Nem ebben állapodtunk meg!

török_mónika_profilkép.jpg

 

A kettes sorszámú lányom lenyomott a gép elé és azt mondta, hogy írjak. Igaza van. Pár éve megjelent egy könyvem A nagy Ő címmel. És még mindig élünk! Ezt lehet itt nyomon követni.

Friss topikok

  • Bodócsy Vera: Amíg élek, nem felejtelek. Nagyon szerettelek. Köszönök minden írást, fotót (2020.09.03. 17:37) Tíz jel, ami arra utal, hogy esetleg egy kicsit fáradt vagy
  • : @tomtyi: mellesleg II. Ottónak nem volt osztrák felmenője , legkevésbé I. Ferdinánd. Mivel mintegy... (2018.08.20. 00:39) Honfoglalás
  • urbánugar: Hm. @Konyvmolyolo: Egy ilyen munka talán engem is érdekelne. Legalább is szívesen kipróbálnám mag... (2018.07.18. 14:38) Levél anyámnak
  • Bodócsy Vera: Szerettem mindet, mentettem, amit csak tudtam. Nem tudok aludni a hiányodtól. Nem így kívántam, ... (2018.07.13. 03:29) Feljegyzések a pelenkázó mellől 26. - Pillanatképek
  • aranyosfodorka: Hosszú, hosszú titkos, néma olvasás után muszáj megszólalnom. Ez igaz ? Hát Te is ? Sajnálom, de t... (2018.05.02. 10:00) Szerettem

Nekrológ - Jókai Anna

2017.06.06. 01:18 | törökmonika | komment

farago_ferenc_az_una1396790425_or.jpg

 

 

Anyám varrónő volt, egy Nagymező utcai szalont vezetett, szemben az Operettszínházzal.
Nagyjából mindenki hozzá járt varratni a művészvilágból, aki valamit is adott magára.
Nem tudom, azért-e, mert jó volt, vagy azért, mert elegáns helyen volt a szalon.
Jókai Anna is hozzá járt.
Anyám néha kapott tőle egy-egy ajándékkötetet a frissekből.
Anyám, bár "csak" varrónő volt, igen olvasott és művelt ember volt.
Azt mondta, hogy olvasd csak el te is, kislányom, aztán alkoss róla magadnak véleményt, legfeljebb majd beszélgetünk róla.
A beszélgetéseink vége mindig az volt, hogy másnak azért nem ajánljuk.
Nem volt jó ember, láttam, hogy beszél anyámmal, az egyszerű varrónővel. Meg minden más "alkalmazottal".
Nem volt jó író, ezt már mint szakmabeli mondom.
A Kádár-rendszer tette ikonikus írónővé, és elég hamar megtanulta, hogyan kell hálásnak lennie. Mármint nem anyám, hanem Jókai Anna tanulta meg, készségszintig.
Ez a készség elkísérte a továbbiakban.
Gyakorlatilag nem lehetett volna olyan rendszer, amelyiknek ne bókolt volna.
Ez alkat kérdése.
Ehhez nem kell írónak lenni.
De azért valamilyen összefüggés mégiscsak lehet, hiszen egy emberben összpontosult a középszarnál kicsit gyengébb írói véna és az elvtelenség.
Mindig vacak, ha meghal valaki - nyilván fáj a családnak. Őket sajnálom emberileg. Irodalmilag viszont semmit nem veszítettek.
És azt is belátom, hogy senki nem ilyen nekrológra vágyik.
Hát, ezért rendesen meg kellett dolgoznia Jókai Annának.
Ezt az egyet tökéletesen teljesítette.

