Nem ebben állapodtunk meg!

török_mónika_profilkép.jpg

 

A kettes sorszámú lányom lenyomott a gép elé és azt mondta, hogy írjak. Igaza van. Pár éve megjelent egy könyvem A nagy Ő címmel. És még mindig élünk! Ezt lehet itt nyomon követni.

Friss topikok

  • Bodócsy Vera: Amíg élek, nem felejtelek. Nagyon szerettelek. Köszönök minden írást, fotót (2020.09.03. 17:37) Tíz jel, ami arra utal, hogy esetleg egy kicsit fáradt vagy
  • : @tomtyi: mellesleg II. Ottónak nem volt osztrák felmenője , legkevésbé I. Ferdinánd. Mivel mintegy... (2018.08.20. 00:39) Honfoglalás
  • urbánugar: Hm. @Konyvmolyolo: Egy ilyen munka talán engem is érdekelne. Legalább is szívesen kipróbálnám mag... (2018.07.18. 14:38) Levél anyámnak
  • Bodócsy Vera: Szerettem mindet, mentettem, amit csak tudtam. Nem tudok aludni a hiányodtól. Nem így kívántam, ... (2018.07.13. 03:29) Feljegyzések a pelenkázó mellől 26. - Pillanatképek
  • aranyosfodorka: Hosszú, hosszú titkos, néma olvasás után muszáj megszólalnom. Ez igaz ? Hát Te is ? Sajnálom, de t... (2018.05.02. 10:00) Szerettem

Hogyan szabaduljunk meg a depresszióstól?

2016.01.27. 19:05 | törökmonika | 16 komment

Címkék: segítség depresszió

 

depresszio.jpgItt a szezon, már két hónapnyi sötétség és majd ugyanannyi van előttünk - mint a gomba, nyílnak a depressziósok.

Nincs kellemetlenebb dolog a depressziós ismerősnél, barátnál, rokonnál, pokollá teszik az életünket és minden alkalommal vérig is sértenek minket.

De ez megelőzhető!

Most bemutatjuk, hogyan lehet néhány egyszerű, otthon is elvégezhetű gyakorlattal egyszer s mindenkorra megszabadulni a depresszióstól!

 

  1. Lassan, tagoltan, hangosan, és lehetőleg minél többször mondjuk el neki, hogy szedje össze magát, mert az élet szép. Ki is fejthetjük neki hosszabban. Sőt, minél hosszabban fejtjük ki, annál hatékonyabb a módszer.

  2. Ha nincs módunk ezt személyesen elmondani neki, szánjunk rá időt, hogy naponta többször felhívjuk ugyanezzel. Az e-mail és a chat is roppant hatásos lehet.

  3. Ha ádázabb típusú depresszióssal van dolgunk, akkor mindenképp állítsunk be hozzá bejelentés nélkül, széles mosollyal - és órákig üldögéljünk ott. Tegyük hozzá, hogy mi nem akarunk zavarni, csak egy kicsit fel akarjuk vidítani. Vagy szervezzünk meglepetésbulit neki. Egészen biztosan látványos hatással lesz depressziós ismerősünkre, ha hirtelen benyit a hálószobájába - ahol botor módon pizsamában fekszik a szerencsétlen, fülére húzott takaróval - húsz-huszonöt ember bohócsapkában, pezsgővel, trombitálva, hahotázva. Biztosan átragad majd a jókedv!

  4. Ne mulasszunk el egyetlen alkalmat sem, hogy rácsodálkozzunk: jé, te ilyenkor alszol? De hiszen szaladgálnak a mókuskák a fákon! Ugyanilyen jó mgoldás, ha valami rendszerességet javaslunk neki: például keljen hajnali hatkor, fusson egyet a ház körül, mosakodjon meg a hóban és idomítsa a kutyát.

  5. Szervezzünk neki programot, mindenképp kéretlenül. Mondjuk el nagyon határozottan, milyen jót fog tenni neki, ha kimozdul. Lehetünk kicsit erőszakosak is, úgy hatékonyabb. Ha ő vetne fel valami kis csacskaságot, kacagjuk ki, ezt csak a depresszió mondatja vele, hogy egy kiállításra szívesen elmenne – hiszen mennyivel jobb ilyenkor egy mozgalmas night klub!

  6. Ajánlgassunk olyan elfoglaltságot neki, ami egészen biztosan bejön, például: gyerünk uszodába, szaunába, masszőrhöz. Az legyen gondolataink vezére, hogy a ruháját vegye le – ez mindig beválik.

  7. Ha a helyzet azt kívánja meg – ez mindig egyéniségfüggő –, alkalmazhatunk kicsit gorombább módszereket. Például kérdezzük meg, miért nincs elmosogatva, miért nem ragyognak az ablakok.

  8. Egy kis lelki nyomás sosem árt: mondjuk el neki nyomatékosan, milyen rosszat tesz ezzel az egész depressziósosdival a környezetének, gyerekeinek, párjának, barátainak. Hassunk a lelkiismeretére. Megmondhatjuk kerek-perec, nekünk ez mennyire rosszul esik, hogy így látjuk őt, aki bezzeg máskor...

