A hétvégén két, igen fontos eseményre figyelhetünk e lángoktól ölelt, széllelbélelt kis országban: két leány is férjhez megy.
Az egyik a Vargáék Katija Csajágaröcsögéről – a másik Orbánék Ráhele, de róla nem tudnám most hirtelen felsorolni, honnan, nem kértem ki az összes tulajdoni lapot a különböző földhivataloktól.
Az esküvő nagy dolog a mai világban, tudjuk, hogy a romlott erkölcsök direkte keresztbe fekszenek az ilyen szándékok előtt, így aztán fogyik is a magyar.
Sokban hasonlít a két ceremónia.
Vidéki, pirulós, szemérmes jányokról van szó (bár a Katiról azért pusmognak faluszerte ezt-azt), természetes hát, hogy templomban mondják ki a boldogító igent mindketten, majd az anyakönyvvezetőnél (vagy fordítva, mit tudom én, minden hülyeségre én se figyelhetek).
Biztosra vehető, hogy a Kati és Ráhel megcsókolja a párját.
Amikor kilépnek a templom/anyakönyvvezetői hivatal kapuján, meghajigálják őket rizzsel és nagyon-nagyon fog örülni mindenki. Az édesanyák megtörlik a szemüket, Katié hangosan fújja a vörös, duzzadt orrát a papírzsebkendőbe, Ráhelé óvatosan felszárogatja a könnyeit, vigyázni kell a sminkre, kell a púder.
Később röppennek a menyasszonyi csokréták, győzzön elugrálni előle a sokaság.
Hanem aztán.
Hegyen-völgyön lakodalom!
Derék, magyar, vidéki fiatalokról van szó, fel sem merülhet más, mint afféle ízes, barátságos tanyasi ereszd-el-a-hajam ihajla és hejderutyutyu.
Csajágaröcsögén már a hét eleje óta dolgoznak az asszonyok. A meghívók már rég elmentek, mind a huszonöt embernek, kerek betűkkel cirkalmazottan, még Géza sógor is kapott, pedig vele húsz éve nem áll szóba emberfia a faluban. Két asszony is kerékpárra kapott és egészen a szomszéd faluig kerekezett, mert ott valamiért szebb az áru, vettek két tyúkot, öt kenyeret, egy egész oldal szalonnát, és három kiló disznóhúst. Mellé zöldséget meg némi káposztát. A házikolbászt a falubéli CBA-ban vették, mert ott meg az jobb valamiért. A jófajta borból egy-két demizsonnal a Jocó hoz, pályinkában pedig a Feri verhetetlen. Az asszonyok sütögetnek, mert sütemény nélkül nem lagzi a lagzi. A násznép a portára vonul, kicsit lehűti magát, majd rázendít a cédé-lejátszó – ezek a Katiék kissé konzervatívak zeneileg, de hát egyszer élünk.
Mindeközben Tükröspusztán is nagy a sürgölődés. A frissen vágott disznók, ökrök mellett természetesen az őz és a birka is ott szerénykedik a kamarában felakasztva, nehogy az a kajtár macska belekóstoljon.
A meghívók körülbelül hétszáz főnek már rég elmentek. A testőrök komolyabb izgalom nélkül várják az esküvőt, csak a két család készülődik lázasan, hogy a nagy esemény zökkenőmentes legyen. Az alkalmazottak egymás kezéből kapják ki a munkát, megbecsülik magukat, még ha alkalmi munka is ez, mégiscsak megtiszteltetés és öröm nekik is. A jófajta italokról a legjobb borászatok gondoskodnak (nem, nem kerestem elő Tokaj-Hegyalja tulajdonlapjait), az egyebeket a barátok, kétkezi, dolgos nagyvállalkozók hozzák ajándékba, az első kamion már begurult a tanyára.
A süteményekre is gondoltak természetesen, de az csak frissen jó, valószínűleg helikopterrel érkezik majd a döntő pillanatban. A helyi cigánybanda már hangol. A megfáradt násznép a tanyára érkezvén kissé lehűsíti magát az úszómedencében vagy a jakuzziban.