A bejegyzés trackback címe:

https://torokmonika.blog.hu/api/trackback/id/tr7512566223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.06.06. 12:47:51

Atya Isten, Jókai nem volt liberális??? Ez botrány!

törökmonika 2017.06.06. 22:43:34

@MaxVal BircaMan HJCD: Emiatt ne keseredj el nagyon. Volt az is, amikor épp úgy hozták a csillagok.

emmersson 2017.06.07. 10:26:31

@MaxVal BircaMan HJCD: Na, az "útkereső" szót sem hallottam a szélkakas szinonimájaként :P

talalom 2017.06.12. 17:26:31

Személyesen nem ismertem, néhány lányregényét olvastam évtizedekkel ezelőtt. A Thury Zsuzsa, Bezcássy Judiit, Halasi Mária mezőnyben az alsó harmadot érte el. Szabó Magdát meg sem közelítette. Úgy tudom, tanított is: a könyvei amolyan pedagógiai esetleírások voltak, meglehetősen szájbarágósan kifejtve a (szocializmusban) helyes utat. Aztán - úgy emlékszem, már a nyolcvanas évek vége felé - elkezdett felnőttirodalmat művelni. A precíz,tanáros stílus átváltott elviselhetetlenül kioktató modorba. Nem író volt, inkább olyan írogató ember.

törökmonika 2017.06.12. 18:41:34

@talalom: hát, ez nagyon precíz leírás volt, köszönöm.
percek óta röhögök.
nagyon találó.

velorex-vezető 2017.06.12. 19:18:05

@törökmonika: A nagy röhögés közben igazán a torkodon akadhatna egy csirkecsont! Van valami diszkrét bája, hogy egy kontár, műkedvelő "irodalmár" minősíti Jókai Anna irodalmi munkásságát. Az egyes, a kettes és az akárhányadik lányod közösen elnyomhatna a gép elől, hogy ne írj!

talalom 2017.06.12. 20:15:49

@velorex-vezető: Úgy tűnik, Neked nemcsak az úton, a szellemi ösvényen is a velorex jutott...

talalom 2017.06.12. 20:18:34

@velorex-vezető: Úgy tűnik, Neked nemcsak az úton, a szellemi ösvényen is a Velorex jutott... (Ahogy nekem,a neten:bocsi a duplázásért.)

velorex-vezető 2017.06.12. 20:29:43

@talalom: Tőlem leírhatod 500-szor is. Olyan megható, ahogy csacsenoltok egymásnak törökmónikával, akit a kettes számú lánya lenyomott a géphez, hogy írjon.

ivrilider 2017.06.19. 14:27:42

@MaxVal BircaMan HJCD: liberális amúgy tényleg soha nem volt, tehát nem oda állt mindig, ahova a széljárás tolta, hanem a viszonylag tekintélyelvűbb irányzatok mellé (és ez a kádárizmus, később a jobberság volt). a szerepét viszont nem képviselte rosszul, akár reprezentációról, akár érdekvédelemről volt szó - nyilván voltak is elegen, akik ezeket igényelték. egyébként egy szerző halálakor soha nem veszít az irodalom, akkor se, ha nagy az alkotó. akkor veszített volna, ha az illető nem írja meg azokat a műveket.. ez alap...

Péter Kosik 2017.06.23. 09:46:15

Abszolút egyetértek Török Monikával. az általam egy ideje már csak Miss Mallard-nak aposztrofált írónő nem volt olyan emberi minőség, amivel a szépírói ambícióit egyáltalán hitelessé tudta volna tenni. A politikai deklarációi szánalmassá és nevetségessé tették, de arra tökéletesek voltak, hogy a sima Kossuth díj után még megkapja a nagy Kossuth-díjat is - merő számításból. Azon már hangosan röhögnöm kellett, ahogy a FideSS még kiverte a hisztit azért is, mert nem jelölték irodalmi Nobel-díjra. Nem volt ő más, csak a jókaja anyja.

Dzsungelnyúl 2017.08.01. 11:16:21

Minden szavaddal egyetértek, Mónika.

Jókai Anna a Tartozik és követel-le indult, abban még volt némi spiritusz. Annyi, amennyi kelthetett figyelmet. Aztán egyre lejjebb dolgozta magát, mígnem politikai íróikonná züllött, több rendszerben is. Miközben íróként Coelho-i "mélységeket" is elért.

Adalékokat róla Szabó Magda több művében is lehet olvasni, többek közt a Liber Mortis-ban. Láthatólag azokat a magaslatokat szerette volna elérni, ahol Sz.M. járt, de számára arrafelé már ritka lett volna a levegő.

Egyébként nagyon megszerettem a blogod. Az én szívemből is szólsz. :)
süti beállítások módosítása