Nem ebben állapodtunk meg!

török_mónika_profilkép.jpg

 

A kettes sorszámú lányom lenyomott a gép elé és azt mondta, hogy írjak. Igaza van. Pár éve megjelent egy könyvem A nagy Ő címmel. És még mindig élünk! Ezt lehet itt nyomon követni.

Friss topikok

  • Bodócsy Vera: Amíg élek, nem felejtelek. Nagyon szerettelek. Köszönök minden írást, fotót (2020.09.03. 17:37) Tíz jel, ami arra utal, hogy esetleg egy kicsit fáradt vagy
  • : @tomtyi: mellesleg II. Ottónak nem volt osztrák felmenője , legkevésbé I. Ferdinánd. Mivel mintegy... (2018.08.20. 00:39) Honfoglalás
  • urbánugar: Hm. @Konyvmolyolo: Egy ilyen munka talán engem is érdekelne. Legalább is szívesen kipróbálnám mag... (2018.07.18. 14:38) Levél anyámnak
  • Bodócsy Vera: Szerettem mindet, mentettem, amit csak tudtam. Nem tudok aludni a hiányodtól. Nem így kívántam, ... (2018.07.13. 03:29) Feljegyzések a pelenkázó mellől 26. - Pillanatképek
  • aranyosfodorka: Hosszú, hosszú titkos, néma olvasás után muszáj megszólalnom. Ez igaz ? Hát Te is ? Sajnálom, de t... (2018.05.02. 10:00) Szerettem

Országos amnézia

2014.01.04. 12:31 | törökmonika | komment

Címkék: emlék

Honnan jön ez a hihetetlen mennyiségű, tömegű, alaktalan masszányi ostoba?

Azok, akik pontosan "emlékeznek", milyen rettenetes üldöztetésben volt részük a "komenizmusban", akik kicsiny bibliával a hónuk alatt igyekeztek szaporán vasárnap állítólag a templomba, s akiknek az édesanyja a távoli falu verandáján mosolygott a gémeskút mellől, letörölve ezerráncú arcáról az áldott anyaföld porát satöbbi, miközben édesapjuk, a szűkszavú, ám dolgos kétkezi szikáran mindig a magyar igazságot mondta a házi kenyér mellé, akiknek a nagymamája eleve öregen és kontyosan, sütemények gőzében élt, úgy született és úgy is halt meg, igaz imával az ajkán, zokszó nélkül satöbbi?

Honnan?

Hol olvasták ezt a sok baromságot?

Velem egykorú emberek „emlékeznek” tisztán arra, hogy...

Mire is?

Vagy milyen illegális tudatmódosítót használnak?

Milyen „emléke” lehet itt egy fél országnak olyan időkről, amelyek egyrészt nem léteztek, másrészt semmiképp nem élhettek volna bennük életkorukból adódóan?!

Beszélgetek a velem egykorú volt iskolatárssal, egy utcában is laktunk, ismertük egymás szüleit, nagyszüleit, kutyáját, macskáját, most meg mondja nekem, hogy a drága kérgestenyerű édesanyja, az az áldott asszony, hogy az még holtában is az Urat dícséri, hajjj, mennyit dolgozott az kint a földeken.

Nézek rá hülyén, valaki itt teljesen megkergült.

Ez hülye?!

Együtt rollereztünk a lakótelepen, baszki, anyád fiatal volt és a tanácsnál volt irodista, együtt jártak a szüleink bulizni, hajnalig tartott a zenés-táncos ereszd-el-a-hajam a kultúrban, te voltál az, aki apád fiókjából kiloptad és bedobtad a közösbe a pár szál kék Fecskét meg a feketecímkés cseresznyét, mi a fenéről beszélsz te itt nekem az anyaszentegyházról meg a Trianon előtti boldog anszienrézsimről?! Hülye vagy? Hát töriből is folyton bukdácsoltál, viszont baromi jól tudtunk kacsázni a folyóparton és bömböltettük a szalagos magnóról a zenét, amire te úgy emlékszel, hogy tilos volt, mert a komenisták tiltották. Mit tiltottak neked, öcsi? Az ágybavizelést, maximum. Tőlem lejmoltad el az abbás nejlonzacskómat, tőled kaptam a boniemes szalagot, annyira tiltottak, mi?!

Milyen templomba jártál te titokban? Hát együtt lógtunk a játszótéren, ott basztuk az időnket minden vasárnap délelőtt, míg az anyáink – ismétlem: fiatal, nagyszájú, külvárosi csajok – a komjáti-féle zenére sütötték a rántotthúst és boldogok voltak, mert fiatalok voltak, volt lakásuk, munkájuk, milyen lavórban fürödtél te huszadmagaddal, amikor nincs is testvéred?

Hát akkor látott a te anyád földet, amikor apám kiejtette a negyedik emeletről a család egyetlen muskátliját és az pont előttetek ért flasztert.

Téged üldöztek? Ki, kérlek alássan, mesélj már róla többet, mert én csak arra emlékszem, hogy az angoltanár üldözött téged egyszer, igaz, akkor favonalzóval, de az is csak azért, mert nem írtad meg a leckédet és még rendesen be is szóltál neki.

Mi van a nagyanyáddal meg a tornácos parasztházzal? Három utcányira laktak a nagyszüleid, a gyárból mentek nyugdíjba, akárcsak az enyémek, kórusban és felkérés nélkül káromkodtak, nagyapád halat árult karácsony előtt a piacon, úgy vette a szövetkezetben, aztán adta el a későn ébredőknek, nagyanyád meg süteményrecepteket cserélt kötésmintára a prolinegyedben, akárcsak az enyém. Az akkor látott parasztasszonyt, amikor az enyém: amikor lett tévéje.

Hova jártál te? Templomba meg hittanra? Ne röhögtess már, kiscsávó, együtt voltunk úttörők, koriztunk, bicajoztunk és fociztunk, és egyszer nagyon megvertél, mert lestem rólad orosz dolgozat közben. Lófaszt jártál te templomba, azt se tudtad, hol van.

Igen, hallom, hogy várostörténetet írsz és elöl ülsz a templomban, mert téged úgy neveltek.

Kik? Kik neveltek téged ilyenre? Mit ittál? Na, azt nem kellett volna. Szóval szerinted kik?

A szüleid, akik eleve a háború közben vagy utána születtek, akárcsak az enyémek és pont olyan csóró prolik voltak, mint az enyémek? Akiknek '56 is olyasmi volt, mint egy jófajta focimeccs a városszélén, mert kábé annyit értettek belőle? Milyen emlékekről beszélsz te? Anyádék gyerekek voltak, te nem éltél, ne könnyesedjen be nekem a szemed, vagy ha igen, sirasd meg Dózsa Györgyöt is, oda járt a hatodik cébe, tavaly vitte el az infarktus, egy évvel fiatalabb volt nálunk.

A Kovács, na látod, az parasztgyerek volt, úgy költöztek városra. Abból állt az egész sulis programunk, hogy röhögtünk rajta, biztos kapát tartogat az iskolatáskájában. Ne gyere nekem a cicomás vidéki nosztalgiáddal, mert még az osztálykirándulásokon is nagyokat köptél ha láttad a Budapest vége táblát, és Újpestről bebuszozni a Keletiig még a mai napig kihívást jelent és túrát.

Pontosan emlékszel, honnan jöttél, mi? És most nosztalgiázol.

Szólt már neked valaki, hogy kéne valami emlékezetjavítót szedned?

Nagyanyád, ha élne még szegény, az enyémmel együtt úgy vágna szájon, ha jönnél neki Horthyval, mint fénykorodban.

Amire nem emlékszel.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://torokmonika.blog.hu/api/trackback/id/tr725731925

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szembenézés 2014.11.14. 17:33:19

Mondanám, hogy bajban vagyok. El vagyok maradva egy csomó könyvről szóló bejegyzéssel, és néha azt hiszem, hogy az ebben kupacban álló könyvek így jártak… aztán történik valami és hirtelen az egyik könyv aktuálissá válik. Amikor befejeztem Peter Här...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szűcslaci 2014.01.05. 22:59:22

Az igazság egy picike szelete ez az írás - szigorúan az írója szemszögéből.
Elmondjam az én igazságomat? Majdhogynem a szöges ellentéte a tiednek.
De én ebből ma sem húzok hasznot. Nem is akartam, soha. De ha neked ilyen szép volt, akkor eredj és keress magadnak egy olyan országot, ahol fennállnak ma is azok a feltételek, ami, az én gyermekkoromat megkeserítették, a jövőmet felélték előre. A szüleimet tönkretették fizikailag is, továbbá jó sok generációra visszavetették hazánkat....de ez neked tetszik, hurrá.

LallyPop 2014.01.05. 23:03:22

@kigyurt álat: sárgacsillagot minden ilyen blogra

becsoccsent 2014.01.05. 23:07:03

@csak egy néző: az agymosashoz, es egy kicsit kapcsolodik a poszthoz is ( sot, belegondolva nem is olyan kicsit ): egykori haverok, cimborak, majdnemhogy baratok, akikkel 5-10-15 evvel ezelott siman egyutt lehetett logni, bulizni, okorkodni, inni, szivni, szoval minden olyasmit, amit egy fiatal csinalhat, nos, ok az utobbi 1-2-5 evben valahogy elindultak jobbra. mar konzervativak, nemzetiek, jellemzoen nemhogy narancsszinuek, hanem egyenesen jobbikhivok, az egykori tekintelyelvuseggel elesen szembehelyezkedo magatartasbol tekintelyelvuseget koveto-, sot kovetelo magatartas lett, az egykori zsidozast fejcsovalassal fogado emberekbol bologato emberek lettek.

en meg csak nezek ki a fejembol ujra es ujra, hogy hatezzelmeg mitortent?

LallyPop 2014.01.05. 23:11:43

@becsoccsent: ha ugyanazt gondolod mint 5-10-15 éve akkor veled van a baj

Sir Bates dö Hól 2014.01.05. 23:14:24

@becsoccsent: èn nagyon jól szórakoztam... ha rajtam múlna, csak annak adnék szavazati jogot, aki most szarban van, hogy kire is szavazzon a sok rossz közül:-)... és ahogy látom, csak jönnek az "emlékező"-kommentek:-)... az még megy, hogy "Kék az ég." és "Süt a nap."... ok, ez is valami... ám a "Még szikrázóan ontja a nap sugarát, ám a keleti/nyugati (van alternatíva is, az észak/dél viszont már megzavarná a kis fejeket:-)) látóhatár szélén már sötét fellegek gyülekeznek, s felénk hajtja azokat az egyre erősödő szél." már bizony jelentős kihívás a többségnek.:-D... a thm egy misztikum, nemhogy a költségvetési egyensúly!:-)... igaza volt orwellnek: két láb jó, négy láb rossz... vagy, ahogy akarjátok:-)

becsoccsent 2014.01.05. 23:33:37

@Sir Bates dö Hól: o, mostanra a nyugatit is kihagyhatod, az is osszezavarja oket :)

@LallyPop: elnezest kernek, hogy vannak elveim, de attol felek, hogy az egybites zsidozason tul ugysem ertenel, ugyhogy itt egy vicc, neked, rolad, fentebbrol, hogy ne kelljen visszaolvasnod :)

- Jó reggelt, szomszéd! Úgy látszik, ma esni fog!
- Ugye? Ezek a rohadt zsidók!

