Nem ebben állapodtunk meg!

török_mónika_profilkép.jpg

 

A kettes sorszámú lányom lenyomott a gép elé és azt mondta, hogy írjak. Igaza van. Pár éve megjelent egy könyvem A nagy Ő címmel. És még mindig élünk! Ezt lehet itt nyomon követni.

Friss topikok

  • Bodócsy Vera: Amíg élek, nem felejtelek. Nagyon szerettelek. Köszönök minden írást, fotót (2020.09.03. 17:37) Tíz jel, ami arra utal, hogy esetleg egy kicsit fáradt vagy
  • : @tomtyi: mellesleg II. Ottónak nem volt osztrák felmenője , legkevésbé I. Ferdinánd. Mivel mintegy... (2018.08.20. 00:39) Honfoglalás
  • urbánugar: Hm. @Konyvmolyolo: Egy ilyen munka talán engem is érdekelne. Legalább is szívesen kipróbálnám mag... (2018.07.18. 14:38) Levél anyámnak
  • Bodócsy Vera: Szerettem mindet, mentettem, amit csak tudtam. Nem tudok aludni a hiányodtól. Nem így kívántam, ... (2018.07.13. 03:29) Feljegyzések a pelenkázó mellől 26. - Pillanatképek
  • aranyosfodorka: Hosszú, hosszú titkos, néma olvasás után muszáj megszólalnom. Ez igaz ? Hát Te is ? Sajnálom, de t... (2018.05.02. 10:00) Szerettem

Vizsgaidőszak

2015.10.03. 00:51 | törökmonika | komment

A korosztályombéliek nagyon, de az idősebbek meg még inkább tudják, hogy nem volt olyan szak a felsőoktatásban, ahol előbb vagy utóbb ne kellett volna ebből a tárgyból vizsgázni.
És mindegy, milyen szakosak voltunk, kellett és kész. És én még a szerencsés generációhoz tartoztam, mert elvétve sem találkoztam olyannal, aki komolyan vette volna. Csak mint a memoriterekkel: az agynak jót tesz, ha járatják, mindegy, mit mond fel.

egyetem.jpegNa persze ennek megfelelő volt a lelkesedés úgy előadói, mint hallgatói oldalról.

Esetemben például a pedagógia-történet című agylohasztás egészen odáig még viszonylag érdekes volt - ismétlem: viszonylag! -, amit pedagógia-történetről szólt, de amikor odaértünk, hogy...

Mérnök ismerőseim hasonlókról számoltak be, csak ők máshoz kötve.

Nem fogom felsorolni az összes szakmát, majd megteszik a kommentelők.

Már javában házasok voltunk a mostanra exemmel, már gőzerővel alapoztuk a kecót, és én ültem a kertben és ordítva olvastam fel az idevágó passzusokat. Egyszer átbillegett a szomszéd, megkérdezte, hogy ez nálunk afféle meggyőződés-e vagy mit ittunk - mikor mondtam, hogy vizsgaidőszakban vagyunk, elröhögte magát és sok sikert kívánt.

Mondjuk, a memoritereket még értem, tök jó egy kvízjátékban vagy egy húzósabb házibulin, ha az ember azzal vág fel, hogy fejből felmondja az Iliász akárhány szakaszát vagy bármilyen verset bárhonnan tud folytatni és nem keveri a Szózatot a Himnusszal, de hogy ennek mi értelme volt, azt ember el nem tudta még nekem magyarázni eddig. Lehet próbálkozni, de tömör mondatokat kérek, legfeljebb hármat.

Hogy azt énnekem miért volt jó tudnom, hogy az MSZMP KB Ikszedik Kongresszusán a Faszomtudjaki elvtárs mit szögezett le, mitől határolódott el és mit tűzött ki - és hogy ez alapjaiban rengette meg?!

Bár hát nincs igazam. Ha nem vizsgáztam volna belőle, a fene se emlékezne rá, hogy Pozsgay elvtárs annak idején milyen fantasztikus célokat tűzött ki a közművelődési munka területén - valószínűleg a rosseb se emlékezne rá, hogy Pozsgay ELVTÁRS egyáltalán létezett.

Nem véletlen, hogy simán le lehet tolni az újabb nemzedék torkán, hogy például Pozsgay ÚR tulajdonképpen világéletében a népnemzeti vonal elkötelezett híve volt, csak nem lehetett észrevenni, mert épp szocialista miniszter volt és minden írásával dögunalomba fullasztotta egyrészt a hallgatókat, másrészt szerencsétlen vizsgázókat, akiknek viszont vágniuk kellett, azon a héten éppen mit böffentett az elvtárs.

Na most mindez még most sem lenne érdekes, úgyis ránk legyintenek a további generációk, hogy nyughass mán, nyanya, tedd vissza a műfogsorod, mert lötyög - csakhogy.

Csakhogy nem volt ám elég istencsapása nekem életem első huszonöt éve, amelyet a fejlődő szocializmusban töltöttem el - a következő huszonöt év elteltével azt kell látnom, hogy az úgynevezett nyomtatott sajtó címlapon harsogja nekem, hogy ikszipszilon úr éppen mit tart mérvadónak, iránymutatónak, mire a valamelyik kongresszuson, gyűlésen, összejövetelen emzéperiksz viszont azzal bűvölte el a hallgatóságát, hogy felállván önkritikát gyakorolt és leszögezte, utalva arra, hogy.

