondják, ami nyilvánvalóan nem úgy volt, ahogy mondják. És ne olyanoknak mondják, akik pontosan tudják, hogy nem úgy volt. Tetszik érteni?

Kíváncsi vagyok erre tetszik-e válaszolni.

felsziget 2014.01.05. 09:00:35

Kedves Mónika a Magyar Narancsból! Most már és is erős ingernciát érzek, hogy megírjam, hogy hogyan üldöztük mi 45-46-46-os stb gyerkek a Fővárosban a Kléh István utcai fővárosi kistisztviselőkneképitett kiváló Bauhaus házak köötti grundon egy mást de főleg focit. A mi családunk a Vörös Segélyfelől érkezett csöppent közéjük lakni de fiatal 10-16 éves koromig boldogan játzsottunk és balhéztunk együtt azzal, hogy tudtuk kinek kommunist akinek köztsiztviselő a családja.Nmecsak grundon hanem az iskolákba, szakkörökbe, az akkor még létező budai hegyekben sétálni kiránulni.Sha nem volt szó hoyg kinek kinek a családja milyen honnan jött vagy ment és uyganezvolta ehlyzet a szüleink között is. Közös volt a zsiros kenyér ait vamlamelyikünk édesanyj anygnamája készítte mindenkinek egyformán. És bizony fele fel jártunk barátaink polgári kispolgári meg szocialista Varia lakásinkba és közben a háziak a felnöttek élték életüket és kölcsönsöen nemzavartuk egymást ilyen baromságokkal , hohy ki jár ki nem templomba meg hittanba mindenki nyugodtan békében oda járt ahova akart. Ha valaki valahova nem akkart menni akkor nem ment.

ob.szerver 2014.01.05. 09:44:42

Jó a poszt, de nem lenne jó, ha a kommentek az elmúlt rezsim apológiájába csapnának át. Az egy rossz és kártékony rendszer volt. Akárcsak a mai. És annak a rendszernek a feltétlen kiszolgálói megegyeznek - hol személyükben, hol az eltelt idő következtében mentalitásukban - a mostani kiszolgálóival. Ez ugyanis nem rendszertől, hanem emberi minőségtől függ.

01234567 2014.01.05. 09:47:30

Na végre. Ez tetszett és hiánypótló volt.
Amit meg az itt megjelent szokásos népnemzeti trolloknak: Most ugyan azok ülnek jobbára a templomban akik akkor a pártgyűlésen, főleg az első sorokban, és a vezetői székekben is az akkori tufa káderek maradványai, vagy utódaik ülnek. Amúgy meg az a rendszer az átlagembereknek, akik egy országot mindig a hátukon cipelnek élhetőbb volt, ettől normálisabb, jobb.

Szociknak vége 2014.01.05. 09:48:42

Aki büdös komcsi volt szeretnéha mindenki azlett vóna.

Szociknak vége 2014.01.05. 09:52:11

Nekem semmi emlékem nincs a holokosztról.

Javasolnám hogy az idei ktvetésből is vegyék ki az ilyen irányú hadisarcot, ok, Monika?

Csak azt tudom hogy mindenkit kiirtottak gázkamrába mondták a kamposorru nénik bácsik akiket mégse.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.05. 09:52:59

Az emlékezet vagy megszépít vagy megcsúfít, ritkán marad tárgyilagos.

Tény, hogy a hívők bizonyos területeken a rendszer végéig diszkriminálva voltak, pl. az egyházi iskolákban érettségizőket nehezebben vették fel egyetemre, de valóban nem volt szimpla templomba járásért büntetés. Illetve voltak egyes betiltott felekezetek, ahová járni nem volt ajánlatos (pl. a Hitgyüli, jehovizmus, az Iványi-féle metodisták és ilyenek voltak). Viszont templomba járáson túlmenő tevékenységet nem lehetett folytatni. Ismerősömet katolikus vitaklub szervezésért vette elő a rendőrség 1985-ben.

Szóval volt üldözés, de nem terjedt ki az elismert felekezetekben való templomba járásra.

Tóth Ágas 2014.01.05. 09:59:43

ez valószínűleg ugyanaz a tudatmódosító, aminek a hatására a hatvanas években született baloldali világosan emlékszik, milyen rossz volt a Horthy-rendszerben... :))

Katalin Rónai 2014.01.05. 09:59:47

Kedves Mónika! Először is szeretném megköszönni az élményt, amelyet a cikk olvasása okozott. A humor nagyon fontos, akkor is, amikor nagyon komoly dolgokról beszélünk, mert másképp a "szegény én", a "szegény mi magyarok" kategória belép és az egész az értelmét veszti. A múlt az mindig egy olyan gyurmához hasonlító alap, amelyet a bennünk lévő kívánalmakhoz képest lehet gyúrni formázni, és bármikor átalakítható, ahhoz képest, ahogy a kezünk melegét átveszi.
Régóta bizgeti a téma a csőrömet, hiszen kis országunkban mindig az adott érának megfelelő hősök születnek, tele van velük a világ legszebb épülete a magyar Parlament, és tele van velük más is, már a logikusan gondolkodó embereknél...
A gyermekkorunk lehet, hogy szegényebb volt, nem volt külföld, és nem volt mert még nem lehetett internet, sőt telefon is alig, az is vonalas, és lehet,hogy az élet is "vonalas" volt - bár azt gondolom, a mai napok demagógiája, amely óriásplakátokról visít megállás nélkül, ugyanolyan gyomorforgató lehet, hallva a rokonok, ismerősök kálváriáit, de sokkal többet nevettünk, és volt közösségi szellem, és volt segítőkészség. Belülről jövő segítőkészség! Amikor papírtgyűjtöttünk, vagy amikor jobban vigyáztunk a környezetünkre, pedig nem kellett naponta ezt hallani...
Nekem, aki a belvárosban, az Akácfa utcában nőttem föl, annyi volt a kirándulás, amikor elmentünk az úttörőkkel, nekem az volt a karácsony, amikor bejutottam a parlamenti karácsonyra, nekem annyi volt a tél, hogy rokkant apám körbe-körbe húzott a Klauzár tér és az Akácfa utca havas járdáin, és kijött velem megfagyni a Kresz Géza utcai felöntött jégpályára, ahol feltekertem a magasszárú cipőmre a korcsolyát. De jó volt, és nem nosztalgiából, de más volt a reggel és más volt az este is. Nekem a közösségi lét, lévén mindig ott voltam köztük,bölcsi, ovi, suli, és így tovább alap volt, és sosem gondoltam, még akkor sem, amikor a kollégiumból ki akartak rakni, mert közösséget kovácsoltam, hogy ezért én mást fogok mondani, mint előtte tíz évvel és utána negyvennel. Van akiknek a hazudozás létkérdés, és az önfényezés nélkül, a hazug önigazolások nélkül nem tudnak létezni. Igen, volt, aki az úttörő mellett járt templomba, de 1988 után milyen alapon ment be a hittan az iskolákba, nem ott a helye...
Súlyozni kell, és figyelni az emberek szemét, ráncait, mosolyát, és a lelkét, ez az, amit kevesen tudnak.
Ezért is köszönöm ezt az írást, megerősödtem tőle.

Ez a Nevem 2014.01.05. 10:09:38

@Pünkösti Sándorné: Hol tetszett élni akkorriban? Biztosan nem itt.

room_101 2014.01.05. 10:14:32

Milyen jó volt már tizenévesként a katonaságtól rettegni, aztán a sok tahó közé (lásd még: munkásosztály) bekerülni két-három évre, milyen jó volt a nyugati túristák meg néhány szerencsés nyaller csillogó autóit csodálni, azután trabant kiutalásra 6 évet várni, utána ha új gumi kellett rá, a fél országot hiába végigtalpalni, protekcióért kuncsorogni ha valami az ennivalónál szofisztikáltabbat venni akartál, szerencsés lehettél, ha 3 évente kimehettél nyugatra nyálat csorgatni, (és nem ezt válaszul: AZ ÖN KIUTAZÁSA KÖZÉRDEKET SÉRT, csak mert a munkahelyi főnököd fosott aláírni az igénylést), a vámos elől a műszaki cikkeket meg a (csak itthon annak számító) pornólapokat dugdosni, a telefonigénylésre válaszként megkapni: 20 év múlva esetleg.

zavaros 2014.01.05. 10:17:10

@Zsuzsa Ranschburg: ("Valami nagy megtérési hullám volt itt 25 éve.")

No igen. A szerzőt is igencsak foglalkoztatta akkoriban:
beszelo.c3.hu/cikkek/%E2%80%9Enem-tudhatom-hogy-masnak-e-tajek-mit-jelent%E2%80%A6%E2%80%9D

Kinek a pap, kinek a ...paplan, ugyebár.

a 17 éves Parker Schnabel 2014.01.05. 10:18:50

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

Hazudsz fidesznyik. Rólad szól a poszt.

Egyházi iskolákból nehezen vették föl egyetemre ?....

Áder János apósának egyenes volt az útja a horthy-járásbíró-családból a rendi iskolán át a Rákosi egyetemére, a komenista tudományos akadémián át a nemzeti oldali hatalomba ...

hu.wikipedia.org/wiki/Herczegh_G%C3%A9za

...
...nem azt mondtad, hogy te erdélyi pap vagy ?
Mit pofázol a mi múltunkba bele te görény ?

andraszuzu 2014.01.05. 10:20:26

Nagyon jo irás,"hanyas vagy 47-es" a baj csak az aki értené annak nagy része ma már nem értheti. A többiek meg olvassák, de csak pár sorát mert nem tudják elhelyezni a pártházbol épitett templomot. különben is kezdődik az éjjel-nappal budapest. Itt tartunk. Jo egészséget

Paraphone 2014.01.05. 10:25:02

Undorító, rohadt, tetves, mocskos, büdös zsidó kurva, megdöglesz egy szép napon te is, meg a fajtád is. Addig emlékezz csak arra, amire nyilván okkal emlékezhetsz: hogy szegény nagyanyádat hogyan üldözték ósviccban, meg előtte a gonosz magyar nyilasok, és hogy ez milyen traumát okozott anyádnak, aki még csak petesejtként létezett benne, meg persze neked is, aki még csak géndarabként léteztél az anya-petesejtben.

Zöldkabátos (törölt) 2014.01.05. 10:25:45

Értem a kedves szerzőt, csak pontosítsa a korosztályt.

Én a 80-as évek elején születtem, max. annyit tudok negatívumként saját tapasztalatból felhozni, hogy nem nagyon voltak import cuccok, beleértve a banánt és a narancsot.

Apukámat sem érték ugyan hátrányok, de megfigyelték külföldi útjai miatt.
Nagyszüleimtől elvették a földjüket és volt padlássöprés is.

A kevésbé szerencsések mehettek munkatáborba.

Ne általánosítsunk.

Szociknak vége 2014.01.05. 10:31:20

@Zöldkabátos: Ez sokakkal megtörtént, de a Klubrádiósókat nem fenyegette.

a 17 éves Parker Schnabel 2014.01.05. 10:34:28

@Zöldkabátos:

Nagyszüleidtől elvették földjüket 47-ben, aztán nyomorogtak, mikor

megszületett apád,

aki eztán külföldi utakra kószálgatott, mint ellenzéki földönfutó paraszt ?

te meg közben sorbanálltál banánért a téeszben ?

Itt siratom a nehéz gyermekkorodat.

Zöldkabátos (törölt) 2014.01.05. 10:43:24

@a 17 éves Parker Schnabel:

Trollkodsz, de válaszolok.

1) Nem tudom pontosan melyik évben vették el anyai nagyszüleim földjeit, ill. élelmiszerüket, de egész biztosan még apukám születése előtt. Nekik mindig nehéz életük volt.
2) Apukám egy állami kulturális csoport tagjaként járt gyakran külföldön (többnyire Romániában), kulturális fellépéseken vett részt. Mint írtam, megfigyelték, de tudomásom szerint nem érte kár.
3) Az abc-ben álltam sorba banánért szüleimmel. Emlékszem, jó hosszú sor volt, és csak párhavonta volt ilyen lehetőség (legalábbis vidéken).

Nem állítottam, hogy nehéz volt a gyermekkorom. De lásd az 1-es pontot, volt akinek sok nehézséget okozott a rendszer. A poszt pedig nem pontosítja a helyzetet, így aztán arra enged következtetni, hogy nem is volt itt semmi baj, minden szép és jó volt.

jobbdemokrata · www.jobbdemokrata.blog.hu 2014.01.05. 10:46:56

Érdekes, én még nem találkoztam olyannal, aki csak azért hazudott volna az "átkosban" megélt éveiről, hogy jobb színben tűnjön fel. Persze, biztos van ilyen, de nem tömeges jelenség.

A poszt első mondatából ("Honnan jön ez a hihetetlen mennyiségű, tömegű, alaktalan masszányi ostoba?") sajnos olyan mértékű intellektuális gőg, és ellenszenv árad, hogy a szerzőtől inkább félni kell, nem pedig az élcelődését éltetni. Kívánom Török Mónikának és családjának, hogy ha lehetőség adódik, örökké élhessenek egy olyan "boldog, nyugodt" országban mint Magyarország volt az elmúlt rendszerben.

Török Mónika egy gyűlölködő liberálnáci (olyan, akik mindent megtesznek a vélemény szabadságáért, amíg az az ő véleményükkel egyezik...mindenki mást lenéznek, és ha lehetne eltipornák, eltüntetnék). Sajnálom, mert számomra úgy tűnik, hogy tudata már módosult, végérvényesen, szerek nélkül is. És nem jó irányba... :(

Szociknak vége 2014.01.05. 10:49:33

Törökmóni akar a jövő Heller Ágija lenni...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.01.05. 10:50:27

Az ilyen emberek mindig és mindenhol idomulnak... Undorító...

Amúgy annyira én sem élveztem a szocializmusban leélt 10 évemet. Anyámék sem a maguk harmicát. Csak nem volt jobb.
Nagyapám meg biztos rohadtul élvezte, hogy egy piti falusi besúgó miatt vegzálták a rendőrök...

Pamuk 2014.01.05. 10:53:26

Az én nagymamám emlékszik még. Ugyan 92 éves, és elég szenilis, de minden mai rosszat a hajdani kommunistákból, és a bevonuló oroszokból vezet le.
Tipikus béGemenetes nyugger mentalitás.
Ráadásul ezek az idióták teszik tönkre a mai magyar választásokat, mert az összes barom párt ezekre játszik rá.

Ambiorix 2014.01.05. 10:56:42

Ez a poszt nagyjából arról szól, hogy Török Mónika egy pronyó, de legalább büszke rá, valamint hazudós barátai vannak. Madarat tolláról. Csak azt nem értem, hogy miért avat be ebbe valamennyiünket. :)

Zöldkabátos (törölt) 2014.01.05. 10:59:50

@Zöldkabátos:

Elnézést, nem vettem észre hogy a barátairól volt szó. Gugli szerint: Török Monika újságíró 1965-ben született Budapesten

Tehát a 70-es évek pesti gyerekeiről szól a bejegyzés.

a 17 éves Parker Schnabel 2014.01.05. 11:00:52

@Zöldkabátos:

Az volt hát a családod keserve, hogy nem kapálásból kellett megélnie a föld hátán,
hanem csűrdöngölős népitáncból ?

Szörnyen kibasztak veletek.

És amíg ti táncikáltatok, addig mások a haláltáborokban sínylődtek 40 évig... ja.

high up! 2014.01.05. 11:03:01

Kik csináltak történelmet az elmúlt 60 évben?

Kádár, akinek volt 4-5 millió primitív komcsija

gyúrtcsány, akinek volt 2,5 millió agyhalottja

Orbanescu, akinek van 2,5 millió birkája

A röhej az, hogy a magyarok 90%-a legalább az egyik kategóriába önként és danolva belépett. Kb. 70%-uk egyenesen 2 kategóriában is aktív harcos volt (meg még ma is az)
De a legszebb az, amikor a magyarja mind a 3 kategóriában akív tag volt. Ilyen pl. Hegedüs Zsuzsa, Orbanescu fötanácsadója - ennyit a népnemzeti kabaréról.

Tényleg édi, ahogy ez az évtizedek óta újratermelődő szellemi és megélhetési hulladéktömeg rendre elfelejti a múltját, a jelenét meg nem hajlandó kritikai gondolkodás alá vetni.
Nemk is csoda, hogy az ilyen fajta selejt nép bár már 1100 éve fut a nyugat után, de azt sose fogja utolérni.
Szalonna, pálinka, lumpenkedés - ezek megy a magyarnak, a munka meg gondolkodás nem.

Szociknak vége 2014.01.05. 11:06:34

@high up!: kádár felvette az adósságot
gyurcsány felvette az adósságot
orbán visszafizeti az adósságot

tökre ugyanaz, télleg

jaegtoer 2014.01.05. 11:13:57

@Paraphone:

"_Undorító, rohadt, tetves, mocskos, büdös zsidó kurva, megdöglesz egy szép napon te is, meg a fajtád is._"

na húzzál el az illatos anyádba, és ezt én mondom neked, egy konzi árja.

high up! 2014.01.05. 11:20:30

@Brúsz Pringstein:

Barátom, ekkora troll még te se lehetsz! Orbanescu alatt az államadóssági ráta egy büdös %-kal sem csökkent, teccik tudni? Ugyanúgy 81%-on áll, mint a 2010-es hatalom átvételkor.

Persze abban igazad van, hogy már eddig is kibaszottul sokat fizettél be az államkasszába: a GDP mintegy 20%-át (3000 md manyup, 2000 md megszorítás, 1000 md folyó nyugdíjjárulék), és ezért azt hiszed, hogy ezzel meg lett nyerve az államadósság elleni harc.
Csak hogy barátom, a gatyád is ráment az eddigi sarcra, mégis ugyanott állsz, mint 2010-ben.

Na majd számold ki, hogy mi lesz veletek a kövezkezö ciklusban, amikor 2015-16-ban tényleg 70% alá kell mennie az államadósságnak:
elárulom mi lesz:

ugyanúgy rátok omlik a szeretett birkavezéretek rencere, mint ahogy 2009-re ráomlott a gyúrtcsányi idiótákra a jóléti rendszerváltásuk meg a reformjaik szara.

Erre mondom, hogy az intellektuális selejt milliós tábora ciklusról ciklusra újrateremelödik.

jaegtoer 2014.01.05. 11:20:51

@jobbdemokrata:

a posztot lehet kritizálni, sőt fikázni. ellenben, ha elolvasod a kommenteket, és érted is, akkor rá kell jönnöd, teccik-nemteccik, fölmerül a kérdés:
"-Honnan jön ez a hihetetlen mennyiségű, tömegű, alaktalan masszányi ostoba?"
pl.: brúsz pringstein-, paraphone-féle izék....

nincs itt semmi nagyképűség. túl álácsony a kerítés.

high up! 2014.01.05. 11:27:24

@Brúsz Pringstein:

Bár Orbanescu még 2011-ben is azzal hőzöngött, hogy a cikllus végére 65-70% között lesz az államadósság, (mert a manyup vagyon meg a sarcok, meg a megálmodott 7%-os GDP növekedés matematikailag tényleg ezt adta volna ki), de hát teccik tudni, ki is mondta?
"Ne azt nézzék amit mondok (a birkáimnak), hanem ahogy átbaszom őket"

www.vg.hu/gazdasag/makrogazdasag/mnb-80-szazalek-felett-az-allamadossag-406896

Na, kellemes Nemzeti Szopórollert a következő ciklusra! Kazahsztán egyre közelebb kerül! (Európa meg egyre távolabb)

ati27 2014.01.05. 11:30:18

Az én sztorim:

Szintén falusi gyerek voltam. NAgyapám valóban paraszt volt, és utálta a komcsikat. (elvették a földjeit, mert nem akarta bevinni a hatalmas, 15 hold földet a tsz-be) Ennek ellenére a tszben dolgozott, háát maradjunk annyiban, hogy aljamunkát végzett... Apám, kömüves lett, mert az iskolaigazgató nem engedte továbbtanulni szakközépben, mert járt hittanra.. A vicce az volt, hogy ez az iskolaigazgató annó papnak tanult.. Én szintén jártam hittanra, és pont 89-ben végeztem az általánost kis falunkban, ez az igazgató már nyugdijba ment olyan 86-87 körül, de az általa kijelölt igazgatót még mindig "kézivezérelte". Én is szakközépbe jelentkeztem, és már készen volt a "jellemzés", apámékat is behívták, hogy nem javasolják hogy szakközépbe menjek, mert ugye hittanra jártam.. Ja és ennek ellenére kisdobos, és úttörő is voltam.. Arra is emlékszem, hogy volt egy "vénlány" töritanárunk, aki élvezettel tanította főképp a "legújabb kort" a kommunizmus, meg szocializmus részét.. 36-an voltunk az osztályban, abból 10-12-en jártunk hittanra.. Ez a tanító néni mindig kélyes örömmel magyarázta ennek a pár embernek, hogy "nem krisztus előtt, hanem időszámításunk előtt" kell mondani ha esetleg az őskorról, és az ókorról beszélünk..

Aztán..

Hirtelen jöttek a választások.. No ezek az emberek hirtelen megjelentek a templomban, és "bérelt" helyük lett az első sorokban.. Kb én 88-89-ben lekonfirmáltam. Ugye református vagyok, annyira nem fogott meg a hitélet, mert a plébánosunk is fura figura volt a családjával együtt.. Szal azért jártam 7-8 évig hittanra, mert szüleim akarták.. Konfirmálás után pedig max karácsonykor mentem templomba. Érdekes volt látni, azokat az embereket ott, akik legjobban "oltottak" a hit ellen.. Pl a volt vénlány töritanárom egy alkalommal (95-96 körül) leült mögöttem a buszon egy másik, khm idősebb "hölggyel". A következő pár mondatra még most is emlékszem.. Szal az öreglány következőket ecseteli: "szerintem az nem is igazán ember aki nem jár templomba. Legalább hetente egyszer, vasárnaponként!" No gondoltam magamban, hogy nem szakad rá az ég... :) Ez után sikerült jó hosszú időre elkerülnöm a templomok környékét.. Igay nem csak ezért.. De hát... Aztán asszony lévén egy kicsit "visszakerültem" a templomok közelébe, igaz ő katolikus.. De arra jó volt, hogy megállapítsam, templomba is ugyanolyan "gyarló" emberek járnak mitnt a templom mellé mondjuk a kocsmába.. Tisztelet a kivételnek..

ati27 2014.01.05. 11:35:04

Nekem néhány hsz-ből az tűnik ki, hogy vidéken főleg a kisebb falukban, más és más volt a helyzet.. Attól függően mekkora "buzgómócsingokat" kapott a nyakába az adott falu..

Szociknak vége 2014.01.05. 11:35:06

@high up!: 98-tól 2002ig nem csökkent? Most 80 de ne szólj senkinek.

high up! 2014.01.05. 11:36:29

@Brúsz Pringstein:

Annyit még elárulok neked népnemzeti és keresztényi üdvözlettel, hogy a GDP 20%-ára rúgó jövedelem einstand hova tünt:

1.) kb. 8 % át lett pakolva az úri, felső 10% zsebébe (egykulcsos adó, végtörlesztés, újraállamosítás és közbeszerzés magánzsebre, stb)
2.) b. 12% meg kell a maTROLLcsizmus további károkozásainak a fedezésére.

A következő ciklusban meg ugye jön a 9%-os szja, meg a GDP kozmetikák kiesése, így az 1-es és 2-es pontok úgy be fognak gyorsulni, hogy arról nektek még fogalmatok sincs.

high up! 2014.01.05. 11:45:29

@Brúsz Pringstein:

Ki a f.szt érdekel 1998-2002? Meg a szovjet bevonulás meg Kaya Ibrahim?

Mind 1998-2002, mind 2002-2010 le lettek már rég váltva és a mai kormányt azzal bízták meg, hogy a jelenlegi problémákat oldja meg.
Na ebből csak az lett, hogy ezek a de facto 25 éve munkanélküli lumpen fidióták még azt is elrontották, amiről 2010-ben feltélezeni sem lehetett, hogy el lehet rontani (pl: Magyaro renoméja a külföldi müködő tőke befektetők előtt, vagy a szociális és adósságválság mélyítése a 3000 milliárd forint ingyenpénz ellenére, stb, stb)

Egy biztos, nem lennék senkinek a helyében a következő ciklusban (ja meg a mostaniban sem), aki nem tartozik a felső 10%-nyi úri osztályba.

Péter Tóth 2014.01.05. 11:47:47

Ez a poszt rendben van!

Gera 2014.01.05. 11:48:52

Nagyon jó írás, ugyan nem az a korosztály, de az jutott róla eszembe, amit az édesapám egyik üzleti partnere mondott az apjáról, amikor az megalapította a helyi 56-os ellenállók klubját: legjobb tudomása szerint az öreg ellenálló tevékenységének csúcspontja az lehetett, amikor lement a pincébe, lekapcsolta a villanyt és a sötétben megrázta az öklét az oroszok felé :)

imres 2014.01.05. 11:58:57

Édes Istenem!
De sok idióta propagandista van ebben az országban!
2 zsemlye 10 deka párizsi Szanyinál átvehető.
Nem véletlen, hogy itt tart a baloldal.
:)

01234567 2014.01.05. 12:08:11

Nem az a rendszer volt jobb, ez sz.rabb.
1. Az több embernek volt relatív élhető mint ez. EGZISZTENCIÁLISAN.
2.A 70-80-as évek ideológiai maszlagja semmi a mostanihoz képest. Személyes tapasztalat. :)
3.Az előző rendszerben HÁL ISTEN(!) oly dolgokat födő alatt tartottak, amik előbukkanva és felerősödve a rendszerváltás után undorral töltik el a normális embert. Rasszizmus, szélsőjobb, devianciák, bűnözés..stb..
4. A magyar vidék hihetetlen fejlődésen ment keresztül, infrastruktúra, munkalehetőség, kultúra, egzisztencia terén, most hihetetlen pusztuláson.
5. Megfelelően kezelték a cigányságot. Ezt cigány ismerőseim is állítják.

Szociknak vége 2014.01.05. 12:18:55

A baloldal keményen izzad:

nepszava.com/2014/01/magyarorszag/tovabbra-is-tema-orban-elmeallapota.html

nepszava.com/2014/01/magyarorszag/orban-viktor-golyoallo-mellenyt-visel.html

nepszava.com/2014/01/velemeny/bartus-laszlo-letartoztatasi-parancsot-orbannak.html

VéZsé · http://www.youtube.com/user/TheZsee/featured 2014.01.05. 12:48:36

@ob.szerver: Erről van szó. Üdítő látni ezt a pár mondatot a sok locsogás között :)

bbwd 2014.01.05. 12:50:06

ki ez a török mónika? és miért böfög itt nyilvánosan?

azért, mert a pesti prolik utálják a földet és a paraszti munkát, és csak ezért magasabb rendűnek hiszik magukat, létezik egy vidéki Magyarország is, ahol az és úgy volt, amit ez a szerencsétlen lefikáz

az én nagymamám igenis jó szívvel emlékszik horthyra, mert akkor szerették az emberek.

a komenizmusban pedig volt vallásüldözés, nem volt sajtó-, vélemény- és szólásszabadság, egypárti diktatúra volt és, államcsődebe vezető tervgazdaság, még akkor is, ha ezt megpróbálják relativizálni.

ghost recon 2014.01.05. 12:54:05

@bbwd: Te ki a kurva nénikéd vagy és mit böfögsz itt? Miért nem a jó édes agrárproletár anyád sírjánál hőbörögsz?