csak egy néző 2014.01.06. 00:03:32

@becsoccsent:
Tudod nem az a baj, hogy változik az ember, mert van változás a világban nem is kevés. Az zavar, hogy lehetne jól is csinálni, de sajnos ez nekünk az elmúlt huszon évben nem adatott meg. Én már a 70-es évek közepén jártam a nyugati és a keleti világot is és ilyen gyűlöletet egymás iránt egy országban sem tapasztaltam (mi fajtánk vs ti fajtátok), ami az első Viktor kormány bukása után alakult ki. Ennyire, még a (vékonyschulzok) keletnémetek sem utálták egymást, vagy a csehek és a szlovákok sem. Öröm volt látni, hogy a német egyesítés után, milyen ütemben fejlődöt a kelet német rész is és a nyugat német sem fikázta, komcsizta, libsizte le ilyen undorító módon a honfitarsait. Ebben oz országban pedig elég, ha csak ujságokat, blogokat olvasgatsz az az érzése az embernek, hogy ha szabad fegyverviselés lenne, már halomban feküdnének a hullák. Ahogy látni, mindkét oldalon vannak elvakult emberek, akik most itt leköpködik a másikat és hála az agymosásnak, akik annak idején élvezték az elmúlt rendszer összes elönyét lásd az itt komcsizó, libsiző, zsidozó trollokat és csak a példa kedvéért Bajer Zsolt, azok most simán belekullantanak habzó szájjal, abba a tányérba, amiból eddig ettek. Az a baj, hogy bármelyik oldal is arat pillanatnyi győzelmet, amint hatalomba kerülnek, egyből elfelejtik, hogy miért is kerűltek oda és csak a saját brancsuk, szobatársaik zsebét tömik. A szocik is loptak, de amilyen nyíltan ma megy, azért ez nem semmi. Ma már a formára sem kell adni. Nem hiszem, hogy pl a kelet német országrészben 20 év alatt ennyi kőgazdag oligarcha lett. Ellenzékkén még Viktorék is, hogy verték a mellüket, hogy így oligarchák, meg úgy offshore lovagok, meg ügynökök. Most pedig nem nagyon erölködnek, hogy megszüntessék ezeket, pedig 2/3-uk van, bármit megtehetnének. Igaz, hogy akkor valószinűleg azt is meg kellene vizsgálni, hogy egy sima gázszerelő kisiparos, viktor falubelije, hogy is kerülhet be a 100 leggazdagabb közé. Abban bízom, hogy talán már az unokám nem fog ilyen megosztott országban élni.

billy reed 2014.01.06. 01:51:22

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: "Aki nem teljesen hülye, képes egy óra alatt átlátni a marxizmus nevű primitívséget. Én ma is bármit tudok marxista szellemben elemezni."

Sok mindent lehet mondani, de hogy a marxizmus primitívség lenne...hááát...
Náluk alaposabban még senki sem elemezte a kapitalizmust.
Néhány dologban nem volt igazuk, néhány dolgot meghaladt az idő.

De a dolog lényegét alaposan megfogták, és bizony elemzésük helytálló.
Nem véletlen, hogy a nyugati közgazdaság tudomány foglalkozik is vele.
Csak mi felejtettük el, itt Köztes-Európában.

@EnTeO:

"Nyilván egyik nagyapám pár holdacska földje, meg a másik négy segédet foglalkoztató asztalosműhelye miatt tartoztunk abba a kategóriába, amiről Ön nem akarja elfogadni, hogy van elsőkézből származó élménye, emléke a korról. "

Ez a 80-as években /háztáji, maszek világ stb./ már senkit sem érdekelt, sőt, része volt a rendszer megengedő politikájának.
Ez nem azt jelenti, hogy nem fogadom el igaznak, amit ír, nyilván üldözték önt.
De én is jócskán éltem a Kádár-korszakban és soha nem tapasztaltam magam körül ilyesmit.

" Talán mert a családom nem használt tudatmódosítót Önnel ellentétben."

Az ilyen "érvekkel" azért óvatos lennék. Ez csak sima lenézés.
Tudja, a kommunizmus sok millió embernek felemelkedést hozott. Akár tetszik akár nem. Oktatást, egészségügyet, összkomfortos lakást, autót, hétvégi telket.
Nem volt hibátlan, sok hibája, bűne volt. Tény.

90 után minden szabad lett. Főleg a rablás.
A kisemberrel itt már nem törődnek. Helyzetük, /életszínvonal, kiszolgáltatottság/ egyre rosszabb.
Egy példa: mikor hallott Ön utoljára arról, hogy egy melóst /kőműves, asztalos/ kitüntettek? A munka hőse.
Ma kizárólag magukat értelmiséginek mondó-gondoló emberek jutalmazzák egymást. A munkások meg le vannak...
Ők ezért emlékeznek nosztalgiával a korszakra.
Érti már?

bloggerman77 2014.01.06. 02:14:57

Az itteni kommenteket olvasva elképesztő, hogy a 80-as évek időszakát némelyek úgy festik le, mint az 50-es éveket.

A szembeszomszédom családja kuláklistás nagygazda volt. Meg 56-os az apja. Szóval tipikus "megbízhatatlan" család. Aztán mindennek ellenére elsőre felvették a műszaki egyetemre a úriembert, építőmérnök lett. Járta a "fejlődő világot", már akkor messze a magyar átlagszínvonal felett élt. Még a tengizi magyar projektben is részt vett, ahonnét csempészszőrmékkel megrakodva jött haza.
Rendszerváltozás után jól futó mérnöki irodát alapított... Ja, és elkezdte hirdetni, hogy őt üldözték... :) Látszik...

panelburzsuj 2014.01.06. 02:52:09

@EnTeO:
Hittanóra a kriptában, mert a sekrestyét a hadkieg bitorolja: ez messze jobb, mint a poszt.

hamlet49 2014.01.06. 08:28:40

@Brúsz Pringstein: A kommunizmust és a kapitalizmust is a zsidók találták ki!Az előbbit nekünk az utóbbit maguknak!Még valamit,jó a blogger cikke,de személytelen mint manapság mindenki igy ir!Csak találgat az ember vajon kiről,kikről lehet szó???Hiszen nem mindenki élt igy!

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.06. 08:43:26

@billy reed:

Sajnos nem. Marx általánosított és tévesen következtetett. Nem csoda, hogy eszméit már a XIX. sz. végén sem vette kmolyan senki, persze nyilván híveit leszámítva. A modern közgazdaságtan gyakorlatilag semmiben sem ért egyet Marxszal. Nem is tanítják az egyetemeken, mint használható eszmét.

Démonmac1 2014.01.06. 12:05:27

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Pontosítsunk, te nem találkoztál vele.
(ennek több oka lehet :)

pidou 2014.01.06. 14:19:31

Végig szemezgettem,de egy őszinte gondolatot nem csíptem el, trágársággal közvetlen módon akarja hitelteleníteni a múlt rendszer kárvallottjait, önmagát pedig a megmondó ember szerepkörébe nyuvasztja, pedig messze nem az. Igaz Mónika sajátos környezetben szocializálódott , na ott elképzelhető ez a kis abszurd, ahol önmaga és környezete is hiteltelen, súlytalan . Az különösen érdekes,hogy a kommentek pedig egyből a jelenkori diktatúra elemeit vélték felfedezni ebben a konfúz jellemtelenségret hirdető ulyssesi hebrekelésnek.

Vakmacska 2014.01.06. 14:44:10

@pidou: sajnos nemhogy írni nem tudsz közérthetően, de úgy látom olyan nagyon olvasni sem értő módon....

Gyingizik 2014.01.06. 15:32:33

@Ibolya2013: Igen én is emlékszem a KGST által gyártott, működésképtelen háztartási és közlekedési eszközökre, a kommunista cenzúra által betiltott zenekarokra, írókra, a kommunista rendőrség által megvert hosszú hajú fiatalokra, a többszáz ezres henye, munkakerülő, alkoholista prolira, akiknek hofigéza szilveszteri műsora volt a magas kultúra csúcsa, és részegen beszóltak a vonaton, ha könyvet olvastál. A több éves kötelező sorkatonai szolgálatra ahol italozáson kívül semmit nem lehetett megtanulni, a bunkó nyolc osztályos tanácselnökre, aki a haverjaival szétlopta az ÁFÉSZt meg a TSZt. A szánalmas tvműsorokra: vagy 20 éves, lefutott amcsi filmek, vagy kommunista erkölcsre nevelő unalmas tvjátékok mentek állandóan. Aki meggebedt a munkahelyén ugyanannyit keresett, mint a gyárban tébláboló lumpenproli. De marha jó volt tényleg. Maradjunk annyiban hogy szar volt akkor is - és most is az.

csak egy néző 2014.01.06. 15:53:08

@Gyingizik:
Igazad van, van némi hasonlóság, nem kicsit...
Ma Hofi helyett, aki sosem volt olyan ordenáré, mint az aki azt terjesztette anno magáról, hogy ó szeretne lenni a II. Hofi, nemzetünk sáfrányos, pumacsíkos nagy nevettetője Fábry showmen. Mondjuk a tv műsorok sem sokat változtak q, ma már nem csak szilveszterkor képviselik a magas kultúrát, (Győzike show, Csillag születik, X faktor, Budapaest éjjel....) Ma már bárki jelentkezhet 150 cm felett Kövér laca bohóc hadseregébe, igen jó fizetésért. Ma már nem csak bunkó tanácselnök lehet valaki "nyóc" általánossal, ma már egy sima gázszerelő is lehet "Akadémiai" elnök és polgármester, ma már, akár 3 év alatt bekerűlhet a 100 leggazdagabb magyar közé, de parlamenti képviselő és polgármester, miniszterséghez is elég egy érettségi (Lászlóné), ma már elég egy másolt diploma is a Köztársasági elnökséghez, ma már meg lehet élni 47000 ft-ból is, az állam minden munkanélkülinek biztosítja a sárga mellényt. Maradjunk annyiban, hogy szar volt akkor is, de most már jobban teljesítünk.

Gyingizik 2014.01.06. 16:34:57

@csak egy néző: Ez a hetvenes, nyócvanas évek nosztalgia akkor is védhetetlen. Nézzük meg milyen erőforrások álltal a kádár rendelkezésére. Nyugatról már vette fel a hitelt, az oroszoktól kapta az olcsó földgázt, olajat, és más ásványkincseket. Ehhez képest a boltban pl. két fajta péksütemény volt, 4-5 fajta ihatatlan bor (bortemelő országként!!!) - akármit akartál venni, nem lehetett belőle normális minőséget kapni. Nézzük pl. motorkerékpár. Mindössze egyetlen használható motor volt minden kategóriában, azt az IFA gyártotta (Simson, EZT). Robogóból Babetta. A többi be se indult! De még a felsoroltak is 15 évvel el voltak maradva a nyugatiakhoz képest.Mindez úgy, hogy állítólag mi voltunk a kommunista tömb legmagasabb életszínvonalú országa! Családi házat csak 2 féle típust lehetett építeni: 65-től nyolcvanig négysarkos kádár kocka, 1980-tól sátortetős kádár kocka. Nem lehetett egy könyvet elolvasni, hogy a végén ne legyen 15 oldalas tanulmány arról, hogy hogyan kell értelmezni a marxizmus-leninizmus szemszögéből. Csop.veztől felfelé mindenkit megfigyeltettek a munkatársaival, persze már nem jött a fekete autó, mert mindenki tudta, hogyan kell viselkedni. A határon túli magyar "román" "szlovák" netalán "jugoszláv" volt.
Persze gondolom, hogy a posztíróhoz hasonló középkorú kádáristáknak most is az.

rizy 2014.01.06. 19:35:06

@Gyingizik: nekem a középkorúnak nem teljesen nevezhető kádáristának, igen most is az.Mert nem a földim. Azért csak még egy gondolat, a minőségről és a kétfajta péksüteményről, Te valami évtizedes tévedésben vagy.

bakuc60 2014.01.06. 20:11:45

@Pünkösti Sándorné: Hol volt akkor még internet, gyökér ?

