Nem ebben állapodtunk meg!

török_mónika_profilkép.jpg

 

A kettes sorszámú lányom lenyomott a gép elé és azt mondta, hogy írjak. Igaza van. Pár éve megjelent egy könyvem A nagy Ő címmel. És még mindig élünk! Ezt lehet itt nyomon követni.

Friss topikok

  • Bodócsy Vera: Amíg élek, nem felejtelek. Nagyon szerettelek. Köszönök minden írást, fotót (2020.09.03. 17:37) Tíz jel, ami arra utal, hogy esetleg egy kicsit fáradt vagy
  • : @tomtyi: mellesleg II. Ottónak nem volt osztrák felmenője , legkevésbé I. Ferdinánd. Mivel mintegy... (2018.08.20. 00:39) Honfoglalás
  • urbánugar: Hm. @Konyvmolyolo: Egy ilyen munka talán engem is érdekelne. Legalább is szívesen kipróbálnám mag... (2018.07.18. 14:38) Levél anyámnak
  • Bodócsy Vera: Szerettem mindet, mentettem, amit csak tudtam. Nem tudok aludni a hiányodtól. Nem így kívántam, ... (2018.07.13. 03:29) Feljegyzések a pelenkázó mellől 26. - Pillanatképek
  • aranyosfodorka: Hosszú, hosszú titkos, néma olvasás után muszáj megszólalnom. Ez igaz ? Hát Te is ? Sajnálom, de t... (2018.05.02. 10:00) Szerettem

Egy minisztériumi alkalmazott keservei

2014.06.12. 08:11 | törökmonika | 36 komment

Állami alkalmazott vagyok egy minisztériumban. Közalkalmazotti bértáblába betonbiztosan besorolva.

Mint eddig minden rendszerben a történelem során, ez biztos öregkort, nyugdíjat, esetleg szolgálati lakást és ruhapénzt jelent, jelentett.

A munkaidő kötött, váratlan fordulatok nincsenek, reggel nyolctól délután négyig, közben fél óra ebédidő, pénteken hamarabb haza lehet menni.

Magas végzettségem nincs, de elvégeztem a megfelelő szakmai tanfolyamokat, továbbképzésekre is rendszeresen küldenek.

Az irodám, amelyen ketten osztozunk a Gizikével, a folyosó végén balra nyílik.

Már vagy húsz éve.

A büfést ismerem, ahogy a sarki boltost is, mindig elteszi nekem, ha jön friss marhapofa, mert az abból készült pörköltet szereti legjobban az uram.

Szabadságra ütemezetten megyek, megilletnek az állami ünnepnapok.

Karácsony előtt mindig kapok fehér borítékot, benne a prémiummal, izgatottan bontogatjuk a kolleganőkkel, fél szemmel lesve egymást, kinek mennyi jutott.

A születés- és névnapot mindig megünnepeljük az osztályon, ahogy az egy jó kollektívában szokás.

Ha valaki nyugdíjba megy, felköszöntjük, kap szép üvegvázát és terítőt.

Ha gyerek születik, az is nagy ünnep, olyankor virág és bonbon jár.

Gyermekeimnek minisztériumi bölcsöde, óvoda járt, Jancsika és Erzsike persze már iskolások, de azért sok a gond velük.

Szerencsére kapunk hivatalból utalványokat, abból oldjuk meg a tornacipőt és a nyári tábort.

Záráskor persze rohanás van, mindenki rohan, papírokat keres, iktat és továbbít, de egyébként kényelmes, jó munka ez.

Álmomban is tudom, melyik dosszié hol van, melyik osztályra melyik mellékfolyosón kell beforduljak.

Otthonról fél nyolc után indulok el, tömegközlekedem, a bérletemet a minisztérium állja. A munkaidő végeztével ismét tömegközlekedésre kapok, bevásárolok, meglátogatom idős anyósomat, aztán sietek haza berántani a főzeléket.

