Nem ebben állapodtunk meg!

török_mónika_profilkép.jpg

 

A kettes sorszámú lányom lenyomott a gép elé és azt mondta, hogy írjak. Igaza van. Pár éve megjelent egy könyvem A nagy Ő címmel. És még mindig élünk! Ezt lehet itt nyomon követni.

Friss topikok

  • Bodócsy Vera: Amíg élek, nem felejtelek. Nagyon szerettelek. Köszönök minden írást, fotót (2020.09.03. 17:37) Tíz jel, ami arra utal, hogy esetleg egy kicsit fáradt vagy
  • : @tomtyi: mellesleg II. Ottónak nem volt osztrák felmenője , legkevésbé I. Ferdinánd. Mivel mintegy... (2018.08.20. 00:39) Honfoglalás
  • urbánugar: Hm. @Konyvmolyolo: Egy ilyen munka talán engem is érdekelne. Legalább is szívesen kipróbálnám mag... (2018.07.18. 14:38) Levél anyámnak
  • Bodócsy Vera: Szerettem mindet, mentettem, amit csak tudtam. Nem tudok aludni a hiányodtól. Nem így kívántam, ... (2018.07.13. 03:29) Feljegyzések a pelenkázó mellől 26. - Pillanatképek
  • aranyosfodorka: Hosszú, hosszú titkos, néma olvasás után muszáj megszólalnom. Ez igaz ? Hát Te is ? Sajnálom, de t... (2018.05.02. 10:00) Szerettem

Anyák napja elé

2013.04.26. 23:00 | törökmonika | 10 komment

Ülsz és tördeled a kezed.

Az egyik ezért küld el a francba, a másik azért, a harmadik amazért, a negyedik meg mert épp ott tart a hormonháztartása.

Te úgy nullahuszonnégyben próbálsz megfelelni – nem megy, nyilvánvalóan, de valahogy azért mégiscsak.

Reggel hat előtt kipattan a szemed, csak hogy ne a köcsög ébresztőre kelljen, inkább magadtól.

Igaz, előtte az atomórához igazítva egykor és háromkor és ötkor is, de mindegy, legalább pisilsz és iszol egy kis vizet, hogy legközelebb is tudj.

Miközben próbálod nézni a plafont és megsaccolni, mégis hogy a túróba lehetne kihúzni a következő hónap elejéig, kedves barátaid, a pánikrohamok végigsimítanak.

Hattól rugalmasan elkezded ébreszteni a kölyköket.

Annyi mocskot nagyjából egy hét alatt nem kap meg senki, mint te az alatt a másfél óra alatt, míg nem sikerül.

Ha dudorászol közben, akkor az a baj.

Ha nem mondasz semmit, az a baj.

Végre kirugdalod mindet.

Előtte persze lehúznak egy csomó pénzzel, mert lásd be, anya...

Ha kérdezed, mégis melyik évszakban jönnek haza, egészen biztosan felvetik, hogy ja, tényleg, töltsd fel a telefonkártyájukat és akkor megmondják.

Néha értesülsz arról, hogy ismét évet ismételünk, vagy épp aznap megyünk operába, vagy jajajajaj, vizsga van, de inkább szerezzünk orvosi igazolást.

És te mész és csinálod.

Amikor az egyikkel problémád van, egyetlen, összefüggő és megdönthetetlen harcoszloppá áll össze a többi, hogy ne bántsd.

Te nem tudod eldönteni, hogy mosolyogj-e magadban – mosolyogsz, tudom -, hogy ilyen jó fejek egymással, vagy melyikhez vágd hozzá a kezedben lévőt.

Napközben ezt-azt csinálsz, ilyen kis csekélységeket, úri huncutságokat, hiszen ráérsz, hiszen csak vezérigazgató vagy főszerkesztő vagy kétkezi újságíró vagy, nyilván ráérsz, aztán kapod a kapát és a kurva rohadt életet emlegetve egy kicsit igazítasz vele a sorson vagy a virágágyáson.

De gyorsan kell, mert lehet menni az egyikért. Vagy a másikért.

Egészen biztosan meghallgathatod, miért nem pont azt főzted, amit szeret. Mind mást.

Ha valamelyik esetleg felemeli a seggét és valamit csinál, biztosan meghallgathatod, hogy egy raklap szar vagy, mert ezt is nekik kell, például mosogatni vagy porszívózni.

