Nem ebben állapodtunk meg!

török_mónika_profilkép.jpg

 

A kettes sorszámú lányom lenyomott a gép elé és azt mondta, hogy írjak. Igaza van. Pár éve megjelent egy könyvem A nagy Ő címmel. És még mindig élünk! Ezt lehet itt nyomon követni.

Friss topikok

  • Bodócsy Vera: Amíg élek, nem felejtelek. Nagyon szerettelek. Köszönök minden írást, fotót (2020.09.03. 17:37) Tíz jel, ami arra utal, hogy esetleg egy kicsit fáradt vagy
  • : @tomtyi: mellesleg II. Ottónak nem volt osztrák felmenője , legkevésbé I. Ferdinánd. Mivel mintegy... (2018.08.20. 00:39) Honfoglalás
  • urbánugar: Hm. @Konyvmolyolo: Egy ilyen munka talán engem is érdekelne. Legalább is szívesen kipróbálnám mag... (2018.07.18. 14:38) Levél anyámnak
  • Bodócsy Vera: Szerettem mindet, mentettem, amit csak tudtam. Nem tudok aludni a hiányodtól. Nem így kívántam, ... (2018.07.13. 03:29) Feljegyzések a pelenkázó mellől 26. - Pillanatképek
  • aranyosfodorka: Hosszú, hosszú titkos, néma olvasás után muszáj megszólalnom. Ez igaz ? Hát Te is ? Sajnálom, de t... (2018.05.02. 10:00) Szerettem

Szegedi Csanád újratöltve

2013.08.04. 12:23 | törökmonika | 5 komment

Egészen hajmeresztően kiváló interjút közölt a Magyar Narancs: http://m.magyarnarancs.hu/belpol/kirekesztobol-kirekesztett-lettem-szegedi-csanad-85491

Vagyunk páran itt ebben a kis országban, akik zsidók vagyunk. Sokunknak sokáig nem is mondták meg, mert miért kellett volna, nem volt téma, meg amúgy is egyszerűbb volt így. Vagy rájössz magadtól, vagy nem, erőltetni nem fogjuk.

Erről persze lehetne hosszabban is írni, de én egészen biztosan nem teszek szemrehányást a szüleimnek, akiknek ez nem volt napi szófordulat.

A nagyszüleimnek se, épp eleget szívtak. Örülök, hogy legalább ismerhettem őket és nem maradtak itt-ott, halottként.

El nem tudom képzelni, mi pöröghet Szegedi Csanád fejében.

Nagyjából persze modellezhető.

Egyik függésből beleesünk a másikba.

Elmesélek valamit.

Volt egy magántanítványom, már nem is emlékszem, milyen tantárgyból kellett megúszni a bukást.

Összehaverkodtunk, a világnézet tágítása céljából elmentünk moziba, a valahai Filmmúzeumba, megnézni a Hegedűs a háztetőn-t.

Mondta a kölyök – úgy 16 éves lehetett -, hogy ő utálja a zsidókat.

Mondtam, hogy na akkor pláne megnézzük a filmet.

Két zacskó papír zsebkendő fogyott el.

Mondta utána is, hogy ő akkor is utálja a zsidókat, ha most kicsit bőgni látszik is.

Kiszaladt a számon. Te? Utálod a zsidókat? Anyádat is?

Snitt.

Szerintem még most is ott állna a sarkon, ha az apja nem jön érte.

Nyócker, ahogy kell. A kiscsávó abban élt, hogy mindenkit utálni kell, meg ütni. Mert csak úgy lehet életben maradni.

Lehet persze megkérdezni, hogy a kedves szülei miért nem léptek fel határozottabban ebben vagy abban az irányban. De nincs jogom megkérdezni. Így csinálták, passz.

A kiscsákó ma már nagycsákó, lelkipásztor lett valami gyülekezetnél, kiszállt ebből a világból.

Remélem, nem ezért, hanem mert meggyőződése volt.

Nekem se mondták meg amúgy.

Amikor sokkal később megkérdeztem, miért nem, az volt a válasz, hogy mert nem akartak idegesíteni ezzel, meg hát kit érdekel.

Tényleg senki nem mesélt.

Úgy kellett szálanként felfejteni a múltat, miközben anyám, nagyanyám szótlanul néztek.

Egy büdös szót nem szóltak, de azt nagyon, amikor bementem a Síp utcába, hogy most mi a pálya, szevasztok.

Annyival egyszerűbb lett volna, ha elmondják!!!

Nagylányom alijázott.

Az is egy szép történet.

Hát, nem volt kevés munkája benne, de ő nem az én fajtám – férjem is zsidó -, mindenkinek a mindent letagadó múltjából bármiféle papírt előbányászni. De megcsinálta. Nem rám ütött a gyerek. Vissza is ütöttem volna.

Hanem hogy ez a Csanád gyerek.

Mi nem stimmelhet bévül?

Miért olyan fontos, hogy valamihez odakösse magát?

Miért kell neki vagy rohadék fasisztának lenni, vagy davenoló zsidónak?

Nincs a kettő között ezer megoldás?

Mink itt elvagyunk a faluszélen, ki magas, ki kövér, ki izzad, kinek magas a vérnyomása.

Véletlenül sem oda horgonyoztunk, valakinek a születési anyakönyvi kivonata mellé.