Gera 2014.01.05. 12:59:22

@bbwd: Nem erről szól a poszt, te szerencsétlen, hanem arról, hogy a rendszerváltás után pár ember hirtelen kissé másképp kezdett emlékezni a SAJÁT életére, mint ahogy valójában volt, csak hát pechjükre azért vannak ismerőseik, akik pontosan tudják, miket hazudoznak össze- vissza. Szó nincs arról, hogy ne lettek volna tényleg üldözöttek, a parasztokat meg végképp senki nem fikázza.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2014.01.05. 13:00:54

Kedves ismerős hasonlóan csóró gyerek volt mint én '89 előtt, a buszjegyre ha tellett, akkor ünnepnap volt.
Bp-i szakközépbe járt a '80-as évek elején, ahová bizony járogatott a vezető 1 Párt nem egy üdvöskéjének kedves hülye gyermeke is - legfeljebb azok nem gyalog mentek reggelente, hanem faternak a pártmercije vitte a seggüket a bejáratig.
Teltek, múltak az évek, beszélgetünk nálunk kedves ismerőssel, amikor feltűnik a képernyőn volt iskolatársa, a reggelente pártmercivel a prolik közé érkező S.Sz.
Mára ő is persze politikus lett, csak éppen a jó szokás szerint narancsos színekben, aki pedig harsányan röfögve szidja az "előző rendszer bűneit", annak funkcijait és szörnyűségeit. Majd megemlíti, hogy maga is az előző rendszerben mennyire mélyről kezdte... Na itt majdnem kiköpte a sörét ismerős, majdnem megfulladt, mert ha valaki ismeri és tudja, hogy ez a pártdíszfasz honnan érkezett, milyen "mélyről" jött, hát ő tényleg.

A mai kormánynévsor is magért beszél elvtársak:
Balogh Gyula MSZMP tag
Orbán Győző (Viki apuci) MSZMP párttitkár volt
Stumpf István - MSZMP tag, Hazafias Népfront alelnök
Járai Zsigmond - MSZMP tag, kommunista kormánytag
Matolcsy György - MSZMP tag
Martonyi János - MSZMP tag, kommunista kormánytag
Chikán Attila - MSZMP tag
Pintér Sándor - MSZMP titkár
Kövér László - KISZ-titkár, a Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány és Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága alá tartozó Társadalompolitikai Intézet munkatársa
Pozsgai Imre - MSZMP KB tag
Szűrös Mátyás - MSZMP KB tag
Harrach Péter - MSZMP tag
Hoffmann Rózsa- MSZMP tag
Boross Péter - MSZMP tag
Ligetvári Ferenc - MSZMP tag
Boros Imre - MSZMP-titkár
Balogh Gyula - MSZMP tag
Kerényi Imre - MSZMP alapszervezeti titkár
Mikola István - Hazafias Népfront, elnök
Fónagy János - MSZMP tag
Vonza András - MSZMP tag
Rogán Antal - KISZ titkár
Szabadi Béla - MSZMP tag, munkásőr
Varga Mihály - KISZ titkár
Deutsch Tamás - KISZ titkár
Orbán Viktor - Gimnáziumi-egyetemi KISZ titkár
Schmit Pál - az Országos Testnevelési és Sporthivatalnak (OTSH) alelnökeként miniszterhelyettes a Lázár, majd a Grósz Kormányban.
Túri-Kovács Béla MSZMP tag
Vonza András - MSZMP tag
Ligetvári Ferenc - MSZMP tag
Varga Mihály - KISZ titkár

Ja, az előző rendszer bűnei... oszt a spiclik és ügynökök még a fasorba'se...

Sir Bates dö Hól 2014.01.05. 13:01:29

Nekem sűrűbb hajam volt abban a korban. Viszont a banán és narancs az "téligyümölcs" volt.
Szal jó, hogy elment az az éra és nem jó, hogy visszajön.

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2014.01.05. 13:11:37

Jó írás, tetszik! '69-es vagyok, tehát pontosan tudom miről beszél!

ComLo 2014.01.05. 13:11:54

Zseniális. A téma, a kidolgozás, a stílus ... zseniális esszé.

sajnos mint minden dolog amihez több intelligencia kell mint amivel egy lobotómián átesett, levizelt hóember rendelkezik augusztusban, az erről szóló értekezés is átcsapott "mocskos komcsi vs büdös náci" vitába.

Úgy hogy ez az írás nem erről szól.

De amint mondani szoktam. Van aki tudja értékelni Beathoven-t, és van akinek Bunyós Pityu a zene csúcsa. Neki mutathatsz akármilyen nagyzenekri művet, azt nem fogja értékelni, mert nem lehet rá inni, és hőzöngeni.

bbwd 2014.01.05. 13:14:12

@ghost recon: lázadj csak, trollcsicska, pont olyan fődbuta vagy mint törökmónika...

érvek nulla, ordenáré vinnyogás 100%

idióta:)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.01.05. 13:16:56

Szellemes és jól van megírva, gratulálok. Gondolom, a szerző is tudja, hogy volt azért annak a rendszernek rosszabb arca is. Meg hogy azért úgy alapjában véve szar egy rendszer volt. Csak nem mindenkinek egyformán.

Ómacicka Bábó 2014.01.05. 13:20:22

@Brúsz Pringstein: Bakker te olyan hülye vagy helyből mint más nekifutásból!!!!!!

bbwd 2014.01.05. 13:22:08

@Gera: de erről szólt a poszt!

a buta poszter egy fiktív ismerőse példáján keresztül magasztalja a pesti panelporlik életét a 70-80-as években.

a komenizmus menthetetlen, embertelen, védhetetlen ideológia, aki relativizálja és mentegetni próbálja, az buta, sötét, rosszindulatú és ignorálandó.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2014.01.05. 13:23:22

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Akkor úgy is mindegy... hagyd, ne erőltesd!
Persze ha nálatok is a család MSZMP tag volt, te a KISZ-ben valami csicska és manapság bőszen komcsizol, akkor talán...

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2014.01.05. 13:29:56

@bbwd:
A poszter nem buta, ellenben ha te fel olyan világosan és érthetően ki tudnád fejteni, hogy a mai bőszen komcsizó politikai elitünk, akik maguk is komcsik voltak, miért is nem takonygerincűek, akkor érdekelne.
Pláne ha belegondolsz, hogy egy KISZ titkárból hogyan lesz a Liberális Internacionálé alelnöke (ja, tévedésből, 8 évig ), majd mára a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnöke... Értem én, persze, elvek... Aha...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.05. 13:31:19

valami zseniális egy poszt lett, köszi érte!

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.05. 13:32:38

@Fahéjas proli BoliDa – Ch.T. is, meg’há...:

Rendes ember "kommunistázik", hiszen elítéli a kommunizmust. Mi a gond?

Az meg, hogy egy diktatúrában ki volt egy állampárt vagy ahhoz tartozó szervezet tagja, nem lényeges tényező, Sok esetben ez kötelező volt.

Ómacicka Bábó 2014.01.05. 13:34:27

Az igazság ,mint mindig valahol a két véglet között van . Nagyszüleim mindkét oldalról politikailag terhelt volt egyik a neve miatt ,másik a födjei miatt. De engem csak azért vertek a rendőrök ,ha Beatricse után kukákat borogattam fel ;)

Ómacicka Bábó 2014.01.05. 13:36:29

Ja és még annyit . Mindkét oldal hazugságait utálom!!!!!!!

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2014.01.05. 13:37:36

Mint @ati27 igen helyesen megfogalmazta: a rendszer undorítósága/elviselhetősége mindig a helyi buzgómócsingokon múlik. Nagyjából úgy, mint amikor gyerekkoromban Csekszklkovákiából hoztunk illegális vaníliás cukrot / télikabátot / babakocsit / mikor mit, mert valami mindig hiánycikk volt, és az élelmesebbek mindig tudták, melyik határőr elnéző, és melyik szedi atomokra a buszt. A maga módján nagyon vicces és szórakoztató volt, igen. Másrészt gyerekfejjel kissé rémisztő. A kommunizmus (vagy mi a franc volt itt, mert elég nehéz besorolni) nem azért volt idegesítő, mert halomra lőtték volna az utcán az embereket vagy megskalpolták volna a hittanra járókat, hanem amiatt, hogy soha, de soha nem lehetett biztos az ember a dolgában, valakivel mindig össze kellett kacsintani, mindig tisztában kellett lenni vele, mit szabad és mit nem szabad mondani (teljesen függetlenül attól, hogy többnyire aztán a gyakorlatban azt mondott az ember, amit akart), és mindig körül kellett nézni, nincs-e valahol a környékben egy buzgómócsing. Ha ugyanis volt, és történetesen valami olyasmire fájt a foga, ami nekem volt és neki nem, akkor bizony valahogy mindig neki lett igaza (az ő gyerekét vették fel az egyetemre, ő kapta meg az autót, ő kapott telefont, stb.). Ez nyilván nem volt haláltábor, verés, stb, persze, hogy nem. Imádtam a gyerekkoromat, mint ahogy pl. apám is imádta az övét, pedig akkor még bombáztak is, meg ilyenek. Az embereknek azt kellene végre felfogni, hogy a diktatúra (főleg a "puha" diktatúra) problémája nem a fizikai erőszak, vagy akár a szellemi elnyomás (állandó és minden lakosra kiterjedő fizikai erőszakot egy rezsim se tud fenntartani, meg egyébként minek is), hanem az állandó bizonytalanság, és az, hogy az ember hiába tehetséges, szorgalmas, stb. mert az élete sikere nem ezen fog múlni. És azt se ártana felfogni, hogy a diktatúra, a puha diktatúra is, mindig paranoiás és mindig ugrásra kész, akkor is, ha amúgy süt a nap meg a járdaszélen ülve gondtalanul szotyolázok, és nincs nálam boldogabb az egész világon, lehet, hogy pont én leszek az az egyetlen egy a tíz- vagy százezerből, akit a következő pillanatba a felelősségre soha nem vonható buzgómócsing pofán vág a mángorlóval, aztán megtapos.

Bryan élete 2014.01.05. 13:41:56

@bbwd: húúúúbaszki, csak nem magadra ismertél és most ciki?

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2014.01.05. 13:41:57

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Szerinted.
Ezt hívják takonygerincnek.
Én éltem akkor már, szerintem meg nem.
Az én családomban nagyapám segédmunkás lett inkább, mert nem lépett be a pártba, anyám nem tanulhatott tovább. Az öreg vallásos volt, rendőrtiszt. Majd segédmunkás a sörgyár konyháján...
Persze ha nincs tartása valakinek, akkor pártgeci lett.
Majd egy újabb rendszerváltásnál másik oldali pártgeci... és ezt vannak akik nem értik, hogy miért?
Nem bennem lesz a hiba... szánalom...

bbwd 2014.01.05. 13:50:48

@Fahéjas proli BoliDa – Ch.T. is, meg’há...: még mindig nem érted...

ez az írás szimplán a komenizmus mentegetése, dicsőítése, olyan mázzal leöntve, ami kicsit szalonképessé teszi, és bekajálják az egyszerű emberek, mint pl. te is.

a komenizmusra nincs mentség, még ha a 70-es évek panel langymelegében viszonylag elviselhetőnek is tűnt!

Zöldkabátos (törölt) 2014.01.05. 13:53:05

@a 17 éves Parker Schnabel: Ezt most már végigviszem :)

A családomnak nem volt keserve. Tudomásom szerint csak a nagyszüleimet érte hátrány, a szüleimet nem, nekik már átlagos életük volt, leszámítva a megfigyelést.

Magyarországon munkatáborok voltak Rákosi ideje alatt, ahol egyszerre több ezren is lehettek. Állítólag ezek megszüntek 1953-ra, de nem is mondott senki olyat, hogy itt a rendszerváltásig haláltáborok voltak.

A posztról mégegyszer: azt a téves benyomást kelti, hogy nem volt itt semmi bú és bánat a szocializmus alatt; pontosítani kellene.

bbwd 2014.01.05. 13:53:53

@Spániel: nem

a családomban egyetlen komenista sem volt, a nagyszüleim földjeit elvették, nagyapám maszek volt, ezért a gyerekeit folyton hátrányok érték, nem kaptak iskolai jutalmakat, anyámat nem vettél fel főiskolára stb.

ez volt a komenizmus, nem a foci a tereken, meg az úttörőtáborok, még ha fociztam is minden nap és jártam táborokba,.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.01.05. 13:57:36

Mónika te majom !

A kommunista ügynökök igenis jelentéseket küldözgettek arról, hogy ki jár templomba ki nem.
A kommunista öntudatú gennyláda pedig igenis nyomatta az ateizmusát, és zsigerből gúnyolta fikázta a keresztényeket, mint itt és most te is.
A parasztokat, földművelőket olyanformán megvetni, létezésüket letagadni ahogyan teszed az ordenáré parasztság.
Lehet hogy te is az ellenzéki mozgalmakról jelentgettél, mint Gyurcsány apád, és leszóltak a vizsgáidra neked is az MSZMP KB-ból, mint neki, lehet hogy a kommunizmus haszonélvező jelentgető spicli szarháziak közé tartoztál, mint ők, de a többieknek jobb így, hidd el.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2014.01.05. 13:58:13

@bbwd:
Te nem érted... szerintem nem azt a kort mentegeti, hanem ezeket a szemforgató komcsikat, az akkori rendszer haszonélvezőit, akik ma "áldozatnak" mutatják magukat alázza.
Tényleg egyszerű ember vagyok, egy szimpla informatikus, kicsit több rálátással dolgokra, nagyobb IQ-val megverve az átlagnál, ráadásul kisvárosból, ahol még emlékszem a régi KISZ vezetőkre én is, akiknek egy része mára Fidesz vezető, polgármester lett, emlékszem a volt városi pártitkár gyerekre a szomszéd házból, aki mára szintén Fidesz vezető, a volt Úttörő Vezető Elvtársra, aki ma a "legszebb bolsevik hagyományok szellemében" olyan nevetséges pártsajtót csinál a narancsbolsi pártnak... és akkor az én k...a anyámat, mi??
Vicces a TI emlékezetetek.

Ómacicka Bábó 2014.01.05. 13:59:08

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Most látom miket írsz , egyik oldalról bűn ami a másikról bocsánatos ,mindjárt jön hogy belűről bomlasztottam DDDD

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2014.01.05. 14:03:12

@Ómacicka Bábó:
Ellenálltak! De komolyan! Mint az a lista harcos antikommunista, amit nem is ért...

Ómacicka Bábó 2014.01.05. 14:04:59

@Fahéjas proli BoliDa – Ch.T. is, meg’há...: Bocsáss meg a sok diklexiásnak.Vagy lehet hogy más lett kiadva ma nékik:-)

Gera 2014.01.05. 14:09:35

@bbwd: Nem erről szólt, egyszerűen nem érted, mert nem vagy képes értő olvasásra, csak betűket rakosgatsz egymás mellé.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.01.05. 14:10:38

@Fahéjas proli BoliDa – Ch.T. is, meg’há...:

Mutass már csak egy jelenlegi jobboldalit, akiről hasonlókat tudunk, mint Gyurcsányról.
Hogy az MSZMP KB szólt le a vizsgáira az egyetemen, cserébe a Pécsi dialógus csoportról készített besúgásaiért.

www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA

Mert az ellenkezőjét tudjuk.
Nevezetesen, hoyg Orbánt, Lévai Anikót, Kövért, ... a Fideszeseket cuzammen, és a Kisgazdákat, és minden ellenzéki csoportosulást kommunista kedvenckéid megfigyelték.

alte trottel 2014.01.05. 14:10:57

@ati27:
Érdekes egy falu lehetett azzal a kálvinista plébánossal...
(hüjevagy uborka!)

fizetekmegegysort 2014.01.05. 14:12:27

Hehe, naggyon jó poszt!
Anno én is jàrtam hittanra (80 körül) Egy osztálytársam állandóan kiröhögött, cikizett érte. Ma ő az, aki Krisztus nevében gyógyít, szuperszentfazék, és osztja nekem a pofakönyvön az észt a Krisztusi szeretetről. És nem egy ilyen van...

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.05. 14:12:54

@Fahéjas proli BoliDa – Ch.T. is, meg’há...:

Nem értek egyet veled.

Nem mindenki akart bunkó maradni, mint a nagyapád, sokaknak igényeik voltak, művelődni, fejlődni akartak, s magasabb szakmákba mentek, s sok esetben ott kényszer volt a párttagság-

A KISZ meg szinte automatikus volt a kor egy részében.

Papageno68 2014.01.05. 14:13:16

A poszternek tökéletesen igaza van abban, hogy végtelenül szimpik a '89-92 között identitásukra találók. Viszont saját tapasztalat, hogy nem volt túlnyerő hittanra és általában rendszeresen templomba járni még a nyolcvanas években sem. Tudok olyan egyetemi oktatóról, akit rendesen kifúrtak, csak mert az édesanyja zalai zsákfalujában vonakodva, de elvállalta a presbiterséget.
Legfontosabb kora '80-as évekbeli emlékeim az első Iron Maiden koncerten kívü :-)l; 1983, megyeszékhely, jó nevű szakközépiskola, a szintfelmérők után az első szünetben odaint a(z) (leendő) osztályfőnök; "Tudjuk ki a nagyapád.", ez volt az első mondata ('56, munkástanács, néhány év börtön) + izraeli másodunokatestvérem, amint az újonnan épült, menő "szupermarket" gondolasorán összegörnyedve, vonyítva röhög az "áruválasztékon".

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.05. 14:13:42

@fizetekmegegysort:

Ilyen a csoda. Isten sok olyan embert is elér, aki nagyon távol állt tőle.

Ómacicka Bábó 2014.01.05. 14:17:13

@Fahéjas proli BoliDa – Ch.T. is, meg’há...: Én nemtom de ez az ország szarrágó csúszómászókkal mindig bőven elvolt látva! Az meg hogy gondolkodj mérlegelj és dönts , aztán vállald a felelőséget szinte kizárt . Senki nem akar saját álláspontot ,mert az fárasztó csak csatlakozni !

Pannon Puma 2014.01.05. 14:17:57

@Pünkösti Sándorné: ma is kiabálhatunk demokráciáért, mert ma sincs.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2014.01.05. 14:18:22

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:
Persze, szegénykém... az én kedvenceim... tényleg, csak Orbán beszervezési és besúgási papírjairól tudjuk, hogy hamisak...
IGAZAD VAN!
KOMOLYAN!
Ecceri vagy.

Ajánlott olvasmány, csak neked, csak ma:
Kövér elvtárs és a Cuclista Hazáért Érdemérem előnyei a felvételinél
Kövér elvtárs mint frissen végzett jogász leigázza az MSZMP jogi osztályát
Pintér elvtárs sikertörténete a gépkocsivezetői vizsgától, máig
Lévai Anikó és a nem beszervezése
Matolcsy elvtárs + a náci ősök megtagadása komcsi besúgással
Martonyi elvtárs elhárításban fedezve
.
.
.
Egy Gyurcsány sztorin már túljutottál, hajrá...

Balogh Kata 2014.01.05. 14:19:27

Kérdezed: "Honnan jön ez a hihetetlen mennyiségű, tömegű, alaktalan masszányi ostoba?" Na a kommenteket olvasva az ugyan nem derül ki, hogy honnan, de az igen, hogy hová kerültek. /természetesen respect a kivételeknek/ Az értő olvasásnak meg intsünk könnyes búcsút, az a 2 db tankönyv, meg kötelező "irodalom" /ééérted/ kevés lesz az hozzája.Tényleg már csak kalandvágyból lehet itt maradni.

Pannon Puma 2014.01.05. 14:19:55

@Fahéjas proli BoliDa – Ch.T. is, meg’há...: most meg azért nem tanulhat tovább az ember, mert nincs pénze ...

2014.01.05. 14:20:49

Hehehehe:)))) Ez jó írás volt.:)))

Bernik 2014.01.05. 14:21:48

Kedves posztoló! Látom, sikerült kellemes napot szerezned a sok vén kommunistának. Mindazoknak akik a demokrácia költségvetéséből fizetett kiemelt nyugdíjával a zsebükben, a rendszerváltásig a néptől ellopott vagyonukban lubickolva nosztalgiáznak a kádári diktatúra után.

Amikor az ország népét géppuskás magaslesekkel őrzött vasfüggöny mögé zárva kellett tartani, nehogy el akarjanak szökni a munkások vörös paradicsomából a kizsákmányolt nyugati proletárok nyomorába.

Amikor egy későbbi fideszes minisztert, a rendszerváltás előtt azért ítéltek többéves letöltendő fegyházra, mert március 15-én virágot tett Petőfi szobrához.

Amikor a"rendőrségnek" hazudott fegyveres pártőrség pincéiben véresre vert állampolgárokat kényszerítettek besúgóvá válásra, évtizedes börtönnel fenyegetve őket.

Amikor teljes kapacitással zavaró rádiótornyok üzemeltek az országban, mert az elvtársakat zavarta a Szabad Európa Rádió igazsága.

Hosszan folytathatnám a sort, de a te amnéziádon ez nem segítene, elvtársnő.

fizetekmegegysort 2014.01.05. 14:22:14

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: ezzel egyetértek. De azt gondolom, Isten mindeközben nem vette el emlékezetüket. Nem lenne baj, ha esetleg nem olyasvalakinek kezdené a kedves hölgy bizonygatni Krisztus nagyságát, akit 30 éve ugyanezért röhögött ki. :)

Pannon Puma 2014.01.05. 14:23:08

Ma meg a fidesz- - vagy még rosszabb - a kdnp-tagság a kötelező, ha előbbre akarsz jutni vagy szimplán csak boldogulni és egy kicsit többet elérni, mint az átlag.

Szociknak vége 2014.01.05. 14:26:15

@Pannon Puma: Ja ma a hülyék nem boldogulnak. Ez se igazságos az tény.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2014.01.05. 14:27:15

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Ostoba bunkó vagy viszont te, akármennyit is tanultál, rajtatok a diploma sem segít.
"nem mindenki akart bunkó maradni, mint a nagyapád..."
Ellentétben veled, nagyapám aki rendőrtiszt volt a háború előtt, alatt és utána is, amíg '53-ban segédmunkás lehetett (a Párt dicsőségére), messze nem volt bunkó. Az ilyen ostoba és képmutató farizeusokat viszont megvetette. Majd a '70-es években mint a konyha igazgatója ment nyugdíjba, csak hogy ne halj meg hülyén...
"sokaknak igényeik voltak, művelődni, fejlődni akartak, s magasabb szakmákba mentek"
Az "igényeitekkel", a "művelődésetekkel", a "fejlődésetekkel" mégis ugyan olyan aljanép, seggnyaló és takonygerincű senkik maradtatok, akárhány diplomával is, mint voltatok.
Legfeljebb a maradék becsületeteket és tartásotokat is eladtátok.
Ez van, ez a TI szintetek, Orbánék, a csőcselék szintje.

komplikato 2014.01.05. 14:27:18

@Tóth Ágas: Észrevétele jogos, de pont ennyire szánalmas az is aki ennek ellenkezőjéről nyilatkozik, miközben pont annyi köze van a témához.

nu pagagyí 2014.01.05. 14:27:35

Klassz írás. Hápognak is rendesen a képmutatásból gyorstalpaló tanfolyamot végzett áljobboldali polgártársaink.

Szabó Árpád (törölt) · http://arpadblog.hu 2014.01.05. 14:31:48

Grat az írásra! Szerintem rohadt jó és remekül tükrözi az állnosztalgiát. Kíváncsi leszek, hogy mi a mi időnket hogyan siratjuk majd vissza: azok a szép gazdasági válságos évek! :)

alte trottel 2014.01.05. 14:31:54

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:
No persze, csicsörke! Megfigyelték mindet, azért is gyűjtötték őket spéci szakkollégiumba (Bibó) hogy jobban meg tudják figyelni a jövő pártfunkcikat.
Orbibabát még deportálták is szegényt Oxfordba. (a rohadék zsidó Soros rohadék zsidó pénzén)

Pannon Puma 2014.01.05. 14:32:00

@Brúsz Pringstein: igen, sajnos csak az ilyen aszociális barmok, mint te, aki kapásból lehülyéz olyan embert, akiről fingot se tud. Gratulálok, azért tart itt ez az ország, ahol. Remélem, te is mész szavazni tavasszal ...

tableno 2014.01.05. 14:35:53

Én bezzeg már az átkosban is ellenálló voltam, és üldöztek azért, mert hű maradtam az Igaz Magyarországhoz! Hogy mi az az átkos? Hát az eggyel ezelőtti rendszer. És mi az Igaz Magyarország? A kettővel ezzelőtti.

komplikato 2014.01.05. 14:36:25

@room_101: Szerintem a bejegyzés nem a valódi rossz dolgok elpalástolásáért emelt szót, hanem kitalált és nem létező rossz dolgok kiötléséért. Pont azok köpködnek nagy elánnal, akik a 80-as évek puha diktatúrájában az akkori menő ügyeskedéssel azért kerülhettek jó pozícióba gengszterváltás után, mert előtte megtollasodtak.

A nagy keresztény Magyarország képet meg még én is elhittem a jelenlegi agitpropnak, utána meg én érzem magam hülyének ha a népszámlálási adatok szerint a lakosság 67-68%-a NEM vallásos ...

Pünkösti Sándorné 2014.01.05. 14:36:43

@Pannon Puma: De akkor nem kiabálhattál volna, mert neked annyi lett volna. Tudod, emlékszel, mert nem szenvedsz amnéziában.
Ma kiabálhatnak, írhatnak, nyíltan és burkoltan, személyesen Orbánnak is demokráciáért, mert joguk van hozzá az embereknek. Mert (súgva mondom) demokrácia van. Próbáltad volna ezt akkor!!!!

Ómacicka Bábó 2014.01.05. 14:37:27

@Brúsz Pringstein: Szerintem ma a boldogulás ugyanúgy pártvonalon megy mint 30 éve ,és nem árt ha még hülye is vagy úgy könnyebb!!!

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.05. 14:38:23

@fizetekmegegysort:

Igen, ez vicces valóban. Dehát ez amolyan neofita betegség, mely politikafüggetlen és minden vallásnál megvan.

Tudod, mint a viccben a megkeresztelkedett zsidó, aki felelősségre vonja haverját "miért feszítettétek meg Krisztus urunkat?".

dr Smittpálelnökúr 2014.01.05. 14:39:11

Nagyon jó írás, az igazi vicc az, hogy akikről szól, azok egy rohadt szót sem értettek belőle, és komcsi-mosdatásként értékélik a leírtakat.

Pedig csak a farizeusokról olvashattunk egy esszét. A fidesznyik farízeusokról, hogy pontosan fogalmazzak.

Mind hülye. :-)

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.05. 14:40:26

@Fahéjas proli BoliDa – Ch.T. is, meg’há...:

Politikát viszel egy olyan témába, ami politikafüggetlen.

Számtalan ember volt párttag, KISZ-tag, egyéb. s ugyanezek ma nagyon sokféle politikai állásponton vannak. EBBEN nincs SEMMI gerinctelenség.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.05. 14:41:16

@komplikato:

A népszámláláson nem volt kérdés a vallásosságról. A felekezethez tartozásról volt kérdés.

Pannon Puma 2014.01.05. 14:41:38

Én meg súgva mondom, a demokrácia nem ilyen. Csak ezt ugye elfelejtették és ma is elfelejtik megtanítani az iskolában ...

alte trottel 2014.01.05. 14:42:12

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Rossz brosúrákat biflázol. Egy 1963-as párthatározat (kb. tízszer erősebb mint egy törvény) kimondta, hogy pártfunkció kivételével _MINDEN_ funkciót betölthet pártonkívüli.
Az én nagyapám "ankét után" lépett be a TSz-be, nagybátyám kuláklistára került, apám agronómusi oklevéllel hivatalsegéd volt 57-ig, nagyanyám feketevágásért ült, másik nagybátyám uszításért (a kocsmában macskajancsinak nevezte a rendőrt) én meg gond nélkül végeztem el az egyetemet (jól kellett tanulni) és vezető beosztásból mentem nyugdíjba. Egy percig se voltam párttag (érteni kellett a szakmához).
A többi csak lepkefing.

Pannon Puma 2014.01.05. 14:42:54

@Ómacicka Bábó: "Szerintem ma a boldogulás ugyanúgy pártvonalon megy mint 30 éve ,és nem árt ha még hülye is vagy úgy könnyebb!!! " így van, ott a pont

nu pagagyí 2014.01.05. 14:43:28

@Pünkösti Sándorné: Ángyán meg is próbált a demokrácia nevében tiltakozni, láttuk mi lett belőle. Demokrataként a nyilvánossághoz fordult a NAV-os illető is, házkutatás lett a vége. Nem akasztanak még "hazaárulásért", de azért már listáznak.