Este hétre az egész család otthon van, akkor vacsorálunk, aztán tévét nézünk, megbeszéljük, mi történt aznap. Már tízkor ágyban vagyunk, persze csak viráglocsolás után.

Ha valamelyik gyerek ne adj’isten beteg, szerencsére mindig elenged a főnököm, tudja, hogy lecsúsztatom a munkaidőt, rám számíthat.

A háziorvosunk családi jó barát, hamar odaérünk a gyerekkel. Ha pedig otthon kell maradni valamelyikkel, akkor is megértőek a munkahelyemen.

Amire számítok, az az, hogy nyugdíjba megyek, kapok egy szép vázát és terítőt, és időről időre összejárunk majd a régi kollektívával.

Most jött a hír, hogy a minisztériumunk költözik vidékre.

Még nem tudom, mit mondok anyósomnak, az uramnak, a gyerekeknek, az iskolában, az orvosnak, a szomszédoknak, a díjbeszedőnek, a bankomnak, a szolgáltatóimnak és Irmusnak, a fodrászomnak, akihez már lassan harminc éve járok.

És még nem tudom azt sem, a fikuszt hogyan visszük.

fikusz.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://torokmonika.blog.hu/api/trackback/id/tr676296636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fehér cipő 2014.06.13. 08:36:23

Annyit azért megjegyeznék, h. egyáltalán nem így néz ki a minisztériumi munka. A munkaidő elvileg fél ötig tart, de nagyon régóta nem igaz, h. ebben az időpontban kiesne a kormánytisztviselő kezéből a toll. Ellenkezőleg, nagyon sok a túlóra (bár nyílván attól is függ, milyen területről van szó). Karácsonyi prémium? Volt olyan valaha? Jó, ruhapénz tényleg előfordul, de ezt tárcája válogatja. Szolgálati lakás, minisztériumi ovi-bölcsi? Hol? A bérletét pedig annak állja a minisztérium, aki ezt választja a cafetériában, és ezzel majdnem ki is merült a kerete.
Mindez, ami ide le van írva, kb. a nyolcvanas években volt igaz utoljára a minisztériumi munkára, mára nagyon megváltozott a helyzet. (Bár én összességében még mindig szeretek minisztériumban dolgozni.)

fehér cipő 2014.06.13. 08:54:04

:) Lejött a lényeg, de ha én ezt úgy olvasnám, h. nem tudnám, milyen egy minisztérium belülről, lehet inkább az lenne a lényeg, h. ezeknek a kormánytisztviselőknek milyen aranyéletük van.
A szorosabb témához: amióta először hallottam a költözésről, azóta sem találok rá szavakat.

randomuser1 2014.06.13. 09:19:59

én nem értettem semmit az egészből
pedig szigorítottan húztam le nyolc évet büfé-ruhatár szakon

csepke 2014.06.13. 09:36:34

Na igen ez a minisztériumok költözködés projekt megint csak a költöztető cégnek lesz jó. Egyébként az elmúlt 4 évben iis folyamatosan pakolgatták ide-oda az állami kisebb nagyobb háttérintézményeket, úgyhogy biztos van valami költöztető házibarát cég érdekeltség a kormány körül. Csak már a bp-i helyek elfogytak, ill. körbeért a költözés. ;)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.06.13. 10:08:39

A kemény minisztériumi élet a heti 35-36 órás munkaidővel, aminek a felében sem kell dolgozni és a szerény 2 havi szabadság...
Egyébként elég nagy mázlista lehetsz, hogy 20 év után is ugyanott ülsz, ennyi kormányváltást túléltél.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.06.13. 10:13:14

@fehér cipő: "A kormánytisztviselők egyébként választhatnak három budai luxusovi, a Művész Óvoda és Bölcsőde, az ugyancsak a Hegyvidéken fekvő Bíró Utcai Óvoda és Bölcsőde, valamint a rózsadombi Pikler Emmi Óvoda és bölcsőde között."
12.kerulet.ittlakunk.hu/csalad/120805/luxusovoda-muvesz-uton-szeptembertol-csak-kormanytisztviselok-csemeteinek

