Nem ebben állapodtunk meg!

török_mónika_profilkép.jpg

 

A kettes sorszámú lányom lenyomott a gép elé és azt mondta, hogy írjak. Igaza van. Pár éve megjelent egy könyvem A nagy Ő címmel. És még mindig élünk! Ezt lehet itt nyomon követni.

Friss topikok

  • Bodócsy Vera: Amíg élek, nem felejtelek. Nagyon szerettelek. Köszönök minden írást, fotót (2020.09.03. 17:37) Tíz jel, ami arra utal, hogy esetleg egy kicsit fáradt vagy
  • : @tomtyi: mellesleg II. Ottónak nem volt osztrák felmenője , legkevésbé I. Ferdinánd. Mivel mintegy... (2018.08.20. 00:39) Honfoglalás
  • urbánugar: Hm. @Konyvmolyolo: Egy ilyen munka talán engem is érdekelne. Legalább is szívesen kipróbálnám mag... (2018.07.18. 14:38) Levél anyámnak
  • Bodócsy Vera: Szerettem mindet, mentettem, amit csak tudtam. Nem tudok aludni a hiányodtól. Nem így kívántam, ... (2018.07.13. 03:29) Feljegyzések a pelenkázó mellől 26. - Pillanatképek
  • aranyosfodorka: Hosszú, hosszú titkos, néma olvasás után muszáj megszólalnom. Ez igaz ? Hát Te is ? Sajnálom, de t... (2018.05.02. 10:00) Szerettem

Beszéljünk csúnyán

2013.06.14. 23:09 | törökmonika | komment

Kimosom a szádat szappannal, ha még egyszer ilyesmit mondasz!

Ismerős?

Csúnyán beszélni nem szép.

Ez úgy adja magát.

Ahogy nagyanyám fogalmazott: egy raklap lófaszért nem picsáznék.

Hanem úgy azért elgondolkodtam rajta, mitől van, hogy az emberek egy része, ideértve imádott barátnőmet is, egyszerűen hátrahőköl, mint az orron pöckölt ló, ha valami olyat hall, ami szerinte nem illendő.

Csinálni lehet, mondani nem.

Szopni, nyalni, félrekúrni meg mit tudom én még mit, azt lehet doszt.

Csak beszélni róla, na azt nem.

Én ezzel például nem így vagyok.

Szerkesztőként teljesen el tudom fogadni, ha ingerküszöböt átlépő eseménynél beesik egy kurvaanyád.

Stílus kérdése.

Nyilván nincs helye a bazdmegnak bárhol. Például egy kormánynyilatkozatban

És nyilván van helye másutt. Például egy publicisztikában.

Nyilván fölényesen birtokolni kell az anyanyelvünket ahhoz, hogy a megfelelő kurvaanyád a megfelelő szituációban hangozzék el és ne öncélúan.

Azon gondolkodom mindegyre, de már tényleg több éve, mi bánthatja a sértődékenyeket.

Megmondom a tutit: a rosseb tudja.

Illetve dehogynem, de nem akarok megbántani senkit.

Inkább kurvaanyázok, az kevesebbet árt.

Full riszpekt minden konzervatívnak.

Semmi bajom velük.

Hát, azt mondjuk nem tudom pontosan, nem könnyebb-e egy-egy „csúnya” szót odapöttyinteni, mint összeszorított szájjal, ökölbe szorult arccal befele terelni az indulatokat.

Utttyan már.

Senkinek semmi baja nem lesz egy „menj már a picsába” beszólástól közbeszédben.

Mert adott rá a válasz, hogy „menjél te”.

Oszt annyi.

Nézegetem az ismerőseimet, akik ilyenek, olyanok, meg persze amolyanok is.

Azt kell látnom, hogy könnyebb azoknak, akiket nem fenyegettek be gyerekkorukban holmi szappanos szájmosással.

Mert egyszerűen jobban tudják használni az édes anyanyelvünket.