Pannon Puma 2014.01.05. 14:43:51

@Pünkösti Sándorné: "De akkor nem kiabálhattál volna, mert neked annyi lett volna. Tudod, emlékszel, mert nem szenvedsz amnéziában.
Ma kiabálhatnak, írhatnak, nyíltan és burkoltan, személyesen Orbánnak is demokráciáért, mert joguk van hozzá az embereknek. Mert (súgva mondom) demokrácia van. Próbáltad volna ezt akkor!!!!"

Hahaha, ma meg kiabálhatok, és mire megyek vele??? De jó is nekünk, tiszta Kánaán ...

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2014.01.05. 14:44:17

@dr Smittpálelnökúr:
A tükör a legnagyobb rohadék az egészben, hisz rendszeresen bele kell nézniük... ezért azután a tükör is komcsi!
Az un. baloldal farizeusait se kell félteni, azok is elfelejtették honnan jönnek, legfeljebb azok nem komcsiznak... :D
Viszont van az a mondás, hogy "Az kiabál a leghangosabban, akinek ég a háza".

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.05. 14:44:38

@alte trottel:

"Egy 1963-as párthatározat (kb. tízszer erősebb mint egy törvény) kimondta, hogy pártfunkció kivételével _MINDEN_ funkciót betölthet pártonkívüli."

Igen, csak a VALÓSÁG más volt.

fizetekmegegysort 2014.01.05. 14:45:28

@Pünkösti Sándorné: csak súgva mondom: akkor is volt joguk, voltak is ellenzéki kiadványok stikában. Csak ma több a lehetőségük - köszönjük néked internet! A rádiók/Tv-k már szinte mind Orbán propagandáját adják. Ami nem (az a 2), azt meg igyekszenek tönkretenni - lásd Klub rádió.

tableno 2014.01.05. 14:46:34

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: de abban van, amikor ugyanezek a volt MSZMP tagok teleszájjal komcsizzák a politikai ellenfeleiket. Vagy ha azok éppenséggel a rendszerváltás után születtek, akkor meg "komcsiivadékok". Lásd kövérlaca vs HaHá-sok.

fizetekmegegysort 2014.01.05. 14:46:49

@Pannon Puma: kiabálhatsz mint Horváth András - aztán reggel barátian meglátogat a TEK...:)

Vitez Belizar · http://agoraanomalia.blog.hu/ 2014.01.05. 14:51:05

Értem én, értem, az 50-es és 60-as években is annyi partizánja lett az országnak, hogy nem tudom elképzelni, miként fértek el tőlük a bevonuló németek. De az nem tetszik, ha a lovakon ugrálgatunk keresztül. Mert a Kádár-rendszer szar volt. Lehet, nem mindenkinek, de sokaknak, például az őseimnek igen (engem csak a szele érintett). Nem azt mondom, hogy éheztünk, sőt, karriert is tudott csinálni atyám benne, de sokkal több vesződséggel, mint egy normális rendszerben tudott volna. Igaz apámat csak feljelentgették, míg nagyapámaimat még megverték, ebből a szempontból volt csak pozitív a gulyáskommunezmus... Apám korosztálya sosem fogja elfelejteni azt a gyomorideget, ami ma is györcsbe rántja, ha határhoz érkezik. Persze, nem azt jelenti, hogy nem volt semmi örömünk az életben, mert nekem a gyerekkorom, őseimnek a fiatalsága kötődik hozzá, de inkább arra gondoljon bele minden most is nagyon okos: mennyivel szebb lehetett volna az a rövidke kis élet egy normálisabb, szabadabb közegben! A bajom a mostani rendszerrel éppen az, hogy még mindig nem tudott megváltozni, ugyanazok a mechanizmusok, mint a Kádár-korszakban, sőt, még azelőtt is... Hány száz év kell, hogy végre úgy éljük az életünket, mint mondjuk az osztrákok, finnek és a hollandok (nem mondja senki, hogy mert jelentéktelen, turáni átok fogta kis nép vagyunk, hiszen ezek se nagyobbak)?

alte trottel 2014.01.05. 14:53:27

@Pünkösti Sándorné:
Akkor meg írhattál a Kádár-titkárságra. Többet is ért, igen sok nagyméretű disznóság bukott meg ilyen bejelentésen. Most meg? Haha! Sőt MUHAHA!

Ómacicka Bábó 2014.01.05. 14:55:26

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Aha mindeki kommunistának születik ,csak van aki tovább tanul. Mi?? Ki lehet nőni ugye ?Valamikor hazudott ,vagy akko vagy most!!

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.05. 14:56:13

@alte trottel:

Az a gond, hogy emlékszem saját apámra, s bizony ha nem lett volna párttag, nem lett volva kinevezve egy adott pozicíóra. Az, hogy hivatalosan nem így volt, lényegtelen, hivatalosan sajtószabadság is volt.

alte trottel 2014.01.05. 14:56:17

@Bernik:
Melyik is volt az a szegény "későbbi fideszes miniszter"?
Tompika netán?

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2014.01.05. 14:56:18

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Amikor a volt komcsi párttagok, KISZ tagok bőszen komcsiznak, akiknek az életük erről a szarrágó bandáról és azok kiszolgálásáról szólt '89-ig és ma van bőr a képükön teli torokból szapulni őket?
Te betegebb vagy, mint gondoltam... orvos látott mostanság?

A te fajtád.
'87, október 22. Budapest, egy katonai főiskola őrszázada. A törzsosztály vez.h. szdos. elvtárs eligazítást tart, fegyver, tartaléklőszer, gumibot, bilincs kioszt. Könnyek közt küzdve vázolja fel, hogy ő mindenét a pártnak köszönheti, egyszerű falusi gyerekből hová küzdötte fel magát (egy ostoba, nagyképű kretén volt) és ha ő holnap nekünk tűzparancsot ad, akkor mi lövünk, még ha a saját anyánkat látjuk az első sorban is előttünk! Hátam mögött az egyik srác: "Anyádra!" Ezért röpke 3 órát álltunk ott vigyázzban, mert hát ugye nem volt meg, hogy ki...

2001. Vmikor, Magyar Nemzet, ugyan ez a Vadbarom Komancs Elvtárs, immáron ezredesi rendfokozatban, amint a hazafias nevelés fontosságát és az igazi magyarság összefüggéseit ecseteli...

Hát a TI KURVA ANYÁTOKAT... és még én nem értem, meg politikát viszek bele... betegek vagytok, baszod!
Talpnyaló, szánalmas takonygerincű népek!

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.05. 14:57:42

@Ómacicka Bábó:

Nem. Ideológiát választ az ember, nem születik rá. S ne keverd a párttagságot a kommunista hittel, a 850 ezer párttag 90-95 %-a nem hitt egy szót sem a marxista szövegekből.

alte trottel 2014.01.05. 15:01:21

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Voltak akik opportunizmusból, gyengeségből a könnyebb(nek tűnő) utat választották. A 800.000 párttagból jó ha 8000 hitt a napsugaras szocialista jövőben. DE NEM VOLT KÖTELEZŐ! A maximális hátrány ('68 után) annyi lehetett, hogy nem egyből igazgató lett, csak helyettes. És ki kellett várnia azt a három-öt évet.
Én nem elbeszélésekből tudom. Én ÁTÉLTEM!

BRAAJEN 2014.01.05. 15:06:12

@Pünkösti Sándorné:
most a zorbán kergeti világnak őket.
amúgy senkit nem vittek el, mert mindenki meg maradt, sajnos...
ennyi hüjeséget még a kutya se bírna megenni.
tessék gyógyszert szedni, az talán seggit!

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2014.01.05. 15:06:45

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Hát persze! Tőletek ez dicséret.
Bezzeg ti! Meg a Piktor... Takonygerincűek.

Ómacicka Bábó 2014.01.05. 15:08:54

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Ha így van még rosszabb a helyzet nem is hitte és mégis csinálta . Ha így van csak az előnyökért volt ott ,és nemgond átállni a mindenkori hatlom mellé . Bármi legyen is az!!

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.05. 15:09:00

@alte trottel:

47 éves leszek idén, tudom miről beszélek.

Egy diktatúrában alkalmazkodni kell, ez a helyzet. Igen, vannak hősök, de a többség nem lehet hős. S egy álpártba belépni azért, hogy könnyebb legyen az élet nem jelent semmilyen gonosz jellemet.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2014.01.05. 15:09:57

@Ómacicka Bábó:
Kurvának is híjják az ilyent... mer'há pénzért, meg fiatal vót! :)

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.05. 15:10:51

@Ómacicka Bábó:

Ilyen a diktatúra, az ember nem mondhatta el szabadon véleményét. S ha megtette, akkor maximum segédmunkás lehetett, ha meg erősködött, börtönbe került.

Pünkösti Sándorné 2014.01.05. 15:14:15

@Pannon Puma: Nem kellene kiabálni! Tartsuk tiszteletben a négyévenkénti szabad választásokat. Bárki nyer, elismerem, tiszteletben tartom a többség akaratát, akkor is, ha nem arra szavaztak, akire én. Nem kellene lebarmolni négy évig a neki nem tetszőre szavazót! Nem személyesen neked írtam, de sajnos sok ilyen ember van, itt, a kommentelők között is.

Amok 2014.01.05. 15:16:20

A szerző a saját szűk környezetének - budapesti lakótelepi szomszédok, osztálytársak, hasonszőrű barátok - emlékeit összetéveszti egy ország emlékeivel. El sem tudja képzelni, hogy más sorsok és más utak, más gondolatok is vannak mint az övé, és a hasonlóké. Emiatt, azt gondolja, hogyha valaki más gondolatokra jut, az biztosan meghamisítja, letagadja a múltat, amelynek, ugye, ő az egyedüli tudója.

Ómacicka Bábó 2014.01.05. 15:17:43

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Szóval ha jól értem az apád igényességből lépett be a pártba az enyém meg igénytelenségből nem DDDDDD

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.05. 15:19:47

@Ómacicka Bábó:

Ő azért képett be, mert nem akart a munkahelyén az utolsó rangban maradni.

Persze mindez szakmafüggő. Egyes szakmákban kisebb volt a nyomás, másokban nagyobb.

Pünkösti Sándorné 2014.01.05. 15:19:56

@BRAAJEN:
"most a zorbán kergeti világnak őket."

Biztosan ment volna millió ember kis országunkból a nyugati országokba DOLGOZNI és pénzt keresni akkor is. De nem mehettek, mint ahogy most igen. Mert most szabad ország vagyunk. Biztos nagyon fáj, amit írtam.

randomuser1 2014.01.05. 15:20:13

hát, mi vagyunk a tízmilló üldözött máskéntgondolkodó országa. a többséget most is üldözik.
jajkiérti ezt :)

Ómacicka Bábó 2014.01.05. 15:21:33

@Fahéjas proli BoliDa – Ch.T. is, meg’há...: Komolyan mondom leszakad a pofám. Zajlik a szerecsen mosdatás!

Pünkösti Sándorné 2014.01.05. 15:22:43

@alte trottel: Akkor meg írhattál a Kádár-titkárságra. Többet is ért, igen sok nagyméretű disznóság bukott meg ilyen bejelentésen. Most meg? Haha! Sőt MUHAHA!

Sose voltam spicli.

Pünkösti Sándorné 2014.01.05. 15:26:14

@fizetekmegegysort:
A szabad választás a lényeg. Tartsuk tiszteletben. Bárki kerül hatalomra, elismerem, és tiszteletben tartom mások véleményét. Soha nem ócsároltam és nem is fogom a megválasztott vezetőket.

Simaliba 2014.01.05. 15:27:26

Az én szüleim még őfőméltósága idején voltak gyerekek, mély nyomorban nőttek fel, zsellér és cseléd szülőkkel. Nekem igen boldog gyerekkorom volt, pont olyan, amit leírtál. Az én gyerekeim már külföldön vannak, itthon semmi esélyük egy normális élethez. Ahogy nyugdíjas leszek, megyek is utánuk. Pont azért, amiről írtál. Pazarul megfogalmazva mindazt, amitől már nekem is hányingerem van jó ideje. Remélem lesz folytatás, mert sajnos a téma kimeríthetetlen és kevés ennyire találó szösszenetet lehet olvasni.

Pünkösti Sándorné 2014.01.05. 15:29:51

@PChino: Kedves Móni!
Jól értettem a szöveg tartalmát, már az első mondat alapján. Inkább a kommentelőké volt az első véleményem.

Secnir 2014.01.05. 15:29:54

teljesen ékezethelyes a cikk :) +1

Pannon Puma 2014.01.05. 15:38:55

@Brúsz Pringstein: mer' nyilván az okosaknak van pénzük. Körülnéztél te már mostanában magad körül? Nyilván az összes 5csillagos szálloda az intellektuális krémmel van tele.

ob.szerver 2014.01.05. 15:46:18

@bbwd:

"az én nagymamám igenis jó szívvel emlékszik horthyra, mert akkor szerették az emberek.

a komenizmusban pedig volt ..... államcsődebe vezető tervgazdaság, még akkor is, ha ezt megpróbálják relativizálni."

Mivel közvetlenül nem tudok vele kommunikálni, emlékeztesd helyettem a nagymamádat lécci, hogy az általa szeretett Horthy-rendszer 900e magyar állampolgár erőszakos halálához, az ország anyagi javai döntő többségének pusztulásához, és a szocializmusnak nevezett rendszer 40 éves uralmához vezetett. Vajon mi kellett volna még ahhoz, hogy ne emlékezzen jó szívvel rá?

Papageno68 2014.01.05. 15:49:52

@ob.szerver: Ez gonosz volt, de igaz (és a sajnos a valóság még gonoszabb).

Sir Bates dö Hól 2014.01.05. 15:51:58

Nagyon jól szórakozom.
Az aggódást nem értem az oktatási rendszer változásai miatt. Mint a kommentek nagy része is bizonyítja, régebben sem helyeztek túl nagy súlyt a szövegértés/-értelmezés képességének fejlesztésére, nagy változás nem lesz a kikerülők képességeiben az előzőekhez viszonyítva:-)

Tóth Ágas 2014.01.05. 16:06:16

@alte trottel: még szép, hogy nem csak párttag tölthetett be pozíciót, különben hogy épültek volna be a besúgók észrevétlenül a kollektívába?

huss 2014.01.05. 16:16:06

Az a vicces, hogy én tudom, hol a templom mert tényleg jártam. De nem lesz könnyes a szemem, mert nem kellett titokban. Mindenki tudta, és soha, álmomban sem gondoltam, hogy le kéne tagadnom. A KISZ-ben volt egy helyes fiú, szóval 14 évesen irtó lelkesen jelentkeztem is, hogy akarok tag lenni. Az első gyűlésen felemeltem a kis kacsómat és azt mondtam: én ám templomba járó hívő vagyok, ugye nem baj, mert hallottam olyan pletykákat, hogy lehet, hogy baj. Mire azt válaszolták, hogy nem baj, mert ha felnövök jobban el tudom majd dönteni melyik úton megyek majd tovább. Hát ennyire üldöztek. Nem gondolom én, hogy jó volt, mert nem volt, tudtam 14 évesen, már akkor is. Nem az üldözés miatt, hanem mert elszigeteltek voltunk, lemaradtunk a világtól, nem fejlődtünk együtt a lehetőségekkel, nem a valóságban éltünk. Azt se tudtuk mire kikeveredtünk belőle merre van a hányóra. Na de akkor, gondoltam én, végre a világ valós idejébe érkezünk majd el. Hát most 1890-et vagy 1930-at mutat a magyar pontos idő, nekem meg sírnom kell. Ezért igazán kár volt kijönni a gulyáságyú mellől.

Trackers 2014.01.05. 16:18:02

@ob.szerver:

Én úgy emlékszem Trianont elsősorban annak köszönhetjük, leginkább az iszonyú terület elcsatolás mértékét tekintve, hogy Károlyi Mihály alatt, Linder Béla leszerelte a teljes magyar honvédséget szabad utat biztosítva szomszédaink gátlástalan területrablásához.

01234567 2014.01.05. 16:21:55

@Kovácsné: Tökéletesen leírtad, hogy mit vártam hogy a rendszerváltással megváltozzon. És nem változott. Sőt mivel a lehetőségek beszűkültek, az ember kiszolgáltatottabb lett, így durvultak.

fizetekmegegysort 2014.01.05. 16:23:56

@Pünkösti Sándorné: igazad van. Ezt pedig legjobban a most hatalmin lévőktől lehetett megtanulni, akik 2x4 éven keresztül mással sem voltak elfoglalva, mint hogy ekézzék a szabad választásokon hatalomra kerülőket. Majd hatalomra kerülve szinte első dolguk volt egy olyan választási törvény elfogadása, mely kizárólag nekik kedvez, az ellenfeleknek minimális esélyt hagy. Éljen a szabad választás! Röhögnöm kell, bocs!

Szalacsi_Dezső 2014.01.05. 16:28:05

"Azér" mer' annak vót kérem oka! Mondta a Hugyos Józsi a komenizmusban.:-)
Ellenálló vóttam fijam.
Micsoda,holél maga. Ellenállt, amikor ki akarták hozni a klozetról. Úgy kapaszkodott abba kurvaklozettba, aszitték az a nagykabátja."
Meg darutollas vöröskatona is vótt az öreg Livornónál, ahol légnyomást kapott.

01234567 2014.01.05. 16:28:27

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Ne törődj velük! Én értékelem a humorodat, szinte csak miattad olvasom a komenteket!

Bernik 2014.01.05. 16:29:07

@alte trottel:

Nem, nem"Tompika" volt.
Te is megtehetted volna, de megkerestem helyetted. Még mindannyiunk kedvenc weblapja is beszámolt róla:

index.hu/belfold/2013/04/17/fegyhaz_egy_szal_viragert/

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2014.01.05. 16:34:12

attól, hogy van egy-két hüje volt gyerekkori haverod aki kamuzik, attól még a diktatúra nem volt vidám dolog.

Mitzimackó 2014.01.05. 16:35:29

@bbwd: te balfasz, itt nem arról van szó, hogy akkor milyen jó volt, hanem arról, hogy MI VOLT, szemben azzal, amit a birkák ÖSSZEHAZUDOZNAK, mintha senki nem emlékezne a TÉNYEKRE!

Bernik 2014.01.05. 16:36:20

@alte trottel:

Egyébként jellemző, mennyire nem igaz a fideszes bértollnok fantomja.
Közel két órája tetted fel a kétkedő kérdést, de senki sem jött elő a válasszal, Katona Kálmán esetével.

J.László 2014.01.05. 16:37:45

@01234567:
@maxwal a blogvilág egyik legnagyobb arca. Így vélem magam is.

Mitzimackó 2014.01.05. 16:39:35

@Trackers: Trianont annak köszönhettük, hogy Ferenc József oldalán puszta hatalomvágyból és pökhendi kivagyiságból háborút indítottunk. merthogy az '1000éves Magyarország"-otoknak soha SEMMI KÖZE sem volt Boszniához... (Megállj, kutya Szerbia, nem lesz tied Bosznia-Hercegovina: ezt kurjungatták a frontra menő katonák!)

okleveles naiv 2014.01.05. 16:40:57

Nagyon jó írás, jöhet a következő! :)

Mitzimackó 2014.01.05. 16:43:54

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: a párttagok nagy része nemhogy nem hitt egy szót se a marxista szövegekből, de fingja se volt róluk :-) Legfeljebb az egyetemen volt olyan anyag, amiből vizsgázni kellett.

Bernik 2014.01.05. 16:45:47

@FILTOL: Így igaz!
Mi lett volna a "vidám" abban, hogy hónap végén a "3,60"-as tejre se mindig volt pénz olyan végzettségű szülők mellett, akik Ausztriában dolgozva, a hazai mértékkel szuper gazdagnak számítottak volna.

A vasfüggönyről, az ÁVH-ként tovább üzemelő "rendőrségről", a cenzúráról, az iskoláktól a többi munkahelyig mindent átszövő besúgó hálózatról, a kontraszelektáló diktatúráról meg nem lehet eleget beszélni.

J.László 2014.01.05. 16:45:53

@Mitzimackó:
1.) Közös külügy, hadügy, pénzügy. Nyilván hallottál már róla. A közös hadügyeket nem Magyarország intézte. Tisza István volt az egyetlen vezető politikus Európában, akii ellenezte a háborút. Talán erről is hallottál.

2.) Boszniában az a két másik beképzelt pökhendi ENSZ és NATO is beavatkozott. Szarrá bombázták miatta Szerbiát. Nekik vajon mi közük lehetett Boszniához?

Hannibal ante portas 2014.01.05. 16:46:10

@ob.szerver: azért ez már túlzás, haver, ennyire hülye vagy alulképzett még te sem lehetsz. Jártál-é valaha történelemórára?

Hannibal ante portas 2014.01.05. 16:48:23

Lám, lám, ez a blog egy mesterien beépített automata szelep, tele hülyeséggel s a hülyeségre adott hülye válaszokkal. Baromira fáradt gőz. Nemde Török Zsolt ikertestvéréhez van szerencsénk?

torró 2014.01.05. 16:49:31

@alte trottel:
Igen , ilyen megoldás is működött, de nem mindenütt.A feleségem a nyolcvanas évek elején igazgató helyettes lett,egy elég nagy vállalatnál, csak fele annyi fizetést kapott ugyan olyan munkaköri leírással mint az igazgatónő, azt mondták neki, rögtön megkapja a teljes fizetést ha belép a pártba. Hát Ő nem lépett be. Azt mondta ha a képességeit nem akceptálják, akkor így marad. Én nem szóltam bele, én sem léptem be közéjük. Nos pár évvel később saját üzletet nyitottunk, mert kifizetődőbbnek láttuk. Szerencsére nem álltak bosszút, de volt olyan akin igen. A lényeg, hogy az igazgatónő jóban volt a vezérrel, majd a "rendszerváltáskor" kirúgott vezér utódjával gyorsan lefeküdt megalapozva a helyét. Tehát hiába vártunk volna 6 évet!
Az időpontokból kiderül, hogy én már a Rákosi érát is "élvezhettem". És mondhatom, igaz az hogy a pártagok nagy többsége kényszerből volt az. Elég komikus volt a függetlenített pártitkár, aki a háború vége felé nyilas karszalaggal vadászott a frontbóll elege lett katonákra. Majd a rendszer váltás után ő ment el elsőnek a paphoz gyónni! Nem vicc!
Úgyhogy nem kell fényezni a dolgokat ők mindenre képesek, csakhogy vezetésben maradjanak. És nagyszerűen tudják a közvéleményt félrevezetni. Mert még mindig itt vannak.

Hannibal ante portas 2014.01.05. 16:54:21

@Mitzimackó: ja, de ha hangosan (vagy akár csak csöndben) kiröhögted a polgazd vagy tudszoc oktatót, följelentettek a kari pártbizottságnál, s onnan egyenes út vezetett a dékáni hivatalba. Legalábbis a 70 - es években ez így volt. Még szebb azonban az volt, amikor tankörtárs jelentett föl/be a dékániban, hogy hát miket is mondtál. Vagy mondhattál volna. Tőled meg megkérdezték, illetékes helyen (BM, kari tanulmányi osztály), hogy elvtárs, hogy lesz így magából szocialista mérnök?

komplikato 2014.01.05. 17:02:25

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: A mostani "törvények" és a valóság is más, még sem zavar egy csomó embert. :P

01234567 2014.01.05. 17:08:56

@Mitzimackó: Hát ebben tévedsz. A konkrét ok (Ferenc Ferdinánd meggyilkolása) az orosz cári titkosszolgálat által szervezett tudatos provokáció volt. És ami onnan elvezetett a Szerbia elleni ultimátumig, az az egy hónap sem volt vegytiszta ha normálisan utána olvasol. Komoly érdekek mozdultak meg a háttérben elsősorban a Monarchia szétverésére, másodsorban Németország "lendületének" megtörésére.

ekat 2014.01.05. 17:16:24

Hát körülöttem valami gond lehet, soha senkit nem hallottam ilyen baromságokat beszélni. :)

alte trottel 2014.01.05. 17:18:19

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Én meg hússzal több. Na UND?
Nem ítélem el azt, aki a könnyebbik utat választotta. Tudod mit? Még azt is elhiszem, hogy többen voltak, akik többé-kevésbé hittek is ("hívő, a maga módján" - ismerős?), mint a cinikus akarnokok. És azt is megértem, hogy sokan -ma- mentségeket keresnek. A hivatásos damaszkuszi útkaparóktól fakadok hányva.

komplikato 2014.01.05. 17:18:25

@torró: "Elég komikus volt a függetlenített pártitkár, aki a háború vége felé nyilas karszalaggal vadászott a frontbóll elege lett katonákra. Majd a rendszer váltás után ő ment el elsőnek a paphoz gyónni! Nem vicc!"

Erről most azért beugrott a "Tizedes és a többiek" film bizonyos jelenete: "Mindig csak átöltözni ..."

alte trottel 2014.01.05. 17:23:31

@Pünkösti Sándorné:
Csak hülye!
Az szerinted spicli volt, aki megírta a Kádár-titkárságra, hogy komoly ellenérzést keltett a városban, hogy a rendőrkapitány kilakoltatott egy óvodát a szép régi villából, mert ő akart ott lakni?
Tényleg ennyire wazuuuu vagy?

Frau Rindfleisch 2014.01.05. 17:26:12

Tényleg érdekes. Ez a sok komcsizó azt sem tudja, hogy mi az a kommunizmus, amiben ugyebár nem éltünk, csak szerettük volna elérni.
Én 73 éves vagyok, Pesten apácákhoz jártam elsőbe, aztán államosították a Ranolder intézetet, de továbbra is oda jártam. Jártam templomba, gyóntam, áldoztam, bérmálkoztam, az egész család járt templomba, soha semmi bajunk nem volt belőle és fenyegetve sem éreztük magunkat. Apu és anyu is dolgozott és megbecsülték őket.
Azonban mikor pár éve vidékre költöztünk, az itteniek mesélték, hogy vidéken más volt a helyzet, itt számon tartották ám az ilyen renitenskedőket, szóval itt alakoskodni kellett. Szóval egyeseknek ilyen, másoknak olyan emlékei vannak. De aki nem élt abban a korban az szerintem ne fantáziáljon.

gigacherry 2014.01.05. 17:28:03

@Brúsz Pringstein: "Aki büdös komcsi volt szeretnéha mindenki azlett vóna."

Aha.Tehát aki a 80-as éveben nem járt templomba, ellenben a téren focizott, buliba járt és élte a gyerekek mindennapi életét, az büdös komcsi volt szerinted. Ez mindent megmagyaráz a hozzád hasonlóan (nem) gondolkodók lelkivilágáról. Javaslom, próbáljátok azt értelmezni, ami oda van írva, nem azt, amit hozzáképzeltek.

alte trottel 2014.01.05. 17:29:08

@Tóth Ágas:
Hülye!
Battyogj el ide: www.abtl.hu/ és kérd ki az anyagodat (vagy a szüleidét) - hacsak nem a TE jelentéseidet rejti pár dosszié, és lesz kurvanagy lepetés!

ekat 2014.01.05. 17:30:10

@huss: Mondjuk megkeresztelve én is meg lettem 1964-ben, de járni nem jártunk soha, csak a (polgári családbeli, pesti) nagymamám. És pl. KISZ-tagnak sem volt már kötelező lenni a gimiben, nem is lettem. Már én is csak annyit érzékeltem az egészből hogy hülye (mindannyiunk által cikinek tekintett) dumákat kellett folyton hallgatni, meg hülye filmeket nézni a Május 1 moziban. :)

torró 2014.01.05. 17:33:17

@komplikato:
És tudod mi az egészben az érthetetlen? Mindenki ismeri őket és mégis érvényesülnek.
Ez olyan mint a nyuszis vicc:
Szipogva ballag a nyuszi az erdő szélén és találkozik a medvével.
Mi van nyuszi? Mi történt.?
Képzeld, tegnap a róka megerőszakolt a tisztásnál!....És most is odamegyek.
Ez a pértitkár eset meg így történt. Én nagyon jól ismertem. Kölcsönösen utáltuk egymást, de nem mert hozzám nyúlni, mert mindent tudtak rólam, azt is, hogy az unoka öcsém a Pulya frigyes titkárnőjének lett a vője. Csak azt nem tudták, hogy gyakorlatilag nem tartottuk a kapcsolatot.:))

nagybátyád 2014.01.05. 17:35:42

Egy baja van ennek az írásnak. Az, hogy nem én írtam. Minden szava igaz!!!!

gigacherry 2014.01.05. 17:35:42

@bbwd: "azért, mert a pesti prolik utálják a földet és a paraszti munkát, és csak ezért magasabb rendűnek hiszik magukat, létezik egy vidéki Magyarország is, ahol az és úgy volt, amit ez a szerencsétlen lefikáz"

Már bocs, de aki ezt szűri le a posztból, annál nem nehéz okosabbnak érezni magunkat, akár paraszti származású, akár nem.

torró 2014.01.05. 17:37:06

@torró:
Nem látom ezt a szar apró betűt:)) Pulya Frigyes. Akkoriban külügy miniszter. Csak a fiatalok miatt. Ha nem tudnák kiről volt szó.

gigacherry 2014.01.05. 17:42:04

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
"Rendes ember "kommunistázik", hiszen elítéli a kommunizmust. Mi a gond?"