Itt is van pár érdekesség a szegény hivatalnokok életéről:
www.origo.hu/itthon/20120807-kedvezmenyeket-biztositanak-a-magyarypromban-a-kormanyhivatalnokoknak.html

Egyébként nem tudom, melyik országban élsz, de a magyar minisztériumokban nem történt igazi változás a 80-as évek és 2008 között...

nu pagagyí 2014.06.13. 10:28:03

Valami tévedés lehet. A minisztériumi alkalmazottakat 4 éve totálisan lecserélték. A mostaniak egyemberként állnak ki minden idióta intézkedés mellett. Ez is tetszeni fog nekik.

nu pagagyí 2014.06.13. 10:30:39

Az FVM-et egy disznóólba, az EMMI-t cigánygettóba, a HM-et egy rakétasilóba kellene telepíteni, ha komolyan vesszük az indoklást, amivel ezt az újabb pénzszórást leplezik.

fazzoletti 2014.06.13. 10:40:24

Egy ilyen írás csak arra jó, hogy a köztisztviselői-közalkalmazotti-kormánytisztviselői kart egyfajta ingyenélő semmittevőnek állítsa be. Tele van ócska sztereotípiákkal és olyan a hangulata, mint egy 80-as évekbeli tényfeltáró szocregénynek. Pedig tudom, hogy az eredeti szándék nem ez volt. A minisztériumokban, kormányhivatalokban, polgármesteri hivatalokban dolgozóknak naponta kell szembesülnie azzal, a nem túl fényes jövedelmük mellé a társadalom általános lenézését is megkapják. Jó példa (vagy inkább rossz) az a vállalkozó, aki nullás bevallással, szlovák rendszámú kocsijából kimászva ordít az emberrel, hogy az ő adójából kapja a fizetését. Másrészről meg állandóan kivan téve az aktuális politikai vezetés kényének kedvének, aki persze tudja, hogy államigazgatási végzettséggel és gyakorlattal nem tud elhelyezkedni a piaci szektorban, max. mehet üzletkötőnek egy biztosítóhoz. Kiváncsi leszek mi lesz azzal a sok minisztériumi alkalmazottal (és annak családjával) aki választás elé kerül: vagy felmond vagy költözik pl. Debrecenbe. Te mit szólnál ha gyerekként holnap azt mondanák a szüleid, hogy felejtsd el az eddigi életed, a barátaid, szerelmedet, iskoládat és iskolatársaidat, megyünk Debrecenbe....

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2014.06.13. 10:45:42

Ez is akkora társadalmi ellenállásba fog ütközni mint a reklámadó.

Viszlát és kösz a halakat 2014.06.13. 10:47:50

Ugye ha a borsodi munkanélküli nem megy el Bp-re munkáért akkor ö a "nem eléggé mobil a magyar munkaerő" ha a KVzásba belefáradt minisztériumi aktatologató munkahelye költözik akkor ö a sajnálnivaló szegény áldozat.

borzimorzi 2014.06.13. 11:37:44

Úgy kell a tisztelt tisztviselői karnak, amelyik legutóbb is rászavazott egy olyan kormányra, amelyik kifejezetten sokat árt mind az országnak, mind a fővárosnak, mind pedig a köztisztviselőknek. Talán ha majd a tisztviselő urak-hölgyek egynémelyikének a saját gyereke ég benne az M+-as metró valamelyik szerelvényébe, csak mert azt persze felesleges karban tartani, hiába szállít több embert, mint a MÁV, akkor méltóztatnak észbe kapni, hogy hová nem kéne szavazni a továbbiakban...

Üdv:
b

gigabursch 2014.06.13. 11:52:24

Ez azért erősen nem életszagú írás.
Sőt.
Tömör hazugságfolyam.