  9. Kérjük meg, lehetőleg szívósan és kitartóan, mondja már el, mi a baja, biztosan lehet rajta segíteni, csak akarni kell. Noszogassuk.

  10. Feltétlenül meséljük el a sanghaji bártáncosnő nagynénénk esetét, aki szintén ilyen kis semmiséggel küszködött, de aztán valaki javasolta neki a gluténmentes szilvahéj-kivonatot, kissé összerázva a proteindús, éjfélkor, a keresztúton, a temető mellett szedett varjúhájjal – lehetőleg ragaszkodjunk hozzá, hogy most, azonnal, a szemünk láttára vegye is be. Ne törődjünk a hányással.

 

Ha megfelelőképpen és elkötelezetten járunk el, általában már a 3. pont után, rosszabb esetben csak a teljes kúra végeztével ugrik ki depressziós ismerősünk, rokonunk, barátunk a tizedikről, miután kétszer felvágta az ereit és tarkón lőtte magát.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokmonika.blog.hu/api/trackback/id/tr98323376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Láng Balázs 2016.01.27. 19:53:41

Wazze' Török, you made my day!

István Tamasi 2016.01.28. 11:18:35

Az 1. 2. 7. 8. 10. sz ötletek csak rontanak egy depis állapotán.

törökmonika 2016.01.28. 11:22:28

@István Tamasi: Úgy érzem, csak a lényeg felett siklott át. A pontok MINDEGYIKE önmagában elegendő ahhoz, hogy rontson a depressziós állapotán. Mégis nap mint nap ezzel kell szembenézniük a betegeknek: a hallatlanul amatőr segítenivágyással. Ennél kevés rosszabb van a depressziós életében.
De mivel épp ez szerepel az írásban, nem magyarázom el, tessenek értőn olvasni :)

Néni Néni 2016.01.28. 12:11:18

Igen! Kiegészíteném: amikor depressziós ismerősünk, rokonunk, barátunk - fentieket követően - ordítva közli velünk, hogy "fogjuk már fel ésszel, hogy a depresszió nem jellemhiba"; akkor sértődjünk meg - lehetőleg egy életre!

Néni Néni 2016.01.28. 12:18:10

Igen! Kiegészíteném: amikor depressziós ismerősünk, rokonunk, barátunk - fentieket követően - ordítva közli velünk, hogy "fogjuk már fel ésszel, hogy a depresszió nem jellemhiba"; akkor sértődjünk meg - lehetőleg egy életre!

Doberdo 2016.01.28. 13:18:49

Aki hajlamos a depresszióra és nem szed antidepresszáns gyógyszert az is
nagyon könnyen kijöhet belőle. Naponta meg kell inni egy kávéskanál mákolajat. Szerintem olcsóbb, mint a gyógyszer....

mpreston 2016.02.01. 17:48:15

@Doberdo: nem értem, hogy a szerző miért nem próbálja ki a mákolajat.
Isonzo ugyanakkor a mákfőzetre esküszik, talán az még hatékonyabb.
Verdun szerint az olajban áztatott nyirfarügyeknél nincs jobb.
A Don kanyarban a nyirfa kérgéből készitett szurokra eskusznek, visnevski módszerevel.

Néni Néni 2016.02.01. 21:26:33

@mpreston: erről szól a poszt: a NEMÉRTÉSRŐL - nem kiabálok, hangsúlyossá teszem - (még konkrétabban: lásd a 10. pontot).

Néni Néni 2016.02.01. 21:29:11

@Néni Néni: hacsak nem ironizálsz... (?), mert akkor OK; de azt talán jelölted volna valahogyan.

Néni Néni 2016.02.01. 21:32:02

@Néni Néni: @mpreston: hacsak nem ironizálsz... (?), mert akkor OK; de azt talán jelölted volna valahogyan.

mpreston 2016.02.01. 22:11:00

en nem vagyok ironikus. egyszerűen ajánlom a szerzőnek Vishnevski hot ointment kezelését , ami nyirfa szurok kenőcsön alapul. A Don kanyarban ez egy barna szinű illatos kenőcs formájában történt.
a kenőcs igazán meggyőző.

törökmonika 2016.02.01. 22:34:52

mpreston nem ironizál. ő maga az irónia :)
a krémet ismerjük, valóban, levágott fejeket vissza lehet vele ragasztani, csak nagyon büdös :)
porrá zúzott lelkek összeragasztásáról azonban mélyen hallgat az orvosa, gyógyszerésze.

francoska 2016.02.07. 20:49:02

(y) (

mprestonnak dettó.)

mesterember 2016.04.10. 22:03:08

Az a bajod neked, hogy unatkozol. El kéne foglalnod magad, sportolnod kéne...

törökmonika 2016.04.10. 23:18:22

@mesterember: tényleg, ez kimaradt! köszi!!!
süti beállítások módosítása