De erre pártunk és kormányunk leszögezte.

Irányt mutatott.

És harcolunk továbbra is a békéért.

Békekölcsönt ugyan még nem szedtek, most a magánnyugdíjat vették el.

Lehet, ha hazatalál valamelyik gyerekem, megkérdem, már kötelező-e náluk az egyetemen a tud.szoc.pol., tud.kap.pol. vagy akárhogyan is hívják most.

Bár félek a válaszuktól.

Mindegy, ők is túl fogják élni.

Lám, Pozsgay elvtárs is túlélte, bár neki sokkal nagyobbat kellett alakítani, nem csak az Iliászt felmondani fejből.

(Szerencsétlen Pozsgayt most kipécéztem, de tessék nyugodtan behelyettesíteni bármelyik faszfej nevével a jelenlegi vezérkarból.)

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokmonika.blog.hu/api/trackback/id/tr777883916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laslobiro 2015.10.04. 08:45:14

Dr. Boross Péter elvtárs-úr! Ismerős a neve? Annak idején - még az átkosban - ő volt a főgorém a Kelet-pesti V.V.-nél. Mint ma már kiderült, én voltam az egyetlen párttag - a másik 800.000 az csak titkos ellenálló volt - de minden taggyülésen Dr. Boross Péter elvtárs-úr volt az első felszolaló! Ja, és amikor egyszer tévedésből úgy szólitottam meg, hogy Boross úr, kikérte magának, hogy őt Boross elvtársnak kell szólitani.
1980-ban, el akartam végezni a Vendéglátóipari Főiskolát, miután a Vendéglátóipari Szakközépiskolában tanitottam és gondoltam, hogy mégis csak jobban fog kinézni, hogyha lesz egy vendéglátos diplomám is. De a politikai gazdaságtan szigorlaton megbuktam, igy nem folytathattam a főiskolát, annak ellenére, hogy a többi tárgyból 4-es és 5-ős jegyekre szigorlatoztam.

Andráska8 2015.10.04. 20:07:58

" A korosztályombéliek nagyon, de az idősebbek meg még inkább tudják, hogy nem volt olyan szak a felsőoktatásban, ahol előbb vagy utóbb ne kellett volna ebből a tárgyból vizsgázni. "

-milyen tárgyból?

törökmonika 2015.10.04. 21:47:22

@Andráska8: ezért kell továbbolvasni. onnan kiderül.

Andráska8 2015.10.05. 12:15:33

elolvastam, de nem derült ki, köszi a választ :(

törökmonika 2015.10.05. 12:57:40

@Andráska8: örülj neki - ezek szerint fiatalabb vagy nálam :)
tényleg egy csomó neve volt a tárgynak, de MINDEN szakon kötelező volt egy félévre. ez lehetett tud.szoc., dial.mat. - az esetemben ezt még súlyosbították a pedagógia-történettel is.
a tantárgy arról szólt minden esetben, hogy fel kellett tudni mondani a szovjet kommunista párt összes kongresszusának az összes marhaságát, plusz az mszmp-ét is.
isteni volt, egy emberként utálta mindenki a tárgyat :)

Andráska8 2015.10.05. 22:33:11

@törökmonika: tehát ha jól gondolom: tudományos szocializmus, illetve dialektikus materializmus volt a tantárgy neve.

Köszi!

törökmonika 2015.10.06. 00:31:38

@Andráska8: boldog, ki nem próbálta még! :) (f.villon)

talalom 2015.10.09. 00:44:18

1. mondat: Azért volt jó tudni, hogy pl. a KB ülés milyen határozatokat hozott, amiért ma is érdemes lenne odafigyelni a törvényhozásra.
2. mondat: Akkor idejében rájönnél, hol basznak át, mint a manyupnál, amit egyébként nem elloptak, hanem a sok hülye az alá nem írásával beleegyezett, hogy elnyelje a költségvetés.
3. mondat: Azért jó ismerni, legalább vázlatosan pl. az OKP, majd OKbP történetét, mert jókat lehet mulatni, amikor lelkesen feltálalják a lenini téziseket illiberálisaink.
Bónusz: Azért lenne jó, ha ismernék az emberek a politika működését mert akkor nem beszélnének hülyeségeket "civil pártokról", "függetlenségről" (nem nemzetközileg értem), "a nép érdekeiről", meg hasonlókról.
Üdvözlettel.

törökmonika 2015.10.09. 08:33:44

@talalom: hát ez bizony nagyon pontosan így van. de csodákat nem várhatunk.

francoska 2015.10.23. 19:55:48

Már csak azért sem, mert ha az összes jelzős szerkezetben kicserélik a "szocialista" szót "nemzeti"-re (alternatíva: "keresztény"-re), a lőtéri kutya nem veszi észre, hogy amúgy a szöveg ugyanaz...
süti beállítások módosítása