Nem ebben állapodtunk meg!

török_mónika_profilkép.jpg

 

A kettes sorszámú lányom lenyomott a gép elé és azt mondta, hogy írjak. Igaza van. Pár éve megjelent egy könyvem A nagy Ő címmel. És még mindig élünk! Ezt lehet itt nyomon követni.

Friss topikok

  • Bodócsy Vera: Amíg élek, nem felejtelek. Nagyon szerettelek. Köszönök minden írást, fotót (2020.09.03. 17:37) Tíz jel, ami arra utal, hogy esetleg egy kicsit fáradt vagy
  • : @tomtyi: mellesleg II. Ottónak nem volt osztrák felmenője , legkevésbé I. Ferdinánd. Mivel mintegy... (2018.08.20. 00:39) Honfoglalás
  • urbánugar: Hm. @Konyvmolyolo: Egy ilyen munka talán engem is érdekelne. Legalább is szívesen kipróbálnám mag... (2018.07.18. 14:38) Levél anyámnak
  • Bodócsy Vera: Szerettem mindet, mentettem, amit csak tudtam. Nem tudok aludni a hiányodtól. Nem így kívántam, ... (2018.07.13. 03:29) Feljegyzések a pelenkázó mellől 26. - Pillanatképek
  • aranyosfodorka: Hosszú, hosszú titkos, néma olvasás után muszáj megszólalnom. Ez igaz ? Hát Te is ? Sajnálom, de t... (2018.05.02. 10:00) Szerettem

Asszimilációs visszapattintás

2015.04.29. 00:38 | törökmonika | 54 komment

Nem mai történet.

De elmesélem, mert míg a sírba nem tesznek, kísérteni fog.

Kísértsen mindenkit tehát.

Egy nap felhívott a legnagyobb lányom énektanárja, hogy feltétlenül beszélnünk kell, találkozzuk valahol

Találkoztunk.

Lányom énektanárja Magyarország harmadik legjobb népdalénekese egyébként.

A legnagyobb lányom négy évesen kezdett hozzá járni, mert kottával a kezében született, nem volt mit tenni, különben sem akartunk ellene tenni semmit, hát kik vagyunk mi, hogy döntsünk.

Sokáig úgy konferálták a színpadon, hogy a betűket még nem ismeri, de a kottát már igen.

Pici, mosolygós, nagyfogú kislány, aki keni-vágja a teljes magyar népdal-készletet, az összes variánsával együtt, az ikszedik versszakig.

Nem volt olyan verseny, ahol ne nyert volna, mert cuki volt, ráadásul tényleg jól is énekelt.

Később tekerőlantozott is hozzá – megtetszett neki, na.

Az egész család élete arról szólt egy darabig, évekig, hogy a kislánynak milyen fellépése van, ki legyen vasalva a fellépő kosztüm, hozzuk-vigyük a hangszert – olyan kicsike volt, amikor elkezdte a tekerőt, hogy vitték utána a színpadra.

Teltek-múltak az évek, Magyarország harmadik legjobb népdalénekese soha nem mulasztotta volna el, hogy vigye magával a gyereket lemezfelvételre, fellépésre, bárhová. Pedig kicsi volt még, törölgetni kellett az orrát is.

Bevallom, nekünk kicsit furcsa volt a dolog, mert hát nem pont az anyatejjel ment belé a Kodály-módszer, de hát persze a büszkeség, meg hát nem az első előadóművész a családban, ripacs ez is, mint az apja, halál büszkék voltunk rá, egy rahedli országot megjárt, mint a magyar népművészet fáklyája vagy mi a tököm.

És akkor felhívott a lányom énektanárja egy nap, hogy feltétlenül beszélnünk kell.

Utólag hülyén hangzik már, de azonnal görcsbe ugrott a gyomrom.

De hát én egy beszari alak vagyok, vagy tapasztalt, nem tudom.

És akkor ültünk a Dunaparton, Magyarország harmadik legjobb népdalénekese, a férje, meg én, és simán mondták nekem.

Szemrebbenés nélkül.

Hogy most színpadra lesz állítva a Betlehem csillaga (!) című izé, by Illés Lajos, soha ne nyugodjék békében, és megnézte a felhozatalt és azt mondta, hogy az a zsidó gyerek mit keres a színpadon.

Mondta az énektanárnő, hogy ezt meg kéne oldanunk valahogy emberileg.