Lehet, hogy 20-25 éve ilyen volt, de az már elmúlt. Elég erősen.

belekotty 2014.06.13. 11:57:35

Nem lesz ebből a költözésből semmi, nem kell izgulni. Ez egy gumicsont, semmi több.

Darth_Vader 2014.06.13. 12:25:41

Pont az ilyen hülyék miatt költözzön is csak el vidékre az összes minisztérium. Majd az ilyen 25 éve depresszív aktatologató törökmónikák helyett jönnek olyan vidéki emberek, akik meg fogják becsülni az állásukat, nem a büfézgetés meg a vállalati névnapozásban látják a "munkájuk" értelmét.
A blogíróra meg pont ráfér, hogy a versenyszférában megméresse magát. Gyanítom, lesz nagy pofára esés...

Zsoo 2014.06.13. 12:57:45

Jól megìrt történet. A legtöbb ember irigykedhetne, ezért a munkahelyért. Külön nagy szó, ha 30 éve egy helyen dolgozik. De a vilàg nem az àllandósàg, hanem az egyre gyorsuló vàltozàsról szól. Aa minisztériumok vidékre költöztetését indokoltnak, hasznosnak, és kìvànatosnak tartom.Kìvànom, hogy talàlja meg a nyugdìjig következő munkahelyét.

törökmonika 2014.06.13. 12:58:51

látom, rendkívül sok írástudó van széles ez országban :)
1. hogy a bánatba lettem volna valaha is minisztériumi alkalmazott?! ez egy úgynevezett irodalmi fordulat, egyes szám első személyben elmesélni valamit, ami a hírekből talán nem következik mindenkinek egyenesen. de, mint látható, így sem.
2. épp a dolgozókat sajnálom.
3. tényleg fogalmam sincs, mi folyhat egy hivatalban, mindig a másik végén voltam a dolognak - egy azonban biztos. nem lehet életeket egyetlen kormánydöntéssel átültetni máshová. akár mucikának, akár janinak hívják az illető alkalmazottat. emberből van ugyanis.
de, ismétlem, én ugyan nem magyarázkodom, aki érti, érti - aki nem, azt is nagyon szeretem persze, csak messzebbről. :)

Zsoo 2014.06.13. 13:00:23

@Mojzes Pál: Akkor negint 500 alak fog rikoltozni Bp-en.

Viszlát és kösz a halakat 2014.06.13. 13:03:57

@törökmonika:

"1. hogy a bánatba lettem volna valaha is minisztériumi alkalmazott?!"

és ezt honnan a bánatból kellene tudnia egy átlagos kommentelőnek?

2. csipkebokorvessző

3.
tehát írtál egy fiktív mesét olyanról amiről fingod senincs de meg lehet vele ríkatni az érzőszívű demokratákat.

Netuddki. 2014.06.13. 13:18:25

"Most jött a hír, hogy a minisztériumunk költözik vidékre."

A minisztérium költözik, meg a miniszter. Azt is mondták, hogy ti is költöztök? Mert szerintem majd ott helyben vesznek fel "valakit". Bocs.

Netuddki. 2014.06.13. 13:20:28

@kovi1970: Ne vedd magadra. Amennyire írói fordulat volt az irományod, ez annyira költői kérdés volt. Muhaha!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.13. 13:32:56

tényleg nagyon durva, hogy Kósa kitalálja, hogy a civis városból simán hiányzik egy minisztérium, vagy van egy fölös telke/épülete erre családok százai vagy ezrei költözzenek oda?!?!

randomuser1 2014.06.13. 14:00:11

@törökmonika: sokat gondolkoztam azon, miért nem áll össze ez az írás, valahogy nem jön át az írói nézőpont, nincs egy végigvitt gondolat, amivel azonosulni lehetne, a szöveg meg granulált, így mondatonként kikényszeríti az olvasóból, hogy asszocáljon -kontrollálatlanul...
pedig szeretem a blogodat, de ez az írás csak azoknak kerek egész, akik közelről ismernek, mindenki más a saját össze-viszza csapongó reflekszióival találkozik benne, jóhogy ideges a káosz láttán :)

gigabursch 2014.06.13. 14:57:05

@törökmonika:
Ha hülye vagy, legalább ne reklámozd.