Tóth Ágas 2014.01.06. 20:52:14

@alte trottel: örülök, ha nem okoztam fájdalmat. nem élvezem mások fájdalmát, ez az ávós vérvonal kimaradt a családunkból.

ugyanakkor pedellusként vagy fűtőként sem valószínű, hogy besúgó voltam.

akkor már inkább haladó gondolkodású, humanista rendezőként vagy íróként nyomtam fel sunyiban közeli kollégáimat, barátaimat.

egyetértek, hogy az összes eddigi kormány bűne az elmaradt elszámoltatás. plusz egy államfőé és több alkotmánybíróé is egyben.

Pünkösti Sándorné 2014.01.06. 21:22:10

@bakuc60: Szövegértésből egyes!
Olvasd el, mit írtam!

bakuc60 2014.01.06. 22:00:50

@Pünkösti Sándorné: hát, olvasva a többi kommentet, a szövegértéssel kapcsolatban valószínűleg te küzdesz kihívásokkal...

Pünkösti Sándorné 2014.01.06. 22:34:09

@bakuc60:
Á, csak nem mertem őszintén megírni a véleményemet. Tudod, félek.

Pünkösti Sándorné 2014.01.06. 22:35:23

@bakuc60:
És nem az Orbán-kormánytól félek.

Gyingizik 2014.01.07. 08:50:29

@rizy: Bocsánat, háromfajta sós pékáru volt (ha a kétfajta kenyeret nem vesszük ide): Kis kifli, nagy kifli, vizes zsömle. Banán a pult alól. Maga cikkíró is említi az akkori színvonalat: fekete címkés, körüveges cseresznye"pálinka" (teljesen szintetikus volt, akárcsak a többi igénytelen szintetikus szesz: kevert, császárkörte stb.) Magnót is említ: nekem pl. a szocialista ipar nagyszerű terméke az Unitra magnó, kazetta jut eszembe. Ami egyszer használatos volt: a magnó szétesett, a kazetta szalagja pedig megnyúlt egy hallgatás után. stb. stb. A mostani rendszer se leányálom, de hogy az jobb lett volna, azt nem hiszem.

csak egy néző 2014.01.07. 09:39:19

@Gyingizik:
Szerintem nem kellene erőlködnöd az "akkor minden szar volt" vonallal.Ez a blog nem annak a mocskos átkosnak a dicsőítéséről, visszasírásáról szól, ha nem tűnt volna fel. Senki sem állította, hogy akkor hű de jó volt.Ez az emberek szemléletváltozásáról szól. egyébként kíváncsi lennék a korodra és, hogy abban az átkosban mivel is foglalkoztál és most mivel foglalkozol?
Az látszik, hogy nem sokat jártál akkor pékség felé és magnóból és kazettából is csak fos jutott neked. Ja és még egy kérdés.Jártál e a 70-es években külföldön???

Gyingizik 2014.01.07. 10:14:57

@csak egy néző: Nem erőlködnék, ha a cikkíró nem erőlködne a rántott hús, komjáti zene, mindenkinek volt lakása, szalagos magnó, senkit nem üldöztek, 56 csak focimeccs volt vonallal. Maga cikk arról szól, hogy cikkírót irritálja aki nemzeti múltat, üldöztetést fantáziál magának és a családjának, engem meg az irritál, aki marha jó kádár korszakot fantáziál. Nem volt üldöztetés a 80-as években? A hétköznapi ember szintjén talán nem, de azért volt rettegés pl. volt személyi lap a munkáltatóknál, amire ugye csak felvezettek ezt-azt. Nem jó szemmel nézték a válást (még ha mondjuk egy lusta, alkoholista tahót is akart otthagyni egy normális nő pl.) nem jó szemmel nézték, ha vki új munkahelyre ment ("vándormadár"). Mindenki pontosan tudta hol a határ amit nem szabad átlépni, és nem lépte át. De az nem jelenti hogy nem volt parancsuralom. Egyébként 40 éves vagyok, az átkosban tinédzser voltam. A hetvenes évekről annyit, hogy már az oviban is az Auróra cirkáló dicsőséges szerepéről szólt a foglalkozás, a karácsony "fenyőünnep" volt.

BKV reszelő 2014.01.07. 11:02:04

@Brúsz Pringstein: Muterodat meg megzabálta a kamaty. Te egyedül vagy ilyen hülye vagy személyesen smídtt páll tanítványát "tíztelhettyük" benned?

csak egy néző 2014.01.07. 11:10:12

@Gyingizik:
Köszönöm, hogy válaszoltál. Szerintem továbbra sem értünk egyet abban, hogy miről szól a cikk. Az írója leírja, hogy szűkebb környezetében, hogy képesek megváltozni az emberekés az emlékek. Én sem azt mondom, hogy nem volt üldöztetés, de hidd el, hogy az akkori fiatalok (70-80-as) években többnyire leszarták a politikát, ahogy ma is.Általános iskolásként/úttörőként (amíg ki nem vágtak) sikerűlt velem megutáltatni, szinte az összes ünnepséget,amikor gyerekként mindenféle tornamutatványokat kellett csinálnunk az akkor nemzetvezető elvtársak előtt a Felvonulási téren. az akkor kötelező mozilátogatások alkalmával vetített Ballada a katonáról című filmalkotáson, akkor jókat röhögtünk. Én akkor voltam katona, amikor te születtél és mégsem lettem alkoholista. Nekem is ha nem is seggig érő, de hosszú hajam volt és mégsem vert meg a kommunista rendőrség a Traffic, Nashville Teens,Spencer Davis koncert után, mert aki nem akart balhézni, az nem arra ment, ahol tudni lehetett, hogy az akkori keménymag balhét fog csinálni.Hidd el, hogy marhára nem érdekelt engem/minket, hogy mit vezetnek fel a "személyi lapunkra", pedig elég sok büntit kaptam, mert járt a pofám a "kommunista szombat" miatt. a következő munkahelyemen, már akkor 23 évesen jártam külföldre,pedig 2 nagybátyám is kitántorgott Amerikába 56-ban, amikor te még csak bölcsis lehettél. Hidd el nekem, hogy biza tényleg úgy volt, hogy Magyarország volt a legvidámabb barakk. Itt már a 70- es években bőven voltak klubok, bulihelyek,(Metró,Illés, Omega, E-klub, stb), ahol biza, ha nem is betiltott, de nem igazán reklámozott (Sakál vokál) bandák nyomták és lehetett nem csak kommersz cserkót inni. Csak egy példát mondjak, az akkori NDK-ban ha este 8-ig nem kérted ki a piád, akkor biza záróráig, szigorúan este 10-ig csak lónyálat ihattál és, ha kicsit hangosabban mentél haza, hamarabb megtalált a "policáj) és itthon, ha nagyon akartál, akkor min 4-5 féle magnó közül "választhattál". Bocsi, hogy kicsit hosszúra sikerült, hidd el én sem sírom vissza az akkori időket, de nem is hányok rá, mint azok,akik akkor is élvezték az előnyeit ,többnyire ők okának rá és nem azok, akiket meghurcoltak.Ennek az kis országnak akkor a háború után ezt dobta a kocka. Ha nem lettünk volna határosak a nagy testvérrel, lehet, hogy másként alakult volna a sorsunk. De tudod, ez olyan, ha a nagyanyámnak kereke lett volna ő lett volna az omnibusz.

pidou 2014.01.07. 12:37:50

@pidou: Szociológiai trend,hogy a kisebbség lassan elveszti gyökereit, ezért egyre agresszívabban csodálkozik a világra. Az eltérő identitás félelmet generál monikában is. Nem hisz a szemének,hogy a társadalom egységet alkot, összezavarja személyiségét ,hogy kisebbségi környezetének kaméleon magatartása szép lassan súlytalanná válik. Kitalált emlékeit általánosítani akarja a társadalomra, pedig csak közvetlen környezetében ismerheti fel az alakoskodó ,hatalomhoz simuló hűszolga magatartást, és mégis tőlük kéri számon , hogy miért is (?), mintha amit a tükörben lát , azt nem fogadná el, de igen ilyenek a monikák: hiteltelen talajt vesztett ,vergődő kirekesztők, és haragtól indukált trágár minősítők. Na ezt vette észre a magyar társadalom többsége, és egységbe tömörült, jól látható alakzatban, struktúrában. Az alattomos lakájok vesztették el alkjukat és képlékany rothadó masszává zsugorodtak...és most vergődnek.

pidou 2014.01.07. 12:42:01

@Vakmacska: Az a pikáns az értetlenségedben,hogy a magyar nyelv közös ismerete miatt spirituálisan összetartozunk, de az identitásunk,és az értékrendünk mégis elválaszt.
Szociológiai trend,hogy a kisebbség lassan elveszti gyökereit, ezért egyre agresszívabban csodálkozik a világra. Az eltérő identitás félelmet generál monikában is. Nem hisz a szemének,hogy a társadalom egységet alkot, összezavarja személyiségét ,hogy kisebbségi környezetének kaméleon magatartása szép lassan súlytalanná válik. Kitalált emlékeit általánosítani akarja a társadalomra, pedig csak közvetlen környezetében ismerheti fel az alakoskodó ,hatalomhoz simuló hűszolga magatartást, és mégis tőlük kéri számon , hogy miért is (?), mintha amit a tükörben lát , azt nem fogadná el, de igen ilyenek a monikák: hiteltelen talajt vesztett ,vergődő kirekesztők, és haragtól indukált trágár minősítők. Na ezt vette észre a magyar társadalom többsége, és egységbe tömörült, jól látható alakzatban, struktúrában. Az alattomos lakájok vesztették el alkjukat és képlékany rothadó masszává zsugorodtak...és most vergődnek.

csak egy néző 2014.01.07. 13:22:11

@pidou:
Köszönjük igen értékes szociológiai esszédet.
Ez mindenkinek öröm, hogy a társadalom többsége, (akiket te névszerint ismersz) egységbe tömörült és az alattomos lakájok alakjukat vesztett, képlékeny , rothadó masszává zsugorodott...és most vergődik. Ugye a szüleid jól vannak?

becsoccsent 2014.01.07. 18:51:20

szinte fizikai fajdalmat okoz, amikor egy-egy erto olvasasra kepes tarsam probalja megmagyarazni egy kevesbe szerencses - de tobbnyire annal agresszivebb - 'olvtarsnak', hogy miben teved. hogy miert nem az van, amirol o ir.

pusztan csak azert, mert ez az esetek 99,9%-ban teljesen ertelmetlen. az utobbi idoben viszont egyre tobben vannak a funkcionalis analfabetak. akiket sokszor funkcinak is nevezhetunk.

szornyu.

gigacherry 2014.01.07. 23:13:47

@pidou: Aha. Tehát az a gyerek, aki a nyolcvanas években a téren játszott, az alakoskodó, hatalomhoz simuló hűszolga volt. Akar még erről beszélni?

gigacherry 2014.01.07. 23:28:45

@Gyingizik: "A hetvenes évekről annyit, hogy már az oviban is az Auróra cirkáló dicsőséges szerepéről szólt a foglalkozás, a karácsony "fenyőünnep" volt. "

Igen, de mindenki Karácsonynak hívta. Mi 1980-ban tánckoreográfiát készítettünk az Eruptions One way ticket című számára (8 évesek voltunk akkor). Még a tévében is leadták, olyan jól sikerült. Amikor anyukám a marxizusról beszélt, megkérdeztem tőle, ki az a Marci (marcizmusnak értettem), az Auróráról pedig egy tejpép jutott az eszembe, amit ugyanúgy hívtak és nem értettem, mit eszünk az oroszokon, mikor a tévében folyton amerikai filmek mennek és azok sokkal érdekesebbek, mint az oroszok dolgai. Fura idők voltak, de aki akart (és akit vitt a családja) akkor is járhatott templomba. 14 éves koromban (1986) nyári táborban voltunk az NDK-ban. Minden nap Honecker képe alatt kellett ebédelnünk, és amikor két magyar fiú ottani úttörősapkát vásárolt magának és US Army feliratot tett rá, a táborvezetők ügyet csináltak ebből, a magyar tanárok viszont ügyet sem vetettek rá. Mindez nem jelenti azt, hogy akkor baromi jó volt.
Pont mert nem volt az, 89-ben lelkesen néztük meg a Köztársaság kikiáltását, mert azt reméltük, mostantól sokkal jobb lesz. Ezért fájna annyira elveszíteni mindazt, amit akkor kaptunk (a köztársaságról nem is beszélve ugye).

gigacherry 2014.01.07. 23:40:11

@scsaba1: Eddig rendben van, Na de volt-e megvalósult kommunizmus? Mert szerintem nem. A "kommunisták", akiket mindenki utál, valójában nem a magántulajdon megszüntetését, hanem kisajátítását célozták meg. Tisztába kellene tenni a fogalmakat. A liberálisok pl. épp hogy kisebb szabályozást, szabadabb gazdaságot szeretnének, és szentnek tartják a magántulajdont. A valódi kommunisták, és liberálisok tehát kb. a két véglet a társadalomban (ami a gazdaságot illeti). Szerintem mindeninek tisztáznia kellene a saját világnézetét, és érdeklődni a másokéról, még mielőtt bélyeget sütne rájuk.

gigacherry 2014.01.07. 23:44:23

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Igazad van. A többit az előző scsaba1-nek szóló hozzászólásomban írom le.