Megoldottuk.

Nem borítottam rájuk a kocsmaasztalt (kellett volna).

A gyerek nem szerepelt a Betlehem csillagában.

A gyerek soha többet nem vett a kezébe tekerőlantot és soha egyetlen kurva magyar népdalt nem énekelt.

De soha többet.

Köszönöm, Magyarország.

Mi megpróbáltuk.

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokmonika.blog.hu/api/trackback/id/tr137408054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fábián András 2015.04.29. 06:56:02

1. Akinek ez kamunak tünik,naz nyilván nem él ebben a toleráns nemzeti àllamban.
2. És nem ismerte Illés Lajost elhülyült állapotàban, a református (!) gyülekezet karvezetőjeként.
3. Ami meg a többit, magàt az esetet illeti, szó bennszakad, akárhonnan vizsgálom az esetet.

dtvezer 2015.04.29. 09:27:38

Az a názáreti zsidó gyerek mit keresett Betlehemben?

trai 2015.04.29. 10:09:08

mintha a "névadó" Illés talán nem az Ószövetségben szekerezett volna az égbe?...

yanchi 2015.04.29. 10:15:56

Most őszintén, Betlehemben mit keresett volna egy nem zsidó? Milyen szemüveg kell ahhoz, hogy valaki úgy tudja olvasni a Bibliát, hogy ne lásson benne zsidókat (nem csak azokat, akik megfeszíttették Jézust, aki maga is zsidó volt, hanem nagyjából az összes többi szereplőt)?

Holnap Kapitány · http://iloveyouso.blog.hu 2015.04.29. 10:30:42

Undorító, de sajnos nem csak a történet, hanem az elővezetése is. Jogi értelemben ezt nevezzük rágalomnak -- akkor is, ha úgy történt. Nem látom, hogy ez a frusztrált kommunikáció bármiben hasznos lenne. Akkor lehetett és kellett volna odabaszni.

mikigyerek 2015.04.29. 10:42:31

Mónika!
Nem a gyerek a történet vesztese!

Holnap Kapitány · http://iloveyouso.blog.hu 2015.04.29. 11:36:59

@mikigyerek: Hát vajon ki? Miközben kretén felnőttek cirkuszolnak a feje fölött?

Holnap Kapitány · http://iloveyouso.blog.hu 2015.04.29. 11:46:27

A legszomorúbb ebben a sztoriban az szerző a kudarcokolós keserűsége. Illés Lajos a felelős azért, ha egy gyerek nem énekel többet? Szvorák Katalin a felelős? Vagy ne adj' isten van köze hozzá a szülőnek is? Ki mennyi szart kavart ebben az ügyben valójában, és mennyi szart kavar a 15 évvel későbbi sztorizással?

balfék 2015.04.29. 11:47:34

@Holnap Kapitány: Na akkor ezt rágalmat Kapitány vezesd le jogi értelemben!

Frank Endi 2015.04.29. 11:49:24

És az a kis zsidó csecsemő a betlehemi jászolban, az mit keresett ott?

törökmonika 2015.04.29. 12:00:27

@Holnap Kapitány: Sem a rágalmazás, sem a becsületsértés nem azt jelenti, hogy valakinek nem tetszik valami - hanem hogy nem tényeken alapul a kijelentés.
Esetünkben nincs ilyen veszély.

rejtogabor · https://www.facebook.com/rejto.gabor.9 2015.04.29. 12:03:48

A XXI. sz. ban én ráborítottam volna az asztalt. Azt gondolom semmi nem változott. A Horthy világban volt aki embereket mentett, volt aki harcolt volna a tehetségéért. Ha nem így lett volna nem lett volna Zsüti-nk, nem lett volna Szenes Iván, nem lett volna Kabos László, és sorolhatnám.
Szégyellje magát Magyarország harmadik legjobb magyar nóta énekesnője.