Ha meg mégis reklámozod, akkor legalább tegyél meg annyit, hogy néhánytízezer közszolgától bocsánatot kérsz.

Minősített gyengeelméjűség ékes megnyilvánulása a blogbejegyzés és mindez a hozzászólás.

gigabursch 2014.06.13. 14:58:31

@Viszlát és kösz a halakat:
Én csak egy lehetséges "scenario"-t linkeltem be, nem egy adott oldal tartalmával való egyetértésemet adtam.

Remélem emg tudod különböztetni a két szempontrendszert.

randomuser1 2014.06.13. 15:06:59

@gigabursch: eccer láttam ojjat, h egy hülye fehér lapra rajzolt egy kockát, feketével. görbe és foltos, a festék is egyenetlen rajta.
skandallum, h ezért pénzt adnak egyesek!

törökmonika 2014.06.13. 15:28:17

@Emmanuel Goldstein: lehet ám, hogy igazad van. de most már bőven késő. egyetlen mentség, hogy a blog, műfajából adódan, mindennapi reflexiókat közöl. nyilván amikor regény, akkor cizella.

Viszlát és kösz a halakat 2014.06.13. 16:03:00

@gigabursch: én meg azt jeleztem, hogy létezik a forráskritika mint olyan

Főgebra 2014.06.13. 17:35:13

@törökmonika:
Te együttérzésre, szolidaritásra számítasz? Akkor először arról mesélj, mit csináltál, csináltatok akkor, amikor egy tollvonással, minimum megfelezték a rokkantnyugdíjasok nyugdíját? Volt akitől teljesen elvették, ottmaradtak egy fillér nélkül!
Hol tiltakoztál? Most elvárnátok ugye?

Hol van ez elhibázva?
Az egyszerű vidéki ember nagy ívben leszarja, hogy kirúgták-e az Origó főszerkesztőjét, háromszor ekkora reklámadót fizetnek a ker. tévék, kiteszik-e az utcára a minisztériumi hátramozdítókat, vagy kitelepítik őket.
Még nagyon sok mindenről ugyanez a véleményük. Lehet szó demokráciáról. fékekről, ellensúlyokról, kormánypártról, ellenzékről!!!!!!

törökmonika 2014.06.13. 17:53:14

@Pinokkio: tudod, kedves pinokkio, a különbség kettőnk között elsősorban az, hogy mivel én a nevemmel, arcommal blogolok, így rólam lehet tudni, mit és mikor csinálok, csináltam. ugyanez nem mondható el álnevek mögé bújt bátor ellenállókról.

zsolOfélia 2014.06.13. 19:21:18

Na kérem szépen! Akkor most előrukkolnék egy "felejtős" (egyesek által leszarós, kiröhögött, értetlenül álló) konklúzióval...Tetszenek érteni/érezni némileg kicsinykét, akkor most: Trianont....? Lehet ez kell ahhoz, hogy egyesek felfogják, mi is történt akkor. Más persze a szitu, de a szele. Mondom a SZELE, belefúj egy kicsinykét a bilibe? De jó lenne. Egyszer csak ott találod magad. Akaratodon kívül. Hátrahagyva mindent! Bár a közelében sincs az érzés (mert a döntés még mindig meglészen a saját kezedben), de az "elv"! Bammeg az durva!

ferrymen 2015.07.07. 14:15:00

@gigabursch: Már miért lenne hazugságfolyam? Mond 1-2 példát, hogy mi a valótléan benne.

ferrymen 2015.07.07. 14:15:00

@gigabursch: Már miért lenne hazugságfolyam? Mond 1-2 példát, hogy mi a valótléan benne.
süti beállítások módosítása