Kedves Csanád, miért nem állsz a tükör elé, nézel belé bávatagan és próbálod megkeresni, ki vagy?

Se egy ősnáci, se egy zsidó, se egy roma rokon nem fogja helyetted megmondani, ki vagy.

Azon dolgozni kell. Kibaszottul sokat. Mások ezt a pólyában elkezdik.

Nem állítom, hogy nem maradtál le kicsit a vonatról, de talán még nem késő.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokmonika.blog.hu/api/trackback/id/tr455444533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

József Visnyei 2013.08.05. 20:29:27

elgondolkodtató! Tetszett! :)

A Parittyás Hangja 2013.08.14. 22:16:38

Hm.. Ez az első írásod amivel nem igazán értek egyet. Az első mondatával abszolút, szerintem is egy kivételesen jó interjú volt. De szerintem Csanád most pont azt csinálja amit hiányolsz. Megkeresi önmagát, aminek egy ilyen identitás sokk után szerintem csak ez lehet az útja, hogy nem csak megismeri a gyökereit de oda is köti magát. Az embertelen szélsőségből, egy ilyen szituban nem lehetne szemérmes középutassággal kiszállni, mert még ennél is kevésbé lenne hiteles, pedig asszem így is nagyon kevesen hisznek neki. Ez az interjú azért is volt nagyon jó szerintem mert igazán pozitív hangulattal tett hozzá a hitelességéhez. Mondjuk ezt kevés "falunkbéli" gondolja így de ennek sokrétű emberi oka lehet.:)

2013.09.02. 20:00:49

A történetben a hiba ott van, hogy Szegedi Csanád kezdettől fogva tisztában volt a származásával - klein nagymama köztudott tény volt évek óta a jobbikos berkekben - ez csak a kívülállóknak volt újdonság, továbbá nem ő az egyetlen. A Jobbiknak van nem egy roma és zsidó tagja is, persze erről a balosok nem szeretnek tudomást venni, hiszen akkor nem lehetne orrba-szájba nácizni a Jobbikot. Erre a legjobb példa volt Szegedi Csanád, aki kiállt és bevallotta, hogy zsidó, bár ezt szerintem 2009-ben is megtehette volna, de ez legyen az ő dolga és furcsa mód, de ezért a Jobbikban senki nem bántotta. Viszont belekeveredett egy megvesztegetési ügybe, pénzt ajánlott fel embereknek, hogy hallgassanak a származásáról, ez óriási hiba volt, hiszen legyen zsidó, magyar vagy roma bárki a tisztesség az első, és az egyenes út mégha az a nehezebb is! Erre mit csinált Csanád kitalálta, hogy pont akkor tudta meg a származása titkát, ami a fentebb felsorolt okok miatt is csak kitaláció a részéről. Ő nem egyik napról a másikra lett zsidó, hanem mindig is tudta, hogy az, viszont mikor ez kényelmetlenné vált, mármint a hazugságai és nem a zsidósága, akkor inkább kitalálta a maga kis meséit! Ne felejtsük el, hogy önszántából lépett ki a pártból, és a tisztesség úgy diktálta volna, hogy visszaadja a az európai parlamenti mandátumát, ennyi becsület és tisztesség lehetett volna benne, de nem volt. Ezek után ne csodálkozzon, hogy a nemzeti oldal megtagadta és kivetette a soraiból! És még egyszer mondom, nem azért mert zsidó, mert legyen inkább zsidó, de becsületes, tisztességes és egyenes, mint hazug és magyar! Az csak hab a tortán, hogy mindezt zsidóként teszi, amivel szerintem többet árt a zsidóságnak, mint használna, de ez legyen az ő dolga számoljon el magával és a lelkiismeretével.

sorica123 (törölt) 2013.09.22. 13:05:42

@ariskerase: mondjuk eleve ahol pénzt kell azért fizetnie, hogy nehogy kiderüljön, hogy zsidó (mintha én nem tudom rablógyilkos lenne), az egy marha érdekes hely lehet.
Nem egyszerűen megfelelési kényszeres ez a manus, hogy ebben a közegben eddig eldagonyázott, sőt, még be is feküdt az ő normáiknak, most meg a neofita lelkesedésével sűrűn kéri a bocsánatokat a "másik csapattól", akiket eddig kb ki akart irtani az eddigi "tesókkal" nagy egyetértésben. Ennyire semmi ez a pali magában?
Egyeseknek mindig kell egy banda, a morál meg messze csak ez után következik.

2013.09.24. 15:31:01

@sorica123: Már most többet beszéltünk erről az emberről mint amit megérdemel. Engem nem zavar ha zsidó legyen, az ő dolga magánügye, ha attól boldog, hogy most a zsidókhoz tartozhat legyen sok sikert és boldogságot kívánok ehhez neki, ha akar ki is vándorolhat Izraelbe mint Vörös Dani, de van becsület és tisztesség, ha nem akar a nemzeti oldalhoz tartozni, akkor adjon vissza mindent amit onnan kapott az utolsó gombostűig, mert így fer, így viszont csak egy hiteltelen hazug ember, és nem azért mert zsidó, mert ehhez annak semmi köze, hanem azért mert születésétől fogva egy jellemtelen, becstelen és érdekember volt és most is az! Na ennyit erről a nagy rakás sz... de nem akarok primitív lenni!
süti beállítások módosítása