LINOLEA 2015.04.29. 12:04:57

@Holnap Kapitány: dehát ha így volt, el kell mondani, így teljes a kép, ha rút, ha szép.

törökmonika 2015.04.29. 12:12:02

@rejtogabor: Magyarország harmadik legjobb népdalénekesére nem haragszom, ő "csak" emberileg bukott meg - de én is, mert ott helyben elintézhettük volna valami nagyon durva módon. De nem. Én szeretem és tisztelem - no jó, azóta nem annyira.
A történetben az ijesztő az a természetesség, amellyel ilyesmi megtörténhetett - ültem, néztem hülyén magam elé, végigfutott az agyamon pár gondolat, hogy ez mekkora világbotrány már. Aztán ránéztem a csajra és egyszerűen nem akartam neki rosszat.
Hogy ez az ő részéről hogyan volt, nem tudom.
Az biztos, hogy kínosan érezte magát.
És hálás volt, hogy nem csinálok fesztivált.
Mondhatnánk, hogy végül is minden úgy alakult, ahogy kellett - a francnak se hiányzik a gyerek (mára felnőtt, önálló nő) cv-jéből ez a kis szutykos rész.
De lám, még mindig fekete féregként rág a dolog.
És egyáltalán nem biztos, hogy az én hibám, hogy rág, rághat.

Holnap Kapitány · http://iloveyouso.blog.hu 2015.04.29. 12:13:01

A rágalmazás egy lehetséges olvasat, más olvasatokat is említettem, melyek számomra sajnos rendkívül negatívak -- miközben a leírt történet is iszonyatos, persze.

Ami a rágalmazás vonalat illeti:
"A valóság bizonyításának azonban csak akkor van helye, ha a tény állítását, híresztelését, illetve az arra közvetlenül utaló kifejezés használatát a közérdek vagy bárkinek a jogos érdeke indokolta."

Tehát véleményem szerint mindenek előtt erre lehetett volna gondolni, hogy miközben a saját frusztrációmat tolom, a gyermekemet 15 éves történetét tartva magam előtt.

törökmonika 2015.04.29. 12:14:37

@Holnap Kapitány: Mindig örülök, ha bizonyítékát látom annak, mások számára milyen egyszerű, átlátható és kezelhető a világ. Ezt mások másképp hívják, én megmaradok ennél a roppant szalonképes kifejezésnél.

GERI87 2015.04.29. 12:17:15

"Tipikus" történet: értelmiségi pesti zsidó család/nő vs jól szituált keresztény-nemzeti magyarok 200 éves cicaharca, fárasztó már ez...

Amúgy mi volt a célja ennek? Mekkora gyökér hely ez? Az!
El lehet menni, nem kell "szenvedni"...ha 25-60 év alatt sem változtak meg az emberek, akkor talán nem kell 'jól szituált fővárosi értelmiséginek' lenni hozzá hogy belássuk: nem ma és nem is holnap fog ez megváltozni.

Zsidógyerek magyar népdalt énekel? Na majd pont nem jön egy darab hibbant turulbaszó sem aki szóvá teszi ezt mi? ugyan, ennyire naiv senki nem lehet.
A magyar zsidóság imád megsértődni és durcizni pár hülye miatt, ez az identitásuk egyik fontos alapja, az áldozat szerep.

Holnap Kapitány · http://iloveyouso.blog.hu 2015.04.29. 12:44:29

@törökmonika: hát igen, sajnos én már csak a leírt faék-egyszerűségű módon látom az ügyet, szemben a sokszempontú, reflektív és időszerű problémafelvetéssel.

Zserbózombi 2015.04.29. 14:03:53

Hát, ez döbbenetes! :( Nem tudom, ki az emlegetett, de reméljük, ezt még valaki valahol számon kéri rajta!

rizy 2015.04.29. 15:13:31

Számomra döbbenetes, felfoghatatlan, elfogadhatatlan. minden oldalról és nem is próbálja senki sem magyarázni! és Geri87 ha találkoznánk, élvezettel csapnálak pofán, semmi perc alatt mosnám tisztára a szádat némi hypóval, közben pedig csöndesen magyaráznám, el lehet menni, kikutatni eredeted. csak, hogy tud. csak, hogy tanuld az elfogadást, csak mert talán még nem késő.

mandras 2015.04.29. 16:14:06

@GERI87: "El lehet menni." Nekünk itt ez a hazánk. Akármennyire nehéz is ezt a te intelligenciáddal és empátiáddal felfogni.

István Árvai 2015.04.29. 16:23:28

@Holnap Kapitány: Ha írsz még vagy két okosságot Te leszel a fa golyó !

manyuska 2015.04.29. 16:41:38

@maxval bircaman szerkesztő: Birka, te balkáni patás-szőrös, nincs neked munkád, hogy éjjel-nappal a neten élsz? És itt illegeted az egy agyféltekédet.