Csajágaröcsögén hatalmas trakta lesz: előételként pogácsa és sós sütemények, aztán igazi tyúkleves, házimetélttel, aztán disznótoros, végül éjfélkor az elmaradhatatlan töltött káposzta, végül a megfáradt lakodalmas sokaság beletámolyog az éjszakába.
Tükröspusztán nagy még a titkolódzás, ám mi tudjuk, amit tudunk, alantabb fel is soroljuk. A szerény menü után pedig hajnalig tánc és muzsikaszó, végül elmennek a fehérvári huszárok.
Vendégváró ételek
A lakodalmas házhoz érkező vendégeket hideg ételekkel várjál. Ezeket előre el lehet készíteni és könnyen lehet tálalni (csak kenyér kell hozzá).
Fasírt, (fasírozott)
Fasírtgolyók
Apró húsgombócok
Fasírtos partyfalatka
Csabai karaj
Mini töltött szűz
Egybensült tarja
Hideg disznótoros
A vendégvárásnál és a vacsoránál egyaránt fontos italkorcsolya a sós sütemény. Felissza az alkoholt, illetve a sós ízre tud inni a vendég. Ezeket jó előre meg lehet sütni, vagy süttetni.
Hortobágyi húsos palacsinta
Cseszneki palacsinta
Rákkal töltött palacsinta
Serpenyőben készült meleg előételek
Baszk lecsó (Piperade Basquaise)
Hagymás sucuk
Sajtos sucuktekercs
Sucuk lecsóval
Sült virsli
Tojásos sucuk
Virsli tojással
Dinsztelt sonka
Gombás erdei tojáslepény átsütve
Hagymás máj (Hígado encebollato)
Migas (Fokhagymás pirítós sonkával)
Omlett fokhagymaszárral
Óriásgarnéla fokhagymaolajjal (Gambas ai ajillo)
Sült sonka
Modulok hidegtálakhoz
Csirkefalatka
Csirkemáj falatka
Hawai csirkefalatka
Hideg Budapest tekercs
Mandulás szilvás baconsnack
Paprikás csirkemelltekercs
Töltött libanyak 3..
Rántott dolgok hidegen
Juhsajt szezámos panírban
Rántott gomba (gombafejek rántva)
Rántott gombafejek sajttal töltve
Rántott sajt
Rántott camembert
Rántott brokkoli (broccoli)
Rántott csirke
Rántott csirkemáj (Rántott szárnyasmáj)
Rántott karfiol
Tojással töltött rántott hús
Gombafasírt
Gombapogácsa 1.
Gombapogácsa 2.
Karfiolkrokett
Rántott tojás
Karfiolos pogácsa
Rántott spárgafejek
Fokhagyma sörtésztában (Orly)
Szendvicsek
Párizsi lány
Pofaszendvics
Lazacos szendvics
Kaviáros szendvics
Paprikás szalámis szendvics
Lakodalmas leves
Újházy tyúkhúsleves
Dunai halászlé
Mártások
Kaporszósz (Kapormártás)
Majonéz
Sváb kaporszósz (Kopersoß)
Tartármártás
Aprósütemények
Hatlapos
Zserbó szelet
Torták
Kóstolócsomagok
A násznép távozáskor kap egy jó adag kóstolót. Már előzetesen úgy kalkulálnak, hogy mindenkinek tudjanak pakolni, mert nagy sértődés lenne, ha ez kimaradna.
Ha már mindenki távozott, a lakodalmas familia is feleszmélt, akkor derül ki, hogy sok-sok maradék van még a kamrában. Ilyenkor aztán ezt osztogatják boldog-boldogtalannak, a család napokig ezt eszi, vagy lefagyasztják (a legtöbb sütemény fagyasztható).
Mindehhez érdemes megnézni: https://www.youtube.com/watch?v=TMf7nOqOAW8