Gyingizik 2014.01.08. 08:44:33

@gigacherry: Érdekes élmények. Mivel érdekel a korszak, gyűjtöttem néhány sztorit idősebb ismerősöktől. Szegedi Egyetemisták közös, évfolyam-zárthelyi dolgozat után az utcán beszélték meg mik lehettek a dolgozatban a megoldások. Izgatottan, csoportba verődve az egyetem épülete előtt. 5 perc múlva megjelent a rendőrség, hogy mi ez a csoportosulás. A másik arc meg elmesélte, hogy olyan magánélete volt, hogy a kádár korszakban egyik munkahelyről a másikra sodródott. (gyári munkás volt.) Egyszer csak megkereste a belügy, hogy "te vándormadár vagy, az ellenkezik a szocializmus erkölcseivel. viszont folytathatod ezt az életmódot, DE majd mi megmondjuk melyik gyárba menjél, és ott majd mindig eltöltesz pár hónapot, és nekünk jelented, ki miről beszél a gyárban a szalag mellett, az öltözőben stb." Szóval csak diktatúra volt, ami azonban tagadhatatlanul biztosított egyfajta alsó kategóriás létbiztonságot. Az is biztos hogy Romániánál, NDK-nál jobb volt, de hát ugye a motivációk ismertek: kádár félt a forradalomtól, ezért volt kicsit lazábbra engedve a gyeplő. Külföldi hitelből, meg olcsó orosz energiahordozóból nem nagy művészet kicsit pumpálni az életszínvonalon.

gigacherry 2014.01.08. 08:52:14

@Gyingizik: Nem kétlem, hogy diktatúra volt. Annyit mondok, hogy gyerekként mi ebből nem sokat érzékeltünk, maximum fura, számunkra érthetetlen dolgokat. Szerintem a mi gyerekeink ugyanígy lesznek azzal, amit hit- és/vagy erkölcstan órán tanulnak.

Gyingizik 2014.01.08. 09:06:50

@csak egy néző: Ezt értem, de a honecker vagy ceaucescu rendszerhez képest minden jobb volt. A vörös khmerekhez, meg észak-koreához képest meg valóságos mennyország, nem vitás. Szóval lényeg: én hányok a régi rendszerre meg a mostanira is. Nem fantáziálok a családomnak vallásos, nemzeti múltat, de sajnos ki kell javítanom, ha vki azt állítja hogy pl. olyan zenét lehetett hallgatni amilyet csak akartam a "szalagos magnóról". Amikor zenekarokat tiltottak be (Beatrice) vagy lehetetlenítettek el tehetséges előadókat (Radics Béla) vagy egyszerűen csak nem akart megfeküdni az egyetlen lemezgyár őskomcsi igazgatójának (cserháti).
Persze aki komjátit hallgatott a szalagos magnóról, annak elismerem ez nem volt probléma.
Üldöztetés is volt, ha nem fogtad be a pofád (március 15-ék), 56 + a megtorlás, 200 ezres kivándorlás meg nem "focimeccs" volt, sajnos ezt sem lehet szó nélkül hagyni, különösen, hogy egyik hozzászóló azt írta, hogy írjuk össze kinek milyen emléke van. Az, hogy lazább volt, mintha visszajött volna Rákosi, önmagában nem érdem. (Minden közegben ott voltak az informátorok egyetemen, gyárban stb.)

gigacherry 2014.01.08. 09:18:01

@Gyingizik: 83-ban Feró szerepet kapott az István a király-ban, Onnantól lassan elkezdték rehabilitálni a Beatricét is. Húgom egyik osztálytársa az ő koncertjük miatt nem ment egy nap iskolába és Feró beírt az üzenőfüzetébe, hogy "igazolja" a hiányzást. És az osztályfőnök min volt felháborodva? Azon, hogy hogy hívhatnak valakit Ferónak? "Én sem Lacó vagyok hanem László". (Most az ofő egyébként közéleti szereplő.)
Ezt csak azért írtam le, hogy színesítsem a képet. :-)

talalom 2014.01.08. 15:34:29

"Na ezt vette észre a magyar társadalom többsége, és egységbe tömörült, jól látható alakzatban, struktúrában." - írja pidou. Mikor is szokott a társadalom többsége jól látható alakzatba tömörülni? Meg még struktúrába is?
Egyébként mintha elfeledkeznénk az írás legfontosabb kérdéséről: kik is éltetik a Horthy-rendszert? Miért is? Mit tudnak arról? Én is a háború után születtem, tehát legfeljebb a történelemkönyvekből, irodalomból tudok egyet-mást. Meg persze a szüleimtől. Édesanyám nyolcgyermekes falusi kovács családjában nőtt föl, '52-ben államosították a kocsmát, amelyből apámmal élt. Mégis megőrűlt, amikor valaki a Horthy-rendszerre nosztalgiázott. Felháborodva hívott, amikor a Schmidt Mária nevű agitprop-titkár (most történésznek nevezik) azt mondta a tévében, hogy a Horthy korszak demokratikus volt, általános és titkos választójoggal. "Ez nem tudja, hogy a faluban a pap, meg a jegyző előtt kellett aláírni a szavazólistát?" - háborgott. Ő már sajnos nincs közöttünk, de a húga nagyon dühös a horthyzókra, főként az iskolai rendszer mai átalakítását nézve. "Ezek úgy hiszik, ahogy a tanító mondta nekünk annak idején, hogy a parasztnak elég, ha annyit tud, hogy esőben álljon az eresz alá?" A tanító földjén egyébként kötelező volt az iskolásoknak meghatározott órát dolgozni, amit a nagyapám pénzzel váltott meg. Nemcsak kovács volt, hanem állatfelcser is, mivel az I. világháborúban kitanulta a szakmát - volt rá ideje, 9 évig volt katona. Ezért aztán a környéken a beteg állatokhoz is őt hívták: ment, éjjel--nappal, ünnepen is - így tudta tisztességgel fölnevelni a 8 gyermekét. Persze egyikük sem tudott továbbtanulni - ahhoz már nem volt elég a család anyagi ereje, így édesanyám is csak hat osztályt végzett. (Szerencsére még megérhette, hogy ott legyen az unokája doktori diplomájának átadásán.)
Ami meg a módos parasztokat illeti: eljött az ő idejük. Nem kell már a mezőgazdasági munkásnak - mint a téeszek idején - munkaviszony, szabadság, meg társadalombiztosítás. Elég a zsebbe dugott napszám, meg esetleg egy tányér étel. És lehet könnyes szemmel hálálkodni, ha ünnepekkor megszán a vitéz nagyságos valami ajándékkal.
Ezt nem értem én se a szerzővel együtt: hogy honnan szalajtották ezt a sok, önmagának is hazudozó nyikhajt. Ez nem a Kádár kor nosztalgiája, hanem hiteles gúnyrajz az "egységbe tömörült, struktúrált" többségről.

Myfanwy 2014.01.09. 09:37:28

Néha a facén magam is szoktam kommentelni .. A múltkor Apósom, akinek van egy kis-közép vállalkozása, megintett, hogy fejezzem be a politikai kommentjeimet, mert félő, hogy az esetleges pályázati pénzekkel szarakodni fognak.. Eszembe jutott a gyerekkorom, amikor Apu beszélt 56'-ról, de a lelkünkre kötötte, hogy a suliban egy szót se!
..úgy gondolom, mindegy, hogy milyen politikai érában élünk, ha az épp aktuális hatalom ilyen mély félelmet kelt egyszerű emberekben, akkor az csak egy szóval lehet jellemezni: diktatúra!
Az első Orbán kormány hatalomra kerülése előtti választáskor kezdődött az az időszak, amikor a politika kezdett kényessé válni, mint beszédtéma. Barátságok és családok szakadtak szét, csupán ideológiai különbségek miatt.. Emlékeznek, voltak azok akik kokárdát viseltek, és voltak akik nem..
Rettenetesen nyomasztó időszak volt!
A diktatúra akkor teljes, ha beszivárog a hétköznapi gondolatokba is.. Szerintem

András Berente 2014.01.09. 12:06:33

Tisztelt Török Mónika! Én egy ismerősöm ajánlására olvastam el 1-2 írását! Az 'Országos amnézia' szerintem csúcs volt!! Nagyon helytálló, a mi mostani "keresztény, polgári, állatira magyar, mondhatni magyar-magyar demokráciánkban". Sajnálom, hogy kevesen gondolkodnak úgy, mint Ön, kevesen látják így a nagy büdös valóságot így! Én 36 éves vagyok...nem vagyok okos, de valami hasonlót látok, hallok, tapasztalok én is! Bár sokszor abban sem vagyok biztos, hogy egyáltalán magyar vagyok-e! Mindegy! A lényeg, hogy gratulálok Önnek, és én várom a következő megosztását! (a bunkózó, zsidó, kurvázó meg saját magáról írt, és a saját szegénységi bizonyítványát állította ki) Tisztelettel! B. A.

pidou 2014.01.09. 18:04:09

@csak egy néző: miért is kéne névszerint a többséget ismerni? Ha figyelemmel kíséred a közvéleménykutatás anyagait, ugyanerre a következtetésre juthatsz.
Újra inzertálom,mert látom nem értetted, sőt a szereposztásról is beszélek:Na ezt vette észre a magyar társadalom többsége, és egységbe tömörült, jól látható alakzatban, struktúrában. Az alattomos lakájok vesztették el alkjukat és képlékany rothadó masszává zsugorodtak...és most vergődnek.
1.)
A keresztény magyar társadalom 1920-1945 közötti polgárosodása során eredményesen exisztált. A II War után a politikai szerepben tetszelgő hatalmi terror képviselői, ideológiai alapon elvettek mindent a magyarnéptől. Mert ugye a közösségi tulajdon magasabbrendű volt ,mint a magántulajdon. Tönkre tették ezek az emberek az értelmiség azon körét akik gondolkoztak. A konszolidáció után jöttel a lakájbesúgók, akik semmit nem érő kedvezményekért ( külföldi utazás, vezetői beosztás,anyagi előnyök..stb) szolgálták a hamis ideológiai hatalmi struktúrát. A társadalom többsége megőrizte hitelességét, szellemi függetlenségét. És most jön törökmoni és be akarja mocskolni azokat,akik nem vettek részt ebben a hazug rendszerben. Torok azt akarja bemesélni,hogy mindenki hazug ,áruló komformista volt.
2.)
A becsületes magyar állampolgár nem volt üldözött,ha a hatalmi diktatúra előírásait betartotta. Lehetett templomba járni ,stb. torok ezzel botor módon érvel..A becsületes dolgozó nem akart 14 Kft-t ,aztán az embeek pénzével meglógni. Nekik volt igazán rabság.
3.)
Aztán jött a rendszerváltás és a politikai hatalomban lévők maguknak,vagy maguk hasznára privatizálták az 1950-55 között államosított vagyont. Egyből a magántulajdon lett a magasabb rendű, mivel az állam rossz tulajdonos és eladtak 115 magyar tulajdonú céget. Ezek az emberek 4 éve kiestek a hatalomból ,mert a magyar társadalom felismerte, a kirablóit , és elzavarta őket. És most jön törökmoni és birkának nevezi a magyar népet, no meg maszlagnak , ez az egyszerű vergődő nem érti,hogy észrevettük a pénzszivattyúkat? Eladósították az áálamot , az önkormányzatokat, és a devizahitellel a polgárokat . Évente 2.500 milliárd Ft áramlik a bankok felé kamat és tőketartozás miatt. És ezek a torok félék kérik számon a szegénységet ,amikor juttatták a társadalmat a szegénységbe.