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2015.04.29. 17:40:41

Szerintem a felelőst kellene elítélni és nem az egész országot - erre a kitételre utalok:,,Köszönöm, Magyarország." (ez így, szerintem, tömeges felelősségre vonás)

Nálam mindenképp énekelt volna!

Pém Mihályné 2015.04.29. 19:01:59

Nekem jobb sztorim van...Budaházy kisgyereke cukros lett.és bevitték az 1, sz, gyermekklinikára,K... főorvosnő (zsidó származású)felhívta az ügyeletvezetőt (H..-t)ő is zsidó származású(az LMP volt politikusa ),hogy az apuka egy jó magyar embert akar"sic" a gyereket megvizsgálni,és alig találtak egyet,Cseh Áront,de ő még kezdő.de azt mondta K...doktornő nehogy azt higgye Budaházy egy magyar orvos sincs a kórházban.....H... fel volt háborodva,hogy ő az ügyeletvezető és hogy hogy ő nem vizsgálhatja meg, nem vizsgálhat gyerekeket akiknek jobbikos a szülője??tés különben is hogy hogy Budaházy nincs börtönben.. mert ott kéne lennie.....Az 1.számú gyermekklinikán egy tábla őrzi emlékét,hogy a klinikát jótékony zsidó emberek építették.....

somorjaizsi 2015.04.29. 19:21:09

Szégyen, nagyon nagy szégyen. GYalázat, nagyon nagy gyalázat.

Fényezett Rézlábos 2015.04.29. 21:22:26

A történet emberileg szomorú, és bár biztos vagyok benne, hogy "a francnak se hiányzik a gyerek cv-jéből ez a kis szutykos rész", de azért én azt gondolom, hogy egy élet boldogságát és teljességét nem cv-ben mérik. Ezenkívül a gyerek lehet, hogy szerette csinálni, és a változás komoly törést is okozott / okozhatott volna a személyiségfejlődésében. A szülő meg besértődik, hogy akkor "dögöljön meg a szomszéd tehene is" (jól szocializálódott a közösségbe). Kissé meredek még az általánosítás is a végén, pláne, hogy implicit bizonyíték van arra, hogy a szerző tagja a kritizált közösségnek (előítéletes, rasszista bunkók).
Összefoglalva, szerintem a történet amellett, hogy megmutatja, hogy hogyan lehet ordenáré fasságok miatt elveszíteni a tehetségeket, leginkább a szülő gyarlóságát mutatja be. Ja, és ha a fentiekből még nem világos, én nem orrhosszban mérem az énektudást.
"És egyáltalán nem biztos, hogy az én hibám, hogy rág, rághat." - hát kié? A tudatod szabad, arra gondolsz, amire csak akarsz. Miért akarsz erre gondolni? (Avagy, gondoltál már arra, hogy miért gondolsz erre? :) )

Egyedi nicket kell megadnod · http://irkalmanyok.blog.hu 2015.04.29. 22:18:07

Van olyan, hogy harmadik legjobb népdalénekes?

Körül kellett volna metélni a csákót, és akkor emberileg meg lett volna oldva.

Pupu Blogja 2015.04.29. 22:34:44

@Holnap Kapitány:
Nem nevezzük semmilyen értelemben rágalomnak, hiszen a magyar társadalomnak szembe kell néznie ezekkel a jelenségekkel, és ez elsőrendű magyar érdek.
De lehet perelni is, érdekes per lenne...

:(

JZM 2015.04.29. 22:41:30

Na ezert nem megyek oda vissza, soha tobbe.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2015.04.29. 22:44:13

Volt valaki aki ennél sokkal nehezebb helyzetben nem kurvázta le a magyar népdalt, hanem ezeket írta : "Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent,
nekem szülőhazám itt e lángoktól ölelt kis ország, messzeringó gyerekkorom világa."

törökmonika 2015.04.29. 23:04:21

@Deak Tamas: És "hát"-tal sem kezdünk mondatot. Érzékeny ember lehetsz.

Mezőbándi 2015.04.30. 00:39:56

Oké, a zsidó identitás része az üldözötti lét, a látványos szenvedés, meg minden. De azért ettől függetlenül kinyílik a bicska a nem zsidó zsebben is, ha az ember gyerekét éri sérelem.

Holnap Kapitány · http://iloveyouso.blog.hu 2015.04.30. 00:42:28

@Pupu Blogja: a rasszizmus minden formájával szembenézni valóban társadalmi érdek. Rasszistapornó-novellát írni gyerekfőszereplővel nem társadalmi érdek.