Ami meg arra való, hogy használjuk.

És ami még érdekes: akinek nincs ilyen becsípődése, hogy jaj, csak csúnyát ne, sokkal könnyebben megérteti magát a környezetével.

És egyáltalán nem akar kurvaanyázni, mert minek.

Én nem tehetek arról, hogy a pisi, kaki, fasz, punci, baszás, dugás satöbbi szavak némelyeknél pirulást váltanak ki.
Engem például nem érdekelnek, mert már felnőttem.

Mert közel ötven évesen (nem nagy tétel, tudom) nem ettől megyek falnak.

Sokkal ótvarabb szónak tartom a rezsicsökkentést.

Hát lófasz.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokmonika.blog.hu/api/trackback/id/tr345362063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sorica123 (törölt) 2013.06.15. 18:54:27

De még milyen kurvajó:) Főleg, hogy nálunk Anyukám attól érezte magát biztonságban, ha minden káromkodásra akár csak hasonlító hangsorra azonnal sziszegve vagy ordítva ráreagálta, hogy hogybeszész. Azóta is gombnyomásra kapok epeömlést, ha kijavítgatnak, ezenkívül meg nem értettem, hogy mitmind hogybeszészezik, mikor ő is káromkodik, ha rájön. A helyett, hogy azt mondja, hogy hú, ne beszélj ilyen randán, mert én nem szeretem. És akkor mindjárt van pofája a dolognak, hogy a káromkodásnak megvan a maga helye - van, akinek pont úgy lehet megadni a tiszteletet, ha nem káromkodsz, van, aki meg feszélyezve érzi magát. Kialakul a distinkció, és nem lesz az, hogy a gyerek idiótát csinál magából, mert nem tudja, mit hol kell. Nem káromkodik a táborban a haverokkal, káromkodik a hsztérikus tanár néni orra előtt. Vagy nagyika orra előtt, aki ugyan egy büdös szót nem szól rá, viszont a gyereknek magának lesz lelkifúrja, hogy ez de szarul jött ki. Étel fölött káromkodik, egyszerűen csak rondán beszél, vagy a másik véglet, modorosan finomkodik. Nesze neked, szépbeszéd, tiszta jószándékkal nem csak valaki beszédét rontottuk el, hanem egy sor szociális viselkedését is.

törökmonika 2013.06.15. 19:55:28

@sorica123: hát nagyon pontosan így van. anyanyelvünket fölényesen kell birtokolnunk ahhoz, hogy 1) tudjunk szülni, 2) megfelelő helyzetben ne kerüljünk hátrányba.
nem kötelező.
de hadd tudjam már, hogyan kell cifrázni adott esetben, a hinnyeteringettét neki!
(gyerekeim kedvenc káromkodása ez.)

giorgio.nane 2013.06.16. 06:08:56

Nálunk otthon a rossebb szitokszónak számított. Egyetlen egyszer döbbentem le Mamán, amikor hazajövet fodrászától (aki a fizimiskáját feldobandó, valamiféle szemöldökfestést is kierőszakolt) a tükörbe nézve jegyezte meg lakonikusan : "Úgy nézek ki mint egy kurva..." és hypós zsebkendővel azonnal csutakolni kezdte a fércművet. :)

A Parittyás Hangja 2013.08.12. 12:01:49

Nagyapám aki abszolút elméleti ember volt, időnként, csak, hogy javítson a családon belüli hímivar arányon, neki rugaszkodott egy- egy kép falra helyezésének. Ez volt egyetlen alkalom mikor káromkodni hallottuk, és nagyanyám a tizedik elfojtott bzzmeg után tudta, eljött a pillanat, hogy elsősegélybe részesítse urának laposra kalapált ujjait és beverje végre azt a fránya szöget a falba. -:) Na jó, mikor a Sokolbòl kifogyott az elem, akkor aztán volt minden... -:)
süti beállítások módosítása