És fel meri teni ez a torokm ,hogy "Honnan jön ez a hihetetlen mennyiségű, tömegű, alaktalan masszányi ostoba?"

A kevélység csimborasszója ez. Ő is tudja , néhány pénzszivattyú lett leállítva , és ezért megőrül, bárkit befröcsköl, értéktelennek minősít,mert nem mer szembe nézni a ténnyel megbukott a liberális gazdaságpolitika, mert erkölcstelen és társadalom ellenes. Szégyenteljesnek tartom,hogy ilyen emberek élnek hazámban.

érted már ?

Ps.: remélem a te szüléid is jól vannak,és a gyermekeid is.

pidou 2014.01.09. 18:08:36

Arról kellene torokmoninak írnia,hogy mi történt velünk, magyarokkal? Hogyan jöhetett létre ez a borzalmas törésvonal a nemzeti oldal és a balliberális oldal között, amely már a 19. század vége óta megmérgezi a magyar közéletet? Miért dolgozik a balliberális ellenzék Károlyi Mihály és Jászi Oszkár óta az ország érdekei ellen? Miért állnak inkább az ellenségeink oldalára és miért segítették elő hataloméhes tevékenységükkel az ország ellehetetlenülését.

talalom 2014.01.09. 20:37:52

A keresztény magyar társadalom 1920 és 1945 között nem épített ki normális egzisztenciát (mellesleg egzitált, még jó, hogy azt nem írta pidou, hogy exitált, bár az sem állt volna távol a valóságtól). A magyar társadalom pedig nem keresztény, hanem szerencsére mindenféle, vannak istenhívők, akik különbözőképpen tisztelik az istenüket és vannak ateisták is szép számmal. Egy vesztes háború után nem azt vetem Horthy szemére, hogy nem épített csodamagyarországot, hanem azt, hogy a jelenlegi rezsimhez hasonlóan a társadalom legrosszabb ösztöneire épített: az irigységre, a kivagyiságra, a kapzsiságra, az alamusziságra, a szolgalelkűségre.
"Hogyan jöhetett létre ez a borzalmas törésvonal a nemzeti oldal és a balliberális oldal között,..." - írja pidou. Úgy kedves Pidou, hogy eszmetársaiddal együtt képesek vagytok olyan pofátlanságot leírni, hogy a "nemzeti" oldal és balliberális oldal. Kikérem magamnak, hogy a nemzeti és a magyar szót megtagadod attól, aki szocialista, liberális, esetleg konzervatív módon gondolkodik - hogy ellenségnek nevezd Károlyit, Jászit. Talán elgondolkodhatnál, hogy mi történt Veled, aki úgy hiszi, hogy megmondhatja ki ebben a hazában nemzeti és ki a nemzet ellensége.

csak egy néző 2014.01.09. 21:15:26

@pidou:
Húú ez nem semmi. Ezzel a kis szösszeneteddel, simán pályázhatnál a most iduló Magyar Krónika című hozsannázó sajtótermékbe. Gondolom, valami hihetetlen magas színvonalú esszék fognak megjelenni e drága papirra nyomtatott remittenda lapban, dicsőítve és az egekbe magasztalva ezt a rezsimet és tisztalelkű vezetőit. Te simán beleférsz.
A korodat a fotód alapján megsaccolva abban a mocsok, hazug 60-as években születhettél, tehát a "II. War" (waoooh) előtti időkről neked sem lehetnek "exisztált" tapasztalataid. Ami a "II?War" (waoooh) utáni időkben történt sok mocsokságot, még Török Mónika sem cáfolta és nem akart senkit bemocskolni. Szavaidból itélve, te bizonyára nem vettél részt abban a hazug rendszerben, tán nem is éltél benne. Gondolom te nem voltál "áruló komformista", te valószínüleg esténként leosontál a sötét pincébe, magadra zártad az ajtót és suttogva kiabáltad, hogy "Ruszkik haza és Kádár takarodj és mocskos komcsik"
Lépjünk tovább.
A módszerváltás után.
"Egyből a magántulajdon lett a magasabb rendű, mivel az állam rossz tulajdonos és eladtak 115 magyar tulajdonú céget. Ezek az emberek 4 éve kiestek a hatalomból ,mert a magyar társadalom felismerte, a kirablóit , és elzavarta őket. És most jön törökmoni és birkának nevezi a magyar népet, no meg maszlagnak , ez az egyszerű vergődő nem érti,hogy észrevettük a pénzszivattyúkat? "
Kik is estek ki a hatalomból?
Kit is zavartak el???
Széles elvtársat?
Pintér elvtársat?
Orbán Gyöző papát?
Csányi OTP Sándor?
Gyurcsány Ferencet?
Simlicska Lajost?
Nyerges Zsoltot?
Puch Lászlót?
Mészáros gázszerelő Lőrincet?
"Eladósították az áálamot , az önkormányzatokat, és a devizahitellel a polgárokat"
Mit is mondott Orbán Viktor a zömében fideszes önkormányzatoknak? Nyugodtan adósodjatok el, majd mi megoldjuk okosba, ha hatalomra kerülünk. Kik is vezették be a devizahiteleket 2000-ben?
Vajon, miért is vették fel a "tudatlan" tömegek a 2-5%- os deviza alapú hiteleket a 10% feletti kamatozású Járai forint hitel helyett? Mert ugye ostobák voltak és hittek abban, hogy visszatudják fizetni. Most lépjünk túl azokon, akik 0 önerőre vettek autót, plazma tv-t, nyaralásokat, abban igazad van,hogy az is megérne valóban egy misét, hogy a bankok miért és miért úgy számolnak, ahogy. De visszamenőleg a földbe döngölni és ellenséggé tenni a bankokat, nem biztos, hogy nyerő dolog. Valahogy egészen a II. Orbán kormány hatalomra jutásáig úgy ahogy de tudták fizetni de akkor jött ez a két derék magyar vitéz (Kósa, Szíjgyártó) és megteszik a ma divatos szóhasználattal élve (hazaáruló) a forintot szinte azonnal megdöntő kijelentésüket. Csak ( nem kicsit shortolás gyanús) , hogy nem kevés kormányközeli bennfentes "üzletember, politikus" kaszált nem kicsit, nagyot ezen az üzleten. Ismerek olyan bankpénztárost, aki az "intim pénztárban" zsákszámra rakta a pénzt ismert vezető emberek sportszatyrába.
Továbbá.
"És ezek a torok félék kérik számon a szegénységet ,amikor juttatták a társadalmat a szegénységbe."
Pedig igenis 47000 ft-ból??
"A kevélység csimborasszója ez. Ő is tudja , néhány pénzszivattyú lett leállítva , és ezért megőrül, bárkit befröcsköl, értéktelennek minősít,mert nem mer szembe nézni a ténnyel megbukott a liberális gazdaságpolitika, mert erkölcstelen és társadalom ellenes"
Ez a citátumod, pedig szerintem a cinizmus, pökendiség csimborasszója. te is tudod, hogy néhány pézszivattyú be lett indítva:
Manyup, trafik mutyi, földmutyi, szőlő telepítés mutyi (ne mi nyerjük a legtöbbet) Közgép mutyi, választási körzethatárok megváltoztatása, határon túliak szavazati joga körüli viták, mert ezek ugye erkölcsösek és társadalom barát intézkedések??
Szerinted és a pártod szerint azok az emberek, akik nem a ti fajtátok, azok a magukfajták, csak alaktalan, ostoba, komcsi, libsi massza.
Engedd meg, hogy zárásképpen ide "inzertáljam" az utolsómondatodat
"Szégyenteljesnek tartom,hogy ilyen emberek élnek hazámban."
Boldog Új Évet és sok sikert kivánok neked és felsőbbrendű társaidnak az El Camino útján.

csak egy néző 2014.01.09. 21:18:53

És még egy gondolat és ezzel be is fejeztem itt.
Ha csak arra a lóvéra gondolok, amit ebben az országban csak a módszerváltás óta elloptak büntetlenül (és most minden oldalra gondolok, amikor lopásról beszélek) az ország a gazdaság és az emberek javára fordíttatott volna és azt a gyűlöletet, amit mindkét oldalról szítanak (magunkfajta vs magukfajta) azt is anyagi gazdagodásra lehetett volna váltani, akkor ma mi hitelezhenénk Svájcnak és Kínának is.

calealenta 2014.01.10. 21:04:13

@jaegtoer: én is azt hittem, hogy ez érthető. Nem az a gond, hogy valaki (Ad Dio) tényleg hányik a szockótól, mert az ő családjának az szar volt - hanem amikor gombnyomásra nyomja a hősellenálló szentszöveget. Templomba pl nem volt tilos járni (max Rákosiék alatt), meg egyáltalán, sok mindent el lehet a Kádár-éráról mondani, csak azt nem, hogy brutális vészkorszak volt. Ami szar volt benne, az a képmutatás, de az mindig szar, ha törvényerőre emelkedik.
Aki azonnal látja maga előtt, hogy biztos besúgók voltak TM szülei - az én nagyszüleim se voltak azok (én vagyok 28 éves => matematika), mégse lett belőlük szentatya meg hős ellenálló '89 után. Eleve olyan szakmájuk volt, hogy jól tudtak helyet találni, nagyanyám sportolt és valamilyen mérnök volt, tatám asztalos és repülőgépszerelő. Két ritka magánakvaló, békés ember voltak, nem hiszem, hogy nagyon gazsuláltak vagy mószeroltak volna bárkinek is.
Ez meg, hogy "prolik közt élt", valaki egy ilyen magvas következtetést bírt levonni, miután a posztban szerepel a proli szó kb hatszor - nem ciki az. Az se, hogyha ő ezt mondja magára*, az se, hogy tud ilyen stílusban írni, ha akar (vagy ha felbosszantják). Valahol nem csodálom, hogy a képmutató, kamu emberek így felbosszantják. És ismételten nem a normálisan előadott, hiteles problémákról van szó, hanem erről a "90 után már hordhattunk keresztet" meg egyéb oxigénlegyezgetős, lihegős tirádákról.
@csak egy néző: igaz. Ha már a pidou ellenségkeresős, lövészárkos retorikájánál tartunk. Ott le lehet ragadni rendesen...