És mi a kommunizmus? Az internetes enciklopédia szerint a következő:
"A kommunizmus olyan politikai és gazdasági ideológia és utópia, amely úgy számolná fel a társadalmi egyenlőtlenségeket, hogy megszün­tetné a magántulajdont, s helyébe kollektív tulajdont léptetne. A kom­munizmus a szocializmus radikális, forradalmi, antidemokratikus leága­zásaként is meghatározható. Marx, a szocializmus ideológiájának kidol­gozója úgy vélte, hogy a szocializmus átmeneti állapot, amelyet felvált a kommunizmus: a gazdasági és politikai egyenlőség, a közösségi szolida­ritás osztály nélküli társadalma."

Tehát aki ezt hirdeti, aki ezen eszme híve, azt kell elítélni?

alte trottel 2014.01.05. 17:42:20

@Bernik:
Szóval '71-ben, Katona Kálmán azért kapott FEGYHÁZbüntetést, mert egy szál virágot... No menj a picsába a "történészúrral" együtt!
Majd ha meghívnak a debil kisdedek mesedélutánjára, ott vezesd elő ezt a fasságot! Fegyház! Egy szál virágért! Jó hogy nem életfogytiglani kötéláltali golyót! Hát a Demszkynek is kellett félmázsa szamizdat a csomagtartójába, meg hogy eszméletlenre verjék, hogy _BÖRTÖN_büntetést kapjon hatósági közeg elleni erőszakért!

élhetetlen 2014.01.05. 17:51:25

@Kovácsné: Most sokkal jobb. Ez legalább nem esetleges, ugye? Navracsics szerint:
A devizakölcsönök ügyét jogalkalmazással nem, csak jogalkotással lehet kezelni.
Ah, holnap hozunk egy törvényt.
„soha nem lehetett biztos az ember a dolgában”. Most biztos lehet. Biztos lehet abban, hogy bezárhatja a trafikját stb. De jó!

csak egy néző 2014.01.05. 18:00:15

@FILTOL:
"attól, hogy van egy-két hüje volt gyerekkori haverod aki kamuzik, attól még a diktatúra nem volt vidám dolog."
Gondolom te sokat szenvedhettél öcsém.

martineden 2014.01.05. 18:08:47

@Hannibal ante portas: @ob.szerver: azért ez már túlzás, haver, ennyire hülye vagy alulképzett még te sem lehetsz. Jártál-é valaha történelemórára?......Szerintem o jart,ellentetben veled,kisbaratom.Pontosan rolad es a hozzad hasonlokrol irt a posztolo.

élhetetlen 2014.01.05. 18:10:35

@Bernik:
„Amikor egy későbbi fideszes minisztert, a rendszerváltás előtt azért ítéltek többéves letöltendő fegyházra, mert március 15-én virágot tett Petőfi szobrához.” Kellett ott másnak is lenni, mert 53-as születésű vagyok, és egész fiatalságom alatt szervezetten ünnepeltük márc. 15-ét, koszorúztunk, és soha nem kerültünk börtönbe ezért.

Plumper 2014.01.05. 18:19:22

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: "Örülj neki. Ha nem úgy lett volna, most nem lenne miről beszélgetned! :-D "

élhetetlen 2014.01.05. 18:20:38

@alte trottel: Megerősítés, annyi eltéréssel, hogy a nagyapám be sem lépett a tsz-be, és nem a nagyanyám, hanem ő ült 3 hónapot feketevágásért, „én meg gond nélkül végeztem el az egyetemet (jól kellett tanulni) és vezető beosztásból mentem nyugdíjba. Egy percig se voltam párttag (érteni kellett a szakmához).”, és nem vezető, de jó beosztásból mentem el nyugdíjba.

Bizsu60 2014.01.05. 18:21:04

Én jól érztem magam!! Keresztelve megvagyok és Szenteste születvén egy évben egyszer elmentünk a templomba, természetesen Szenteste a misére.Járhattam templomba, nekem senki sem tiltotta, igaz nem tudott lekötni, ez már az én hibám! Én gyerekként éltem át a kommunizmust, és tetszettek az őrsi foglalkozások, a kirándulások, hogy járhattunk táncolni, hogy biztonságban kiléphettem éjjel az utcára. A szüleim se voltak párt tagok, még se volt hátrányos helyzetünk. A legtöbb politikus és gazdag üzletember akkor szedte meg magát, akinek most a gyerekei szídják az akkori rendszert. Ők vehettek maguknak egyetemi végzettséget, én viszont tanulhattam ingyen :) Balatonon is voltam Úttörő táborban többször is, sőt a fél országot bejártam így :) Voltam Szot üdülőben mert az is jutott :D Sőt a Vígszínházba nézhettem az " Amerikai Popfesztivált" és a Zene Akadémiára jártam minden hónapban. A Moziban 14 évesen 74-ben néztem a Bud Spencer filmet :) A velem egykorúak boldogok voltak, és nem kellett kimondanom azt, hogy de szar, nem volt aki megdádázzon érte,mert eszembe se jutott, mert jó volt!!!Nem volt ennyi gyilkosság, se lopás, és rablás! Biztos azért mert minden rosszul működött. Bizonyos összeg mellett befizethettek a fiatalok lakásra, amit pár éven belül meg is kaptak. Most fél Pest üres lakásokból áll, nincs aki ezeket felmérje, inkább hagyják az utcán megdögleni a családokat, mint hogy a rászorulóknak, mint annak idején még átmeneti lakásként is odaadnák!. Nem értem én se, hogy került ide ez a sok forradalmár, vagy ellenforradalmár ( már az Isten se tudja mi) akik papolnak a sok kommunista rendszerben elkövetett szőrnyűségekről, hisz ők is ott voltak, és a nevetséges az, hogy sokan élvonalbeli párttagok voltak, akiknek a Balatonon volt a villájuk, meg a telkük, akik Budán a Rózsadombon építkeztek,és ezek a honatyák és gyermekeik irányítják most a parlamentben kicsiny hazánkat, a ....hova is??? :D :D Most már az embereknek semmije sincs, se életük, se boldogságuk, se házuk, se munkájuk! Gyermekeink nem jutnak ingyenes, vagy támogatott iskolához , és ha netán nem tetszik a pofánk valakinek, belénk engedhet egy sorozatot, vagy megkéselhet, és kap érte pár évet, amit jó magaviseletért még majdnem el is engednek!! :) Sose jutnak lakáshoz, és már szórakozni se tudnak lassan sehova menni, mert minden vállalkozás befuccsol, pl. Discók, boltok, kiskocsmák, ruhaüzletek, mert nincs pénz! Emlékeztek még megkora buli volt a Május 1 ? Vagy a motorversenyek a Népligetbe ? Vagy az Augusztus 20.-a? A Húsvétok, a Karácsonyok, nem voltak ilyen sivárak,.... élet volt!!! Aki már azt nem érte meg, az nem tudja mi az ünnep, az öröm, az összetartozás! De azért semmi baj, mert végre DEMOKRÁCIA van és kimondhatjuk azt, hogy ez ami most van,az egy nagy SZAR!!

komplikato 2014.01.05. 18:26:37

@FILTOL: No de, aki ráhúzza a rákosi korszak államosítós, kulák listás, fekete autós, munkatáboros korszakát a 70-es és 80-as évek Magyarországára, az nem hazudik? Nézz be egyszer pl. a GYIK politikai részlegébe és nézd már meg milyen városi legendákat és hülyeségeket képzelnek a mai tinik és huszonévesek a puha diktatúrába, amik nem is voltak ...

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2014.01.05. 18:27:01

@alte trottel:
:)) Én a sok okoskát mind elzavarnám oda, nézzék meg a kedves családjukat... hátha nem... :(

torró 2014.01.05. 18:27:07

@Bizsu60:
Hát bizony ez is igaz!

mgdé 2014.01.05. 18:28:20

@Trackers:
Aha. S arra is emlékszel, hogy miért dőlt össze a nyugati német front, meg a Monarchia frontjai, miért indultak haza a haditörvényszékek Damoklész kardja ellenére a katonák?
Hogy elfogyott a lőszer, a ruha, a kötszer, a gyógyszer, az élelmiszer, mert elfogytak az erőforrások, mindkét országban (N.o., Monarchia), s hetek alatt összedőlt a már amúgy is kizsigerelt, végsőkig hajtott termelés, a gazdaság?
Gazdaságilag addig bírtak kitartani a központi hatalmak, győzött - mint ahogy az a számok alapján eleve várható volt, de legkésőbb már 1915-től, a lövészárok háborúk hiábavalóságának egyértelművé lettétől - a jóval nagyobb gazdasági tartalékokkal bíró antant.
(S bizony hibás volt az akkori magyar vezetés IS, hogy csak-csak belement egy inkább esélytelen, ráadásul siker esetén is kevés nyereséggel kecsegtető, tudhatóan igen sok vesztenivalóval járható, láthatóan összeurópaivá váló háborúba ...)

Szóval, MIBŐL tartották volna fent, látták volna el még tovább a hadilétszámú magyar hadsereget? Talán Hoffmann Rózsika gazdagon lázálmas szónoklataiból, hogy az angol nyelv ismerete napjainkban már nem is fontos? (Mondjuk, ha már lúd, az internetet is le kéne végre kapcsoltatnia, hisz fényes összmagyar felemelkedésünkhöz mindenkinek bőven elegek az általa felügyelt állami kiadású tankönyvek.)

(Ettől még az elitcsapatok fegyverben tartását talán, de csak talán, megpróbálhatták volna. Ami mondjuk a csehek ellen valószínűleg elég, de az antant hadereje ellen semmiképp.)

A poszt meg, ha esetleg nem is túl árnyalt, alapvetően igazat mond való világunk fényesre önnyalt hős farizeusairól. (Aki ezen túlmutató, mögöttes szándékokat is sejteni vél a szerző részéről, az, akár akarja, akár nem, már másról vitatkozik.)

S a cikk ezen mondanivalója teljesen független attól, hogy 90 előtt jó volt, vagy csak jobb volt, mint most, vagy ugyan most se jó, de akkor még rosszabb volt, vagy most nagyon-nagyon jó, ellenben akkor nagyon-nagyon rossz volt.

Persze, a poszt igazságát senkinek nem kötelező elhinnie, elismernie, mint ahogy nagytudású dr.S.L. úr is időben megmondta már, minden olvasónak és kommentelőnek - már amikor épp akar - joga van hinni a mesékben.

kalmik 2014.01.05. 18:32:55

@Vitez Belizar:
A zsellér, az éhbérért dolgozó munkás, a három millió koldus családjának ez az időszak hozta mag a felemelkedés esélyét. Megértem keservedet, de neked is megkellene értened az emberi sorsra vágyók millióinak helyzetét. Hidd el, ők voltak többen.

satibi 2014.01.05. 18:32:57

@Frau Rindfleisch:
Sztem, akinek a hatvanas-hetvenes évek csak történelem, annál az a kérdés, honnan és kitől tanulta a történelmet. Releváns véleménye csak annak lehet, aki átélte. Tapasztalatom szerint ma azok szídják leghangosabban a Kádár korszakot, akik nem, vagy alig éltek akkoriban.
Amúgy az ötvenes és hatvanas évek egybemosása óriási hiba, a Rákosi rendszert már 1957 után senki nem kívánta vissza.
Mellesleg a blogíróval mélyen egyetértek, bár ismeretségi körömben a hetvenes években volt olyan ember, aki azért nem javasolták a párttagok KISZ titkárnak, mert templomi esküvője volt. (Aztán mégis megválasztották...)

torró 2014.01.05. 18:34:22

Tudjátok mit? Itt egy kis idegnyugtató.Játszatok egy kicsit.:))))
deti.mil.by/templates/swf/Pistol/index.swf

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.05. 18:35:13

@alte trottel:

A többségnek nem kell mentséget keresnie, mivel semmit sem követett el. Egy szar diktatúra hülye szabályait kihasználni nem bűn.

Szociknak vége 2014.01.05. 18:37:13

@kalmik: Ez a réteg vándoroljon ki a gecibe, az országot így építik hatékonyan.

satibi 2014.01.05. 18:38:25

Sztem, akinek a hatvanas-hetvenes évek csak történelem, annál az a kérdés, honnan és kitől tanulta a történelmet. Releváns véleménye csak annak lehet, aki átélte. Tapasztalatom szerint ma azok szídják leghangosabban a Kádár korszakot, akik nem, vagy alig éltek akkoriban.
Amúgy az ötvenes és hatvanas évek egybemosása óriási hiba, a Rákosi rendszert már 1957 után senki nem kívánta vissza.
Mellesleg a blogíróval mélyen egyetértek, bár ismeretségi körömben a hetvenes években volt olyan ember, aki azért nem javasolták a párttagok KISZ titkárnak, mert templomi esküvője volt. (Aztán mégis megválasztották...)

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.05. 18:38:34

@Mitzimackó:

Aki nem teljesen hülye, képes egy óra alatt átlátni a marxizmus nevű primitívséget. Én ma is bármit tudok marxista szellemben elemezni.

Pünkösti Sándorné 2014.01.05. 18:48:03

@alte trottel: Kedves Trottler! A kisemberek féltek a rendőröktől.

Szociknak vége 2014.01.05. 18:49:07

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: A komenizmus rokon a kereszténységgel.

Mind2-t a zsidók találták ki hogy átvegyék a hatalmat a világ felett. Egyik sem jött be így most új dolgokon törik a fejüket.

Pünkösti Sándorné 2014.01.05. 18:49:41

@fizetekmegegysort: Ez kölcsönös. A másikak is ezt csinálják.

csak egy néző 2014.01.05. 18:50:57

@Brúsz Pringstein:
Látszik, hogy kik voltak a tanáraid.

high up! 2014.01.05. 18:51:26

Hú de mekkora elnyomás meg üldözés is volt a Kádar-rendszer alatt! Az összes ellenzékit (mind a 10-et) kívülről ismerte a Belügy, aztán mégis mindegyikük olyan szabadon futkorászott meg egyetemet végzett, meg Soros-ösztöndíjazott, hogy az ember pofája leszakad, amikor ezek rendszer elleni harcos hősöknek állítják ki magukat.

Konspirálók voltak, akik az elején természetesen sokat kockáztattak, viszont az idő előre haladtával rájöttek, hogy akármilyen határt hágnak is át, a hatalom nem tesz ellenük semmi érdemlegeset. Egy-két órás kihallgatás, aztán mehet vissza a munkahelyére, az egyetemére a politikai "ellenség".

Ti tényleg beszopjátok, hogy itt Demszkytől-Orbánig akármelyik "ellenségnek" is volt valamire való egzisztenciális meg szabadság problémája a 80-as években? Csak a hétköznapi ember fosott, mert az nem volt se kirakat ellenzéki a Nyugat számára, se komcsi párttikár fia, akit apuci telefonja 2 perc alatt kihozott abból az 1-2 letartóztatásból.

A hasamat fogva röhögk, ahogy egy egész ország beszopja, hogy Orbanescuék felszabadító szabadságharca ellen úgy harcolt a párt, hogy bepoloskázták őket 2 napra, majd az aktát leküldték a pincébe elfekvésre.

Birkák, ekkora elnyomás volt a 80-as években: mindent feljegyeztek, abból alig valamit elolvastak, majd nem tettek semmit. A kirakat ellenzék, meg a komcsi párttikárok kölykei ezt nagyon jól tudták.

alte trottel 2014.01.05. 18:51:57

@Pünkösti Sándorné:
A "kisemberek" amióta világ a világ fosnak mindenkitől és mindentől.

kalmik 2014.01.05. 18:52:18

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Ha egy farkas báránybőrbe bújik az már bárány? A mostani orbáni szervezett felvilág egy kielégíthetetlen, vérszomjas ordas farkas, nem demokrácia.

high up! 2014.01.05. 18:56:34

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: "Egy szar diktatúra hülye szabályait kihasználni nem bűn."

De barátom, az! Jellemhiányos népség a magyar, te meg még demonstrálod is a családfád történetével, miszerint a karrierért le lehet köpni a jóerkölcsöket.

A mi vonalunkon is téma volt a párttagság alapján való előrejutás lehetősége, de teccik tudni, a kérdés azzal zárult le, hogy csak az lép be abba a mocsok bandába, aki maga is mocskos akar lenni.

Szociknak vége 2014.01.05. 18:56:39

@kalmik: A demokrácia 10 éve nem hívószó kapjálagyadhoz.

alte trottel 2014.01.05. 18:59:03

@Brúsz Pringstein:
-Jó reggelt szomszéd! Úgy látszik, ma esni fog!
-Ugye? Ezek a rohadt zsidók!

Az biztos, hogy szép vitrined lesz az Orvosi főlépcsőjénél, "Anencephalia arvensis" felirattal.

Publius Decius Mus 2014.01.05. 19:00:36

Ilyen egy liberalis ujsagiro kitalalt baratja.

En szeretem a valodi ervelest, de ebben a tehetsegtelen csapongasban csak az van meg, hogy ezt a kialalt embert le kirohogni kene es le kellene nezni. Mar megint a negativ hullamok ahogy Csodabogar mondta.

kalmik 2014.01.05. 19:02:11

@Brúsz Pringstein
Ördögöd van! Már megkezdődött a kivándorlás.
már több mint félmillió magyar elmenekült ebből a jobban teljesítő orbániából

eszq 2014.01.05. 19:03:43

@Szende Szandi(nista): Kedves Szende Szandi(nista)! Szerintem nem az írásra reagált, hanem a hozzászólásokra.. Ha valakinek más a véleménye rögtön ki kell oktatni, lenézően kell kezelni?

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2014.01.05. 19:05:19

@élhetetlen: Hát ez az, mondta volt az öreg néni a Ványadt bácsiban. Hát ez az!

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.05. 19:05:29

@high up!:

Nem gátlástalanságról van szó, az soha nem jó, demokráciában sem.

alte trottel 2014.01.05. 19:07:38

@high up!:
Túlzottan Savonarola méltóztatsz lenni! Nem tudhatod, hogy kit mi vezetett a párttagok közé. Lehetett egyszerű önbizalomhiány vagy emberi gyöngeség (sok esetben könnyebb volt bizonyos pozíciókat elérni párttagként). Vagy lustaság. vagy valamiféle hit. Vagy ezek tetszés szerinti keveréke.
Ne keverjük mindezt az ügynökökkel. Az megbocsáthatatlan. Ugyanis _NÁLUNK_ ez '53 óta már nem volt nemhogy élet-halál, de még igazi egzisztenciális kérdés sem.

Szociknak vége 2014.01.05. 19:08:22

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Ez hosszabb választ érdemel. Tudom hogy rajongsz a kereszténységért a marxizmusért meg nem, csak nem értem...

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.05. 19:09:03

@kalmik:

Ez irreveláns a téma szempontjából. Amíg a többségnek Fidesz kell, addig az lesz.

Pünkösti Sándorné 2014.01.05. 19:10:30

@alte trottel: Igazad van, és én nagyon "kisember" voltam és vagyok.

kalmik 2014.01.05. 19:10:58

@Brúsz Pringstein:
Ki beszél itt hívószóról, kampányról? Arról volt szó, hogy az orbáni szervezett felvilág nem demokrácia, csak annak paravánjai mögé bújik.

Szociknak vége 2014.01.05. 19:11:49

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

kereszténység- ne törődjetek a világi javakkal (Mózes, Jézus)

marxizmus - mondjatok le a magántulajdonról (Marx, Engels)

hogy közben ki törődik majd a világi javakkal az nem annyira része ezeknek az ideológiáknak

Szociknak vége 2014.01.05. 19:12:34

@kalmik: ezek szerint a demokrácia a választókat nem érdekli. problem?

kalmik 2014.01.05. 19:16:48

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Mindjárt gondoltam, csak a rend kedvéért kérdeztem meg. Azt azért elárulhatnád, a marxizmus melyik részében készülsz nagy doktorit védeni.

Szociknak vége 2014.01.05. 19:22:57

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

kereszténység tiltotta a kamatszedést

marxizmus tiltotta a kamatszedést

judaizmus alapja a kamatszedés

végül a keresztény egyházakat és a komcsi államokat is megzabálta a kamat

mgdé 2014.01.05. 19:24:07

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
A Kiváló Lyátékos (ismét) téved. A többségnek nem a "FIDESZ kell". ("Valami", akiben/amiben hihetnek persze kell.) Sokkal inkább a FIDESZ igyekszik rájátszani azokra a dolgokra és szólamokra, ami a szavazni valószínűleg még elmenő többségnek kell(het). S ezt eddig kevésbé ügyetlenül csinálta, mint a másik(ok), lévén nagyjából tudatosan a legegyszerűbb ösztönökre alapoz. A posztban említett "farizeusok" túlélési ösztöne is egy ilyen ...

high up! 2014.01.05. 19:24:23

@Publius Decius Mus:

Barátom, te talán még azt a fenomént sem ismered, amikor a ciklusok kezdetén a szavazók rendre nagyobb arányban állítják, hogy a kormánypártra szavaztak, mint amennyi arányú volt a tényleges győzelem.

A 70%-nyi Átlaghülyemagyar tehát még 2-3 hónap távlatából is hülye ahhoz, hogy tudja, hogy mit csinált röviddel azelőtt. Librerális meg fidióta együtt - hogy csak annál a két társadalmi osztálynál maradjunk, amelyeket te ismered.

Ja, képben voltál, amikor az MSZMP a végóráit járta, aztán a kőkemény PB meg KB tagok meg párttitkárok sorra mondták be, hogy ők valójában keresztények, meg rendre templomba jártak. Na meg hogy ők semmiben nem döntöttek, mert nekik azt kellett csinálni, amit a Kádár mondott. Németh Miklós olyan trendi keresztény lett, hogy csuhajja. Na meg pár évvel később Orbán Imáhoztérdre! Viktor és pártharcosai.

Erről jut eszembe, még pár év, és a Roggyant Tónik, Vargamókusok meg a többi fidióta főkolompos is arra fog esküdni a maTROLLcsizmus nagy összeomlása után, hogy ők semmiben sem dönöttek, csak azt csinálták amit a vezérük parancsolt nekik.

bigmac 2014.01.05. 19:25:17

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

"Rendes ember "kommunistázik", hiszen elítéli a kommunizmust. Mi a gond?

Az meg, hogy egy diktatúrában ki volt egy állampárt vagy ahhoz tartozó szervezet tagja, nem lényeges tényező, Sok esetben ez kötelező volt."

A két állításod kissé hülyén mutat így együtt......

Tóth Ágas 2014.01.05. 19:26:36

@alte trottel: nem akartam fájdalmat okozni a hozzászólásommal, mindössze utaltam rá, hogy valószínűleg az ügynökök egy része nem volt párttag.

tényleg meglepődnék, ha általános iskolában jelentéseket írtam volna, de köszi a tippet!

mindenesetre ebben a témában kettőnk közül nem én kaptam fel jobban a vizet.. ;)

high up! 2014.01.05. 19:28:37

@Brúsz Pringstein: "kereszténység tiltotta a kamatszedést
marxizmus tiltotta a kamatszedést
judaizmus alapja a kamatszedés"

Barátom, kétszeres Nobel-díjat fog kapni az a pszicho doktor, aki a hozzád hasonló EkeTV agyúakat akárcsk pillanatokra is, de gyógyítani tudja.

Azt teccik tudni, hogy a kereszténység által tiltott kamatszedés az úgy müködött, hogy a keresztény a zsidót bízta meg a kölcsönpénz átadásával, a behajtásával és a kamatszedéssel, így formailag elmondhatta, hogy ő nem szedett kamatot?

kalmik 2014.01.05. 19:30:56

@Brúsz Pringstein:
Csakhogy nagyon nem mindegy kik jönnek és kik mennek Tőlünk sajnos az innovatív, yállalkozó szellemű fiatalok, orvosok, egészségügyisek menekülnek mondhatnám tömegesen. És kik jönnek?

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.05. 19:32:34

@kalmik:

Utoljára 16 éves koromban hittem Marxban. Azóta csak nevetek rajta.

mgdé 2014.01.05. 19:35:01

@Brúsz Pringstein:
Aha. S mondjuk 378 és 1096 között ki törődött a világi javakkal?
Nem a bizánci, germán, szláv, meg keleti nomád (hun, avar, stb.) katonai arisztokrácia? Az biztos mind-mind zsidó volt, ez nem is lehet kérdés. Na jó, a kazárok talán nem.

Tudom, tudom, az elmúlt 40 évhez képest potom idő ...

ui.: Te ugye kántor vagy? Nem sokára újra forgatják az Utolsó Mohikánt ...

becsoccsent 2014.01.05. 19:37:52

@Sir Bates dö Hól: az osszes kommentet elolvastam. az osszeset.

es teljesen egyetertek veled.

a kommentelok egy resze egy budos szot sem ert abbol, amirol a poszt szol. a masik resze azokkal vitatkozik.

paran meg megprobaljak felhivni a figyelmet erre, de nem ertik oket.

FELELMETES.

high up! 2014.01.05. 19:39:02

@Brúsz Pringstein: "kereszténység- ne törődjetek a világi javakkal (Mózes, Jézus)"

Barátom, Mózes keresztény volt???
Barátom, hol van az Ószövetségben a lemondás parancsolata a jó gazdálkodás eredményéről? Pont ellenkező dolgokról van szó, de ahhoz meg bele kellett volna kukkantanod valaha a szövegbe. Na jó tudom, 1200 oldal. Miközben egy blogban meg 4-5 szavas készletekkel lehet egy egész életet eltrollkodni.

kalmik 2014.01.05. 19:42:39

@bigmac:
Arról nem beszélve, hogy intelligens ember nem kommunistázik, mert tudja, hogy nem volt kommunizmus, kommunista is csak nagyon ritkán, az sem pejoratív értelemben.

komplikato 2014.01.05. 19:45:15

@becsoccsent: Ez nem teljesen igaz, hiszen a trollkodás melónak pont a LÉNYEGE, hogy egy hír vagy poszt alatt véletlenül sem az abban foglaltakról essék szó. Így azért van aki "jól csinálja".

kalmik 2014.01.05. 19:49:24

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Pedig a butasággal dicsekedni nem okos dolog. Ugyanis Marxot még Amerikában a legjobb egyetemeken is tanítják.

kézműves étcsokimikulás 2014.01.05. 19:50:21

vegigolvastam...
paran felreertik,paran mosdatjak a kommunistakat,paran csipol komcsiznak...
erdekes...

ami kerdes lenne a poszterhez...
az egy dolog,hogy ordenare stilusban ir es azt hiszi,hogy ettol majd fiatalos lesz es meno...
az is egy dolog,hogy ismerve-ismeretlenul minosit embereket...
az viszont nagyon erdekes,hogy jo ballibsi szokas szerint csak es kizarolaga magukat "jobb" oldalra sorolo embereket talalja meg...mi van az ugyanugy amnezias "demokratainkkal"???cenzor lendvaival,tolvaj gyurcsannyal,haszonelvezo tarsaikkal,h.kovacs lacaval,aki meg a partsajto szerint is hazudik folyamatosan,a magukat "liberalisnak" hazudo szdszesekkel es a tobbiekkel???
mert ok is egyik naprol a masikra lettek demokratak,ugy,hogy-szemmel lathatoan-hangyafasznyi fogalmuk sincs rola mit is jelent a dolog...

szokasos kettos merce,"pc"ballibbant modra...

Szociknak vége 2014.01.05. 19:51:08

@kalmik: nyilván. kösz a táblázatokat.