Te közben – tudom! - mosolyogsz, hiszen nagyon aranyos, mert tényleg megcsinálja. Hát, talán lehetne megjegyzések nélkül is, te se kéred számon rajta azt a pár évet, amíg szoptattad, pelenkáztad, legeltetted satöbbi.

Ha kérded, mégis mikor óhajt hazaérkezni, kikéri magának, mert ő már nagy.

Ha kérded, akkor hogy is volt a suliban, elsírja magát, mert ő még kicsi.

Ha párkapcsolati problémája van, az öledbe kucorodik és ott zokog.

Ha kérdezed ugyanerről, elküld a halál faszára.

Próbálsz úgy dönteni, hogy senkinek ne legyen kárára. Sokszereplős.

Állandó latolgatás az élet.

És te – tudom! - mosolyogsz.

És nézed, ahogy jól, rosszul, nevetve, sírva, pénztelenül, bohémen, a hülyeségeket rendre egyesével végigcsinálva felnőnek – de egyetlen alkalmat nem mulasztanának ám el, hogy ne téged tegyenek felelőssé minden szarság miatt.

És még mindig mosolyogsz.

Kicsit talán vicsorhoz hasonlít az a mosoly, amikor megtudhatod, hogy a bezzeg.

De nem számít.

Ja, az anyák napját biztosan elfelejtik, hacsak nem szólsz nekik időben.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokmonika.blog.hu/api/trackback/id/tr165248917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Laroniki 2013.04.27. 11:00:17

Tökéletes írás! ...és ez így folytatódik életkortól függetlenül...míg a közeledben vannak...szerencsére néha ösztöndíjat kapnak távoli kontinensekre és a megszépítő messzeségből dobnak Rád 1-2 "szerelmes" mailt, mert akkor rájönnek, mégis csak jó egy mami a háznál...de igazából csak akkor változik a dolog - gondolom - amikor saját gyermekeik lesznek és értékes, bármikor ugrasztható nagymamává változol!

törökmonika 2013.04.27. 14:00:28

@Laroniki: jó anya csak a halott anya. akkor már felhőtlenül lehet szeretni :)

Laroniki 2013.04.28. 07:28:31

@törökmonika: Akkor jön az önmarcangolás és a lelkiismeret-furdalás. :(
Az én anyám valóban rossz anya volt, de most, hogy megöregedett, azért megteszek érte, amit tudok, mondván, hogy inkább az ő lelkiismerete fájjon, mint az enyém! Persze az övé nem fáj...kreált magának egy álomvilágot, amiben minden szép és jó volt...Mondhatnám azt is, hogy csak a szépre emléxik, ha lett volna valami szép! Nem volt, de ő csinál magának múltat is.

törökmonika 2013.04.28. 17:00:17

@Laroniki: és nagyon fog hiányozni, amikor nem lesz...

balkata 2013.04.29. 07:14:16

Elolvastattam hármaskával és négyeskével. Hármaska /16/:húúúúúúú bazz ez de dúúúúúúúúúrva.
Négyeske /14/ mama te nem is szoktál már mosolyogni.
Hát így.

törökmonika 2013.04.29. 08:44:16

@balkata: a belső mosoly is mosoly! :)

balkata 2013.04.29. 09:36:30

@törökmonika: Ez igaz.

Ja egyébként mi ismertük egymást valamikor a frakcióból,Bretterrel /többek között/ dolgoztam én. Egyszer megdicsérted egy írásomat, azóta melengetem lelkemben e veretes tettet. Bocs:))))

törökmonika 2013.04.29. 13:43:25

@balkata: remélem, azóta kiheverted és még jobbakat írsz :)

törökmonika 2013.05.01. 03:33:16

@balkata: plusz: 14 évessel az ember eleve nem áll szóba :) (kerülendő a konfliktusokat)

balkata 2013.05.01. 08:06:51

@törökmonika: Előtte megkérdeztem,hogy szólhatok-e? Kegyes volt, kissé bólintott. Ezt igennek vettem. Tudom, hogy hol a helyem. /lázadni öreg vagyok, de még erősen emlékszem magamra ebből a korból.Nem beszélve a másik három kamaszviharaira. Ó Bozsemoj/
süti beállítások módosítása