*az "arisztokrata" prolizást viszont borzasztóan rühellem, mert oké, de akkor ne vegyetek kb semmit, mert ahhoz mindhez hozzáér az üzemben a fujj csúnya, buta bunkó proli, akit látni se akartok... Sőt, ő rakja össze.

rizy 2014.01.12. 11:07:34

@Gyingizik: nincs semmi probléma, Te így látod, én azt is látom, hogy annak a három fajta péksüteménynek volt egy magyar szabványa, mint szinte minden forgalmazott élelmiszernek, ennek hatására, ugyanazt a minőséget kaptad Budapesten és mondjuk Szegeden. És ez mondjuk igaz volt a pálinkákra is, tehát biztos nem volt benne mérgező anyag, folyamatosan ellenőrizték a minőségét. és ezek csak egy példák abban a mocskos szocializmusban előírtakból. azt nem állítom, hogy minden jó és rendben volt, de azt igen, hogy ennél a mostanra kialakult nem is tudom minek nevezem szarnál jobb volt. Olyan vívmányokat produkált, hogy a svédek, angolok, olaszok, innen vettek mintát. Sajnálom, hogy csak a fogyasztás területét látod, volt ott más is.

rizy 2014.01.12. 11:11:43

@pidou: hát ha megfogalmaznád magadnak, hogy mi az ország érdeke, akkor talán választ is kapsz a kérdésedre.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2014.01.12. 12:31:45

A modernizációs szintek közötti öldöklésig fajuló vita soha sem állt távol tőlünk.

Csak a törzsi vs. feudális sztori eltart a valóságos jobbágyfelszabadításig, azaz 1947-ig.

A XX. század hozott még vagy három négy modernizációs modellt, ezek képesek arra, hogy beállítsák a híveiket a többi társadalmi modell folyamatos ostorozására.

Ezért van az, hogy /amennyiben ez a sztoriban szereplő valóságos személy/, akkor előveszi a menet közben megizmosodott elfojtókáját és totálisan átfesti a saját személyes történelmét annak megfelelően, hogy ez az ideológus érdekcsoport mit akat hallani is szajkóztatni.

Ebben a cikkben felvonul egy indulat is.

Azt hisszük, hogy az ilyen kábulatban élőket egyszerűen a szembesítés eszközével le lehet szoktatni arról, hogy a személyisége kulcsfontosságú részének tekintse ezt a megkreált / alternatív valóságot!

Szerintem itt az indulat, a szembesítés nem használ!

Az ilyen vallásos fundamentalista személyiségeknek falra hányt borsó bármit is mondani! A FIDESZ hívő nem a semmiből jött és nem fog eltűnni soha!

A kérdés az, hogy az átlagos emberek közül hányan kerülnek az ilyenek hatása alá! A közösségi terek, az iskola, a civil közösségek és az egyházak szisztematikusan vonódtak be ebbe a kábulatba.

Én a részvételi demokrácia blogon könyvelem, hogy a független állampolgári önszerveződések ellen milyen szisztematikus irtóhadjáratot folytatott a FIDESZ és az MSZP karöltve a Halász-Zuschlág pkatum óta.

Ennek a gyümöécseit látjuk most a televízióban, a birkamentben, a törvények döntés előkészítési és értékelési folyamataiban, és a szomszédunk és a volt osztálytársunk tudatmódosulásában!

jaegtoer 2014.01.14. 10:47:05

@Saman:

"__Én a részvételi demokrácia blogon könyvelem, hogy a független állampolgári önszerveződések ellen milyen szisztematikus irtóhadjáratot folytatott a FIDESZ és az MSZP karöltve a Halász-Zuschlág pkatum óta.

Ennek a gyümöécseit látjuk most a televízióban, a birkamentben, a törvények döntés előkészítési és értékelési folyamataiban, és a szomszédunk és a volt osztálytársunk tudatmódosulásában! __"

5*****

amúgy igen. nem mindegy, hogy resztli, vagy részvételi, netán részvét teli demokrácia sarjadzik.

wotan 2014.01.14. 20:37:26

@Gyingizik: Elemezzünk egy kicsit.
"háromfajta sós pékáru volt (ha a kétfajta kenyeret nem vesszük ide): Kis kifli, nagy kifli, vizes zsömle.". Viszont kifli / zsömle volt, az annak megfelelö izzel.
"Banán a pult alól" - annál jobban esett. "...pálinka (teljesen szintetikus volt". Itt kérnénk egy élemiszervegyészi elemzést - szerintem a mait igy is verte. "Ami egyszer használatos volt: a magnó szétesett" - nem igaz, a lengyel Grundigom tovább tartott, mint a Grundig von Grundig.
Ès nem, nem volt leányálom. De az összvagyon nem az 1%-nál koncentrálódott.
Ja és nem vagyok komcsi, kicsit sem. De hülye nyugatimádó sem, 25 év (kinti, itthoni) tapasztalatból.

Gyingizik 2014.01.15. 08:29:22

@wotan: Ne fárassz már. Most is van szintetikus pálinka igen, ugyanaz a körüveges, csak az van ráírva "párlat". Ugyanazok a tuskó prolik veszik, mint régen. De van mellette normális is: igaz arany áron. Ha az italnál tartunk vegyük pl. a bort. Amiből szintén 5-6 fajta volt a polcon, a szocialista élelmsizer ipar vívmányai: borseprőből készült asztali borok. Felsoroljam? Vörösborból egri bikavér és sárga címkés BB Merlot, fehérből meg zöldüveges olaszrizlin, rizlinszilváni. Az iszonyat fanyar ízt a száraz bornál nem tudták elvenni - az "édes"-nél meg (amilyen kategória amúgy nincs is a borban, mert ha cukrot adunk hozzá már pancsolt) - agyoncukrozták. Ehhez képest most egy ezresért lehet venni normális iható bort, amit pl. színvonalasabb vendégednek - főnököd, családtag stb.- már ki lehet nyitni. 300 fajtából válogathatsz egy szupermarketben, de még egy falusi boltban se csak annyi fajta van mint régen. A műszaki eszközökről annyit, hogy ha megvettek/elloptak egy licenszt akkor már le tudták gyártani az elvtársak is a használható minőséget (pl. Audioton>Videoton stb.) Mindez a szocializmus csúcs-életszínvonalú országában (legvidámabb barakk).
Én se vagyok nyugatimádó, hiszen az ígéret nem valósult meg (ami ugye az volt, hogy felhúznak minket bérezésben is egy EU átlagra, mint ahogy megtették azt görögökkel, spanyolokkal, portugálokkal, akik szintén elmaradott országok voltak). De nem is tudok nosztalgiázni oly jólesően mint cikkíró, vagy te.

Imposztorék 2014.02.04. 08:54:17

@kézműves étcsokinyuszi: Édes vagy ezzel a D209-ezéssel, az egybitezéssel. Talán rólad is szól ez az írás...

Imposztorék 2014.02.04. 08:59:52

@Gyingizik: Most csak a szintetikus párlatról: gondolod, hogy azért veszi, mert tuskó proli? Még véletlenül sem azért, mert a tuskó prolizó munkaadója - ha egyáltalán van munkája - minimálbért ad neki és a rezsicsök nevű porhintésből mindössze 300 Ft-ot sikerült megtakarítani, nem volt haverja megfelelő helyen, nem nyert földpályázatot, stadionépítést, autópályaépítést?
Szóval haver, a tuskó proli nélkül a mai elit fingani sem tudna, mert a tuskó proliból lett olyan gazdag, amilyen. Arról nem beszélve, hogy diplomás, jobb sorsa érdemes emberekből varázsoltak tuskó prolit. Szerintem bátran szégyenkezhetnél!

Gyingizik 2014.02.04. 09:09:16

@Nazca: Aki azt megveszi, megissza, az az amit írtam. Hiszen: ha nehéz az anyagi helyzete, akkor egyáltalán ne vegyen alkoholt. Ha csak kevés a pénze, de mégis ki tud valamennyit szorítani alkoholra, akkor inkább gyűjtse össze 4 körüveges árát és vegyen normálisat. Ennyi.
Amúgy a prolizásban végül igazad van, a dolgozó embert meg kell becsülni. Csak hát a kádár-korszak nem ezeknek kedvezett, hanem a gyárban ténfergőknek. Akkoriban az volt a nevük "lumpenproletár". Ez a szocializmus egyik zsargonja volt, nem én találtam ki.

Kristl 2014.02.07. 21:18:40

Elolvasva a kommenteket meglepődötem mennyi sötét náci rohangál megint az országban.

A sárgacsillagozóknak némi történelmi emlékeztetőként megjegyezném, mo a zsidóellenességgel saját esélyét is rontotta az elcsatolt területek visszaszerzésében...
Ráadásul a nemes nemzetes korszakuk szummázata hova is vitte az országot?

pidou 2014.02.10. 14:22:24

@Kristl:
Úgy látom,működik a vélemény terror, aki másként lát , mint ahogy előírják neki, akkor az náci, antiszemita...stb
szánalmas vagy , de megértem félelmed,mert te is látod, hogy nem rajtad múlik ,amit ebben a ketté szakadt országban művel 100.000. neoliberális ember, amelynek következményét hozzád hasonló félelmekkel bajlódó emberek szívnak meg.

Emma Nagy 2014.02.10. 16:36:08

Nem tudom, hogy az egymáshoz oly kedves hozzászólók hány évesek, mert a akkor már javában dolgoztam, de ilyen kérdésekkel se az általános iskolában, se a gimnáziumban, sőt később se találkoztam. Az meg abszolút nem igaz, hogy a PB előtt énekelni kellett. Azt el tudom képzelni, hogy egy magától elszállt elvtárs ezt elvárta, de nem valószínű a 80-as években, amikor javában engedélyezték a gebint, a maszekokat, meg a VGM-eket. Valami összekeveredett a memóriában a saját, és a szülők vagy nagyszülők történetében. Sőt, ez a 70-es években sem volt igaz, mert pont 70-ben kezdtem dolgozni, és iskoláim javát az 50-60-as években jártam. Nem védem a z úgy nevezett szocializmust, de ez akkor már nem volt divat. Viszont ebből a maiból sem kérek, mert nagyon emlékeztet egy elmúlt rendszer mozzanataira.

krabat 2014.08.28. 11:06:45

@Gyingizik: Az eu-átlagos problémád gyökere az, hogy volt egy Bokros nevű faszi, meg a csomagja, amiből lett jó sok pénze az államnak, aminek az eccerü emberek nem örültek, és megszavaztak egy fidesz nevű formációt, aki mind elbaszta azt a sok pénzt hülyeségekre. Nevezett faszi (Bokros) ezután a lengyel kormánynak volt tanácsadója (ahol a pénzt nem baszták el hülyeségekre). A különbség abból látható, hogy a múlt évben idelátogató lengyel ismerősök Ukrajnához hasonlították a magyar vidék állapotát. (Lengyelország gyönyörű, fejlett ország.)
Hozzátenném, hogy az előbb említett fidesz nevű formációt nem a nyugat választotta meg, hanem a magyar emberek. Szkepticizmusodnak továbbá akkor lenne alapja, ha a nyugatról kapott pályázati pénzek és az oda kimenő pénzek mérlege negatív lenne. (A manapság kormányzati körökben dívó szokásról, a kormányközeli offshorecégek közpénzből való feltőkésítésének mértékéről nincs információm.)

krabat 2014.08.28. 11:11:49

@pidou: párttal, a néppel egy az utunk,
A jelszavunk munka és béke.
Mi kommunista szívvel indulunk,
És bennünk a népünk reménye.

Széttörte népe láncát, elmúlt idők homályát,
Ifjúi vére árán annyi vértanú.
Kövesd a példát, a párt szavát,
És győzni fogsz, te büszke ifjúság!

A párttal, a néppel egy az utunk,
A jelszavunk munka és béke.
Mi kommunista szívvel indulunk,
És bennünk a népünk reménye.

Hajnali friss erőben éled a hegytető fenn,
Most van csak zsendülőben népünk tavasza.
Országunk békéjét védi már
S apái mellett küzd az ifjúság.

A párttal, a néppel egy az utunk,
A jelszavunk munka és béke.
Mi kommunista szívvel indulunk,
És bennünk a népünk reménye.