Májking 2014.01.05. 19:53:22

Ilyen sztorit tudok édestestvérek között is.

Ad Dio 2014.01.05. 19:58:21

A sváb rokonságunk körülbelül az egyharmadát kisemmizték és kitelepítették. Nagyanyám unokatestvére az úton meghalt. A többi rokonomat nem űzték el, mert azt hazudták hogy magyarok és mert a falu megvédte őket. Persze dolgos emberek révén ezek is "mocsokoskulákok" voltak így szépen el is vettek szinte mindent tőlük. Nagyapámtól a boltját vették el.

A családom másik ágán Nagyapám maszek volt, és az is akart maradni. Ez volt a bűne. 3 ízben vitték el éjjel a fekete autóval. Egyszer hónapokra 2 kis gyermek mellől. Azért úszta meg a börtönt, mert ő TÉNYLEG partizán volt a háborúban.

Édesapám ott volt '56-ban. Fegyvert nem fogott, de részt vett az eseményekben. Őt ugyan nem érte utána atrocitás de ez inkább a szerencsének köszönhető.

49-57 közt a legmocskosabb, csak a náci diktatúrához mérhető szintű diktatúra volt Magyarországon. 57-89 pedig egy egyre inkább felpuhuló, de az megelőző idők erőszakának alapjaira épülő, velejéig ostoba, hazug, becstelen elvesztegetett időszak.

Én már csak a végéből kóstoltam gyerekként, de nem kellett. Btw én TÉNYLEG jártam templomba már '89 előtt.

Soha többet szocializmus-kommunizmus.

Ez a poszt pedig a kurucinfó szintjét verdesi. Ott olvas az ember ilyen kapitális baromságokat a náci birodalomról.

Francokat. Egyik kutya, másik eb.

alte trottel 2014.01.05. 20:01:47

@Tóth Ágas:
Ahhoz nagyobbra kéne nőnöd, hogy nekem fájdalmat okozz. És az, hogy általános iskolában voltál fűtő vagy pedellus, még nem biztosíték arra, hogy a levéltárban nem szerepelsz az ügynöklistán.
Az eddigi kormányok elévülhetetlen bűne, hogy a mai napig nem nyilvános az ügynöklista.

bigmac 2014.01.05. 20:02:40

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

Akkor segítek: nem etikus dolog úgy kommunistázni (első állításod), hogy közben nem nagyon volt alternatíva (második állításod). Ebben mindenki benne volt, mindenkinek volt pártkönyve, csak volt aki 89-90-ben szépen kikérte és eltüntette. Az ideológiai maszlagot meg szerintem ne keverjük ide, mert mindannyian tudjuk, hogy az csak elméletben hangzik/hangzott valahogy, a gyakorlatban tök más mutat/mutatott.

Aki nem akart semmilyen módon azonosulni azzal a gulyáskommunizmusnak nevezett szarral(nyilván több ilyen volt mint akinek pártkönyve volt), az is vállalhatta volna az egyszerű senkik életét, más kérdés hogy ez már valahogy szinte senkinek nem volt pálya. Ez már a saját szegénységi bizonyítványunk, mondjuk ez másfele sincs máshogy..az ember már csak ilyen...gyarló..vét..

A gond ott kezdődik, amikor azt hisszük hogy a mi sarunk az tisztább mint a másiké....

Trackers 2014.01.05. 20:07:24

@bigmac:

Ha egyenlő a felelősség, akkor hogyan fordulhatott elő, hogy az összes eltünt irat az MSZP-SZDSZ + MDF kormányok alatt semmisült meg, és ami "véletlenül" előkerül az is az MSZP ilyen-olyan épületrészeiből került elő.
Antall Józsit mely formáció zsarolta vajh a hírhedt ügynöklistával ?

komplikato 2014.01.05. 20:07:51

@étcsokinyuszi: Érteni vélem mi baj a felsorolt "erkölcsileg ingoványos" emberekkel, de melyikük hazudta azt, hogy nekik köszönhető a rendszerváltás vagy a ruszkik hazaküldése? Mert vannak ám a parlamentben habzó szájjal kommunistázó ex-komcsik a "másik" oldalon, akik eleve nem lennének pozícióban ha a felmenőik is nem jó elvtársak.
Másrészt a poszt pont nem a nagy arcú politikai elitről szól, hanem az átlag polgárról, aki kitalál magának nem létező történelmet.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.05. 20:09:33

@bigmac:

Úgy érzem nem ugyanazt értjük "kommunistázás" alatt...

komplikato 2014.01.05. 20:12:28

@Trackers: Az miként fordulhatott elő, hogy amikor a jelen kormánypárt volt hatalmon, akkor is szőnyeg alá söpörték a kérdést? Csak nem azért mert tele voltak III/III és III/II-es emberkékkel? Olyan szépen dolgoztak össze az MSZP-vel az ügy elsikálásában, éppen mint legutóbb a NAV balhé elmeszelésében is. Pedig állítólag nem szeretik egymást. :D

rexter 2014.01.05. 20:15:03

a szerző prolik közt nőtt fel. szerencsére nem mindenki :)

bigmac 2014.01.05. 20:17:58

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Az tuti, főleg hogy nálad a kommunistázás kicsit egyoldalú....

kézműves étcsokimikulás 2014.01.05. 20:19:29

@komplikato: nem egy olyan embert hallok nap mint nap megnyilvanulni,aki mad209gyesi elvtarshoz hasonloan belurol bomlasztotta a rendszert ugy,hogy kozben elvezte annak minden elonyet...
ok azok,akik a legvadabbul ciganyoznak(erdekes,a legnagyobb cigany a zorban...)zsidoznak(itt mar lehet valasztani dajcstomi es zwack kozott)es istenitik pufajkas gyuszot...
ehhez epp eleg egy-egy kelet magyarorszagi varosba ellatogatni es hallgatni az ottani "vallakozokat"...
a parlamentunk pedig teli van habzo szaju utodottel,oldalfuggetlenul...
a jobbos visszafele komcsizok mellett
a demokrata szanyirol,torokzsotirol beszelek peldaul...a kozeletben meg ott a taotaw,grecizsoltika es a tobbi egybites...
ezekrol valahogy mindig csend van,ugye...

Trackers 2014.01.05. 20:20:04

@komplikato:

Én a teljes nyilvánosságra hozás pártján vagyok.
Annak ellenére, hogy az eddigi tapasztalatok alapján megértem a Fidesz aggályait, kételyeit, a valódi felelősség megállapítását illetően.

MSZMP KB tagok, eltűnt iratok, hamis beszervezési papírok, üres kartonok, ...

De az egyetlen megoldás mégis a teljes nyilvánosságra hozás lenne, ami az ügynök kérdés végső és legfájdalommentesebb megoldását jelentheti.

Csoky113 2014.01.05. 20:39:51

Élvezettel olvastam az írást, majd a hozzászólásokat.. Íráshoz: azt hiszem nem fog megsértődni az író, ha azt mondom, hogy nagy valószínűséggel Bp kiemelt kerülteinek valamelyikében sikerült neki felnőnie, nagy valószínűséggel zsidó felmenőkkel megáldva.. Ezek a tényeket alapul véve elhiszem, hogy rácsodálkozik arra, hogy miről is szól egyesek szemében 40 év komcsizmus.. Elhiszem, hogy vidéknek számít már a 8 ker is.. Szóval így könnyű az észt osztani, elvégre az írót nem vegzálták az iskolában, hogy ugyan miért jár templomba, miért akar elsőáldozó lenni (80-as évek!!), nem kap osztályfőnöki figyelmeztetést az egész osztály csak amiatt, mert a PB épülete előtt nem úttörő nótát énekeltek..Nagyszülők kellemes TSZ-esítéséről nem is szólva.. Stb stb, ennyit arról rendkívül konszolidált Kádár rendszerről.. Szóval ha időnként kihúznák a seggükből a fejüket ezek az elkényeztetett belvárosi/budai f@szfejek , akkor talán elkéne néha hagyni a BP vége táblát, na nem repülővel, és körbenézni , hogy mi a fasz van ebben az országban... Ugyanis lehet, hogy minden Bp-en dől el, de az ország 80%-a nem ebben a kibaszott városban lakik.. Talán, ha egy kis tapasztalatot gyűjtöttek, akkor rádöbbenhetnek arra, hogy PC dumát nagyon sok helyen leszarják, ha épp a gázcsövet lopták el télvíz idején, vagy épp nagyanyjukat rabolják ki, megerőszakolva, majd megölve a felzárkóztatni kívánt egyedek.. Herótom van attól, hogy olyan senkiházi blog-picsák ( mint az író), blog-huszárok( bár a széket sem tudják megülni, nemhogy egy lovat) osszák nap,mint nap az észt, hogy milyen volt a múlt, és hogy milyen most az ország.. Baszki ki kéne menni a levegőre időnként, és nem a Budai-hegyekbe!!! Jah..még egy észrevétel: valamelyik agyonművelt hozzászóló 900 ezres halálba küldöttekről beszélt.. Hol tanulta ezt???????

bigmac 2014.01.05. 20:42:57

@Trackers: Józsi fater a másik véglet, a kevés kivétel egyike, aki mint tudjuk erősíti a szabályt...
Egyébként ha már szóba hoztad, róla nekem mindig a nemkellelengednisemmiadóságotmajdmifizetünk koncepció jut eszembe (köszbazdmeg ), így nemzetünk egyik legkártékonyabb eleme volt, ráadásul épp indulásnkak:(....egyébként meg egy végtelenül idióta történész muzeológus volt, mindent ilyen idióta történelmi, nemzeti, nagymagyar, kereszténydemokrata távlatokból (tudod akik non-stop vadásznak és meg vannak sértve hogy csak havi 600 ezer az illetményük) nézett. Meg is lett az eredménye.....

Én pártkönyvről írtam ne ügynöklistáról. Az, hogy az mszp székházból (vagy honnan) kerülnek csak elő néha listák, az megint csak azt bizonyítja, hogy voltak, akik leszarták hogy mi honnan kerül elő, és voltak akik gyorsan eltüntettek mindent, nehogy megkérdőjelezhető legyen bárkinek is a hitelessége)
Továbbá mint fentebb írták, egyik kormány sem tette/ teszi nyilvánossá az ügynőklistát, így A FELELŐSSÉG EGYENLŐ (amúgy ammenyire összegzem így magamban, ha jól tudom a sárgák szarabbul állnak mint a vörösek, már amennyi a részinformációkból kiderült).

bigmac 2014.01.05. 20:49:10

@bigmac: és amit elfelejtettem még Józsi bácsiról, hogy azért a nagy lóvékat ő is felvette ;)

mgdé 2014.01.05. 20:50:36

Kezdetnek: Szapolyai János török, apja, István meg osztrák ügynök volt.

Azon felül, hogy némi erkölcsi elégtételt ad, már ha ad, mit is old ez meg?
A GDP nő meg, vagy a szétosztása lesz igazságosabb, esetleg célszerűbb?
Vagy csak ismét kommunistázásba lehet menekülni értelmes fejlődési utak valódi keresése helyett ? ...

(Nem, nem voltam ügynök, tőlem nyilvánosságra hozhatják, de azért megkérdem: mitől lesz ettől fejlődőképesebb Magyarország, s perspektivikusabb a jövője? Lehet, hogy 90-ben nem az volt, de mára már gumicsont. Vagy majd kizárjuk a bárminemű magántulajdon lehetőségeiből az ügynököket és leszármazottaikat, s az elkobzott vagyonukat világszínvonalú nanotechnológiai kutatóintézetek, vállalatok, no meg egyetemi karok létrehozására fordítjuk? Vagy mifene? Biztos számít valamit, de - sajnálom, hogy majd ismét csalódnod kell - megoldani semmit nem fog.)

mgdé 2014.01.05. 20:54:46

Kezdetnek: Szapolyai János török, apja, István meg osztrák ügynök volt.

Azon felül, hogy némi erkölcsi elégtételt ad, már ha ad, mit is old ez meg?
A GDP nő meg, vagy a szétosztása lesz igazságosabb, esetleg célszerűbb?
Vagy csak ismét kommunistázásba lehet menekülni értelmes fejlődési utak valódi keresése helyett ? ...

(Nem, nem voltam ügynök, tőlem nyilvánosságra hozhatják, de azt azért megkérdem: mitől lesz ettől fejlődőképesebb Magyarország, s perspektivikusabb a jövője? Lehet, hogy 90-ben nem az volt, de mára már gumicsont. Vagy majd kizárjuk a bárminemű magántulajdon lehetőségeiből az ügynököket és leszármazottaikat, s az elkobzott vagyonukat világszínvonalú nanotechnológiai kutatóintézetek, vállalatok, no meg egyetemi karok létrehozására fordítjuk? Vagy mifene? Biztos számít valamit, de - sajnálom, hogy majd ismét csalódnod kell - megoldani semmit nem fog.)

mgdé 2014.01.05. 20:56:14

(Tracers hsz.-ére ment válaszul, az ügynöklista nyilvánosságra hozás témájára.)

bigmac 2014.01.05. 20:58:44

@kalmik: Valami ilyesmi igen, a kommunistáról nekem pl marx meg lenin meg sztálin meg kim ir szen meg ilyen nevek jutnak eszembe..már nem élnek...

Egyébként ez a nép így meg úgy elmélet nem lenne rossz, csak a gyakorlati megvalósítás hibádzik állandóan. Pozitív példaként nem sokat tudnék mondjuk írni, talán Szingapúrt, habár azért abba is bele lehetne kötni, viszont negatív az van egy pár, sereghajtó egyértelműen Észak-Korea, ahol még a kis dagi nyugaton iskoláztatott épp aktuális Kim-ivadék kinyírja a saját nagybátyját, mert az puccsot tervez ellene(!!!), más kérdés hogy ott is mi lett volna utána, ha nem köpik be a kis köpcösnél...

Összegzésként azért kijelenthetjük, hogy ami nem megy azt nem kéne erőltetni, a kapitalizmus sem egy fiatalság forrása, de azért talán egy fokkal jobban működik...

becsoccsent 2014.01.05. 20:58:54

@étcsokinyuszi: tenyleg, igazad van, totaw a legnagyobb komcsi. emlekszem is, amikor titokban fel akarta robbantani magat '88 marcius 30-an, a fidesz alakulasan.

bkrix 2014.01.05. 21:00:01

Örülök, hogy valaki végre leírta azt, amit mindig mondtam. Orbán és haverjai nagyjából velem egykorúak, 4-5 évvel idősebbek. Voltam kisdobos, úttörő, a 6 és 12 ponton kívül soha semmi ideológiát nem kaptam a kommunizmusból, és baromi jó gyerekkorom volt, rengeteg szervezett programmal, amiért a szüleim filléreket (vagy annyit sem) fizettek. Biztosan lehetett volna több narancs és nagyobb választék az üzletekben, de mivel nem volt, nem is nagyon tudtuk, mi hiányzik.

Sir Bates dö Hól 2014.01.05. 21:03:50

@becsoccsent: amennyiben, mint egy mothy-pyton vagy l'art pour l'art írásként nézed, úgy szórakoztató... a félelmetes, hogy szavazati joguk is van:-)

@komplikato: nem szeretnélek elkeseríteni, de itt most kevés a trollkodás... a többség adja, mi lényege:-)

Trackers 2014.01.05. 21:08:38

@bkrix:

Na ja..

Biztos téged is megfigyeltetett az MSZMP KB az ügynökeivel mint minden más ellenzéki szervezkedést:

mandiner.hu/cikk/20120405_viktoria_akcio_lehallgattak_es_megfigyeltek_orbant_es_feleseget

Vitez Belizar · http://agoraanomalia.blog.hu/ 2014.01.05. 21:14:09

@kalmik: a szocializmus emberbaráti mivoltára és a jólétre jó példa NDK és NSZK. Vajon honnan szöktek hová az emberek? Attól, hogy a világválság mélyszegénységénél, Horthy félfeudális rendszerénél magasabb lett az életszínvonal, önmagában nem egy nagy eredmény, egy szabadabb országban sokkal előrébb jutottak volna. De még ezt a viszonylagos jólétet sem tudták fenntartani, a 80-as években újra milliónyian szegényedtek el. A Kádár-rendszert visszasírók elfelejtik, hogy a gazdasági visszaesés és a növekvő nyomor nem a rendszerváltáskor kezdődött, hanem már a 80-as évek elején.

csak egy néző 2014.01.05. 21:16:25

@Csoky113:
Latom komám, nem kicsit van szövegértési gondod, elolvastad ezt a blogot, habár ebben sem vagyok biztos és ezt tudtad azzal a túlművelt agyaddal ideokádni? Hát ez biza nem semmi. Az tisztán látszik, hogy téged sem az eszed miatt tartott meg anyád.
"Szóval így könnyű az észt osztani, elvégre az írót nem vegzálták az iskolában, hogy ugyan miért jár templomba, miért akar elsőáldozó lenni (80-as évek!!), nem kap osztályfőnöki figyelmeztetést az egész osztály csak amiatt, mert a PB épülete előtt nem úttörő nótát énekeltek." Ekkora faszságot még a 70-es évekről sem lehet leírni.
"Szóval ha időnként kihúznák a seggükből a fejüket ezek az elkényeztetett belvárosi/budai f@szfejek , akkor talán elkéne néha hagyni a BP vége táblát" Ezt tuti magadról írtad, mert földet ahogy olvasom magvas gondolataid, te csak virágcserépben láthattál. Kiváncsi lennék, hogy abban a mocskos átkosban mivel is foglalkozhattál?
"Herótom van attól, hogy olyan senkiházi blog-picsák ( mint az író), blog-huszárok( bár a széket sem tudják megülni, nemhogy egy lovat) osszák nap,mint nap az észt, hogy milyen volt a múlt"
Ahogy látom te is csak a hintalovat tudnád megülni és mégis itt szórod szét, hatalmas műveltséged morzsáit, amit abban a drága ingyenes egyetemen szívtad magadba. (ebben azért bizonytalan vagyok)

Hannibal ante portas 2014.01.05. 21:23:32

@martineden: tudod, ha valmihez nem értesz, nem kell feltétlenül hozzászólnod. A csend sokszor több a beszédnél. (mellesleg, ha nem tűnt volna fel, itt nem a poszthoz, henem a kommenthez szóltam hozzá.)

kigyurt álat 2014.01.05. 21:36:19

Primitív írás.
Egyrészt simán lehettek olyan élményei törökmónika vagy akárki ismerőseinek, amelyekről nem tudhat. Például mert akkoriban nem kötötték az orrára. És ez most fáj?
Másrészt nagyon valószínű, hogy törökmónika szülei első osztályú vérkomcsi prolik voltak, sőt önkéntes besúgók, a faterja talán még munkásőr is volt. Láthatóan ezt a színvonalat hozza.

Csoky113 2014.01.05. 21:36:47

@csak egy néző:
Sajnálom, de ez nem 70-es évek, hanem 80-as évek édes kicsi seggfej:) Földet azt hiszem tőled, ugye az egysejtű hereszökevényeket, mint te, tegezni illik, többet műveltem.. Nekem szerencsém volt, mert én a 80-as években voltam iskolás, a többi pedig utána.. De ahogy elnézem, te abban a rendszerben sem tudtad magasra vinni ( jelen esetedben 8 ált iskola elvégzése).. De hát nem mesélte jó anyád, hogy az óvodában összetévesztettek egy fikusszal, mert abban is több értelem volt mint benned??? Szóval kis gyökerem, kötözködj máshol és kapd össze magad, mert ez nagyon gyenge:)

becsoccsent 2014.01.05. 21:41:16

@csak egy néző: az van, hogy ez a szerencsetlen kb. az otvenedik kommentelo, akinek fingja sincs, mirol szol az iras, de az eszet azt osztja.

@Sir Bates dö Hól: nemcsak az a felelmetes, hogy szavazati joguk van, hanem az is, hogy 80+%-ban ( es most finom voltam ) tudni lehet, kire fognak :)

jaegtoer 2014.01.05. 21:41:36

hiába, no. csak alacsony az a kerítés.

azt azért csükkentett üzemmódban is fel lehetne fogni, hogy ugyanabban a korban másként élték meg és 'élvezték az emerek a rendszer áldásait.
a posztoló azt karikírozta, hogy ma éppen úgy dúl a képmutatás, mint anno a partizánszövetséggel a nyolcvanas évek elejére a természetes népességfogyás ellenére már annyi ellenálló került 'nyilvántartásba', csoda, hogy a németek '44-ben befértek ebbe az országba egyáltalán.
aztán most ez a sok vallásos, ájtatos Tízparancsolat szerint élő lánglelkű hazafiak, és dúltkeblű honleányok már oly számosan vannak, hogy lassan visszafelé folyik a duna, csak azt nem értem, hogy a sok szentéletű mellett, miképpen lehet 242 mrd dollár offshore-ban állami segédlettel, és hogy lehet áfát 1700 mrd HUF értékben és évente elcsalni szintén állami segédlettel? talán 'a komcsi örök' ahogy TótaW mondta volt, s nem változott itt semmi, csak a zászló és a jutalék. mondom én, a konzi.

Hannibal ante portas 2014.01.05. 21:43:46

@komplikato: ez az ügy azért ropant komplikált, kedves Komplikato, mert ugyi a rendszerváltás hajnalán (de szép is ez a megfogalmazás) volt a Végvári ügy, amikor is több műszakben semmisítették meg a beszervezési és jelentések papírjait valamint egyúttal a potenciális rendszerváltókról kezdték gyártani az új papírokat. Én majd' egy éve kértem ki a papírjaimat, de a "túlterheltség miatt kérik szíves türelmemet". Most legalább már van törvény rá, hogy a neveket nem kell kitakarni és nem is fogom, ígérem, hogy ha lesznek, fogok neveket föltenni. Ugyanígy a szüleimmel kapcsolatban is. De hát azért, elmondanám, hogy volt egy nagyon kedves ismerősöm, éjjel-nappal napszemüvegben járt, kedvesen sétáltatta német juhászkutyáját, kedvesen szólt a gyerekeimhez, oszt a III/III egyik legnevesebb mozgatója volt, több híres ügy megszervezése, beszervezések, beugratások, konspirált lakások és helyszínek megszervezése, lehallgatása, fenyegetések, miegyéb fűződik a nevéhez. Nagytudású, több diplomás ember volt. Rengeteg ember beszervezése - fínom szóval, fenyegetéssel, megtöréssel, miegyéb szárad a lelkén. Önként és dalolva lépett a BM kötelékébe -akkor most ki itt a bűnös? Meghalt, Isten nyugosztalja. Igen, persze, nevén kell nevezni mindent és mindenkit. De hol jövünk mi az ítélethez, és éppen ez az elmúlt rendszer legnagyobb gaztette: a gerinc puhára főzése. És ennek isszuk mai napig a levét, és ha mindez nem kerül föltárásra, tovább megy a társadalmi tudattalanba és ott mérgez tovább. De ez, ennyi idő múltán már nagyon nem egyszerű.

scsaba1 2014.01.05. 21:45:06

@gigacherry:

Nagyjából igen. Mert ha valaki szatyorban lakott, és fogalma sincs a "megvalósult kommenizmus" rémtetteiről, akkor is leteszi az agyát az ilyen mondatrészekről, hogyaszongya: "megszün­tetné a magántulajdont, s helyébe kollektív tulajdont léptetne.", nomeg:"radikális, forradalmi, antidemokratikus leága­zásaként is meghatározható". Nóóómális ember az ilyen eszméket -mégha első pillanatban progresszivnak is hatnak- simán dobja a dögkútba

jaegtoer 2014.01.05. 21:49:39

@csak egy néző:

sokat volt a napon, elolvadt és idefolyt:) azé még mindig jobb, mint a szar, csak azt nem értem, mégis miért olyan büdös?:)

Boka1 2014.01.05. 21:50:45

@scsaba1: pedig 30 éve ezt akarták a keleti népek. Akkor világosodtunk meg, amikor jött a tévében a Dallas. Akkor mindenki Ewing akart lenni. Az a pár tízezer ember, akinek sikerült lett a mocskos csaló vállalkozó. Akinek nem sikerült, az meg lett továbbra is a kisember, akit kizsákmányolnak.

jaegtoer 2014.01.05. 21:52:58

@kigyurt álat:

"Primitív írás."

bagoly mondja verébnek.

kigyurt álat 2014.01.05. 22:06:44

@Csoky113: bingó!
torokmonika.blog.hu/2013/08/04/szegedi_csanad_ujratoltve
S még akadnak itt egy páran a stílusból ítélve, ami ugyebár minősíti az embert(?). Vajon miért nem értik a történelmet?

bigmac 2014.01.05. 22:11:39

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: próbálsz objektív lenni, de nem mindig sikerül...;)

csak egy néző 2014.01.05. 22:12:32

@becsoccsent: @jaegtoer:
Gondoltam, hogy ez a büdös, bunkó ilyen stílusban fog reagálni. Idejön, hazudozik össze vissza, még, hogy énekelni kellett a 80-as években a PB épülete előtt a kisiskolásoknak? Szerintem, ha egyáltalán van érettségije, azt is az esti iskolában vagy az Ecseri piacon vette és most meg van gyöződve, hogy micsoda riposztott rittyentett ide. Ez az a tipikus agymosott barom, aki amikor gép közelébe kerül, válogatás nélkül odahány mindenhova, ahol egy kicsit is lehet, komcsizni, libsizni, zsidózni mindenkit lefikáz és azt hiszi, hogy ő egy igazi mélymagyar.
Meghagyjuk ebben a tudatban.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.05. 22:20:11

@bigmac:

Sosem próbálok objektív lenni, hiszen egy vélemény eleve csakis szubjektív lehet.

EnTeO 2014.01.05. 22:57:52

Konkrétan én kisiskolásként és tinédzserként éltem abban a korban. Konkrétan emlékszem, hogy megkérdezték és papírra jegyzetelte osztályfőnükünk, ki jár templomba. Konkrétan emlékszem, hogy ezért soha nem kaphattam hármasnál jobb jegyet, nehogy gimnáziumba menjek. Emlékszem, nyolcadikban (1988) ezt már bevallotta az illető tanár anyámmal egyik közös ismerősének... Emlékszem, hogy a hittanórát a kriptában tartotta nekünk az atya, mert a templom egyéb hivatali helyiségeit a hadkiegészítő parancsnokság foglalta el (1990 után, nem a kommunisták, hanem a későbbi kormány visszaadta a papoknak az épületeiket). Ennyi volt a személyes tapasztalatom. Gimnáziumba nem is juthattam el, de szakközépbe igen. Onnét mehettem egyetemre. Nem sajnálom a szakközepet, nem hiányzik a gimi, de van néhány fájdalmas emlékem, hogy az osztályfőnökünk milyen igazságtalan volt velem (is), főleg az említett "tanórán kívüli oktatási tevékenység" miatt. Nyilván Önnek az én ellenem folytatott, enyhe intenzitású pszichikai terror nem számít, nem tartja emléknek sem, hiszen csak 38 éves vagyok és nem vertek össze az ÁVO-sok. Azt már csak elbeszélésből, noha elsőkézből tudom, hogy szüleim miért nem tanulhattak tovább, és hogy nagyszüleimtől milyen értéktárgyakat vettek el. Nyilván egyik nagyapám pár holdacska földje, meg a másik négy segédet foglalkoztató asztalosműhelye miatt tartoztunk abba a kategóriába, amiről Ön nem akarja elfogadni, hogy van elsőkézből származó élménye, emléke a korról. Talán mert a családom nem használt tudatmódosítót Önnel ellentétben. Még jó, hogy a berlini német nyelvtanárom emlékezett arra (szintén most van csak 45 körül), hogy bezzeg Magyarországon mennyivel jobb volt a helyzet az NDK-hoz képest, merthogy neki is voltak emlékei, és ő se törölte ki.

Szűcslaci 2014.01.05. 22:59:22

Az igazság egy picike szelete ez az írás - szigorúan az írója szemszögéből.
Elmondjam az én igazságomat? Majdhogynem a szöges ellentéte a tiednek.
De én ebből ma sem húzok hasznot. Nem is akartam, soha. De ha neked ilyen szép volt, akkor eredj és keress magadnak egy olyan országot, ahol fennállnak ma is azok a feltételek, ami, az én gyermekkoromat megkeserítették, a jövőmet felélték előre. A szüleimet tönkretették fizikailag is, továbbá jó sok generációra visszavetették hazánkat....de ez neked tetszik, hurrá.