No, mindegy, sajnálom is, hogy bevonódtam, miután közeli ismerősöm megosztotta. Viszlát!

törökmonika 2015.04.30. 00:46:52

Néha hálát adok a sorsnak, hogy alapvetően roppant türelmes, mondhatni birkatermészetű ember vagyok, különben talán lett volna egy-két szavam a távozóhoz. De így könnyebb egy szóval: viszlát. De nem gondoltam komolyan.

tiburi 2015.04.30. 10:57:31

Én személyesen is ismerhettem Illés Lajost és ezt nem tudom elhinni róla. De még a felségéről sem, aki kény kalapos lelkipásztor máig.

Késes Szent Alia 2015.04.30. 11:24:30

"Asszimilációs visszapattintás" - Hát az asszimilálódó próbálkozások régebben se voltak sikertörténetek. Asszem rég eljött az idő, amikor le lehet szűrni, hogy ez nem működik.

Igen, be fognak szólni, gyereknek is. A rabbim gyerekei - pajeszos, kipás kissrácok - mosolyogva mesélik, hogy a játszótéren milyen megjegyzéseket kapnak időnként. Nem érdekli őket, legközelebb ugyanúgy kimennek focizni. Vidám kölykök egyébként, egészséges zsidó identitással. Nem éri őket meglepetésként, amire számítani lehet.

Azt is gyanítom, hogy ha a népdalos kislány cigány lett volna, sokkal hamarabb megkapta volna, hogy mit keres ott.

BKKata 2015.04.30. 12:47:44

Engem rettenetesen felháborít a történet befejezése. Egészen pontosan a végszó. "Köszönjük Magyarország. Mi megpróbáltuk."
Először is jelezném, hogy mi ez az általánosítás??? Magyar vagyok, Magyarországon élek és szeretem a hazám! És nem, nem vagyok antiszemita. Soha nem zsidóztam. Soha!
Szóval kikérem magamnak, és a többi nem antiszemita Magyarnak, hogy általánosítsanak! Mert ezzel az általánosítással a szerző ugyanolyanná válik, mint az antiszemiták.
Ezen gondolkodjon el.
Legyen dühös Illés Lajosra, legyen dühös azokra, akik nem álltak ki mellettük/értük, legyen dühös a vallásgyűlölőkre.
De ne beszéljen így azokról, akik soha, még gondolatban sem bántották a zsidókat.

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2015.04.30. 16:24:07

Kérdés:

Biztos, hogy ők igazat mondtak? A harmadik legjobb meg a férje? Amúgy mit keresett ott a férje, lelki támaszként volt ott, vagy testőrnek, ha elszakad nálad a cérna? Mármint honnan tudod, hogy ők hűségesen idézték mit mondott a Lajos? Mert ez kimaradt. Mi van, ha ez az ő álláspontjuk volt, és rákenték a Lajosra?

Meg ha nem kenték rá, akkor a Lajos esetleg miből gondolhatta?

Mert ez azért nincs mindenkire ráírva krétával, még Jézuskára se meg Máriára se volt...

törökmonika 2015.04.30. 17:25:42

@oázis: ezek valóban jogos kérdések.

törökmonika 2015.04.30. 17:26:49

@oázis: de valójában már mindegy. nem egy nyomozást írtam le, hanem a lelkiállapotot. legalábbis próbáltam. ha ez tényfeltáró cikk lenne, lökném vissza a szerzőnek. de nem az.

kogiuri 2015.05.01. 08:08:46

Csak egy kis emlék... 1958... zsidó barátommal anyáknapja bábszínházat szerveztünk szüleinknek. Spórolt pénzünkből vettünk fonott kalácsot, vajat, meg kakaót. Az ünnepség után barátom apja megkérdezte édesanyámtól, hogy a pártházba járunk e, vagy a templomba." Természetesen templomba! " volt a válasz.
Attól a naptól kezdve nem engedtek be a lakásukba...

az_igazi_trebitsch 2015.05.01. 09:36:18

És ez a történet tizenöt év után jut a "szerző" eszébe? És mi az, hogy "Betlehem csillaga című izé?" És mi az, hogy "kurva magyar népdal?"