A párttal, a néppel egy az utunk,
A jelszavunk munka és béke.
Mi kommunista szívvel indulunk,
És bennünk a népünk reménye.

Hajnali friss erőben éled a hegytető fenn,
Most van csak zsendülőben népünk tavasza.
Országunk békéjét védi már
S apái mellett küzd az ifjúság.

A párttal, a néppel egy az utunk,
A jelszavunk munka és béke.
Mi kommunista szívvel indulunk,
És bennünk a népünk reménye.

Gyingizik 2014.08.28. 11:39:08

@krabat: Köszönöm, hogy felsorolta az összes neolib-globalista marhaságot/hazug közhelyet a témában. A bokros csomag "megtakarításai" a multik állami támogatására mentek el, amiből nem sok profitot látott az ország. Maszop szadesz alatt ez (költségvetés arányosan) a legnagyobb volt az EU-ban! És mégse lett belőle jólét. A lengyel "jólét" legfeljebb a magafajta hvg- ÉS olvasó fantáziájában él. Ha olyan nagy jólét van, miért vándoroltak ki 2,5 millióan? (Van egy tippem: a Zórrbánc miatt! Még onnan is!) Lengyel testvérvárosunk van, többször voltam Dél-Lengyelországban, és ugyanazok a fizuk ugyanazok az árak vannak mint itt. (Meg az egész Közép-Európai volt szoc. térségben.) Max 10% különbség. Igaz, ott nincsenek cigusok, így az összkép valóban jobb egy árnyalatnyival, de csak ezért! Vmint ők el tudták intézni az államadósság elengedést, míg mi nem. Hogy hogy néz ki a vidék Lengyelország keleti részén arról is lehetne beszélni.
"A nyugatról kapott pályázati pénzek és az oda kimenő pénzek mérlege" megintcsak egy durva (de mondhatnánk úgy is: primitív) megközelítés. Nem veszi figyelembe komplett iparágak EU általi megsemmisítését, a pénzgazdálkodásunkra való EU-s rátelepedés kárait, meg azt a hasznot, amit felvevőpiacként hajtunk az EU-multiknak. Kiszúrják a szemünket főtér-felújítással, játszótér építéssel, miközben pl. minálunk a cukorgyár felszámolásával (lerombolásával!) csináltak vagy ezerötszáz munkanélkülit. Ez a maga EU-ja gratulálok!

Krapulax a Marsról 2014.09.12. 16:19:38

100 millió hullát legyártó rendszert nem kellene így isteníteni, még akkor sem, ha mi "csak" az oldalvizén evickéltünk. Miért nem nosztalgiázik Szamuely Tibiről meg a Lenin-fiúkról, vagy Péter Gáborról is egy kicsit. Milyen szép emberek voltak...

Minnaminna 2015.06.04. 20:10:48

@EnTeO: én is 38 vagyok, tőlünk soha senki nem informálódott az iskolán kívüli tevékenységekről. de én 14 éves voltam rendszerváltáskor :)

fasd 2015.06.05. 10:19:46

@csak egy néző: Tévedsz. Sokan visszaállítanák a berlini falat. Az átlag német szerint minden baj forrása az egyesítés és az ostik.
Merkelt a köznép csak simán egy hülye DDR-es picsának hívja.
Lassan a testtel. Van ott is probléma bőven. Ott kellene élned.

csepűpalkó 2015.06.05. 11:58:10

Van valami "diszkrét bája" és havi baja is Mónikának..., pontosabban Nimfomonikának...

valerianna 2015.06.05. 14:20:37

Amnézia...az bizony! De a bolsevik ateista proli nem néz tükörbe, és az is maradt, ostoba proliként! Most úgy csinál, mintha a Holdról jött volna ellenzékiként.
Nézzük csak...dédnagyszüleid és ükszüleid, is ilyen amnéziával lennének? Melyik keresztséget kapták meg, hogy túléljétek hitlert? és most lehet emlékezni!

valerianna 2015.06.05. 14:30:16

@bkrix: Maradjunk ezért inkább az általam ismert legpontosabb meghatározásnál, miszerint ma már nem az a kommunista, aki ’89 előtt is élt, tanult, netán dolgozott, próbált boldogulni úgy, ahogy akkor lehetett, hanem az, aki a mai napig úgy maradt. Aki még a damaszkuszi úton sem volt hajlandó elindulni, sőt gúnyolja azokat, akik megpróbálták. Akik nosztalgiáznak, akiknek akkor jobb volt, akik még most is az akkor élvezett előnyökből akarnak megélni. Csak érdekességként, a kis magyar abszurd látleleteként jegyzem meg, ezek kommunistázzák le például Kövér Lászlót, és ezek nevezik demokratúrának, autokráciának, ha nem ők vannak hatalmon. Ez valóban elképesztő. Őket kellene gyapálni, nem egymást, ha javasolhatom. (...)
Gajdics Ottó: Szerény javaslat
mno.hu
2015. 01. 24

valerianna 2015.06.05. 14:31:40

@Krapulax a Marsról: Igazad van..."
Maradjunk ezért inkább az általam ismert legpontosabb meghatározásnál, miszerint ma már nem az a kommunista, aki ’89 előtt is élt, tanult, netán dolgozott, próbált boldogulni úgy, ahogy akkor lehetett, hanem az, aki a mai napig úgy maradt. Aki még a damaszkuszi úton sem volt hajlandó elindulni, sőt gúnyolja azokat, akik megpróbálták. Akik nosztalgiáznak, akiknek akkor jobb volt, akik még most is az akkor élvezett előnyökből akarnak megélni. Csak érdekességként, a kis magyar abszurd látleleteként jegyzem meg, ezek kommunistázzák le például Kövér Lászlót, és ezek nevezik demokratúrának, autokráciának, ha nem ők vannak hatalmon. Ez valóban elképesztő. "
Gajdics Ottó: Szerény javaslat
mno.hu
2015. 01. 24

valerianna 2015.06.05. 14:35:02

@csepűpalkó: Érdekes egy népség...de vajon melyik bibliakönyvvel a hóna alatt ment kuncsorogni keresztlevélért, hogy mentesüljön hitler begyűjtésétől? Ha bolsevik, akkor ateista lesz? ha kárpótlás, akkor zsidó? és ha mentesség akkor keresztlevél elővéve a sublótból?

Starlettevagysem 2015.06.07. 10:17:09

@EnTeO: azt hiszem neked is sikerült a blogíró által emlegett tudatmodósítóból beszedned
Én 1974 ben születtem . 1988 -ban 14 évesen voltam 8 osztályos És 2014 -ban 40 éves és nem 38. Lehet valamire rosszul emlékszel vagy rosszul számolsz. De ha azt nem tudod kiszámolni hány éves vagy akkor lehet ezért voltál 3 matekból és nem a hittan miatt.
Mellesleg a 1976-os húgom 3 évig járt hittanra , na nem bunkerba ,hanem a tanácsháza mögött lévő plébániára. Ő járt , mert őt érdekelte . Én nem , de mert nem bárki tiltotta volna ,csak nem érdekelt.
Mellesleg kb olyan volt a gyerekkorom , mint a blogíró gyerekkora. Nekem volt pesti nagyim is és vidéki is . Amikor vidéken voltunk minden vasárnap el kellett menni a mamával templomba , de én utáltam, mert korán kellett kelni és söndben maradni. Esténként a képes gyerek bibliából olvasott a nagyi nekünk. Ezt imádtam , mert szép képek és jó történetek voltak benne. A gyerek biblia bármelyik boltban kapható volt, nem volt titlott cucc.
Fél tini koromat a hírhedt fekete lyukban, tilos az Á -ban töltöttem. Soha semmilyen szerv nem zaklatott minket.
Jah és én jó voltam matekból és eljutottam a gimibe. Ahol rendszerváltás előtt pár évvel összefogtunk és írtunk a minisztériumba , hogy nem szeretnénk oroszt tanulni. És engedélyt kaptunk , hogy a második évtől orosz helyett angolt tanuljunk . a baszott nagy elnyomásban.
Egy másodpercig sem sírom vissza azt a kort, de sok polgári gondolkodású által lefestett rémségekből nekem qrvára nem jutott

Dani Dugi 2015.08.25. 15:21:36

@kigyurt álat: Én átéltem azt az időszakot és tudom mi. hogy történt !! Fantáziádnál csak a pénzéhséged nagyobb!! Öcsi ! Az országot nem a hoszúnyelvűek és mélytorkuak építették !! Keresd gyökereid a csuti "G" bandájában az a te szinted !!

klj_54 · http://csutak.fw.hu 2015.08.28. 09:59:46

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Itthon nem tanítják de kint igen!
Ha valóban ismernéd Marx munkásságát, akkor tudhatnád, hogy ő folytonosan revideálta tanait mert azok nem DOGMÁK, mint később azt kezelték.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2015.08.29. 23:21:53

@valerianna: Pontostísuk: nem az a kommunista, aki nem meséli el a nyolcvanas évekről azt, amit az ötvenes, legfeljebb a hatvanas évekről lehetne, nem az a kommunista, aki nosztalgiával emlékszik a fiatalságára, hanem az, aki most olyan világot épít vagy olyan világ építőit bálványozza, amely ugyanolyan, mint az ötvenes-hatvanas évek világa, csak nem kommunista, hanem nemzeti mázzal van leöntve, és nem az elvtársaknak, hanem a NER-társaknak juttatja az elzabrált javakat.
De védd csak Kövér elvtársat, majd megkapod méltó jutalmadat (vagy sem).

valerianna 2015.08.30. 08:29:10

Starlettevagysem 1974 ben mikor születtél, addigra megtanulták szüleid, nagyszüleid, hogy meddig mehetnek el "nagy szabadságukban", és nem hiába az útlevél és szabad utazás lehetősége, korlátozott, és ellenőrzött volt. Senki sem zaklatta párkönyves szüleidet? A húgod járt, és Te nem hittanra? Ez itt a gond...a szülők, nagyszülők, dédszülők felelőssége...Mert kötelességük, Isten adta kötelesség, a származás alapján való vallási élet tovább adása! Tízparancsolati kötelezettség! A bolsevik sötétség, kezdett fényre derülni, ezer éves kereszténységünknek köszönhető értelem, és Szent Istváni érdem. A sátán, az ateista gyökértelen szamuel, kunbéla-rákosi féle hazugságok, Kádári ostoba sötétségek felett, kezdett kiderülni...Mert a fényt és Istent nem sokáig lehet elnyomni. A vidéki, és pesti nagyi történet annyira gagyi ...a pesti nagyival miért nem jártatok templomba, lehet a zsinagógába kellett volna? "A tisztesség kedvéért ki kell mondani, hogy akik tervezték a holokausztot, és becsapták a gázkamra ajtaját azok az emberek voltak, akiket az ateizmus függetlenített mindenféle Isteni törvénytől..."
hu.wikipedia.org/wiki/A_kommunizmus_fekete_k%C3%B6nyve

valerianna 2015.08.30. 08:46:05

Kuviklacz Mi az hogy nemzeti máz? Melyik nemzet mázáról írsz? mert nemzet a zsidó nemzetség is, Ábrahám vonalán...De az nem a magyar és nem a keresztényi máz. Bizonyára hiányosak információid...ez az amit sok ateista bolsevik gyökértelenné lett, elfelejtettek közölni gyermekeikkel. "NER-társaknak juttatja az elzabrált javakat." ??? melyik javakat? a böszödi pártüdülőt, az apróvillát, kapolyi és más érdekeltséget, hova lett a kiszvagyon? vagy sorolhatnám a már elzabrált javakat...Vagy csak egyeseknek szabad zabrálni, akik a "nemzet" szó értelmét sem értik? Nem ártana emlékezniük, hogy ki volt az, aki egyenlőség testvériséget hirdetve, elkobozta a vagyonokat, lesöpörte a padlásokat, és száműzve azon értelmiséget, életeket vett el /mszmp>mszp>dk/, száműzte az értelmiséget Recskre, és a Gulágra, hogy aztán négyelemis munkásparaszt vezethesse az országot 1989 csődjébe?
És hopp, csiribú-csiribá, milliárdosként ébredt böszménk, és társasága...és álbaloldaliként még mindig arról énekel sajátjaival 2009ben, hogy "föl föl te éhes proletár" Csak nehogy azon kapja magát, hogy az Apró villából száműzi az a horda /jobbikoSS/, akit ők neveltek ki, irigységükre alapozva, és most is ő vezeti őket orruknál fogva...hol pufajkában, hol zsidóként, hol cigányként, vagy buziként, juhász péteren keresztül, ..vagy éhező proletárként.
Ha nem történt volna meg az ostoba tanulatlan proli bolsevik fordulat a II.Vh. követően, MSZMP és diktatúrája, Sem Lázár vagyona, sem Orbán !kő!bánya, Giró-Szász, Tiborczék, Mészáros stb. ügye nem lenne!
www.youtube.com/watch?v=3u_Ujht6U4I
2006!!
www.stop.hu/gazdasag/gyurcsany-es-koka-kiestek-a-100-leggazdagabb-magyar-listajabol/45221/

valerianna 2015.08.30. 08:52:15

Kuviklacz Még egy fogós KERESZT kérdés, csak hogy érzékeld, a kettőnk közti távolságot.
"De védd csak Kövér elvtársat, majd megkapod méltó jutalmadat (vagy sem)." írtad
De védd csak böszme elvtársat, majd megkapod méltó jutalmadat (vagy sem).