LallyPop 2014.01.05. 23:03:22

@kigyurt álat: sárgacsillagot minden ilyen blogra

becsoccsent 2014.01.05. 23:07:03

@csak egy néző: az agymosashoz, es egy kicsit kapcsolodik a poszthoz is ( sot, belegondolva nem is olyan kicsit ): egykori haverok, cimborak, majdnemhogy baratok, akikkel 5-10-15 evvel ezelott siman egyutt lehetett logni, bulizni, okorkodni, inni, szivni, szoval minden olyasmit, amit egy fiatal csinalhat, nos, ok az utobbi 1-2-5 evben valahogy elindultak jobbra. mar konzervativak, nemzetiek, jellemzoen nemhogy narancsszinuek, hanem egyenesen jobbikhivok, az egykori tekintelyelvuseggel elesen szembehelyezkedo magatartasbol tekintelyelvuseget koveto-, sot kovetelo magatartas lett, az egykori zsidozast fejcsovalassal fogado emberekbol bologato emberek lettek.

en meg csak nezek ki a fejembol ujra es ujra, hogy hatezzelmeg mitortent?

LallyPop 2014.01.05. 23:11:43

@becsoccsent: ha ugyanazt gondolod mint 5-10-15 éve akkor veled van a baj

Sir Bates dö Hól 2014.01.05. 23:14:24

@becsoccsent: èn nagyon jól szórakoztam... ha rajtam múlna, csak annak adnék szavazati jogot, aki most szarban van, hogy kire is szavazzon a sok rossz közül:-)... és ahogy látom, csak jönnek az "emlékező"-kommentek:-)... az még megy, hogy "Kék az ég." és "Süt a nap."... ok, ez is valami... ám a "Még szikrázóan ontja a nap sugarát, ám a keleti/nyugati (van alternatíva is, az észak/dél viszont már megzavarná a kis fejeket:-)) látóhatár szélén már sötét fellegek gyülekeznek, s felénk hajtja azokat az egyre erősödő szél." már bizony jelentős kihívás a többségnek.:-D... a thm egy misztikum, nemhogy a költségvetési egyensúly!:-)... igaza volt orwellnek: két láb jó, négy láb rossz... vagy, ahogy akarjátok:-)

becsoccsent 2014.01.05. 23:33:37

@Sir Bates dö Hól: o, mostanra a nyugatit is kihagyhatod, az is osszezavarja oket :)

@LallyPop: elnezest kernek, hogy vannak elveim, de attol felek, hogy az egybites zsidozason tul ugysem ertenel, ugyhogy itt egy vicc, neked, rolad, fentebbrol, hogy ne kelljen visszaolvasnod :)

- Jó reggelt, szomszéd! Úgy látszik, ma esni fog!
- Ugye? Ezek a rohadt zsidók!

csak egy néző 2014.01.06. 00:03:32

@becsoccsent:
Tudod nem az a baj, hogy változik az ember, mert van változás a világban nem is kevés. Az zavar, hogy lehetne jól is csinálni, de sajnos ez nekünk az elmúlt huszon évben nem adatott meg. Én már a 70-es évek közepén jártam a nyugati és a keleti világot is és ilyen gyűlöletet egymás iránt egy országban sem tapasztaltam (mi fajtánk vs ti fajtátok), ami az első Viktor kormány bukása után alakult ki. Ennyire, még a (vékonyschulzok) keletnémetek sem utálták egymást, vagy a csehek és a szlovákok sem. Öröm volt látni, hogy a német egyesítés után, milyen ütemben fejlődöt a kelet német rész is és a nyugat német sem fikázta, komcsizta, libsizte le ilyen undorító módon a honfitarsait. Ebben oz országban pedig elég, ha csak ujságokat, blogokat olvasgatsz az az érzése az embernek, hogy ha szabad fegyverviselés lenne, már halomban feküdnének a hullák. Ahogy látni, mindkét oldalon vannak elvakult emberek, akik most itt leköpködik a másikat és hála az agymosásnak, akik annak idején élvezték az elmúlt rendszer összes elönyét lásd az itt komcsizó, libsiző, zsidozó trollokat és csak a példa kedvéért Bajer Zsolt, azok most simán belekullantanak habzó szájjal, abba a tányérba, amiból eddig ettek. Az a baj, hogy bármelyik oldal is arat pillanatnyi győzelmet, amint hatalomba kerülnek, egyből elfelejtik, hogy miért is kerűltek oda és csak a saját brancsuk, szobatársaik zsebét tömik. A szocik is loptak, de amilyen nyíltan ma megy, azért ez nem semmi. Ma már a formára sem kell adni. Nem hiszem, hogy pl a kelet német országrészben 20 év alatt ennyi kőgazdag oligarcha lett. Ellenzékkén még Viktorék is, hogy verték a mellüket, hogy így oligarchák, meg úgy offshore lovagok, meg ügynökök. Most pedig nem nagyon erölködnek, hogy megszüntessék ezeket, pedig 2/3-uk van, bármit megtehetnének. Igaz, hogy akkor valószinűleg azt is meg kellene vizsgálni, hogy egy sima gázszerelő kisiparos, viktor falubelije, hogy is kerülhet be a 100 leggazdagabb közé. Abban bízom, hogy talán már az unokám nem fog ilyen megosztott országban élni.

billy reed 2014.01.06. 01:51:22

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: "Aki nem teljesen hülye, képes egy óra alatt átlátni a marxizmus nevű primitívséget. Én ma is bármit tudok marxista szellemben elemezni."

Sok mindent lehet mondani, de hogy a marxizmus primitívség lenne...hááát...
Náluk alaposabban még senki sem elemezte a kapitalizmust.
Néhány dologban nem volt igazuk, néhány dolgot meghaladt az idő.

De a dolog lényegét alaposan megfogták, és bizony elemzésük helytálló.
Nem véletlen, hogy a nyugati közgazdaság tudomány foglalkozik is vele.
Csak mi felejtettük el, itt Köztes-Európában.

@EnTeO:

"Nyilván egyik nagyapám pár holdacska földje, meg a másik négy segédet foglalkoztató asztalosműhelye miatt tartoztunk abba a kategóriába, amiről Ön nem akarja elfogadni, hogy van elsőkézből származó élménye, emléke a korról. "

Ez a 80-as években /háztáji, maszek világ stb./ már senkit sem érdekelt, sőt, része volt a rendszer megengedő politikájának.
Ez nem azt jelenti, hogy nem fogadom el igaznak, amit ír, nyilván üldözték önt.
De én is jócskán éltem a Kádár-korszakban és soha nem tapasztaltam magam körül ilyesmit.

" Talán mert a családom nem használt tudatmódosítót Önnel ellentétben."

Az ilyen "érvekkel" azért óvatos lennék. Ez csak sima lenézés.
Tudja, a kommunizmus sok millió embernek felemelkedést hozott. Akár tetszik akár nem. Oktatást, egészségügyet, összkomfortos lakást, autót, hétvégi telket.
Nem volt hibátlan, sok hibája, bűne volt. Tény.

90 után minden szabad lett. Főleg a rablás.
A kisemberrel itt már nem törődnek. Helyzetük, /életszínvonal, kiszolgáltatottság/ egyre rosszabb.
Egy példa: mikor hallott Ön utoljára arról, hogy egy melóst /kőműves, asztalos/ kitüntettek? A munka hőse.
Ma kizárólag magukat értelmiséginek mondó-gondoló emberek jutalmazzák egymást. A munkások meg le vannak...
Ők ezért emlékeznek nosztalgiával a korszakra.
Érti már?

bloggerman77 2014.01.06. 02:14:57

Az itteni kommenteket olvasva elképesztő, hogy a 80-as évek időszakát némelyek úgy festik le, mint az 50-es éveket.

A szembeszomszédom családja kuláklistás nagygazda volt. Meg 56-os az apja. Szóval tipikus "megbízhatatlan" család. Aztán mindennek ellenére elsőre felvették a műszaki egyetemre a úriembert, építőmérnök lett. Járta a "fejlődő világot", már akkor messze a magyar átlagszínvonal felett élt. Még a tengizi magyar projektben is részt vett, ahonnét csempészszőrmékkel megrakodva jött haza.
Rendszerváltozás után jól futó mérnöki irodát alapított... Ja, és elkezdte hirdetni, hogy őt üldözték... :) Látszik...

panelburzsuj 2014.01.06. 02:52:09

@EnTeO:
Hittanóra a kriptában, mert a sekrestyét a hadkieg bitorolja: ez messze jobb, mint a poszt.

hamlet49 2014.01.06. 08:28:40

@Brúsz Pringstein: A kommunizmust és a kapitalizmust is a zsidók találták ki!Az előbbit nekünk az utóbbit maguknak!Még valamit,jó a blogger cikke,de személytelen mint manapság mindenki igy ir!Csak találgat az ember vajon kiről,kikről lehet szó???Hiszen nem mindenki élt igy!

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.06. 08:43:26

@billy reed:

Sajnos nem. Marx általánosított és tévesen következtetett. Nem csoda, hogy eszméit már a XIX. sz. végén sem vette kmolyan senki, persze nyilván híveit leszámítva. A modern közgazdaságtan gyakorlatilag semmiben sem ért egyet Marxszal. Nem is tanítják az egyetemeken, mint használható eszmét.

Démonmac1 2014.01.06. 12:05:27

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Pontosítsunk, te nem találkoztál vele.
(ennek több oka lehet :)

pidou 2014.01.06. 14:19:31

Végig szemezgettem,de egy őszinte gondolatot nem csíptem el, trágársággal közvetlen módon akarja hitelteleníteni a múlt rendszer kárvallottjait, önmagát pedig a megmondó ember szerepkörébe nyuvasztja, pedig messze nem az. Igaz Mónika sajátos környezetben szocializálódott , na ott elképzelhető ez a kis abszurd, ahol önmaga és környezete is hiteltelen, súlytalan . Az különösen érdekes,hogy a kommentek pedig egyből a jelenkori diktatúra elemeit vélték felfedezni ebben a konfúz jellemtelenségret hirdető ulyssesi hebrekelésnek.

Vakmacska 2014.01.06. 14:44:10

@pidou: sajnos nemhogy írni nem tudsz közérthetően, de úgy látom olyan nagyon olvasni sem értő módon....

Gyingizik 2014.01.06. 15:32:33

@Ibolya2013: Igen én is emlékszem a KGST által gyártott, működésképtelen háztartási és közlekedési eszközökre, a kommunista cenzúra által betiltott zenekarokra, írókra, a kommunista rendőrség által megvert hosszú hajú fiatalokra, a többszáz ezres henye, munkakerülő, alkoholista prolira, akiknek hofigéza szilveszteri műsora volt a magas kultúra csúcsa, és részegen beszóltak a vonaton, ha könyvet olvastál. A több éves kötelező sorkatonai szolgálatra ahol italozáson kívül semmit nem lehetett megtanulni, a bunkó nyolc osztályos tanácselnökre, aki a haverjaival szétlopta az ÁFÉSZt meg a TSZt. A szánalmas tvműsorokra: vagy 20 éves, lefutott amcsi filmek, vagy kommunista erkölcsre nevelő unalmas tvjátékok mentek állandóan. Aki meggebedt a munkahelyén ugyanannyit keresett, mint a gyárban tébláboló lumpenproli. De marha jó volt tényleg. Maradjunk annyiban hogy szar volt akkor is - és most is az.

csak egy néző 2014.01.06. 15:53:08

@Gyingizik:
Igazad van, van némi hasonlóság, nem kicsit...
Ma Hofi helyett, aki sosem volt olyan ordenáré, mint az aki azt terjesztette anno magáról, hogy ó szeretne lenni a II. Hofi, nemzetünk sáfrányos, pumacsíkos nagy nevettetője Fábry showmen. Mondjuk a tv műsorok sem sokat változtak q, ma már nem csak szilveszterkor képviselik a magas kultúrát, (Győzike show, Csillag születik, X faktor, Budapaest éjjel....) Ma már bárki jelentkezhet 150 cm felett Kövér laca bohóc hadseregébe, igen jó fizetésért. Ma már nem csak bunkó tanácselnök lehet valaki "nyóc" általánossal, ma már egy sima gázszerelő is lehet "Akadémiai" elnök és polgármester, ma már, akár 3 év alatt bekerűlhet a 100 leggazdagabb magyar közé, de parlamenti képviselő és polgármester, miniszterséghez is elég egy érettségi (Lászlóné), ma már elég egy másolt diploma is a Köztársasági elnökséghez, ma már meg lehet élni 47000 ft-ból is, az állam minden munkanélkülinek biztosítja a sárga mellényt. Maradjunk annyiban, hogy szar volt akkor is, de most már jobban teljesítünk.

Gyingizik 2014.01.06. 16:34:57

@csak egy néző: Ez a hetvenes, nyócvanas évek nosztalgia akkor is védhetetlen. Nézzük meg milyen erőforrások álltal a kádár rendelkezésére. Nyugatról már vette fel a hitelt, az oroszoktól kapta az olcsó földgázt, olajat, és más ásványkincseket. Ehhez képest a boltban pl. két fajta péksütemény volt, 4-5 fajta ihatatlan bor (bortemelő országként!!!) - akármit akartál venni, nem lehetett belőle normális minőséget kapni. Nézzük pl. motorkerékpár. Mindössze egyetlen használható motor volt minden kategóriában, azt az IFA gyártotta (Simson, EZT). Robogóból Babetta. A többi be se indult! De még a felsoroltak is 15 évvel el voltak maradva a nyugatiakhoz képest.Mindez úgy, hogy állítólag mi voltunk a kommunista tömb legmagasabb életszínvonalú országa! Családi házat csak 2 féle típust lehetett építeni: 65-től nyolcvanig négysarkos kádár kocka, 1980-tól sátortetős kádár kocka. Nem lehetett egy könyvet elolvasni, hogy a végén ne legyen 15 oldalas tanulmány arról, hogy hogyan kell értelmezni a marxizmus-leninizmus szemszögéből. Csop.veztől felfelé mindenkit megfigyeltettek a munkatársaival, persze már nem jött a fekete autó, mert mindenki tudta, hogyan kell viselkedni. A határon túli magyar "román" "szlovák" netalán "jugoszláv" volt.
Persze gondolom, hogy a posztíróhoz hasonló középkorú kádáristáknak most is az.

rizy 2014.01.06. 19:35:06

@Gyingizik: nekem a középkorúnak nem teljesen nevezhető kádáristának, igen most is az.Mert nem a földim. Azért csak még egy gondolat, a minőségről és a kétfajta péksüteményről, Te valami évtizedes tévedésben vagy.

bakuc60 2014.01.06. 20:11:45

@Pünkösti Sándorné: Hol volt akkor még internet, gyökér ?

Tóth Ágas 2014.01.06. 20:52:14

@alte trottel: örülök, ha nem okoztam fájdalmat. nem élvezem mások fájdalmát, ez az ávós vérvonal kimaradt a családunkból.

ugyanakkor pedellusként vagy fűtőként sem valószínű, hogy besúgó voltam.

akkor már inkább haladó gondolkodású, humanista rendezőként vagy íróként nyomtam fel sunyiban közeli kollégáimat, barátaimat.

egyetértek, hogy az összes eddigi kormány bűne az elmaradt elszámoltatás. plusz egy államfőé és több alkotmánybíróé is egyben.

Pünkösti Sándorné 2014.01.06. 21:22:10

@bakuc60: Szövegértésből egyes!
Olvasd el, mit írtam!

bakuc60 2014.01.06. 22:00:50

@Pünkösti Sándorné: hát, olvasva a többi kommentet, a szövegértéssel kapcsolatban valószínűleg te küzdesz kihívásokkal...

Pünkösti Sándorné 2014.01.06. 22:34:09

@bakuc60:
Á, csak nem mertem őszintén megírni a véleményemet. Tudod, félek.

Pünkösti Sándorné 2014.01.06. 22:35:23

@bakuc60:
És nem az Orbán-kormánytól félek.

Gyingizik 2014.01.07. 08:50:29

@rizy: Bocsánat, háromfajta sós pékáru volt (ha a kétfajta kenyeret nem vesszük ide): Kis kifli, nagy kifli, vizes zsömle. Banán a pult alól. Maga cikkíró is említi az akkori színvonalat: fekete címkés, körüveges cseresznye"pálinka" (teljesen szintetikus volt, akárcsak a többi igénytelen szintetikus szesz: kevert, császárkörte stb.) Magnót is említ: nekem pl. a szocialista ipar nagyszerű terméke az Unitra magnó, kazetta jut eszembe. Ami egyszer használatos volt: a magnó szétesett, a kazetta szalagja pedig megnyúlt egy hallgatás után. stb. stb. A mostani rendszer se leányálom, de hogy az jobb lett volna, azt nem hiszem.

csak egy néző 2014.01.07. 09:39:19

@Gyingizik:
Szerintem nem kellene erőlködnöd az "akkor minden szar volt" vonallal.Ez a blog nem annak a mocskos átkosnak a dicsőítéséről, visszasírásáról szól, ha nem tűnt volna fel. Senki sem állította, hogy akkor hű de jó volt.Ez az emberek szemléletváltozásáról szól. egyébként kíváncsi lennék a korodra és, hogy abban az átkosban mivel is foglalkoztál és most mivel foglalkozol?
Az látszik, hogy nem sokat jártál akkor pékség felé és magnóból és kazettából is csak fos jutott neked. Ja és még egy kérdés.Jártál e a 70-es években külföldön???

Gyingizik 2014.01.07. 10:14:57

@csak egy néző: Nem erőlködnék, ha a cikkíró nem erőlködne a rántott hús, komjáti zene, mindenkinek volt lakása, szalagos magnó, senkit nem üldöztek, 56 csak focimeccs volt vonallal. Maga cikk arról szól, hogy cikkírót irritálja aki nemzeti múltat, üldöztetést fantáziál magának és a családjának, engem meg az irritál, aki marha jó kádár korszakot fantáziál. Nem volt üldöztetés a 80-as években? A hétköznapi ember szintjén talán nem, de azért volt rettegés pl. volt személyi lap a munkáltatóknál, amire ugye csak felvezettek ezt-azt. Nem jó szemmel nézték a válást (még ha mondjuk egy lusta, alkoholista tahót is akart otthagyni egy normális nő pl.) nem jó szemmel nézték, ha vki új munkahelyre ment ("vándormadár"). Mindenki pontosan tudta hol a határ amit nem szabad átlépni, és nem lépte át. De az nem jelenti hogy nem volt parancsuralom. Egyébként 40 éves vagyok, az átkosban tinédzser voltam. A hetvenes évekről annyit, hogy már az oviban is az Auróra cirkáló dicsőséges szerepéről szólt a foglalkozás, a karácsony "fenyőünnep" volt.

BKV reszelő 2014.01.07. 11:02:04

@Brúsz Pringstein: Muterodat meg megzabálta a kamaty. Te egyedül vagy ilyen hülye vagy személyesen smídtt páll tanítványát "tíztelhettyük" benned?

csak egy néző 2014.01.07. 11:10:12

@Gyingizik:
Köszönöm, hogy válaszoltál. Szerintem továbbra sem értünk egyet abban, hogy miről szól a cikk. Az írója leírja, hogy szűkebb környezetében, hogy képesek megváltozni az emberekés az emlékek. Én sem azt mondom, hogy nem volt üldöztetés, de hidd el, hogy az akkori fiatalok (70-80-as) években többnyire leszarták a politikát, ahogy ma is.Általános iskolásként/úttörőként (amíg ki nem vágtak) sikerűlt velem megutáltatni, szinte az összes ünnepséget,amikor gyerekként mindenféle tornamutatványokat kellett csinálnunk az akkor nemzetvezető elvtársak előtt a Felvonulási téren. az akkor kötelező mozilátogatások alkalmával vetített Ballada a katonáról című filmalkotáson, akkor jókat röhögtünk. Én akkor voltam katona, amikor te születtél és mégsem lettem alkoholista. Nekem is ha nem is seggig érő, de hosszú hajam volt és mégsem vert meg a kommunista rendőrség a Traffic, Nashville Teens,Spencer Davis koncert után, mert aki nem akart balhézni, az nem arra ment, ahol tudni lehetett, hogy az akkori keménymag balhét fog csinálni.Hidd el, hogy marhára nem érdekelt engem/minket, hogy mit vezetnek fel a "személyi lapunkra", pedig elég sok büntit kaptam, mert járt a pofám a "kommunista szombat" miatt. a következő munkahelyemen, már akkor 23 évesen jártam külföldre,pedig 2 nagybátyám is kitántorgott Amerikába 56-ban, amikor te még csak bölcsis lehettél. Hidd el nekem, hogy biza tényleg úgy volt, hogy Magyarország volt a legvidámabb barakk. Itt már a 70- es években bőven voltak klubok, bulihelyek,(Metró,Illés, Omega, E-klub, stb), ahol biza, ha nem is betiltott, de nem igazán reklámozott (Sakál vokál) bandák nyomták és lehetett nem csak kommersz cserkót inni. Csak egy példát mondjak, az akkori NDK-ban ha este 8-ig nem kérted ki a piád, akkor biza záróráig, szigorúan este 10-ig csak lónyálat ihattál és, ha kicsit hangosabban mentél haza, hamarabb megtalált a "policáj) és itthon, ha nagyon akartál, akkor min 4-5 féle magnó közül "választhattál". Bocsi, hogy kicsit hosszúra sikerült, hidd el én sem sírom vissza az akkori időket, de nem is hányok rá, mint azok,akik akkor is élvezték az előnyeit ,többnyire ők okának rá és nem azok, akiket meghurcoltak.Ennek az kis országnak akkor a háború után ezt dobta a kocka. Ha nem lettünk volna határosak a nagy testvérrel, lehet, hogy másként alakult volna a sorsunk. De tudod, ez olyan, ha a nagyanyámnak kereke lett volna ő lett volna az omnibusz.

pidou 2014.01.07. 12:37:50

@pidou: Szociológiai trend,hogy a kisebbség lassan elveszti gyökereit, ezért egyre agresszívabban csodálkozik a világra. Az eltérő identitás félelmet generál monikában is. Nem hisz a szemének,hogy a társadalom egységet alkot, összezavarja személyiségét ,hogy kisebbségi környezetének kaméleon magatartása szép lassan súlytalanná válik. Kitalált emlékeit általánosítani akarja a társadalomra, pedig csak közvetlen környezetében ismerheti fel az alakoskodó ,hatalomhoz simuló hűszolga magatartást, és mégis tőlük kéri számon , hogy miért is (?), mintha amit a tükörben lát , azt nem fogadná el, de igen ilyenek a monikák: hiteltelen talajt vesztett ,vergődő kirekesztők, és haragtól indukált trágár minősítők. Na ezt vette észre a magyar társadalom többsége, és egységbe tömörült, jól látható alakzatban, struktúrában. Az alattomos lakájok vesztették el alkjukat és képlékany rothadó masszává zsugorodtak...és most vergődnek.

pidou 2014.01.07. 12:42:01

@Vakmacska: Az a pikáns az értetlenségedben,hogy a magyar nyelv közös ismerete miatt spirituálisan összetartozunk, de az identitásunk,és az értékrendünk mégis elválaszt.
Szociológiai trend,hogy a kisebbség lassan elveszti gyökereit, ezért egyre agresszívabban csodálkozik a világra. Az eltérő identitás félelmet generál monikában is. Nem hisz a szemének,hogy a társadalom egységet alkot, összezavarja személyiségét ,hogy kisebbségi környezetének kaméleon magatartása szép lassan súlytalanná válik. Kitalált emlékeit általánosítani akarja a társadalomra, pedig csak közvetlen környezetében ismerheti fel az alakoskodó ,hatalomhoz simuló hűszolga magatartást, és mégis tőlük kéri számon , hogy miért is (?), mintha amit a tükörben lát , azt nem fogadná el, de igen ilyenek a monikák: hiteltelen talajt vesztett ,vergődő kirekesztők, és haragtól indukált trágár minősítők. Na ezt vette észre a magyar társadalom többsége, és egységbe tömörült, jól látható alakzatban, struktúrában. Az alattomos lakájok vesztették el alkjukat és képlékany rothadó masszává zsugorodtak...és most vergődnek.

csak egy néző 2014.01.07. 13:22:11

@pidou:
Köszönjük igen értékes szociológiai esszédet.
Ez mindenkinek öröm, hogy a társadalom többsége, (akiket te névszerint ismersz) egységbe tömörült és az alattomos lakájok alakjukat vesztett, képlékeny , rothadó masszává zsugorodott...és most vergődik. Ugye a szüleid jól vannak?

becsoccsent 2014.01.07. 18:51:20

szinte fizikai fajdalmat okoz, amikor egy-egy erto olvasasra kepes tarsam probalja megmagyarazni egy kevesbe szerencses - de tobbnyire annal agresszivebb - 'olvtarsnak', hogy miben teved. hogy miert nem az van, amirol o ir.

pusztan csak azert, mert ez az esetek 99,9%-ban teljesen ertelmetlen. az utobbi idoben viszont egyre tobben vannak a funkcionalis analfabetak. akiket sokszor funkcinak is nevezhetunk.

szornyu.

gigacherry 2014.01.07. 23:13:47

@pidou: Aha. Tehát az a gyerek, aki a nyolcvanas években a téren játszott, az alakoskodó, hatalomhoz simuló hűszolga volt. Akar még erről beszélni?

gigacherry 2014.01.07. 23:28:45

@Gyingizik: "A hetvenes évekről annyit, hogy már az oviban is az Auróra cirkáló dicsőséges szerepéről szólt a foglalkozás, a karácsony "fenyőünnep" volt. "

Igen, de mindenki Karácsonynak hívta. Mi 1980-ban tánckoreográfiát készítettünk az Eruptions One way ticket című számára (8 évesek voltunk akkor). Még a tévében is leadták, olyan jól sikerült. Amikor anyukám a marxizusról beszélt, megkérdeztem tőle, ki az a Marci (marcizmusnak értettem), az Auróráról pedig egy tejpép jutott az eszembe, amit ugyanúgy hívtak és nem értettem, mit eszünk az oroszokon, mikor a tévében folyton amerikai filmek mennek és azok sokkal érdekesebbek, mint az oroszok dolgai. Fura idők voltak, de aki akart (és akit vitt a családja) akkor is járhatott templomba. 14 éves koromban (1986) nyári táborban voltunk az NDK-ban. Minden nap Honecker képe alatt kellett ebédelnünk, és amikor két magyar fiú ottani úttörősapkát vásárolt magának és US Army feliratot tett rá, a táborvezetők ügyet csináltak ebből, a magyar tanárok viszont ügyet sem vetettek rá. Mindez nem jelenti azt, hogy akkor baromi jó volt.
Pont mert nem volt az, 89-ben lelkesen néztük meg a Köztársaság kikiáltását, mert azt reméltük, mostantól sokkal jobb lesz. Ezért fájna annyira elveszíteni mindazt, amit akkor kaptunk (a köztársaságról nem is beszélve ugye).

gigacherry 2014.01.07. 23:40:11

@scsaba1: Eddig rendben van, Na de volt-e megvalósult kommunizmus? Mert szerintem nem. A "kommunisták", akiket mindenki utál, valójában nem a magántulajdon megszüntetését, hanem kisajátítását célozták meg. Tisztába kellene tenni a fogalmakat. A liberálisok pl. épp hogy kisebb szabályozást, szabadabb gazdaságot szeretnének, és szentnek tartják a magántulajdont. A valódi kommunisták, és liberálisok tehát kb. a két véglet a társadalomban (ami a gazdaságot illeti). Szerintem mindeninek tisztáznia kellene a saját világnézetét, és érdeklődni a másokéról, még mielőtt bélyeget sütne rájuk.

gigacherry 2014.01.07. 23:44:23

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Igazad van. A többit az előző scsaba1-nek szóló hozzászólásomban írom le.