A stílus maga az ember, ugyebár. Ezt az állítólagos történetet hiteltelenné teszi a stílusa és a szándéka is: egy régóta halott, tehát védekezésre már képtelen személy besározása. És az az apróság is, hogy Illés Lajos például sosem kérdezte meg, hogy "Ez a zsidó gyerek mit keres az együttesben?" Aki nem tudná: Bródy Jánosról van szó.....

Judit_Sz 2015.05.01. 13:26:15

„Miért hagytuk, hogy így legyen”- ez egy Illés-együttes dal készült Bródy közreműködésével is.

Akkor kellett volna felháborodni és felvilágosítani az tanárnőt és esetleg elmenni Illéshez és szembesíteni vele az elhangzottakat. A történet azért kísért mert ez nem történt meg akkor.

Az én anyukám biztosan felvilágosította volna a tanárnőt, hogy az antiszemitizmus hova vezetett a 2. világháború során, erkölcsi felelősségről stb. De ő átélte - mint gyerek - a 2. világháborút és a gettóban a saját bőrén érezte, hogy hova vezetett a nem cselekvés - szembehunyás - elhallgatás annak idején a felnőttek részéről.

Magyarország, Európa közepén a Kárpát medencében, egy nagy olvasztótégely volt a történelem során. A valóság az, hogy bárkit megkérdezünk kiderül róla, hogy a felmenői máshonnan vannak szlávok, németek, lengyelek, zsidók, cigányok stb. még tatár és török is lehet, gondoljunk a tatárjárásra és a 150 éves török uralomra. Így az emberek - alapvetően - toleránsak voltak/vannak és – alapvetően – boldogan éltek ebben a nagyon is multikulturális országban. Persze a háborúk/politika rátette a nyomát az eseményekre - sajnos többször is.

Alick 2015.05.01. 21:50:42

"Lajos menj haza, józanodj ki..."

nagycigi 2015.05.02. 19:31:40

@az_igazi_trebitsch: a kurva népdal kb. olyan mint a kurvaország...Bródy régen volt, a "bethlehemizé" pedig évtizedekkel később... Ki tudja mi változik egy ember bensőjében... És ki tudja, az állitólag elhangzott kérdés melyik része, és miért vonatkozott a gyermekre? És ki tudja, egy szülő a gyermekére vonatkozó bármilyen megfogalmazást miként értékel? (NB. Nem ismerem a "Bethlehem csillaga" alkotást, de a címből eredeztetve életszerűtlennek tartom, hogy ne lehessen a szinpadon egy "zsidó gyerek" - akkor meg miért is kellene szóvá teni?)

Sonyó · http://sonyo.blog.hu 2015.05.24. 09:58:37

@Fábián András:
Tényleg kamunak hangzik!

Itt szeretném felhívni az összes e tekintetben felháborodott és anyázó sületlen figyelmét és persze az íróét is, hogy létezett, de ma is létezik egy B'nai B'rith szervezet Magyarországon mely korábban magyar vállalkozásokat támogatott.
Aki benyújtotta igényét annak egy adatlapot kellet kitöltenie. Volt rajta vallási hovatartozás kérdés is.
Aki nem a megfelelőt írta be, az nem kapott támogatást!

Erre varrjon gombot a cikkíró!

Meg mindenki!

DFK 2015.06.22. 11:19:34

Most értettem meg a szerző többi bejegyzését.

prolee 2015.06.22. 12:11:55

Ebben a történetben az a ciki, hogy a tanárnő, aki Illésre hivatkozott, nincs nevesítve, Illés viszont igen, aki talán nem is mondott semmit.

Jó lenne, ha Illést megkérdeznénk, valóban mondott-e ilyet? Vajon miért nem reagál erre a postra?

Ja! Bocsánat, ő már meghalt.

Vajon miért nem addig kívánkozott ki a sztori, amíg Illés élt, ha meg már meghalt, minek kellett ezt közzétenni?

Ez így eléggé..... gyomorforgató.

Kristof J. Weber 2015.07.06. 03:18:39

@prolee: A De mortuis nil nisi bene klasszikus elvének megfelel, ezért nem gondolom gyomorforgatónak. A szereplők nevét én is hiányoltam még mint első kommentelő, de a kommentsoron kiderül, hogy ennek személyiségjogi akadályai vannak. Ugyanis az antiszemitizmus Magyarországon még mindig nem szankcionálható cselekmény, a jó hírnév megsértése viszont az.
süti beállítások módosítása