ekat 2016.02.27. 10:17:31

Úgy gondolom, hogy más tapasztalataik lehettek a budapestieknek, városiaknak és falusiaknak, a polgárságnak és a munkásosztálynak, stb.

Részemről 52 leszek, és egy szál - igazi - üldöztetésre nem emlékszem, csak hülyeségek voltak.... pl. kötelező orosz- és magyar mozgalmi filmnézés a moziban, meg ilyenek. De mi már csak röhögtünk ezeken. Mivel rockkoncertekre jártam, és 'csövesen' öltöztem, meg sokat lebzseltem a (z akkori) Moszkva és a Batthyány téren, így rendőrökkel és könnygázzal azért nem egyszer találkoztam, egyszer be is vittek 16 éves koromban éjszaka egy bárból közveszélyes munkakerülésért. :D De akkor se volt semmi, csak értem jöttek a szüleim, aztán kész.
Meg lettem keresztelve 1964-ben, mert a katolikus hitet gyakorló nagymamám ezt akarta, de ennyi, templomba senki nem járt a családból. De gondunk sem volt ebből soha. A KISZ-be sem volt már kötelező belépni, és nem is tettem, pont ugyanúgy utáltam akkor is a képmutató dolgokat meg a központi előírásokat és irányvonalakat, mint most.

ekat 2016.02.27. 10:21:56

@ekat: Ja igen, és a kötelező oroszon felül általánosban németet, gimiben meg angolt tanultunk. (De az utóbbit otthagytam 16 évesen, és estin fejeztem be, így kerülhettem közveszélyesen a munkát.)

ekat 2016.02.27. 10:26:51

@Emma Nagy: Igen, egyetértek, ez a kormányzás egyre hevenyebben emlékeztet az akkori időkre. Csak a z a pech, hogy ugye az MSZP ugyanúgy kizárva....

törökmonika 2016.02.27. 11:07:37

@ekat: hát akkor egy korosztály vagyunk, tudjuk, miről beszélünk :)
én pesti voltam, de minden rokonom vidéken élt, él. na most náluk haladóbb szellemű, felvilágosultabb, jó humorú, frissagyú embereket nehezen lehetne találni. és pont úgy éltek, mint mi a nagyfaluban.
szóval nem hiszek én a hetvenes-nyolcvanas évekbéli óriási különbségekre falu és város között.
erre hivatkozni tehát flaszterromantika, az igazi falvédős műparaszti fajtából.
a jelenlegi politikai szellők, amikor álpátoszt keltenek, megfeledkeznek pár apróságról - ami egyébként a lényeg volt.
mert bár épp úgy, a végtelenségig eladósítják az országot, csak valahogy nem fejlesztik a közoktatást, az egészségügyet stb.
kmk helyett most ott a közmunka.
hosszan lehetne sorolni, de nem rontom el a szombatomat :)

nani5 2016.02.29. 00:21:49

54-ben születtem. Mire emlékszem 56-ból? A légó pincére, a teknőre amiben aludtam, a plafonra egy éjjel, amikor futkosásra, sírásra ébredtem, és a plafonról lógó lámpa úgy hintázott, mintha földrengés lenne. A 8 kerben laktunk, és a szomszéd házra láncos bombát dobtak, a barátnőm bátyja meg is halt, bár erre nem emlékszem, ezt utólag a szüleim mesélték. Emlékszem a tankra a Tömő utcában. A gyerekek felugráltak rá, és a ruszki katonák nevettek, és segítettek nekik felmászni. Irigy voltám, mert engem az Anyu nem engedett. Emlékszem a Práter utcára. Nem tudom hova mentünk az Anyuval, de a kép ami megragadt bennem, kitörölhetetlen. Egy emeleti ablak keresztfáján lóg egy ember, hosszan kilógó kék nyelvvel. Akkor azt hittem nyakkendője van. Körülbelül ennyi amire emlékszem. 60-ban voltam elsős, és jártam hittanra, nem a tanácsház mögé, nem a kriptába, hanem az iskolában volt választható foglalkozás, ma úgy mondanánk fakultatív, mondjuk utána első körben, nem vettek fel kisdobosnak, igaz viszont hogy voltám első áldozó, és bérmálkoztam is. 4.-ben lettem kisdobos, és 5.-ben úttörő. Tetszett, mert jó buli volt a többiekkel együtt lógni, gyűjtöttünk vasat és papírt, jártunk táborba nyáron, és a kisdobosok 5 majd az úttörők 10 pontja nem sokban különbözött a 10 parancsolattól. Jó tanuló voltam, nem jeles, nem kitűnő, de ez nem azért volt mert karénekes voltam az Örökimádás templomban, hanem mert nem szerettem magolni, ami ragadt maradt, ami nem nem, kész. Szegények voltunk, abban a rendszerben is, de ez sem azért volt, mert vallásosak voltunk, hanem mert mindkét szülőm rokkantnyugdíjas volt, viszont nem éheztünk, és nem kellett attól félnünk, hogy nem tudjuk kifizetni a számlákat. és nem marad fedél a fejünk fölött. Anyagi okok miatt én csak középiskolát végeztem, gyermekeim nagy többsége, háromból kettő, viszont diplomás. Hát, nem tudom ezt ma is meg tudnám-e valósítani? Egészségügy! Anyut 68-ban nyelőcsőrákkal operálták, egy fillér költség nélkül, no paraszolvencia, szanatóriumban volt utána 3 hónapig, no paraszolvencia, és élt még utána 20 évig, tehát nem végeztek fél munkát. Külföld és utazás! Igaz az átkosban nem mehettünk nyugatra csak 3 évente, viszont aki akart, 3 évente ment is! Most mehetnénk hetente 7-szer. Miből? Nem akarok moralizálni, nem voltam, és nem vagyok kommunista, csak és egyszerűen erre emlékszem, és amit manapság látok köztereken, és aluljárókban, az az emlékeimnél sokkal rosszabb.

tihacsek 2016.03.16. 12:31:58

csak az átkosban kapható péktermékekhez: pacsni, rongyos kifli, puffancs, molnárka, sós és paprikás stangli, óriáskifli, szegedi cipó, zsúrkenyér, szendvicskenyér, stb., stb. (Persze ezekre nekünk nem tellett, mert olyan szegények voltunk, a gazdag komcsi meg ezt hozott uzsonnára! :)

quodlibet 2016.06.06. 10:01:18

Apámat kirúgták a Képzőművészeti Főiskoláról mert szólt az egyház üldözése ellen, anyukám pedig de sokszor elmesélte ugyan Felvidék visszacsatolása után a Dunán Somorja közelében hajózó kormányzónak milyen lelkesen integetett a testvéreivel. Nekem még nem voltak hajlandók kiadni a megfigyelési dossziémat.

E-leonora 2018.01.05. 13:30:23

@EnTeO: Szerintem a matek sem ment valami jól. Ugorjon neki még egyszer: ha 88'-ban volt nyolcadikos, akkor most hogyan lehet 38 éves?

Gyorgy Bokor 2018.01.05. 13:59:37

Garibaldi mondta visszatérésekor
"Milyen kevesen voltunk - és milyen sokan maradtunk".

Zoltan Hazafi 2018.01.05. 15:57:57

@Gyingizik: Fenyőünnep immár eljő
Érkezik az új esztendő
A fenyőfa csak pompázik
Míg a többi dermed, fázik.

Szép a fenyő télen, nyáron
Sose lepi dermedt álom
Míg az ágán jég szikrázik
Üde zöldje csak pompázik.

Kirje, kirje, kisdedecske,
Betlehemi hercegecske,
Ki miértünk sok jót tettél,
A pokoltól megmentettél.

Jézus ágyán nincsen paplan,
Jaj, de fázik az ártatlan,
Hogy is lehetne bundája,
Elveszett a báránykája.

Celtic 2018.01.06. 20:41:13

"enyhen" megkesve olvasom - de nagyon ut :)
Koszonom, hogy ilyen csodalatosan megfogalmaztad a velemenyem ezekrol az aranyhalnal rovidebb memoriaval rendelkezo egyedekrol - akikbol legalabb 2M van jelenleg :(

At is nezem a tobbi irast, mert - ismetelni tudom csak magam - ez nagyon nagyot utott :)

Celtic 2018.01.06. 21:26:43

@E-leonora: Erdekes, hoyg en is azt az agyhalottat szurtam ki :)

'70-es vagyok, kisvarosban szuletettem es eltem. Kiamaszkent ereztem enyhe elnyomast (meg a '80-as evek kozepen se rajongtak arra a farmerdzsekiert meg a hosszu hajert, na nem bezartak vagy ilyesmi, csak eloszeretettel igazoltattak), de elotte semmit, teljesen jol megeltunk. Kamaszkent lazadozik az ember, szoval akkor zavaro volt a rendorseg mindenhol ottlete meg 1-2 dolog. De en pl. azert mentem szakmunakskepzobe, mert gimihez nem volt eleg jo a jegyem, szakkozepben meg nem volt normalis szak (barmi muszaki). Nekunk pl. "erosen ajanlott" volt belepni a KISZ-be, egy srac nem lepett be - vallasi okbol. Amugy az osztaly legjobb tanuloja, mindenbol szinotos volt, kozismereti es szakmai targyakbol is. En ki akartam lepni harmadikban, de nem engedtek - "az iskolaujsag szerkesztoje legyen csak KISZ-tag" indoklassal :)

Nalunk is volt legopinceben ora - csak az technika-ora volt. Valamiert ott volt hely. Amugy harom kereszteny vallas volt a varosban (zsidok eltuntek a 2 vh. soran....), barmelyikre mehettel, ha erdekelt, nalam idosebb (tehat 1970 elott szuletett) sracot ismertem, aki jart hittanra, bermalkozott meg nem tudom, mit szoktak. Szoval ha az egy del-dunantuli kisvarosban igy ment, nem tudom elkepzelni, hgy mashol elnyomtak barkiti is

(Ja, bocs, hogy nem a joemberbnek valaszoltam, de 3-4 eves komment, semmi ertelme nem lenne)
süti beállítások módosítása