Gyingizik 2014.01.08. 08:44:33

@gigacherry: Érdekes élmények. Mivel érdekel a korszak, gyűjtöttem néhány sztorit idősebb ismerősöktől. Szegedi Egyetemisták közös, évfolyam-zárthelyi dolgozat után az utcán beszélték meg mik lehettek a dolgozatban a megoldások. Izgatottan, csoportba verődve az egyetem épülete előtt. 5 perc múlva megjelent a rendőrség, hogy mi ez a csoportosulás. A másik arc meg elmesélte, hogy olyan magánélete volt, hogy a kádár korszakban egyik munkahelyről a másikra sodródott. (gyári munkás volt.) Egyszer csak megkereste a belügy, hogy "te vándormadár vagy, az ellenkezik a szocializmus erkölcseivel. viszont folytathatod ezt az életmódot, DE majd mi megmondjuk melyik gyárba menjél, és ott majd mindig eltöltesz pár hónapot, és nekünk jelented, ki miről beszél a gyárban a szalag mellett, az öltözőben stb." Szóval csak diktatúra volt, ami azonban tagadhatatlanul biztosított egyfajta alsó kategóriás létbiztonságot. Az is biztos hogy Romániánál, NDK-nál jobb volt, de hát ugye a motivációk ismertek: kádár félt a forradalomtól, ezért volt kicsit lazábbra engedve a gyeplő. Külföldi hitelből, meg olcsó orosz energiahordozóból nem nagy művészet kicsit pumpálni az életszínvonalon.

gigacherry 2014.01.08. 08:52:14

@Gyingizik: Nem kétlem, hogy diktatúra volt. Annyit mondok, hogy gyerekként mi ebből nem sokat érzékeltünk, maximum fura, számunkra érthetetlen dolgokat. Szerintem a mi gyerekeink ugyanígy lesznek azzal, amit hit- és/vagy erkölcstan órán tanulnak.

Gyingizik 2014.01.08. 09:06:50

@csak egy néző: Ezt értem, de a honecker vagy ceaucescu rendszerhez képest minden jobb volt. A vörös khmerekhez, meg észak-koreához képest meg valóságos mennyország, nem vitás. Szóval lényeg: én hányok a régi rendszerre meg a mostanira is. Nem fantáziálok a családomnak vallásos, nemzeti múltat, de sajnos ki kell javítanom, ha vki azt állítja hogy pl. olyan zenét lehetett hallgatni amilyet csak akartam a "szalagos magnóról". Amikor zenekarokat tiltottak be (Beatrice) vagy lehetetlenítettek el tehetséges előadókat (Radics Béla) vagy egyszerűen csak nem akart megfeküdni az egyetlen lemezgyár őskomcsi igazgatójának (cserháti).
Persze aki komjátit hallgatott a szalagos magnóról, annak elismerem ez nem volt probléma.
Üldöztetés is volt, ha nem fogtad be a pofád (március 15-ék), 56 + a megtorlás, 200 ezres kivándorlás meg nem "focimeccs" volt, sajnos ezt sem lehet szó nélkül hagyni, különösen, hogy egyik hozzászóló azt írta, hogy írjuk össze kinek milyen emléke van. Az, hogy lazább volt, mintha visszajött volna Rákosi, önmagában nem érdem. (Minden közegben ott voltak az informátorok egyetemen, gyárban stb.)

gigacherry 2014.01.08. 09:18:01

@Gyingizik: 83-ban Feró szerepet kapott az István a király-ban, Onnantól lassan elkezdték rehabilitálni a Beatricét is. Húgom egyik osztálytársa az ő koncertjük miatt nem ment egy nap iskolába és Feró beírt az üzenőfüzetébe, hogy "igazolja" a hiányzást. És az osztályfőnök min volt felháborodva? Azon, hogy hogy hívhatnak valakit Ferónak? "Én sem Lacó vagyok hanem László". (Most az ofő egyébként közéleti szereplő.)
Ezt csak azért írtam le, hogy színesítsem a képet. :-)

talalom 2014.01.08. 15:34:29

"Na ezt vette észre a magyar társadalom többsége, és egységbe tömörült, jól látható alakzatban, struktúrában." - írja pidou. Mikor is szokott a társadalom többsége jól látható alakzatba tömörülni? Meg még struktúrába is?
Egyébként mintha elfeledkeznénk az írás legfontosabb kérdéséről: kik is éltetik a Horthy-rendszert? Miért is? Mit tudnak arról? Én is a háború után születtem, tehát legfeljebb a történelemkönyvekből, irodalomból tudok egyet-mást. Meg persze a szüleimtől. Édesanyám nyolcgyermekes falusi kovács családjában nőtt föl, '52-ben államosították a kocsmát, amelyből apámmal élt. Mégis megőrűlt, amikor valaki a Horthy-rendszerre nosztalgiázott. Felháborodva hívott, amikor a Schmidt Mária nevű agitprop-titkár (most történésznek nevezik) azt mondta a tévében, hogy a Horthy korszak demokratikus volt, általános és titkos választójoggal. "Ez nem tudja, hogy a faluban a pap, meg a jegyző előtt kellett aláírni a szavazólistát?" - háborgott. Ő már sajnos nincs közöttünk, de a húga nagyon dühös a horthyzókra, főként az iskolai rendszer mai átalakítását nézve. "Ezek úgy hiszik, ahogy a tanító mondta nekünk annak idején, hogy a parasztnak elég, ha annyit tud, hogy esőben álljon az eresz alá?" A tanító földjén egyébként kötelező volt az iskolásoknak meghatározott órát dolgozni, amit a nagyapám pénzzel váltott meg. Nemcsak kovács volt, hanem állatfelcser is, mivel az I. világháborúban kitanulta a szakmát - volt rá ideje, 9 évig volt katona. Ezért aztán a környéken a beteg állatokhoz is őt hívták: ment, éjjel--nappal, ünnepen is - így tudta tisztességgel fölnevelni a 8 gyermekét. Persze egyikük sem tudott továbbtanulni - ahhoz már nem volt elég a család anyagi ereje, így édesanyám is csak hat osztályt végzett. (Szerencsére még megérhette, hogy ott legyen az unokája doktori diplomájának átadásán.)
Ami meg a módos parasztokat illeti: eljött az ő idejük. Nem kell már a mezőgazdasági munkásnak - mint a téeszek idején - munkaviszony, szabadság, meg társadalombiztosítás. Elég a zsebbe dugott napszám, meg esetleg egy tányér étel. És lehet könnyes szemmel hálálkodni, ha ünnepekkor megszán a vitéz nagyságos valami ajándékkal.
Ezt nem értem én se a szerzővel együtt: hogy honnan szalajtották ezt a sok, önmagának is hazudozó nyikhajt. Ez nem a Kádár kor nosztalgiája, hanem hiteles gúnyrajz az "egységbe tömörült, struktúrált" többségről.

Myfanwy 2014.01.09. 09:37:28

Néha a facén magam is szoktam kommentelni .. A múltkor Apósom, akinek van egy kis-közép vállalkozása, megintett, hogy fejezzem be a politikai kommentjeimet, mert félő, hogy az esetleges pályázati pénzekkel szarakodni fognak.. Eszembe jutott a gyerekkorom, amikor Apu beszélt 56'-ról, de a lelkünkre kötötte, hogy a suliban egy szót se!
..úgy gondolom, mindegy, hogy milyen politikai érában élünk, ha az épp aktuális hatalom ilyen mély félelmet kelt egyszerű emberekben, akkor az csak egy szóval lehet jellemezni: diktatúra!
Az első Orbán kormány hatalomra kerülése előtti választáskor kezdődött az az időszak, amikor a politika kezdett kényessé válni, mint beszédtéma. Barátságok és családok szakadtak szét, csupán ideológiai különbségek miatt.. Emlékeznek, voltak azok akik kokárdát viseltek, és voltak akik nem..
Rettenetesen nyomasztó időszak volt!
A diktatúra akkor teljes, ha beszivárog a hétköznapi gondolatokba is.. Szerintem

András Berente 2014.01.09. 12:06:33

Tisztelt Török Mónika! Én egy ismerősöm ajánlására olvastam el 1-2 írását! Az 'Országos amnézia' szerintem csúcs volt!! Nagyon helytálló, a mi mostani "keresztény, polgári, állatira magyar, mondhatni magyar-magyar demokráciánkban". Sajnálom, hogy kevesen gondolkodnak úgy, mint Ön, kevesen látják így a nagy büdös valóságot így! Én 36 éves vagyok...nem vagyok okos, de valami hasonlót látok, hallok, tapasztalok én is! Bár sokszor abban sem vagyok biztos, hogy egyáltalán magyar vagyok-e! Mindegy! A lényeg, hogy gratulálok Önnek, és én várom a következő megosztását! (a bunkózó, zsidó, kurvázó meg saját magáról írt, és a saját szegénységi bizonyítványát állította ki) Tisztelettel! B. A.

pidou 2014.01.09. 18:04:09

@csak egy néző: miért is kéne névszerint a többséget ismerni? Ha figyelemmel kíséred a közvéleménykutatás anyagait, ugyanerre a következtetésre juthatsz.
Újra inzertálom,mert látom nem értetted, sőt a szereposztásról is beszélek:Na ezt vette észre a magyar társadalom többsége, és egységbe tömörült, jól látható alakzatban, struktúrában. Az alattomos lakájok vesztették el alkjukat és képlékany rothadó masszává zsugorodtak...és most vergődnek.
1.)
A keresztény magyar társadalom 1920-1945 közötti polgárosodása során eredményesen exisztált. A II War után a politikai szerepben tetszelgő hatalmi terror képviselői, ideológiai alapon elvettek mindent a magyarnéptől. Mert ugye a közösségi tulajdon magasabbrendű volt ,mint a magántulajdon. Tönkre tették ezek az emberek az értelmiség azon körét akik gondolkoztak. A konszolidáció után jöttel a lakájbesúgók, akik semmit nem érő kedvezményekért ( külföldi utazás, vezetői beosztás,anyagi előnyök..stb) szolgálták a hamis ideológiai hatalmi struktúrát. A társadalom többsége megőrizte hitelességét, szellemi függetlenségét. És most jön törökmoni és be akarja mocskolni azokat,akik nem vettek részt ebben a hazug rendszerben. Torok azt akarja bemesélni,hogy mindenki hazug ,áruló komformista volt.
2.)
A becsületes magyar állampolgár nem volt üldözött,ha a hatalmi diktatúra előírásait betartotta. Lehetett templomba járni ,stb. torok ezzel botor módon érvel..A becsületes dolgozó nem akart 14 Kft-t ,aztán az embeek pénzével meglógni. Nekik volt igazán rabság.
3.)
Aztán jött a rendszerváltás és a politikai hatalomban lévők maguknak,vagy maguk hasznára privatizálták az 1950-55 között államosított vagyont. Egyből a magántulajdon lett a magasabb rendű, mivel az állam rossz tulajdonos és eladtak 115 magyar tulajdonú céget. Ezek az emberek 4 éve kiestek a hatalomból ,mert a magyar társadalom felismerte, a kirablóit , és elzavarta őket. És most jön törökmoni és birkának nevezi a magyar népet, no meg maszlagnak , ez az egyszerű vergődő nem érti,hogy észrevettük a pénzszivattyúkat? Eladósították az áálamot , az önkormányzatokat, és a devizahitellel a polgárokat . Évente 2.500 milliárd Ft áramlik a bankok felé kamat és tőketartozás miatt. És ezek a torok félék kérik számon a szegénységet ,amikor juttatták a társadalmat a szegénységbe.

És fel meri teni ez a torokm ,hogy "Honnan jön ez a hihetetlen mennyiségű, tömegű, alaktalan masszányi ostoba?"

A kevélység csimborasszója ez. Ő is tudja , néhány pénzszivattyú lett leállítva , és ezért megőrül, bárkit befröcsköl, értéktelennek minősít,mert nem mer szembe nézni a ténnyel megbukott a liberális gazdaságpolitika, mert erkölcstelen és társadalom ellenes. Szégyenteljesnek tartom,hogy ilyen emberek élnek hazámban.

érted már ?

Ps.: remélem a te szüléid is jól vannak,és a gyermekeid is.

pidou 2014.01.09. 18:08:36

Arról kellene torokmoninak írnia,hogy mi történt velünk, magyarokkal? Hogyan jöhetett létre ez a borzalmas törésvonal a nemzeti oldal és a balliberális oldal között, amely már a 19. század vége óta megmérgezi a magyar közéletet? Miért dolgozik a balliberális ellenzék Károlyi Mihály és Jászi Oszkár óta az ország érdekei ellen? Miért állnak inkább az ellenségeink oldalára és miért segítették elő hataloméhes tevékenységükkel az ország ellehetetlenülését.

talalom 2014.01.09. 20:37:52

A keresztény magyar társadalom 1920 és 1945 között nem épített ki normális egzisztenciát (mellesleg egzitált, még jó, hogy azt nem írta pidou, hogy exitált, bár az sem állt volna távol a valóságtól). A magyar társadalom pedig nem keresztény, hanem szerencsére mindenféle, vannak istenhívők, akik különbözőképpen tisztelik az istenüket és vannak ateisták is szép számmal. Egy vesztes háború után nem azt vetem Horthy szemére, hogy nem épített csodamagyarországot, hanem azt, hogy a jelenlegi rezsimhez hasonlóan a társadalom legrosszabb ösztöneire épített: az irigységre, a kivagyiságra, a kapzsiságra, az alamusziságra, a szolgalelkűségre.
"Hogyan jöhetett létre ez a borzalmas törésvonal a nemzeti oldal és a balliberális oldal között,..." - írja pidou. Úgy kedves Pidou, hogy eszmetársaiddal együtt képesek vagytok olyan pofátlanságot leírni, hogy a "nemzeti" oldal és balliberális oldal. Kikérem magamnak, hogy a nemzeti és a magyar szót megtagadod attól, aki szocialista, liberális, esetleg konzervatív módon gondolkodik - hogy ellenségnek nevezd Károlyit, Jászit. Talán elgondolkodhatnál, hogy mi történt Veled, aki úgy hiszi, hogy megmondhatja ki ebben a hazában nemzeti és ki a nemzet ellensége.

csak egy néző 2014.01.09. 21:15:26

@pidou:
Húú ez nem semmi. Ezzel a kis szösszeneteddel, simán pályázhatnál a most iduló Magyar Krónika című hozsannázó sajtótermékbe. Gondolom, valami hihetetlen magas színvonalú esszék fognak megjelenni e drága papirra nyomtatott remittenda lapban, dicsőítve és az egekbe magasztalva ezt a rezsimet és tisztalelkű vezetőit. Te simán beleférsz.
A korodat a fotód alapján megsaccolva abban a mocsok, hazug 60-as években születhettél, tehát a "II. War" (waoooh) előtti időkről neked sem lehetnek "exisztált" tapasztalataid. Ami a "II?War" (waoooh) utáni időkben történt sok mocsokságot, még Török Mónika sem cáfolta és nem akart senkit bemocskolni. Szavaidból itélve, te bizonyára nem vettél részt abban a hazug rendszerben, tán nem is éltél benne. Gondolom te nem voltál "áruló komformista", te valószínüleg esténként leosontál a sötét pincébe, magadra zártad az ajtót és suttogva kiabáltad, hogy "Ruszkik haza és Kádár takarodj és mocskos komcsik"
Lépjünk tovább.
A módszerváltás után.
"Egyből a magántulajdon lett a magasabb rendű, mivel az állam rossz tulajdonos és eladtak 115 magyar tulajdonú céget. Ezek az emberek 4 éve kiestek a hatalomból ,mert a magyar társadalom felismerte, a kirablóit , és elzavarta őket. És most jön törökmoni és birkának nevezi a magyar népet, no meg maszlagnak , ez az egyszerű vergődő nem érti,hogy észrevettük a pénzszivattyúkat? "
Kik is estek ki a hatalomból?
Kit is zavartak el???
Széles elvtársat?
Pintér elvtársat?
Orbán Gyöző papát?
Csányi OTP Sándor?
Gyurcsány Ferencet?
Simlicska Lajost?
Nyerges Zsoltot?
Puch Lászlót?
Mészáros gázszerelő Lőrincet?
"Eladósították az áálamot , az önkormányzatokat, és a devizahitellel a polgárokat"
Mit is mondott Orbán Viktor a zömében fideszes önkormányzatoknak? Nyugodtan adósodjatok el, majd mi megoldjuk okosba, ha hatalomra kerülünk. Kik is vezették be a devizahiteleket 2000-ben?
Vajon, miért is vették fel a "tudatlan" tömegek a 2-5%- os deviza alapú hiteleket a 10% feletti kamatozású Járai forint hitel helyett? Mert ugye ostobák voltak és hittek abban, hogy visszatudják fizetni. Most lépjünk túl azokon, akik 0 önerőre vettek autót, plazma tv-t, nyaralásokat, abban igazad van,hogy az is megérne valóban egy misét, hogy a bankok miért és miért úgy számolnak, ahogy. De visszamenőleg a földbe döngölni és ellenséggé tenni a bankokat, nem biztos, hogy nyerő dolog. Valahogy egészen a II. Orbán kormány hatalomra jutásáig úgy ahogy de tudták fizetni de akkor jött ez a két derék magyar vitéz (Kósa, Szíjgyártó) és megteszik a ma divatos szóhasználattal élve (hazaáruló) a forintot szinte azonnal megdöntő kijelentésüket. Csak ( nem kicsit shortolás gyanús) , hogy nem kevés kormányközeli bennfentes "üzletember, politikus" kaszált nem kicsit, nagyot ezen az üzleten. Ismerek olyan bankpénztárost, aki az "intim pénztárban" zsákszámra rakta a pénzt ismert vezető emberek sportszatyrába.
Továbbá.
"És ezek a torok félék kérik számon a szegénységet ,amikor juttatták a társadalmat a szegénységbe."
Pedig igenis 47000 ft-ból??
"A kevélység csimborasszója ez. Ő is tudja , néhány pénzszivattyú lett leállítva , és ezért megőrül, bárkit befröcsköl, értéktelennek minősít,mert nem mer szembe nézni a ténnyel megbukott a liberális gazdaságpolitika, mert erkölcstelen és társadalom ellenes"
Ez a citátumod, pedig szerintem a cinizmus, pökendiség csimborasszója. te is tudod, hogy néhány pézszivattyú be lett indítva:
Manyup, trafik mutyi, földmutyi, szőlő telepítés mutyi (ne mi nyerjük a legtöbbet) Közgép mutyi, választási körzethatárok megváltoztatása, határon túliak szavazati joga körüli viták, mert ezek ugye erkölcsösek és társadalom barát intézkedések??
Szerinted és a pártod szerint azok az emberek, akik nem a ti fajtátok, azok a magukfajták, csak alaktalan, ostoba, komcsi, libsi massza.
Engedd meg, hogy zárásképpen ide "inzertáljam" az utolsómondatodat
"Szégyenteljesnek tartom,hogy ilyen emberek élnek hazámban."
Boldog Új Évet és sok sikert kivánok neked és felsőbbrendű társaidnak az El Camino útján.

csak egy néző 2014.01.09. 21:18:53

És még egy gondolat és ezzel be is fejeztem itt.
Ha csak arra a lóvéra gondolok, amit ebben az országban csak a módszerváltás óta elloptak büntetlenül (és most minden oldalra gondolok, amikor lopásról beszélek) az ország a gazdaság és az emberek javára fordíttatott volna és azt a gyűlöletet, amit mindkét oldalról szítanak (magunkfajta vs magukfajta) azt is anyagi gazdagodásra lehetett volna váltani, akkor ma mi hitelezhenénk Svájcnak és Kínának is.

calealenta 2014.01.10. 21:04:13

@jaegtoer: én is azt hittem, hogy ez érthető. Nem az a gond, hogy valaki (Ad Dio) tényleg hányik a szockótól, mert az ő családjának az szar volt - hanem amikor gombnyomásra nyomja a hősellenálló szentszöveget. Templomba pl nem volt tilos járni (max Rákosiék alatt), meg egyáltalán, sok mindent el lehet a Kádár-éráról mondani, csak azt nem, hogy brutális vészkorszak volt. Ami szar volt benne, az a képmutatás, de az mindig szar, ha törvényerőre emelkedik.
Aki azonnal látja maga előtt, hogy biztos besúgók voltak TM szülei - az én nagyszüleim se voltak azok (én vagyok 28 éves => matematika), mégse lett belőlük szentatya meg hős ellenálló '89 után. Eleve olyan szakmájuk volt, hogy jól tudtak helyet találni, nagyanyám sportolt és valamilyen mérnök volt, tatám asztalos és repülőgépszerelő. Két ritka magánakvaló, békés ember voltak, nem hiszem, hogy nagyon gazsuláltak vagy mószeroltak volna bárkinek is.
Ez meg, hogy "prolik közt élt", valaki egy ilyen magvas következtetést bírt levonni, miután a posztban szerepel a proli szó kb hatszor - nem ciki az. Az se, hogyha ő ezt mondja magára*, az se, hogy tud ilyen stílusban írni, ha akar (vagy ha felbosszantják). Valahol nem csodálom, hogy a képmutató, kamu emberek így felbosszantják. És ismételten nem a normálisan előadott, hiteles problémákról van szó, hanem erről a "90 után már hordhattunk keresztet" meg egyéb oxigénlegyezgetős, lihegős tirádákról.
@csak egy néző: igaz. Ha már a pidou ellenségkeresős, lövészárkos retorikájánál tartunk. Ott le lehet ragadni rendesen...

*az "arisztokrata" prolizást viszont borzasztóan rühellem, mert oké, de akkor ne vegyetek kb semmit, mert ahhoz mindhez hozzáér az üzemben a fujj csúnya, buta bunkó proli, akit látni se akartok... Sőt, ő rakja össze.

rizy 2014.01.12. 11:07:34

@Gyingizik: nincs semmi probléma, Te így látod, én azt is látom, hogy annak a három fajta péksüteménynek volt egy magyar szabványa, mint szinte minden forgalmazott élelmiszernek, ennek hatására, ugyanazt a minőséget kaptad Budapesten és mondjuk Szegeden. És ez mondjuk igaz volt a pálinkákra is, tehát biztos nem volt benne mérgező anyag, folyamatosan ellenőrizték a minőségét. és ezek csak egy példák abban a mocskos szocializmusban előírtakból. azt nem állítom, hogy minden jó és rendben volt, de azt igen, hogy ennél a mostanra kialakult nem is tudom minek nevezem szarnál jobb volt. Olyan vívmányokat produkált, hogy a svédek, angolok, olaszok, innen vettek mintát. Sajnálom, hogy csak a fogyasztás területét látod, volt ott más is.

rizy 2014.01.12. 11:11:43

@pidou: hát ha megfogalmaznád magadnak, hogy mi az ország érdeke, akkor talán választ is kapsz a kérdésedre.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2014.01.12. 12:31:45

A modernizációs szintek közötti öldöklésig fajuló vita soha sem állt távol tőlünk.

Csak a törzsi vs. feudális sztori eltart a valóságos jobbágyfelszabadításig, azaz 1947-ig.

A XX. század hozott még vagy három négy modernizációs modellt, ezek képesek arra, hogy beállítsák a híveiket a többi társadalmi modell folyamatos ostorozására.

Ezért van az, hogy /amennyiben ez a sztoriban szereplő valóságos személy/, akkor előveszi a menet közben megizmosodott elfojtókáját és totálisan átfesti a saját személyes történelmét annak megfelelően, hogy ez az ideológus érdekcsoport mit akat hallani is szajkóztatni.

Ebben a cikkben felvonul egy indulat is.

Azt hisszük, hogy az ilyen kábulatban élőket egyszerűen a szembesítés eszközével le lehet szoktatni arról, hogy a személyisége kulcsfontosságú részének tekintse ezt a megkreált / alternatív valóságot!

Szerintem itt az indulat, a szembesítés nem használ!

Az ilyen vallásos fundamentalista személyiségeknek falra hányt borsó bármit is mondani! A FIDESZ hívő nem a semmiből jött és nem fog eltűnni soha!

A kérdés az, hogy az átlagos emberek közül hányan kerülnek az ilyenek hatása alá! A közösségi terek, az iskola, a civil közösségek és az egyházak szisztematikusan vonódtak be ebbe a kábulatba.

Én a részvételi demokrácia blogon könyvelem, hogy a független állampolgári önszerveződések ellen milyen szisztematikus irtóhadjáratot folytatott a FIDESZ és az MSZP karöltve a Halász-Zuschlág pkatum óta.

Ennek a gyümöécseit látjuk most a televízióban, a birkamentben, a törvények döntés előkészítési és értékelési folyamataiban, és a szomszédunk és a volt osztálytársunk tudatmódosulásában!

jaegtoer 2014.01.14. 10:47:05

@Saman:

"__Én a részvételi demokrácia blogon könyvelem, hogy a független állampolgári önszerveződések ellen milyen szisztematikus irtóhadjáratot folytatott a FIDESZ és az MSZP karöltve a Halász-Zuschlág pkatum óta.

Ennek a gyümöécseit látjuk most a televízióban, a birkamentben, a törvények döntés előkészítési és értékelési folyamataiban, és a szomszédunk és a volt osztálytársunk tudatmódosulásában! __"

5*****

amúgy igen. nem mindegy, hogy resztli, vagy részvételi, netán részvét teli demokrácia sarjadzik.

wotan 2014.01.14. 20:37:26

@Gyingizik: Elemezzünk egy kicsit.
"háromfajta sós pékáru volt (ha a kétfajta kenyeret nem vesszük ide): Kis kifli, nagy kifli, vizes zsömle.". Viszont kifli / zsömle volt, az annak megfelelö izzel.
"Banán a pult alól" - annál jobban esett. "...pálinka (teljesen szintetikus volt". Itt kérnénk egy élemiszervegyészi elemzést - szerintem a mait igy is verte. "Ami egyszer használatos volt: a magnó szétesett" - nem igaz, a lengyel Grundigom tovább tartott, mint a Grundig von Grundig.
Ès nem, nem volt leányálom. De az összvagyon nem az 1%-nál koncentrálódott.
Ja és nem vagyok komcsi, kicsit sem. De hülye nyugatimádó sem, 25 év (kinti, itthoni) tapasztalatból.

Gyingizik 2014.01.15. 08:29:22

@wotan: Ne fárassz már. Most is van szintetikus pálinka igen, ugyanaz a körüveges, csak az van ráírva "párlat". Ugyanazok a tuskó prolik veszik, mint régen. De van mellette normális is: igaz arany áron. Ha az italnál tartunk vegyük pl. a bort. Amiből szintén 5-6 fajta volt a polcon, a szocialista élelmsizer ipar vívmányai: borseprőből készült asztali borok. Felsoroljam? Vörösborból egri bikavér és sárga címkés BB Merlot, fehérből meg zöldüveges olaszrizlin, rizlinszilváni. Az iszonyat fanyar ízt a száraz bornál nem tudták elvenni - az "édes"-nél meg (amilyen kategória amúgy nincs is a borban, mert ha cukrot adunk hozzá már pancsolt) - agyoncukrozták. Ehhez képest most egy ezresért lehet venni normális iható bort, amit pl. színvonalasabb vendégednek - főnököd, családtag stb.- már ki lehet nyitni. 300 fajtából válogathatsz egy szupermarketben, de még egy falusi boltban se csak annyi fajta van mint régen. A műszaki eszközökről annyit, hogy ha megvettek/elloptak egy licenszt akkor már le tudták gyártani az elvtársak is a használható minőséget (pl. Audioton>Videoton stb.) Mindez a szocializmus csúcs-életszínvonalú országában (legvidámabb barakk).
Én se vagyok nyugatimádó, hiszen az ígéret nem valósult meg (ami ugye az volt, hogy felhúznak minket bérezésben is egy EU átlagra, mint ahogy megtették azt görögökkel, spanyolokkal, portugálokkal, akik szintén elmaradott országok voltak). De nem is tudok nosztalgiázni oly jólesően mint cikkíró, vagy te.

Imposztorék 2014.02.04. 08:54:17

@kézműves étcsokinyuszi: Édes vagy ezzel a D209-ezéssel, az egybitezéssel. Talán rólad is szól ez az írás...

Imposztorék 2014.02.04. 08:59:52

@Gyingizik: Most csak a szintetikus párlatról: gondolod, hogy azért veszi, mert tuskó proli? Még véletlenül sem azért, mert a tuskó prolizó munkaadója - ha egyáltalán van munkája - minimálbért ad neki és a rezsicsök nevű porhintésből mindössze 300 Ft-ot sikerült megtakarítani, nem volt haverja megfelelő helyen, nem nyert földpályázatot, stadionépítést, autópályaépítést?
Szóval haver, a tuskó proli nélkül a mai elit fingani sem tudna, mert a tuskó proliból lett olyan gazdag, amilyen. Arról nem beszélve, hogy diplomás, jobb sorsa érdemes emberekből varázsoltak tuskó prolit. Szerintem bátran szégyenkezhetnél!

Gyingizik 2014.02.04. 09:09:16

@Nazca: Aki azt megveszi, megissza, az az amit írtam. Hiszen: ha nehéz az anyagi helyzete, akkor egyáltalán ne vegyen alkoholt. Ha csak kevés a pénze, de mégis ki tud valamennyit szorítani alkoholra, akkor inkább gyűjtse össze 4 körüveges árát és vegyen normálisat. Ennyi.
Amúgy a prolizásban végül igazad van, a dolgozó embert meg kell becsülni. Csak hát a kádár-korszak nem ezeknek kedvezett, hanem a gyárban ténfergőknek. Akkoriban az volt a nevük "lumpenproletár". Ez a szocializmus egyik zsargonja volt, nem én találtam ki.

Kristl 2014.02.07. 21:18:40

Elolvasva a kommenteket meglepődötem mennyi sötét náci rohangál megint az országban.

A sárgacsillagozóknak némi történelmi emlékeztetőként megjegyezném, mo a zsidóellenességgel saját esélyét is rontotta az elcsatolt területek visszaszerzésében...
Ráadásul a nemes nemzetes korszakuk szummázata hova is vitte az országot?

pidou 2014.02.10. 14:22:24

@Kristl:
Úgy látom,működik a vélemény terror, aki másként lát , mint ahogy előírják neki, akkor az náci, antiszemita...stb
szánalmas vagy , de megértem félelmed,mert te is látod, hogy nem rajtad múlik ,amit ebben a ketté szakadt országban művel 100.000. neoliberális ember, amelynek következményét hozzád hasonló félelmekkel bajlódó emberek szívnak meg.

Emma Nagy 2014.02.10. 16:36:08

Nem tudom, hogy az egymáshoz oly kedves hozzászólók hány évesek, mert a akkor már javában dolgoztam, de ilyen kérdésekkel se az általános iskolában, se a gimnáziumban, sőt később se találkoztam. Az meg abszolút nem igaz, hogy a PB előtt énekelni kellett. Azt el tudom képzelni, hogy egy magától elszállt elvtárs ezt elvárta, de nem valószínű a 80-as években, amikor javában engedélyezték a gebint, a maszekokat, meg a VGM-eket. Valami összekeveredett a memóriában a saját, és a szülők vagy nagyszülők történetében. Sőt, ez a 70-es években sem volt igaz, mert pont 70-ben kezdtem dolgozni, és iskoláim javát az 50-60-as években jártam. Nem védem a z úgy nevezett szocializmust, de ez akkor már nem volt divat. Viszont ebből a maiból sem kérek, mert nagyon emlékeztet egy elmúlt rendszer mozzanataira.

krabat 2014.08.28. 11:06:45

@Gyingizik: Az eu-átlagos problémád gyökere az, hogy volt egy Bokros nevű faszi, meg a csomagja, amiből lett jó sok pénze az államnak, aminek az eccerü emberek nem örültek, és megszavaztak egy fidesz nevű formációt, aki mind elbaszta azt a sok pénzt hülyeségekre. Nevezett faszi (Bokros) ezután a lengyel kormánynak volt tanácsadója (ahol a pénzt nem baszták el hülyeségekre). A különbség abból látható, hogy a múlt évben idelátogató lengyel ismerősök Ukrajnához hasonlították a magyar vidék állapotát. (Lengyelország gyönyörű, fejlett ország.)
Hozzátenném, hogy az előbb említett fidesz nevű formációt nem a nyugat választotta meg, hanem a magyar emberek. Szkepticizmusodnak továbbá akkor lenne alapja, ha a nyugatról kapott pályázati pénzek és az oda kimenő pénzek mérlege negatív lenne. (A manapság kormányzati körökben dívó szokásról, a kormányközeli offshorecégek közpénzből való feltőkésítésének mértékéről nincs információm.)

krabat 2014.08.28. 11:11:49

@pidou: párttal, a néppel egy az utunk,
A jelszavunk munka és béke.
Mi kommunista szívvel indulunk,
És bennünk a népünk reménye.

Széttörte népe láncát, elmúlt idők homályát,
Ifjúi vére árán annyi vértanú.
Kövesd a példát, a párt szavát,
És győzni fogsz, te büszke ifjúság!

A párttal, a néppel egy az utunk,
A jelszavunk munka és béke.
Mi kommunista szívvel indulunk,
És bennünk a népünk reménye.

Hajnali friss erőben éled a hegytető fenn,
Most van csak zsendülőben népünk tavasza.
Országunk békéjét védi már
S apái mellett küzd az ifjúság.

A párttal, a néppel egy az utunk,
A jelszavunk munka és béke.
Mi kommunista szívvel indulunk,
És bennünk a népünk reménye.

A párttal, a néppel egy az utunk,
A jelszavunk munka és béke.
Mi kommunista szívvel indulunk,
És bennünk a népünk reménye.

Hajnali friss erőben éled a hegytető fenn,
Most van csak zsendülőben népünk tavasza.
Országunk békéjét védi már
S apái mellett küzd az ifjúság.

A párttal, a néppel egy az utunk,
A jelszavunk munka és béke.
Mi kommunista szívvel indulunk,
És bennünk a népünk reménye.

Gyingizik 2014.08.28. 11:39:08

@krabat: Köszönöm, hogy felsorolta az összes neolib-globalista marhaságot/hazug közhelyet a témában. A bokros csomag "megtakarításai" a multik állami támogatására mentek el, amiből nem sok profitot látott az ország. Maszop szadesz alatt ez (költségvetés arányosan) a legnagyobb volt az EU-ban! És mégse lett belőle jólét. A lengyel "jólét" legfeljebb a magafajta hvg- ÉS olvasó fantáziájában él. Ha olyan nagy jólét van, miért vándoroltak ki 2,5 millióan? (Van egy tippem: a Zórrbánc miatt! Még onnan is!) Lengyel testvérvárosunk van, többször voltam Dél-Lengyelországban, és ugyanazok a fizuk ugyanazok az árak vannak mint itt. (Meg az egész Közép-Európai volt szoc. térségben.) Max 10% különbség. Igaz, ott nincsenek cigusok, így az összkép valóban jobb egy árnyalatnyival, de csak ezért! Vmint ők el tudták intézni az államadósság elengedést, míg mi nem. Hogy hogy néz ki a vidék Lengyelország keleti részén arról is lehetne beszélni.
"A nyugatról kapott pályázati pénzek és az oda kimenő pénzek mérlege" megintcsak egy durva (de mondhatnánk úgy is: primitív) megközelítés. Nem veszi figyelembe komplett iparágak EU általi megsemmisítését, a pénzgazdálkodásunkra való EU-s rátelepedés kárait, meg azt a hasznot, amit felvevőpiacként hajtunk az EU-multiknak. Kiszúrják a szemünket főtér-felújítással, játszótér építéssel, miközben pl. minálunk a cukorgyár felszámolásával (lerombolásával!) csináltak vagy ezerötszáz munkanélkülit. Ez a maga EU-ja gratulálok!

Krapulax a Marsról 2014.09.12. 16:19:38

100 millió hullát legyártó rendszert nem kellene így isteníteni, még akkor sem, ha mi "csak" az oldalvizén evickéltünk. Miért nem nosztalgiázik Szamuely Tibiről meg a Lenin-fiúkról, vagy Péter Gáborról is egy kicsit. Milyen szép emberek voltak...

Minnaminna 2015.06.04. 20:10:48

@EnTeO: én is 38 vagyok, tőlünk soha senki nem informálódott az iskolán kívüli tevékenységekről. de én 14 éves voltam rendszerváltáskor :)

fasd 2015.06.05. 10:19:46

@csak egy néző: Tévedsz. Sokan visszaállítanák a berlini falat. Az átlag német szerint minden baj forrása az egyesítés és az ostik.
Merkelt a köznép csak simán egy hülye DDR-es picsának hívja.
Lassan a testtel. Van ott is probléma bőven. Ott kellene élned.

csepűpalkó 2015.06.05. 11:58:10

Van valami "diszkrét bája" és havi baja is Mónikának..., pontosabban Nimfomonikának...

valerianna 2015.06.05. 14:20:37

Amnézia...az bizony! De a bolsevik ateista proli nem néz tükörbe, és az is maradt, ostoba proliként! Most úgy csinál, mintha a Holdról jött volna ellenzékiként.
Nézzük csak...dédnagyszüleid és ükszüleid, is ilyen amnéziával lennének? Melyik keresztséget kapták meg, hogy túléljétek hitlert? és most lehet emlékezni!

valerianna 2015.06.05. 14:30:16

@bkrix: Maradjunk ezért inkább az általam ismert legpontosabb meghatározásnál, miszerint ma már nem az a kommunista, aki ’89 előtt is élt, tanult, netán dolgozott, próbált boldogulni úgy, ahogy akkor lehetett, hanem az, aki a mai napig úgy maradt. Aki még a damaszkuszi úton sem volt hajlandó elindulni, sőt gúnyolja azokat, akik megpróbálták. Akik nosztalgiáznak, akiknek akkor jobb volt, akik még most is az akkor élvezett előnyökből akarnak megélni. Csak érdekességként, a kis magyar abszurd látleleteként jegyzem meg, ezek kommunistázzák le például Kövér Lászlót, és ezek nevezik demokratúrának, autokráciának, ha nem ők vannak hatalmon. Ez valóban elképesztő. Őket kellene gyapálni, nem egymást, ha javasolhatom. (...)
Gajdics Ottó: Szerény javaslat
mno.hu
2015. 01. 24

valerianna 2015.06.05. 14:31:40

@Krapulax a Marsról: Igazad van..."
Maradjunk ezért inkább az általam ismert legpontosabb meghatározásnál, miszerint ma már nem az a kommunista, aki ’89 előtt is élt, tanult, netán dolgozott, próbált boldogulni úgy, ahogy akkor lehetett, hanem az, aki a mai napig úgy maradt. Aki még a damaszkuszi úton sem volt hajlandó elindulni, sőt gúnyolja azokat, akik megpróbálták. Akik nosztalgiáznak, akiknek akkor jobb volt, akik még most is az akkor élvezett előnyökből akarnak megélni. Csak érdekességként, a kis magyar abszurd látleleteként jegyzem meg, ezek kommunistázzák le például Kövér Lászlót, és ezek nevezik demokratúrának, autokráciának, ha nem ők vannak hatalmon. Ez valóban elképesztő. "
Gajdics Ottó: Szerény javaslat
mno.hu
2015. 01. 24

valerianna 2015.06.05. 14:35:02

@csepűpalkó: Érdekes egy népség...de vajon melyik bibliakönyvvel a hóna alatt ment kuncsorogni keresztlevélért, hogy mentesüljön hitler begyűjtésétől? Ha bolsevik, akkor ateista lesz? ha kárpótlás, akkor zsidó? és ha mentesség akkor keresztlevél elővéve a sublótból?

Starlettevagysem 2015.06.07. 10:17:09

@EnTeO: azt hiszem neked is sikerült a blogíró által emlegett tudatmodósítóból beszedned
Én 1974 ben születtem . 1988 -ban 14 évesen voltam 8 osztályos És 2014 -ban 40 éves és nem 38. Lehet valamire rosszul emlékszel vagy rosszul számolsz. De ha azt nem tudod kiszámolni hány éves vagy akkor lehet ezért voltál 3 matekból és nem a hittan miatt.
Mellesleg a 1976-os húgom 3 évig járt hittanra , na nem bunkerba ,hanem a tanácsháza mögött lévő plébániára. Ő járt , mert őt érdekelte . Én nem , de mert nem bárki tiltotta volna ,csak nem érdekelt.
Mellesleg kb olyan volt a gyerekkorom , mint a blogíró gyerekkora. Nekem volt pesti nagyim is és vidéki is . Amikor vidéken voltunk minden vasárnap el kellett menni a mamával templomba , de én utáltam, mert korán kellett kelni és söndben maradni. Esténként a képes gyerek bibliából olvasott a nagyi nekünk. Ezt imádtam , mert szép képek és jó történetek voltak benne. A gyerek biblia bármelyik boltban kapható volt, nem volt titlott cucc.
Fél tini koromat a hírhedt fekete lyukban, tilos az Á -ban töltöttem. Soha semmilyen szerv nem zaklatott minket.
Jah és én jó voltam matekból és eljutottam a gimibe. Ahol rendszerváltás előtt pár évvel összefogtunk és írtunk a minisztériumba , hogy nem szeretnénk oroszt tanulni. És engedélyt kaptunk , hogy a második évtől orosz helyett angolt tanuljunk . a baszott nagy elnyomásban.
Egy másodpercig sem sírom vissza azt a kort, de sok polgári gondolkodású által lefestett rémségekből nekem qrvára nem jutott

Dani Dugi 2015.08.25. 15:21:36

@kigyurt álat: Én átéltem azt az időszakot és tudom mi. hogy történt !! Fantáziádnál csak a pénzéhséged nagyobb!! Öcsi ! Az országot nem a hoszúnyelvűek és mélytorkuak építették !! Keresd gyökereid a csuti "G" bandájában az a te szinted !!

klj_54 · http://csutak.fw.hu 2015.08.28. 09:59:46

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Itthon nem tanítják de kint igen!
Ha valóban ismernéd Marx munkásságát, akkor tudhatnád, hogy ő folytonosan revideálta tanait mert azok nem DOGMÁK, mint később azt kezelték.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2015.08.29. 23:21:53

@valerianna: Pontostísuk: nem az a kommunista, aki nem meséli el a nyolcvanas évekről azt, amit az ötvenes, legfeljebb a hatvanas évekről lehetne, nem az a kommunista, aki nosztalgiával emlékszik a fiatalságára, hanem az, aki most olyan világot épít vagy olyan világ építőit bálványozza, amely ugyanolyan, mint az ötvenes-hatvanas évek világa, csak nem kommunista, hanem nemzeti mázzal van leöntve, és nem az elvtársaknak, hanem a NER-társaknak juttatja az elzabrált javakat.
De védd csak Kövér elvtársat, majd megkapod méltó jutalmadat (vagy sem).

valerianna 2015.08.30. 08:29:10

Starlettevagysem 1974 ben mikor születtél, addigra megtanulták szüleid, nagyszüleid, hogy meddig mehetnek el "nagy szabadságukban", és nem hiába az útlevél és szabad utazás lehetősége, korlátozott, és ellenőrzött volt. Senki sem zaklatta párkönyves szüleidet? A húgod járt, és Te nem hittanra? Ez itt a gond...a szülők, nagyszülők, dédszülők felelőssége...Mert kötelességük, Isten adta kötelesség, a származás alapján való vallási élet tovább adása! Tízparancsolati kötelezettség! A bolsevik sötétség, kezdett fényre derülni, ezer éves kereszténységünknek köszönhető értelem, és Szent Istváni érdem. A sátán, az ateista gyökértelen szamuel, kunbéla-rákosi féle hazugságok, Kádári ostoba sötétségek felett, kezdett kiderülni...Mert a fényt és Istent nem sokáig lehet elnyomni. A vidéki, és pesti nagyi történet annyira gagyi ...a pesti nagyival miért nem jártatok templomba, lehet a zsinagógába kellett volna? "A tisztesség kedvéért ki kell mondani, hogy akik tervezték a holokausztot, és becsapták a gázkamra ajtaját azok az emberek voltak, akiket az ateizmus függetlenített mindenféle Isteni törvénytől..."
hu.wikipedia.org/wiki/A_kommunizmus_fekete_k%C3%B6nyve

valerianna 2015.08.30. 08:46:05

Kuviklacz Mi az hogy nemzeti máz? Melyik nemzet mázáról írsz? mert nemzet a zsidó nemzetség is, Ábrahám vonalán...De az nem a magyar és nem a keresztényi máz. Bizonyára hiányosak információid...ez az amit sok ateista bolsevik gyökértelenné lett, elfelejtettek közölni gyermekeikkel. "NER-társaknak juttatja az elzabrált javakat." ??? melyik javakat? a böszödi pártüdülőt, az apróvillát, kapolyi és más érdekeltséget, hova lett a kiszvagyon? vagy sorolhatnám a már elzabrált javakat...Vagy csak egyeseknek szabad zabrálni, akik a "nemzet" szó értelmét sem értik? Nem ártana emlékezniük, hogy ki volt az, aki egyenlőség testvériséget hirdetve, elkobozta a vagyonokat, lesöpörte a padlásokat, és száműzve azon értelmiséget, életeket vett el /mszmp>mszp>dk/, száműzte az értelmiséget Recskre, és a Gulágra, hogy aztán négyelemis munkásparaszt vezethesse az országot 1989 csődjébe?
És hopp, csiribú-csiribá, milliárdosként ébredt böszménk, és társasága...és álbaloldaliként még mindig arról énekel sajátjaival 2009ben, hogy "föl föl te éhes proletár" Csak nehogy azon kapja magát, hogy az Apró villából száműzi az a horda /jobbikoSS/, akit ők neveltek ki, irigységükre alapozva, és most is ő vezeti őket orruknál fogva...hol pufajkában, hol zsidóként, hol cigányként, vagy buziként, juhász péteren keresztül, ..vagy éhező proletárként.
Ha nem történt volna meg az ostoba tanulatlan proli bolsevik fordulat a II.Vh. követően, MSZMP és diktatúrája, Sem Lázár vagyona, sem Orbán !kő!bánya, Giró-Szász, Tiborczék, Mészáros stb. ügye nem lenne!
www.youtube.com/watch?v=3u_Ujht6U4I
2006!!
www.stop.hu/gazdasag/gyurcsany-es-koka-kiestek-a-100-leggazdagabb-magyar-listajabol/45221/

valerianna 2015.08.30. 08:52:15

Kuviklacz Még egy fogós KERESZT kérdés, csak hogy érzékeld, a kettőnk közti távolságot.
"De védd csak Kövér elvtársat, majd megkapod méltó jutalmadat (vagy sem)." írtad
De védd csak böszme elvtársat, majd megkapod méltó jutalmadat (vagy sem).

ekat 2016.02.27. 10:17:31

Úgy gondolom, hogy más tapasztalataik lehettek a budapestieknek, városiaknak és falusiaknak, a polgárságnak és a munkásosztálynak, stb.

Részemről 52 leszek, és egy szál - igazi - üldöztetésre nem emlékszem, csak hülyeségek voltak.... pl. kötelező orosz- és magyar mozgalmi filmnézés a moziban, meg ilyenek. De mi már csak röhögtünk ezeken. Mivel rockkoncertekre jártam, és 'csövesen' öltöztem, meg sokat lebzseltem a (z akkori) Moszkva és a Batthyány téren, így rendőrökkel és könnygázzal azért nem egyszer találkoztam, egyszer be is vittek 16 éves koromban éjszaka egy bárból közveszélyes munkakerülésért. :D De akkor se volt semmi, csak értem jöttek a szüleim, aztán kész.
Meg lettem keresztelve 1964-ben, mert a katolikus hitet gyakorló nagymamám ezt akarta, de ennyi, templomba senki nem járt a családból. De gondunk sem volt ebből soha. A KISZ-be sem volt már kötelező belépni, és nem is tettem, pont ugyanúgy utáltam akkor is a képmutató dolgokat meg a központi előírásokat és irányvonalakat, mint most.

ekat 2016.02.27. 10:21:56

@ekat: Ja igen, és a kötelező oroszon felül általánosban németet, gimiben meg angolt tanultunk. (De az utóbbit otthagytam 16 évesen, és estin fejeztem be, így kerülhettem közveszélyesen a munkát.)

ekat 2016.02.27. 10:26:51

@Emma Nagy: Igen, egyetértek, ez a kormányzás egyre hevenyebben emlékeztet az akkori időkre. Csak a z a pech, hogy ugye az MSZP ugyanúgy kizárva....

törökmonika 2016.02.27. 11:07:37

@ekat: hát akkor egy korosztály vagyunk, tudjuk, miről beszélünk :)
én pesti voltam, de minden rokonom vidéken élt, él. na most náluk haladóbb szellemű, felvilágosultabb, jó humorú, frissagyú embereket nehezen lehetne találni. és pont úgy éltek, mint mi a nagyfaluban.
szóval nem hiszek én a hetvenes-nyolcvanas évekbéli óriási különbségekre falu és város között.
erre hivatkozni tehát flaszterromantika, az igazi falvédős műparaszti fajtából.
a jelenlegi politikai szellők, amikor álpátoszt keltenek, megfeledkeznek pár apróságról - ami egyébként a lényeg volt.
mert bár épp úgy, a végtelenségig eladósítják az országot, csak valahogy nem fejlesztik a közoktatást, az egészségügyet stb.
kmk helyett most ott a közmunka.
hosszan lehetne sorolni, de nem rontom el a szombatomat :)

nani5 2016.02.29. 00:21:49

54-ben születtem. Mire emlékszem 56-ból? A légó pincére, a teknőre amiben aludtam, a plafonra egy éjjel, amikor futkosásra, sírásra ébredtem, és a plafonról lógó lámpa úgy hintázott, mintha földrengés lenne. A 8 kerben laktunk, és a szomszéd házra láncos bombát dobtak, a barátnőm bátyja meg is halt, bár erre nem emlékszem, ezt utólag a szüleim mesélték. Emlékszem a tankra a Tömő utcában. A gyerekek felugráltak rá, és a ruszki katonák nevettek, és segítettek nekik felmászni. Irigy voltám, mert engem az Anyu nem engedett. Emlékszem a Práter utcára. Nem tudom hova mentünk az Anyuval, de a kép ami megragadt bennem, kitörölhetetlen. Egy emeleti ablak keresztfáján lóg egy ember, hosszan kilógó kék nyelvvel. Akkor azt hittem nyakkendője van. Körülbelül ennyi amire emlékszem. 60-ban voltam elsős, és jártam hittanra, nem a tanácsház mögé, nem a kriptába, hanem az iskolában volt választható foglalkozás, ma úgy mondanánk fakultatív, mondjuk utána első körben, nem vettek fel kisdobosnak, igaz viszont hogy voltám első áldozó, és bérmálkoztam is. 4.-ben lettem kisdobos, és 5.-ben úttörő. Tetszett, mert jó buli volt a többiekkel együtt lógni, gyűjtöttünk vasat és papírt, jártunk táborba nyáron, és a kisdobosok 5 majd az úttörők 10 pontja nem sokban különbözött a 10 parancsolattól. Jó tanuló voltam, nem jeles, nem kitűnő, de ez nem azért volt mert karénekes voltam az Örökimádás templomban, hanem mert nem szerettem magolni, ami ragadt maradt, ami nem nem, kész. Szegények voltunk, abban a rendszerben is, de ez sem azért volt, mert vallásosak voltunk, hanem mert mindkét szülőm rokkantnyugdíjas volt, viszont nem éheztünk, és nem kellett attól félnünk, hogy nem tudjuk kifizetni a számlákat. és nem marad fedél a fejünk fölött. Anyagi okok miatt én csak középiskolát végeztem, gyermekeim nagy többsége, háromból kettő, viszont diplomás. Hát, nem tudom ezt ma is meg tudnám-e valósítani? Egészségügy! Anyut 68-ban nyelőcsőrákkal operálták, egy fillér költség nélkül, no paraszolvencia, szanatóriumban volt utána 3 hónapig, no paraszolvencia, és élt még utána 20 évig, tehát nem végeztek fél munkát. Külföld és utazás! Igaz az átkosban nem mehettünk nyugatra csak 3 évente, viszont aki akart, 3 évente ment is! Most mehetnénk hetente 7-szer. Miből? Nem akarok moralizálni, nem voltam, és nem vagyok kommunista, csak és egyszerűen erre emlékszem, és amit manapság látok köztereken, és aluljárókban, az az emlékeimnél sokkal rosszabb.

tihacsek 2016.03.16. 12:31:58

csak az átkosban kapható péktermékekhez: pacsni, rongyos kifli, puffancs, molnárka, sós és paprikás stangli, óriáskifli, szegedi cipó, zsúrkenyér, szendvicskenyér, stb., stb. (Persze ezekre nekünk nem tellett, mert olyan szegények voltunk, a gazdag komcsi meg ezt hozott uzsonnára! :)

quodlibet 2016.06.06. 10:01:18

Apámat kirúgták a Képzőművészeti Főiskoláról mert szólt az egyház üldözése ellen, anyukám pedig de sokszor elmesélte ugyan Felvidék visszacsatolása után a Dunán Somorja közelében hajózó kormányzónak milyen lelkesen integetett a testvéreivel. Nekem még nem voltak hajlandók kiadni a megfigyelési dossziémat.

E-leonora 2018.01.05. 13:30:23

@EnTeO: Szerintem a matek sem ment valami jól. Ugorjon neki még egyszer: ha 88'-ban volt nyolcadikos, akkor most hogyan lehet 38 éves?

Gyorgy Bokor 2018.01.05. 13:59:37

Garibaldi mondta visszatérésekor
"Milyen kevesen voltunk - és milyen sokan maradtunk".

Zoltan Hazafi 2018.01.05. 15:57:57

@Gyingizik: Fenyőünnep immár eljő
Érkezik az új esztendő
A fenyőfa csak pompázik
Míg a többi dermed, fázik.

Szép a fenyő télen, nyáron
Sose lepi dermedt álom
Míg az ágán jég szikrázik
Üde zöldje csak pompázik.

Kirje, kirje, kisdedecske,
Betlehemi hercegecske,
Ki miértünk sok jót tettél,
A pokoltól megmentettél.

Jézus ágyán nincsen paplan,
Jaj, de fázik az ártatlan,
Hogy is lehetne bundája,
Elveszett a báránykája.

Celtic 2018.01.06. 20:41:13

"enyhen" megkesve olvasom - de nagyon ut :)
Koszonom, hogy ilyen csodalatosan megfogalmaztad a velemenyem ezekrol az aranyhalnal rovidebb memoriaval rendelkezo egyedekrol - akikbol legalabb 2M van jelenleg :(

At is nezem a tobbi irast, mert - ismetelni tudom csak magam - ez nagyon nagyot utott :)

Celtic 2018.01.06. 21:26:43

@E-leonora: Erdekes, hoyg en is azt az agyhalottat szurtam ki :)

'70-es vagyok, kisvarosban szuletettem es eltem. Kiamaszkent ereztem enyhe elnyomast (meg a '80-as evek kozepen se rajongtak arra a farmerdzsekiert meg a hosszu hajert, na nem bezartak vagy ilyesmi, csak eloszeretettel igazoltattak), de elotte semmit, teljesen jol megeltunk. Kamaszkent lazadozik az ember, szoval akkor zavaro volt a rendorseg mindenhol ottlete meg 1-2 dolog. De en pl. azert mentem szakmunakskepzobe, mert gimihez nem volt eleg jo a jegyem, szakkozepben meg nem volt normalis szak (barmi muszaki). Nekunk pl. "erosen ajanlott" volt belepni a KISZ-be, egy srac nem lepett be - vallasi okbol. Amugy az osztaly legjobb tanuloja, mindenbol szinotos volt, kozismereti es szakmai targyakbol is. En ki akartam lepni harmadikban, de nem engedtek - "az iskolaujsag szerkesztoje legyen csak KISZ-tag" indoklassal :)

Nalunk is volt legopinceben ora - csak az technika-ora volt. Valamiert ott volt hely. Amugy harom kereszteny vallas volt a varosban (zsidok eltuntek a 2 vh. soran....), barmelyikre mehettel, ha erdekelt, nalam idosebb (tehat 1970 elott szuletett) sracot ismertem, aki jart hittanra, bermalkozott meg nem tudom, mit szoktak. Szoval ha az egy del-dunantuli kisvarosban igy ment, nem tudom elkepzelni, hgy mashol elnyomtak barkiti is

(Ja, bocs, hogy nem a joemberbnek valaszoltam, de 3-4 eves komment, semmi ertelme nem lenne)
süti beállítások módosítása